Kovács Péter: Fontos, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy teljesítettük az alapcélt
04
Apr
2024
Kovács Péter: Fontos, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy teljesítettük az alapcélt
2024. április 4.  |  17:00

Az NKA Universitas Pécs abszolút újoncként remek szezont futott, hiszen az alapszakaszban hatodik lett, a Magyar Kupában pedig négy közé jutott Csirke Ferenc csapata. Az eddigiekről és a hátralévő feladatokról Kovács Péterrel beszélgetett a BB1.hu.

 

Újoncként sikerült bejutnotok a rájátszásba és a Magyar Kupába négy közé is, ami hatalmas dolog. Önmagában ez jelenthetné azt, hogy minden felfelé ívelt a feljutás óta, de az idei szezonról más sokszor és sokan megénekeltük, hogy hullámvölgyekkel teli alapszakasza volt a legtöbb csapatnak. Hogyan értékeled összességében az idény eddigi részét?

Így utólag, hogy sikerült kvalifikálnunk magunkat a legjobb nyolcba és a négyesdöntőre, az tudom mondani, hogy túlszárnyaltuk az elvárásokat, még akkor is, ha tudtuk, hogy erős, jó állományunk van. Újoncként sosem egyszerű, nagyon sok játékosunknak ez volt az első szezonja az A csoportban. Karrierem során ez egy nagyon különleges szezon volt olyan tekintetben, hogy a harmadik helytől a tizenegyedikig az utolsó két forduló döntött a helyezésekről. Nagyon szoros volt a verseny, ezért is tartom nagy fegyverténynek, hogy bejutottunk a Playoffba. Nekünk is voltak hullámvölgyeink, a legfontosabb szerintem az volt, hogy hazai pályán stabil teljesítményt tudtunk nyújtani, csak a Kaposvár, az Alba és a Falco nyert Pécsett. Amikor nagyon fontos volt a végén akkor Oroszlányban is tudtunk nyerni, szóval nagyon pozitívan értékelem az alapszakaszt. Titkon bíztam abban, hogy elérhetünk ide, de azért voltak mély pontok, szerencsére más csapatnál is voltak hullámvölgyek.

Beszéltél arról, hogy kevés játékosnak volt A csoportos tapasztalata és ha ránézünk a keretre, messze te vagy a legrutinosabb, az aktív rotációban szinte mindenki – Shane Henryt leszámítva – nagyjából 9-10 évvel fiatalabb. A pályán láthattuk a hozzáadott értékedet irányítóként és főleg védekezésben, mi az a legfontosabb, amivel tudod segíteni őket a pályán kívül, főleg most, a fontos hetek előtt?

Ami most nekünk nagyon fontos, hogy ne érezzük azt, hogy vége a bajnokságnak azzal, hogy elértük a célunkat, ami a biztos bennmaradás volt. Ezt jócskán túlteljesítettük. Nyilván a Szolnok vár ránk a kupában és a rájátszásban is, a papírforma szerint ők az esélyesek. A lejátszott mérkőzések alapján van keresnivalónk ellenük is, láttunk már meglepetéseket. Fontos, hogy ne elégedjünk meg azzal, hogy teljesítettük az alapcéljaink, hanem folytassuk a kemény munkát, mint eddig. Láttam pár rájátszást és kupadöntőt, sokszor meglepetéseket is, az a fontos, hogy higgyünk abban, hogy erre mi is képesek lehetünk. Ilyenkor hajlamosak lehetnek a játékosok megkönnyebbülni, nincs tét, örömjáték van, fontos tudatosítanunk a srácokban, hogy itt kell koncentráltnak maradni és rátenni egy lapáttal, itt jön be a szerepem leginkább szerintem.

 

 

Egybe veszem a két kérdést, mert a Szolnok lesz az ellenfél a Magyar Kupában és a Playoffban is. Mi lesz a legfontosabb egy egymeccses és egy három győzelemig tartó párharcban, hogy sikerüljön a meglepetés, amiről te is beszéltél korábban?

A Kupában azt gondolom könnyebb meglepetést okozni, hiszen csak egy meccs dönt a továbbjutásról, ráadásul semleges környezetben. Ott a napi forma lesz a legfontosabb, ez ennek a sorozatnak a szépsége, sajátossága és a nehézsége is. Abszolút lehet esélyünk, hiszen szoros meccseket játszottuk az Olajjal, persze azért ott is ők az esélyesek.

A rájátszás más tészta. Három mérkőzést kell nyerni a továbbjutáshoz, ott sok minden faktor közrejátszik majd a másfél hét alatt. Ami nagyon nehéz, hogy Szolnokon kezdünk, övék a pályaelőny, én magam is megtapasztaltam korábban, hogy ez sokat jelent az Olaj szempontjából. Amikor nemrég találkoztunk velük, akkor Thomas és Lukács Norbi is hiányzott, ezért teljesen más lesz ez a párharc. Nagy taktikai csatára számítok, azt gondolom mindkét csapat mély rotációval rendelkezik, így ez egy hosszú sorozatban talán kevésbé lesz fontos, fizikálisan mindkét keret nagyon jó. A rutin a Szolnok mellett szól, de úgy látom, ott sem reménytelen a helyzetünk.

Vármegyei szövetségek