Keleti finálé lesz a férfi egyetemi bajnokságban
14
May
2024
Keleti finálé lesz a férfi egyetemi bajnokságban
2024. május 14.  |  11:00
Kemény, kiélezett küzdelmet hozott tegnap mindkét elődöntő a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. Előbb a DEAC a játékidő nagy részében vezetve győzte le a szívósan küzdve többször is felzárkózó PTE-PEAC csapatát - a kritikus, kiélezett helyzetekben jobb döntéseket hoztak a címvédő debreceni együttes játékosai. A másik elődöntő rendkívül hullámzó játékot hozott. Sokszor volt hol egyik, hol másik csapatnak jobb, illetve rosszabb periódusa. A záró szakasz elején még 7 ponttal a vendéglátó Mosonmagyaróvár UNI-Győr vezetett, de a hajrában a Miskolc került a hullámvasút "felszálló ágára", így a két keleti egyetemi fellegvár csapata, a debreceni és a miskolci gárda játszik majd a bajnoki címért.
 
 
 
 
PTE-PEAC - DEAC 60-68 (20-21, 14-15, 10-14, 15-18)
Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, elődöntő, 80 néző. V.: Kapusi, Földesi, Esztergályos.
 
PTE-PEAC: FÜLÖP 13/3, Schuj 5, Nagy K. 5/3, KOVÁCS B. 8, Mezei 4. Cs.: BOR 14/6, Jolsvai, Kelemen, BÁNFI 11/9. Edző: Kmézics Zorán.
 
DEAC: VÁRBÍRÓ 17/6, VARGA S. 22/9, Neuwirth 8/6, BANKÓ 4, Czermann 5. Cs.: Várszegi, Fábián, TURÁN 9/9, Hibján 3/3, Bata. Edző: Nagy Lajos.
 
A pécsi Fülöp Zsombor szerezte a férfi négyes döntő első kosarát, és jobban is kezdett csapata, amely 9-5-re ellépett a címvédő debreceniektől. Neuwirth Bence és Varga Sándor 1-1 triplájával fordított a DEAC. Bor Sándor szállt be egy fordítást érő 2+1-gyel a pécsi padról, druszája, Varga pedig kisvártatva két újabb hármast is beemelt. A pécsi együttes elsősorban Kovács Barna révén tapadt a DEAC-ra, a negyed 1 pontos debreceni vezetéssel zárult.
 
Bankó Zoltán szép centerkosarával és Sipos Timót "sarki" hármasával a második negyed elején 5 ponttal ellépett a címvédő, rögtön időt kért a pécsiek tapasztalt mestere, Kmézics Zorán. Bánfi Balázs triplával meg is felezte a PTE-PEAC hátrányát, ám miközben mindkét fél sokat hibázott támadásban, Turán, majd Várbíró Gergő hármasával a szakasz derekán 9 ponttal ellépett a DEAC. A pécsi csapat kapkodott, létszámfölényes helyzeteket is elrontott, Czermann Patrik ziccerével 10 pontra nőtt a címvédő előnye. A félidő hajrájában Schuj Márton hosszú baranyai kosárcsendet tört meg, ami többek között Nagy Kevin triplájával egy 8-0-s pécsi rohamot indított útjára, így szünetig 2 pontra feljött a szervezetten védekező PTE-PEAC.
 
Bánfi triplájával és Fülöp duplájával, azaz egy fordítást érő 5-0-lal kezdte a második félidőt a pécsi együttes. PEAC 5-0-ra DEAC 5-0 volt a válasz Czermann 2+1-es akciója és a végül 22 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát elérő Varga duplája formájában. A küzdelem dominált, a negyed első felét 5-5-re adta a két keményen védekező, de gyengén dobó gárda. Mezei Máté egalizáló duplája után Neuwirth talált be távolról. Ez - köszönhetően Várbíró ügyes kosarainak - egy 7-0-s DEAC rohamot indított útjára. A szakasz hajrájában Bánfi újabb hármasa fokozta az izgalmakat.
 
A záró etap a címvédő 5 pontos vezetéséről indult, méghozzá Fülöp ziccerével. Varga büntetői után Fülöp egy hármast is beszórt. Több labdája is volt az egyenlítéshez a PTE-PEAC-nak, de kapkodtak a pécsiek. Várbíró vezetésével egy 10-0-t "repesztett" a szakasz derekán és 12 ponttal ellépett a DEAC, s ebben az addig pont nélkül álló Hibján Máté keze is benne volt, amelyből egy tripla hullott a pécsi gyűrűbe. Nem adta olcsón a bőrét a nyugati bajnok, amely egy Bor vezette 8-3-mal 7 pontra feljött, de ennél már nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. 
 
Kmézics Zorán: - Természetesen gratulálok a DEAC csapatának, amely megérdemelte a győzelmet! Ugyanakkor a saját fiaimnak is jár az elismerés, mert ezt a DEAC-ot hatvannyolc ponton tudtuk tartani, ami a védekezésünket dicséri! Ennek azonban az volt az ára, hogy a büntetőket gyengén dobtuk, és ami az egyik fő fegyverünk, a távoli dobások, azokkal sem tudtunk élni. Ezzel együtt nem lehetek elégedetlen, holnap mindent megteszünk, hogy éremmel térhessünk haza. 
 
Nagy Lajos: - Végtelenül boldog vagyok, hogy nyertünk, úgy érzem, végig kézben tartottuk az irányítást. Amikor volt egy hullámvölgyünk, azon egy tripla átlendített minket, és a végén is tudtuk kezelni a pécsiek fellángolását. Holnap a döntőben is mindent megteszünk a győzelemért!
 
 
 
 
 
Miskolci Egyetem - Mosonmagyaróvár UNI-Győr 82-75 (16-19, 26-18, 19-25, 21-13)
Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, elődöntő, 150 néző. V.: Horváth A., Szalai Zs., Benedek.
 
Miskolc: TÓTH B. 20/6, Orliczki 5, KOZÁK B. 13, GERŐCS 21, RAGÁLYI 8. Cs.: Sándor 4, Szőke 8, Gadus B., Velkey 3/3, Lakatos. Edző: Béres Dávid.
 
Mosonmagyaróvár: Friedl, Tóth-Erdei, GARANCZ 15/6, Kámán K. 6, HÁGEN 23/9. Cs.: BAKON 25/15, Dani, Sólyom 4, Varga Z. 2. Edző: Laky Tibor, Lógár Bence.
 
Garancz Milán vezetésével valósággal nekiesett a házigazda Mosonmagyaróvár UNI-Győr a miskolci gárdának egy villámgyors, 7-0-s "repülőrajtot" véve. Ragályi Levente nevéhez fűződtek az első miskolci pontok. Magukra is találtak a "Béres-legények", akik egy 8-1-gyel a negyed derekára utolérték ellenfelüket, sőt Gerőcs Bálint rendezetlen védelem ellen szerzett kosarával át is vették a vezetést. "Megállt" támadásban a Mosonmagyaróvár, az időkérés sem segített, s mindent egybevetve egy 14-1-et "repesztve" 6 ponttal lépett el a borsodi "brigád". A meglehetősen hosszú óvári kosárcsendnek Hágen Tamás vetett véget, s pozíciójáték után szerzett duplája nagy lökést adott övéinek, egy 6-0-lal ledolgozta hátrányát a mosoni csapat. A hullámzó negyed Bakon Csanád dudaszóra dobott triplájával és 3 pontos óvári vezetéssel zárult.
 
A második szakasz elején szinte minden támadást "pontosan" fejeztek be a csapatok, a miskolciakat ekkor a sarokból triplát beemelő és végül csaknem tripla-dupláig (20 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) jutó Tóth Bence tartotta versenyben. Újfent utolérték a miskolciak a hazaiakat. A szakasz derekán mindkét csapat kapkodott, sokat hibázott. Kozák Bertalan lerohanás utáni kosarával ismét a miskolciak vezettek, ám Hágen hármasával újra fordult a kocka. Váltott vezetéssel haladtak a csapatok, Tóth újabb hármasával és Gerőcs kosarával a félidő hajrájában 6 ponttal ellépett a Miskolc. Hágen újabb hármasa felezte a hazai hátrányt, de a félidő Tóth büntetőivel és 5 pontos miskolci vezetéssel zárult.
 
A második félidő elején előbb Bakon triplájával 2 pontra feljött a hazai gárda, majd váltva estek a kosarak, később pedig egy 7-0-lal - benne egy triplával a nem sokkal korábban pályára kerülő Velkey Gézától - 9-cel elléptek a borsodiak. A szakasz derekán állandósult egy 5 és 10 pont közötti miskolci vezetés, ám a negyed végén Garancz triplája egy fordítást érő 10-2-es óvári rohamot indított útjára. A záró etap 1 pontos hazai vezetéssel és 6-0-s UNI Győr "futással" indult. Tóth vezérletével egy 7-0-lal azonban a szakasz derekára ledolgozta hátrányát a Miskolc, amely bő 2 perccel a rendes játékidő vége előtt Gerőcs révén visszaszerezte a vezetést, Tóth pedig másfél perccel a vége előtt 4-re növelte a borsodi előnyt. A hazaiakban már nem maradt elég erő egy újabb rohamra, így a Miskolc jutott a címvédő DEAC mellett a fináléba.
 
Béres Dávid: - Frenetikus érzés újra a döntőbe jutni, évek óta csak bronzmérkőzéseket játszottunk. Köszönjük a Mosonmagyaróvárnak, hogy végig sportszerű partnerek voltak, így sikerült a két csapatnak egy fordulatos, remek meccset játszani! Előre az aranyért!
 
Lógár Bence: - Sajnos a történelem nem ismételte meg önmagát, a 2021-es meglepetésgyőzelmünk után ma nem tudtunk nyerni a miskolciak ellen. A végjátékban sokat hibáztunk, amit ellenfelünk kihasznált. Nem csüggedünk, holnap szeretnénk megszerezni a bronzérmet.
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek