Jövő héten elrajtol az első hivatalos utánpótlás Bajnokok Ligája
27
Mar
2024
Jövő héten elrajtol az első hivatalos utánpótlás Bajnokok Ligája
2024. március 27.  |  15:00
2023-ban a törökországi Bursa adott otthont a Nemzetközi Kosárlabda-Szövetség legújabb kezdeményezésének, az Ifjúsági Bajnokok Ligájának. Az első, immáron hivatalos verziót Debrecen rendezheti - április 2. és 7. között tizenhárom U18-as gárda viaskodik majd a végső győzelemért az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, köztük a Team Debrecen.
 
A szervezőbizottság szerda délelőttre invitálta a média képviselőit a Debreceni Sportcsarnok tribünépületébe, ekkor tartották ugyanis a Youth Basketball Champions League, azaz az Ifjúsági Kosárlabda Bajnokok Ligája hivatalos sajtótájékoztatóját - számolt be a hírről a debrecenisportcentrum.hu. A tavalyi, nagy sikert arató próbaverziót követően a torna hivatalosan 2024-ben, Debrecenben debütál, célja pedig egyértelműen az, hogy egyfajta előszobaként szolgáljon a profi karrier előtt álló ifjú sztárpalánták számára.
 
 
A sajtóesemény díszvendégei közül elsőként Széles Diána, Debrecen alpolgármestere ragadott mikrofont, aki a helyi szervezőbizottság munkáját méltatta, kiemelte a helyiek sportszeretetét, a közelgő tornát pedig jelentős lehetőségként aposztrofálta a cívisvárosi kosarasnövendékek számára.
 
- Mindig öröm debreceni kosárlabda-eseményről beszámolni, amiben nincs hiány városunkban, hiszen ez 2008 óta ez lesz a harminckettedik nemzetközi eseményünk. Ismét szeretném kiemelni a Becsky István vezette szervezőbizottság munkáját, hiszen nélkülük ezek a viadalok nem jöhetnének létre. Debrecen az ország legsportosabb városai közé tartozik, az itt élők érdeklődnek és lelkesednek a sport, illetve a versengés iránt, ezért működhet ilyen zökkenőmentesen a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel való együttműködés is. Rengeteg ifjú űzi ezt a szép sportágat Debrecenben, a DEAC Kosárlabda Akadémia utánpótlásában pallérozódók számára pedig rengeteget jelenthet, hogy testközelből láthatják a korosztályos európai elitet.
 
 
Patrick Comninos, a Bajnokok Ligája versenysorozatának ügyvezetője nem tudott személyesen jelen lenni a sajtótájékoztatón, azonban Genfből, a Kosárlabdázás Házából üzent a jelenlévőknek.
 
- Debrecen az utánpótlás-kosárlabdázás fővárosává avanzsált az elmúlt években, minden körülmény adott a színvonalas tornák lebonyolításához. Külön köszönöm Papp László polgármester vendégszeretetét, valamint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége részéről Báder Márton elnök úr és Bodnár Péter főtitkár úr munkáját az esemény tető alá hozásában. A tavalyi, Bursa-ban megrendezett „próbaverzió” után újfent színvonalas küzdelmekre számítok – rendkívül fontosnak tartom, hogy a feltörekvő tehetségek ahhoz hasonló környezetben mutathassák meg tudásukat, mint ami hamarosan vár rájuk a felnőtt kosárlabdázás nagyszínpadán.
 
 
Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a parketten nem csupán a játékosokat illetően várható világszínvonal, ugyanis eddig rendhagyó módon az amerikai és európai elit-játékvezetők közül is érkeznek sporttársak.
 
- A mögöttünk álló három nyáron egytől egyig korosztályos kosárlabda-világbajnokságokat tudtunk rendezni, a ciklus befejeztével pedig azonnal gondolkodni kezdtünk a folytatáson. Nagy örömömre szolgál, hogy az első hivatalos utánpótlás Bajnokok Ligájának mi adhatunk otthont. A magas színvonalat nem csupán a résztvevő csapatok, hanem az érkező játékvezetők is garantálják, lévén az Észak-amerikai Profi Kosárlabdaliga (NBA) és a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kötelékeiből is érkeznek sípmesterek. Jövőre ez a két szervezet közös játékvezetőképzést indít, úgyhogy ebből a szempontból is mérföldkőnek számít a cívisvárosi torna. Bízom benne, hogy ismét jó házigazdának bizonyulunk, amivel kiérdemeljük, hogy a FIBA a továbbiakban is számítson ránk.
 
 
Pethő Ákos, az U18-as válogatott és a Team Debrecen szövetségi edzője kijelentette, szeretné csapatával meglepni a bombaerős csoportellenfeleket.
 
- Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy részt vehetünk egy ilyen nívós eseményen, az pedig pláne büszkeséggel tölt el, hogy Varga Ferenc személyében a játékosok között a DEAC színei is képviselve lesznek. A Team Debrecen név ezúttal az U18-as válogatottat fedi majd, ám a helyzet némileg speciális, hiszen keret a hazai pontvadászatban érdekelt kosarasokból áll össze. Ezzel együtt úgy érzem, kellő játékerővel rendelkezünk, igyekezni fogunk megnehezíteni a csoportellenfeleink dolgát. Ez persze nem lesz egyszerű; a Rytas Vilnius egy igazi európai gigász, míg a Lenovo Tenerife a spanyol, a Promitheas Patras pedig a görög tradícionális élklubok „bajszát” húzgálja. A célunk a felső ágra kerülés, szeretnénk minél tovább versenyben lenni a legelőkelőbb helyezésekért.
 
 
A DEAC Kosárlabda Akadémiát Pethő Ákos tréner mellett Varga Ferenc fogja képviselni, aki bátor, csupaszív kosárlabdáról biztosította a jelenlévőket, akárkivel is nézzen farkasszemet együttese.
 
- Kiemelkedő lehetőségnek tartom ezt a tornát, mivel nem minden nap küzdhetünk meg a kontinens legjobbjaival. Úgy gondolom, hogy a csapatunk kellően összeszokott, több összetartáson is részt vettünk már közösen, valamint hetente egymás ellen játszunk az U18-as bajnokságban. Noha a felsőházba vágyunk, konkrétumokat ígérni nem tudok a végső helyezésünket illetően, azt viszont garantálom, hogy ami bennünk van, azt a parketten hagyjuk majd, bárkivel is nézzünk farkasszemet.
 
 
Összesen huszonnyolc találkozót tekinthetnek meg az érdeklődők, a csoportmérkőzésekre 1000, a keresztjáték napjaira 1500, míg a helyosztókra és a döntőre 2000 forintba kerülnek a belépők. Az online jegyértékesítés már elkezdődött, elővételes tikettjeiket a Debreceni Sportcentrum honlapján keresztül válthatják meg. A helyszíni pénztárak mérkőzésnapokon délelőtt 10 órakor nyitnak. Mindkét esetben csak bankkártyás fizetésre van lehetőség.
 
 
 
 
 
Forrás - debrecenisportcentrum.hu

Vármegyei szövetségek