Pongó Máté: Úgy érzem mi vagyunk az esélyesek, de ezt a pályán is meg kell mutatnunk
03
Apr
2024
Pongó Máté: Úgy érzem mi vagyunk az esélyesek, de ezt a pályán is meg kell mutatnunk
2024. április 3.  |  13:30

Az NHSZ-Szolnoki Olajbányász  a harmadik helyet szerezte meg az alapszakasz végén, a Magyar Kupában pedig négy közé jutott. Ez a szezon összességében azért sokkal viharosabb volt az Olajnak, mint az előzőek, de remélik, hogy idén a rájátszás és a kupadöntő és több sikert tartogat számukra, mint egy évvel korábban. Ezzel kapcsolatban Pongó Mátéval beszélgetett a BB1.hu.

 

Ha valaki nem követi közelről a magyar bajnokságot, akkor az első három helyezettet nézve nem lát semmi meglepőt. A szezonotok azonban nem volt egyszerű, sérülések, edző és légióscserék, hullámvölgyek tarkították az alapszakaszotok. Összeségében, hogyan értékeled a szezon eddigi részét?

Nehéz alapszakaszon vagyunk túl, voltak hullámvölgyek, de azt gondolom a csapat magja összetartott és amikor úgy igazán mélyre kerültünk volna, ki tudtunk lábalni, ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy a körbeverések is segítettek minket, a hetedik helynél rosszabbul nem is álltunk. Amikor jött két vereség, akkor fontos bravúrokat hoztunk, ilyen volt a debreceni és a körmendi siker is. Ez mutatja, hogy van tartása a csapatnak. Ha ez elmúlt szezonokra visszatekintünk, lehet, hogy sokan nem is keseregnek, hogy nem volt sima az alapszakasz, mert az elmúlt három évben jó teljesítményt mutattunk a 26 mérkőzés során, aztán mégsem sikerült az első körön továbbjutnunk. Elégedettek lehetünk azzal, hogy egy jó helyezést sikerült most is elcsípnünk a rájátszásra, bízunk abban, hogy most megfordul a szerencsénk és a nehezebb kezdet után lesz egy erős Playoffunk.

 

A válogatott szünetben új edző érkezett, s mintha a teljesítményetek is kiegyenesedett volna, hiszen csak Szombathelyen kaptatok ki. Mi változott, mondhatjuk, hogy a legjobbkor kerültetek jó formába?

Igen, szerintem ez így van, azt gondolom felfelé ívelünk, de természetesen még van bőven javítani való. Amikor jött Vidin mester, a legfontosabb célnak azt tűzte ki, hogy a védekezést rendbe rakjuk, mert látta, hogy a keret, minősége alapján többre hivatott. Meg kellett találni mindenkinek a helyét és a szerepét, mert majdnem 10 fős rotációval dolgozunk, okosabban kellett elosztanunk a terheket. Ezzel a mentalitással vetette magát bele a munkába, nyilván az is segített ezt elfogadnia a csapatnak, hogy jöttek az eredmények, ez is építette a az önbizalmunkat is. Mentálisan, fejben változtunk sokat szerintem, persze voltak taktikai változtatások is, hisz minden edző más. Támadásban minden edző keze alatt jól működtünk, de ez önmagában nem volt elég.

 

 

Elérkeztünk a Magyar Kupához. A Pécs lesz az ellenfél az elődöntőben, mi lesz a siker kulcsa?

A napi forma nagyon fontos, hiszen semleges pályán, egy meccs dönt. Talán valamivel esélyesebbek vagyunk, de a Pécs egy remek csapat, minőségi játékosokkal, nem lesz könnyű dolgunk. A jó dobóforma mellett az lesz a kulcs, hogy felvegyük a Pécs agresszív stílusát, legutóbb ez sikerült Szolnokon, ráadásul a lepattanózást is megnyertük akkor. Vannak játékosaik, akikből részletesen fel fogunk készülni, de emellett a koncentráció és energia kell a sikerhez.

 

A rájátszásban is a Pécs lesz az ellenfél. Nyilván amit kiemeltél, az egy három győzelemig tartó párharcban is fontos lesz. Mi kell összességében ahhoz, hogy ne essetek abba a hibába, amiket az elmúlt szezonokban elkövettetek?

Egy nagyon kiélezett párharcra számítok szoros meccsekkel, higgadtnak kell maradnunk, jó döntéseket kell hoznunk. Azt gondolom mindkét csapat hosszú rotációval rendelkezik, így a sorozat hossza ebből a szempontból nem lesz döntő. Egyelőre csak a Magyar Kupára koncentrálunk, mindig a következő meccsre fókuszálunk. Úgy érzem mi vagyunk az esélyesek, de ezt a pályán is meg kell mutatnunk.

 

Vármegyei szövetségek