Légiós körkép: Juhász Dorka az olasz elődöntőben is a legjobb volt
06
May
2024
Légiós körkép: Juhász Dorka az olasz elődöntőben is a legjobb volt
2024. május 6.  |  15:05
A Crvena zvezda a Mega MIS ellen játszott az ABA Liga elődöntőjének első találkozóján, és borzasztóan simán nyert a belgrádi együttes (103-73), így 1-0-ra vezet a párharcban. Mint ismert, Hanga Ádám sajnos sérülés miatt nem áll jelenleg a zvezda rendelkezésére. A második meccset holnap este játsszák.
 
 
A Básquet Girona fordulatos meccsen, de leginkább a 11 ponttal megnyert első negyedére győzött a Baskonia otthonában (92-96) - bár továbbra is 14. a csapat a tabellán (12-20), ezzel a sikerrel eldőlt, hogy biztosan bennmarad az élvonalban. Golomán György közel 10 perc alatt 1-1 pontot és szerzett labdát hozott.
 
A biztos bennmaradást a MoraBanc Andorra is kivívta egy héttel ezelőtt, az andorrai alakulat viszont ezen a héten kikapott az utolsó előtti helyen álló Monbus Obradoirótól (101-89). A vendég gárda nem nevezte a meccsre Somogyi Ádámot.
 
A Trefl Sopot elkezdte a lengyel bajnokság negyeddöntőjét az MKS Dabrowa Górnicza ellen, és az első két meccset meg is nyerte - először rögtön egy 30-9-es első negyednek köszönhetően (97-78), utána viszont egy borzasztóan szoros találkozón Jakub Schenk duplájának hála (82-81). Váradi Benedek egyik találkozón sem kapott játéklehetőséget.
 
Litvániában a Neptunas két újabb vereséggel zárta az alapszakaszt - előbb a Wolves Twinsbettől (85-86), aztán egy gyenge második félidővel az utolsó előtti Siauliaitól is kikapott. A klaipedai gárda 14-16-tal zárt a 6. helyen, és pont a Wolves ellen kezdi majd a playoffot pályahátrányból. Maronka Zsombor elsőre 3 pontot, illetve 1-1 lepattanót, gólpasszt és blokkot jegyzett, a Siauliai ellen pedig csak fél percet töltött a pályán 1 lepattanóért.
 
A Kawasaki Brave Thunders egy hosszabbításos győzelemmel és egy vereséggel zárta az alapszakaszt a Yokohama B-Corsairs vendégeként (92-98, 87-79), így 33-27-tel végzett, és nem jutott a rájátszásba - a három japán csoport Top8 csapata ment a negyeddöntőbe, a Kawasaki a Centralban 5., a teljes mezőnyben pedig 11. lett, 35-25 kellett volna a playoffhoz. Rosco Allen az első, győztes meccsen 10 pontig, 7 lepattanóig, valamint 2-2 gólpasszig és blokkig (17 VAL) jutott, a szezonzárón pedig a mezőny egyik legjobbja volt (17 pont, 5-5 pattanó és gólpassz, 26 VAL).
 
 
 
 
A hölgyekre áttérve kezdjük a sort szokás szerint Olaszországban. A Beretta Famila Schio elkezdte az elődöntőt az ellen a Passalacqua Ragusa ellen, amely elég komoly meglepetésre az euroligás Virtus Segafredo Bolognát ejtette ki a negyeddöntőben úgy, hogy mindhárom meccsen az idegenben játszó együttes nyerte. A Schiót ez nem nagyon zavarta, első sima sikert aratott a Famila (76-51), a mezőny legjobbja pedig megint Juhász Dorka volt - válogatottunk kiválósága 16 pontot, 12 lepattanót és 2 szerzett labdát (22 VAL) tett a közösbe.
 
 
Az Oxygen Basket Roma egy körrel korábban, a nyolc között búcsúzott, miután hazai pályán is kikapott az alapszakasz-győztes Umana Reyer Veneziától (61-91). Czukor Dalma a fővárosiak egyik legjobbja volt 13 pontjával, illetve 2-2 lepattanójával és gólpasszával (12 VAL).
 
Amint arról múlt héten olvashattatok már, a spanyoloknál oda-visszavágós rendszerben zajlik a rájátszás, a Perfumerías Avenida pedig az elődöntőből is 1-1-gyel jutott tovább: Gironában kikapott az alapszakasz-győztes (73-61), otthon viszont nagyon simán győzött (82-51). Határ Bernadett az első találkozón 6 pontot, valamint 1-1 lepattanót és szerzett labdát jegyzett, másodjára pedig 5 perc alatt 1 blokkot. Jön a döntő, amelyet a Valencia ellen vív majd a salamancai csapat.
 
A Flammes Carolo Basket előbb győzött az utolsó helyezett Saint-Amand otthonában (58-82), majd kikapott ugyan a Landerneau-tól (71-81), de 6-4-gyel áll az alsóházi rájátszásban két fordulóval a vége előtt, és már így is biztosította bennmaradását a következő idényre. Studer Ágnes a győztes találkozón 4 pontot és 2 gólpasszt, a Landerneau ellen pedig 6 pontot, 4 lepattanót és 5 gólpasszt ért el - igaz, volt 6 eladott labdája is (8 VAL).
 
 
 
 
Fotó (1) - Básquet Girona twitter
Fotó (2) - Elio Castoria

Vármegyei szövetségek