Újabb nemzetközi tapasztalatok - Interjú Czupi Mártonnal
13
May
2024
Újabb nemzetközi tapasztalatok - Interjú Czupi Mártonnal
2024. május 13.  |  11:12

Mozgalmas tavasza volt Czupi Mártonnak, kerekesszékes válogatottunk csapatvezetőjének és a szakág egyetlen nemzetközi minősítésű játékvezetőjének, aki két európai kupatornán is bíráskodott.

Először az EuroCup2 selejtező tornán a törökországi Yalovában, majd a közelmúltban az EuroCup3 küzdelemsorozatának nyolcas döntőjén bíráskodott. Mint mondta, az európai klubtornáknak 4 besorolásuk van, a legerősebb a Bajnokok Kupája (Champions Cup), amelyen az országok bajnokcsapatai szerepelnek, majd vannak a EuroCup tornák, amelyek közül az 1-es a legerősebb és a 3-as legkevésbé rangos. A különböző EuroCupoknak selejtező tornái vannak, ezekből lehet kvalifikáli EuroCup döntőkre.

A közelmúltban a spanyolországi Valladolidban rendezett EuroCup3 tornán 3 db spanyol és 3 db török csapat mellett 1-1 angol és olasz együttes szerepelt. Ennek kapcsán beszélgettünk Czupi Mártonnal.

 

- Mennyiben más egy nemzetközi tornán bíráskodni, mint egy magyar bajnoki fordulóban?

- Alapvető különbség, hogy amíg itthon két, addig a nemzetközi tornákon három játékvezetős rendszerben vezetjük a mérkőzéseket. Emellett még a gyorsaságban, erőben és felkészültségben is van eltérés. Nyilván itthon is a lehető legjobban vezetjük a mérkőzéseket, de a nemzetközi porondon sokkal jobban - ha mondhatom így - észnél kell lenni.

- Pedig ott hárman is vannak. Miért kell a nagyobb koncentráció?

- Az európai kupaporondon sokkal dörzsöltebbek a játékosok, rafináltabbak és tapasztaltak, amihez azért hozzá kell szokni. Itthon például, ha ítélünk valamit, szépen bemutatjuk a jegyzőasztalnál, a nemzetközi kupaporondon viszont ezekben az úgynevezett holtidőben is megy a pozíciófoglalás, a helyezkedés, az ütközések, és az ilyen szituációkból akár elég nagy feszültség is kialakulhat, mint ahogy Valladolidban ki is alakult többször is.

- Ezek szerint a mérkőzések légköre is forróbb?

- Három olyan mérkőzést is vezettem, amelyeken török és spanyol csapatok játszottak egymás ellen. A déli temperamentum mindkét ország játékosaiban és edzőiben is megvan. Egy az előbb említett holtidőben történő helyezkedés, pozíciófogás kapcsán az egyik mérkőzés elején, ha jól emlékszem, úgy a harmadik-negyedik percében ki is osztottunk három sportszerűtlen hibát. Ment a kerekesszékekkel való lökdösődés, kakaskodás, a reklamálás felénk, amiben az volt az igazán érdekes, hogy angolul a csapatok játékosai minimálisan beszéltek, mindkét fél kerekesszékes kosarasai a saját nyelvükön mondták a magukét. Amikor videón az ellenőrrel visszanéztük és elemeztük a meccset, azt mondta, öt sportszerűtlen hibát kellett volna adni. Nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni egy ilyen tornán.

- Vannak a játékvezető kollégák között a hagyományos szakágban is bíráskodó játékvezetők?

- Igen, és az ellenőrök között is vannak ilyenek. Olyan kollégák is vannak, akik kiöregedtek a hagyományos szakágban játékvezetésből, de a kerekesszékes klubtornákon, világversenyeken még vagy bíráskodnak, vagy ellenőri feladatokat látnak el.

- A klubtornák után nyáron nyilván a válogatottaké lesz a főszerep. A magyar válogatottra mi vár?

- Európában kétévente van A és C csoportos Európa-bajnokság - idén nem lesz, így nyáron hivatalos programja nincs a válogatottnak. Idén lesz a B csoportos Eb és a Paralimpia. Emellett van U25-ös Eb a lányoknak és U23-as a fiúknak. Augusztus végén Bécsben pedig a kerekesszékesek között is debütál a 3x3-as kosárlabda, Eb-szinten. Hamarosan kijönnek a nyári küldések, a bécsi rendezvény, amelyet egy ottani nagyszabású 3x3-as viadal mellett rendeznek - a szakágban történelmi jelentőségű viadal lesz. Jó lenne az első nemzetközi 3X3 rendezvényen részt venni, de az első Európa-bajnoki mérkőzésem is várat még magára. Bármelyik is lesz előbb, ki szeretném élvezni minden percét.

Vármegyei szövetségek