A DVTK HUN-Therm a másik döntős a Killik László Női Magyar Kupán
16
Mar
2024
A DVTK HUN-Therm a másik döntős a Killik László Női Magyar Kupán
2024. március 16.  |  22:00

A Killik László Női Magyar Kupa második elődöntőjét a bajnokság két élcsapata, a SERCO UNI Győr és a DVTK HUN-Therm vívta.

Lelik büntetőivel és triplájával kezdődött a találkozó, válogatottbéli társa, Dubei válaszolt kintről. Az első percekben a győri védelem hagyott ki többször, de komolyabb előnyt nem tudott kiharcolni a DVTK, a negyed derekán Goree saroktriplájával 9-9-et mutatott az eredményjelző. Garbin ismételte meg Lelik negyed eleji „mutatványát”, triplát és két büntetőt értékesített, de továbbra sem „eresztették” egymást a csapatok, két perccel a negyed végre előtt 15-14 állt az eredményjelzőn. Jovanovic is folytatta a tripla + büntetők „sémát”, 20-15-ös diósgyőri vezetéssel ért véget az első etap – a házigazda 21%-os mezőnymutatóval kezdte a derbit, igaz, a miskolciak is alig 30%-kal céloztak.

 

 

Aho betörésével indult a második felvonás, Charles közleijével pedig már tíz pont fölé kúszott a differencia (15-26). Mezőnyből továbbra sem ment a Rába-partiaknak, 3/16-tal kezdtek -  Gyöngyösi kosara szakította meg rossz sorozatukat. A játékrész felénél 30-20-ra vezetett a DVTK, öt győri kosárra jutott 8 eladott labda – inkább a büntetők domináltak, 20-nál is többet dobtak már a csapatok ekkorra. Dubei hármasával 34-28-ra jött fel a Győr a félidő utolsó két percére fordulva, Völgyi Péter rendelte magához játékosait. Zónavédekezéssel próbálkozott a házigazda, de a dobás továbbra sem ment a zöld-fehéreknek, Carleton 1/9-nél állt mindössze – Jovanovic viszont betalált kintről, 28-37-tel mehettek nagyszünetre a felek.  

A csaknem egyórásra nyúlt első félidőt sok kihagyott dobás jellemezte – a Győr 26.7%-kal, a DVTK 34.6%-kal célzott. Büntetőből viszont ritkán hibáztak a csapatok (9/10 ill. 15/16), nagyjából a szabaddobások volumene jelentette a differenciát – gólpasszokban, lepattanókban, de még eladott labdákban sem volt számottevő különbség.

 

 

Dombai és Anigwe közeli kosaraival indult a harmadik játékrész, erre azonban egy 10-0-s futással válaszolt a DVTK, ebből nyolcat Garbin vállalt (32-47). Carleton is betalált faulttal együtt, Ruff-Nagy pedig a hárompontos vonalon túlról, igyekezett lőtávolon belül maradni a Győr (38-48). Gyöngyösi trojkájára rögtön jött a válasz Kányásitól, minden zárkózási kísérletre tudott felelni egyelőre a diósgyőri alakulat – igaz, ehhez az is kellett, hogy néhány pontot „bent hagyjon” büntetőből a Győr. Aho és Garbin dupláit követően Goree szabaddobásaival zárult a negyed – ezt is a miskolciak nyerték, így 59-47-es vezetéssel várhatták a záró felvonást.

 

 

Aho dobott triplát, majd szerzett labdát – 15-re nőtt a differencia. Carleton büntetőivel lépte át az 50 pontot a hazai csapat, de továbbra sem akadt valódi húzóembere a gárdának – Carleton 2/14-nél járt, a többiek 8/34-nél (51-64). Türelmesen támadott a DVTK, javarészt centerbe próbálták játszani a labdát, nem kapkodva el semmit. Carleton és Ruff-Nagy kapott vérszemet a lassuló tempótól, két támadás alatt két hármast hintettek be – négy percen belül jártunk ekkor, tíz pontra jött fel a hazai gárda (59-69). Csapdázást adott utasításba Cziczás László, aminek labdaszerzés, majd Dombai-ziccer lett a vége, a másik oldalon Jovanovic ütötte be negyedik hibáját – Charles-nak és Ruff-Nagynak volt még ennyi faultja. Anigwét keresték volna a győriek a gyűrű közelében, de kétszer sem találták, 61-71-gyel fordultunk az utolsó két percre. Kosárra kosár volt a válasz, Carleton, Charles, Anigwe és Lelik is betalált – utóbbi kintről. Nem tudta kivédeni a diósgyőri akciókat a Győr, így a DVTK gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva jutott be a kupadöntőbe – Völgyi Péter együttese a címvédő Sopron Baskettel csatázik az aranyéremért, míg a házigazda a Vasas Akadémiával vív meg a bronzért.

  

 

SERCO UNI Győr – DVTK HUN-Therm 69-80 (15-20, 13-17, 19-22, 22-21)

Killik László Női Magyar Kupa, elődöntő
Széchenyi István Egyetemi csarnok, Győr
V: Kapitány Gellért, Frányó Péter, Török Daniella

SERCO UNI Győr: Dombai 7, Carleton 15/3, Dubei 6/6, Török -, Goree 8/3. Csere: Bach 6, Ruff-Nagy 9/6, Anigwe 11, Gyöngyösi 7/3. Edző: Cziczás László

DVTK HUN-Therm: Aho 11/3, Charles 8, Lelik 21/6, Jovanovic 10/6, Grigalauskyte 9. Csere: Kányási 3/3, Garbin 18/6, Tenyér -. Edző: Völgyi Péter

Vármegyei szövetségek