Tippmix Női NB I: Utolsó másodperces meccsnyerő dobással dőlt el két derbi is
09
Mar
2024
Tippmix Női NB I: Utolsó másodperces meccsnyerő dobással dőlt el két derbi is
2024. március 9.  |  22:00

Brooks Jelena utolsó másdperces találatával a Sopron legyőzte a Szekszárdot

A Tippmix Női NB I. A 16. fordulójának rangadóján a Sopron Basket Brooks Jelena utolsó másodpercekben szerzett duplájával 60-58-ra múlta felül a TARR KSC Szekszárdot.

A két csapat február végén rendkívül magas hőfokú találkozót vívott a Magyar Kupa negyeddöntőjében. Akkor 12 ponttal nyert a Sopron Basket Szekszárdon, de azon a meccsen a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia, majd múlt héten Pécsett Yvonne Turner esett ki a címvédő keretéből. Beatrice Mompremier és Brooks Jelena találataival a Sopron került előnybe az összecsapás elején. Egészen pontosan 11-2-re léptek el a hazaiak. Az egyetlen szekszárdi találat az első percekben Boros Julcsi nevéhez fűződött. A vendégek kosárcsendjét öt perc játék után Horváth Bernadett triplája törte meg. Válaszul azonban soproni oldalon Papp Dia is feliratkozott a pontszerzők listájára. Úgy nézett ki, hogy 7-8 egység környékén állanódsulhat a differencia. Az első szakaszt Alexandra Stanacev találata zárta, így szépített 18-12-re a Szekszárd. A második etap eléején fordult a kocka. Ezúttal a Sopron torpant meg támadásban és a KSC tudott új lendületet venni.

Másfél perc után időt kért Gáspár Dávid, de végül közel öt percig nem találtak be a tanítványai és ez idő alatt 21-18-ra fordított a KSC. Ez összességében 11-0-s futás volt. Ebben a futásban Mányoky Réka triplát értékesített, de Jacinta Monroe, Boros Julcsi és Miklós Melinda is betalált. Brooks Jelena büntetője törte meg a soproniak rossz sorozatát. 21-21 után azonban 28-21-re ismét megugrott a Szekszárd, mely akkor támadásban több opciót tudott alkalmazni riválisánál. Eközben az első mezőnykosár a második negyedben továbbra is váratott magára hazai részről. Brooks Jelena és Beatrice Mompremier jó érzékkel harcolt ki büntetőket, míg végül az utolsó percben Varga Alíz triplája hozta el az első soproni mezőnykosarat. Ezzel 30-29-re szépített a címvédő. Jacinta Monroe büntetője zárta a félidőt, így 20 perc után 31-29 állt az eredményjelzőn. A harmadik szakasz elején Böröndy Vivi és Varga Alíz révén gyorsan fordított a Sopron, mely így 10-0-s futásban volt. Ahogy azonban a Szekszárd a másodikban, úgy a harmadik negyedben a Sopron sem tudta a nagy futásából magához ragadni a döntő momentumot.

Fej-fej mellett haladtak a csapatok. A játék küzdő jellege dominált – érzékletes sajtós fordulattal élve. Kathryn Westbeld tripláival 41-37-nél és 46-42-nél volt egy-egy megugrása a KSC-nek. Az elsőre Brooks Jelena és Sitku Zsuzsi, a másodikra Beatrice Mompremier és Papp Dia felelt. Végül 46-46-ról futottak neki az utolsó 10 percnek a csapatok. Kathryn Westbeld büntetője jelentette az első pontot, de erre öt sopropni pont érkezett válaszul. Zseljko Djokics 51-48-nál időt kért és Jacinta Monroe ezt követően gyorsan betalát. Fordítani azonban nem tudott a Szekszárd. Ettől függetlenül 53-50-nél Gáspár Dávid is eligazítást tartott tanítványainak. Óriási sakkozás ment a pálya szélén, de a pályán is keményen küzdöttek a lányok. A Westbeld-Stanacev kettős 54-53-as előnyhöz juttatta a KSC-t. Erre Papp Dia felelt triplával, majd Westbeld 56-56-nál egyenlített. Az utolsó percben Brooks Jelena duplájával a Sopron került előnybe, de négy másodperccel a vége előtt Jacinta Monroe büntetőkkel 58-58-ra alakította az eredményt. Egy támadása maradt a győzelemért a Sopronnak és Brooks Jelana találatával végül behúzta a győzelmet a házigazda.

 

SOPRON BASKET - TARR KSC SZEKSZÁRD 60-58 (18-12, 11-19, 17-15, 14-12)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 16. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Földházi Tamás Péter, Tóth Cecília, Lengyel Ádám József (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Sopron Basket: Papp 8/3, Sitku 5/3, Mompremier 13, Brooks 21/3, Böröndy 4. Csere: Kókai, Varga A. 7/3, Toman D. 2, Szikszai.

TARR KSC Szekszárd: Miklós 7, Horváth 3/3, Monroe 12, Boros 4, Westbeld 14/6. Csere: Theodoreán, Stanacev 6, Mányoky 5/3, Krnjic 4, Bernáth 3.

 

 

Küzdelmes meccsen múlta felül a BEAC a Ceglédet

A Tippmix Női NB I. A 16. fordulójában, a szombati játéknap záró mérkőzésén az E.ON ELTE-BEAC 83-75-re múlta felül a VBW CEKK Ceglédet.

Mindkét gárda változásokat jelentett be a héten. A BEAC-tól közös megegyezéssel távozott sérült légiósa Josipa Pavic, míg Cegléden a vezetőedzői feladatokat Földi Attila vette át. Ilyen szituációban (légiós távozása, edzőváltás) mindig érdekes, hogy egy-egy gárda milyen úton indul el. Az első negyedben erre nem kaptunk választ, hiszen kisebb megugrásokkal ugyan, de összességében fej-fej mellett haladtak a csapatok. Rakita Lili és Katrina Ozola kosárváltása vezette fel a meccset. A pontgazdag első játákrész során 17-13-nál jött az első kisebb megugrása a Ceglédnek, de ezt követően 18-17-re fordítottak a hazaiak. Innen újra a Cegléd került előnybe. 23-18-nél 5 ponttal mentek a vendégek. Az első 10 perc végére azonban 24-24-nél egyenlített a BEAC. A második negyed eleje is hasonlóan alakult. Ide-oda billegett a meccs.

Végül 33-31-es ceglédi előny után az extázisban játszó Angyal Barbara és Katona Boglárka tripláival 37-33-ra megugrott a BEAC. Ezt követően Tóth Franka növelte tovább a hazai előnyt. Jó ritmust kapott el a BEAC, a nagy futása egészen 46-33-ig tartott, ami összességében 15-0 volt. A félidőig 11 pontig jutó Barnai Judit törte meg a CEKK kosárcsendjét, de erre Kolby Morgan azonnal válaszolt egy triplával. A nagyszünetig tartotta a BEAC a kétszámjegyű előnyét. 20 perc után 51-39-es állást rögzíthettünk. Angyal Barbi már 22 pontnál járt a hazaiaknál. Teljesítményét jól értékelteti: 21 mezőnykosarat értékesített az első félidőben a BEAC, melyből 10 Angyal Barbi nevéhez fűződött. Mindössze két dobást hibázott mezőnyből. A harmadik negyed első találatát Barnai Judit jegyezte, de erre 7-0-val felelt a továbbra is jó ritmust diktáló BEAC, így a 23. percbe fordulva már 58-41-re ment.

A Cegléd tartását dícséri, hogy igyekezett visszakapaszkodni és Szirony Dorina vezetésével jól használta ki a hazaiak kisebb megtorpanását. A harmadik negyed utolsó két percébe érve 63-52-re jött vissza a CEKK. A BEAC szempontjából Angyal Barbi a legjobbkor talált be. A negyed végén pedig Milkovics Réka triplát értékesített, így 68-54-nél újra megugrott 14 ponttal a házigazda. A záró szakasz elején Tóth Franka és Kolby Morgan 72-54-es előnyhöz juttatta BEAC-ot. Eldőlni látszott a találkozó. Különösen, amikor Tóth Franka triplája után az utolsó öt perchez közelítve még mindig 75-59-re ment a BEAC. Innen Chrislyn Carr vezetésével kezdett nagy hajrába a Cegléd. 77-68-nál hosszú idő után először 10 pont alá csökkent a differencia. Sarah Shematsi triplájával 80-73-nál, majd különösen Chrislyn Carr büntetőit követően 80-75-nél nyílt lett a csata. Fordítani már nem tudott a Cegléd. Kolby Morgan hat pontjával lezárta a találkozót a BEAC.

 

E.ON ELTE BEAC - VBW CEKK CEGLÉD 85-79 (24-24, 27-15, 17-15, 17-25)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 16. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Csabai-Kaskötő Brigitta, Nyilas István, Rózsavölgyi Alexandra (Gál János)

E.ON ELTE BEAC: Morgan 12/3, Angyal 29/6, Katona 5/3, Ozola 12/3, Tóth 16/3. Csere: Drahos 5/3, Zsámár L., Milkovics 6/6, Juhász A.

VBW CEKK Cegléd: Carr 21/3, Czank 6/3, Rakita 4, Barnai 15, Shematsi 10/6. Csere: Horváth 1, Farkas 6, Szerelem-Kobolák 5/3, Szirony 11, Andi, Kovács.

 

 

Az utolsó negyedben nyerte meg az NKA Universitas Pécs a Vasas Akadémia elleni mérkőzést

A Tippmix Női NBI.A 16. fordulójában a Vasas Akadémia hazai pályán veszítette el 57-70-re a találkozót az NKA Universitas Pécs ellen.

Az előző fordulóban a Vasas idegenben nehezítette meg a listavezető DVTK dolgát, így hazai pályán még meglepetést is okozhatnak a jó formában játszó NKA Universitas Pécsnek.
Allen pontjaival indult a mérkőzés, azonban egyből fordított a Pécs (2-4). Kádár a Vasas első hárompontosával egyenlített, és egyelőre fej-fej mellett haladtak a csapatok (5-5). Harcosan támadták a gyűrűt a Vasas játékosai, és kintről is betaláltak, így 9-7-re vezettek. Egyelőre sok hibával játszott a Pécs is, több kihagyott helyzetük és eladott labdájuk volt (11-11). Nagyon pontszegény első negyedet láthattak a nézők, 13-12-re vezetett a Vasas az első 10 perc végén.

A második játékrész elején tovább növelte az előnyét a Vasas, 19-12-nél kellett időt kérnie a Pécsnek. Többször is jól védekezett a hazai gárda, és a támadásban is egymás után szerezték a kosarakat, így egyelőre nem tudott közelebb kerülni a Pécs (25-18). Taylor hárompontosát követően 10 pontra nőtt a két gárda közti különbség (28-18). A pécsiektől Wallace dicsérhető, hiszen húzóemberré lépett elő, és az ő pontjaival zárkóztak a vendégek (28-21). Továbbra is rengeteg volt a hiba mind a két oldalon, de a Vasas nem tudott kosarat szerezni már több perce, így ismét szoros lett az állás (28-25). A félidőben 32-30-ra vezetett a Vasas Akadémia.

A nagyszünet után kiegyenlített az NKA, és egy támadás erejéig vezettek is, azonban a Vasas hamar visszavette az irányítást, és 37-34-re módosították az eredményt. Ekkor ismét Mérész volt sikeres, és sorozatos kosárváltás következett (41-40). Gyors kosarakat szerzett a hazai gárda, és Jáhni Zsófia ziccerét követően ismét 5 pontra leszakadt ellenfelétől a Vasas (45-40). Wallace továbbra is jól játszott, azonban egyelőre nem vette fel más vele a ritmust, nem tudott közelebb jönni a Pécs. Jáhni hatalmas triplát dobott, majd Kiss Angelika büntetője zárta a negyedet, 50-44 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó játékrész első perce a pécsi csapaté volt, először Smailbegovic, majd ismét Wallace talált be kintről, ami forduló pontnak tűnt, hiszen ezt követően fordított az NKA (50-53). 56-51-re megugrott a Pécs, de Allen pontjaival zárkózott a Vasas (53-56). Ezt követően pedig állandósulni látszott a 3 pont különbség, hiszen minden vendég kosárra érkezett a hazai válasz (57-60). A pécsiek rutinja az utolsó percekben túlnőtt a Vasason. Smailbegovic a volt csapata ellen jól játszott, és a legjobbkor mutatott javuló tendenciát, hiszen az ő pontjaival lett 13 pontos előnye a Pécsnek (57-70). A negyedik negyedben nyújtott teljesítményével győzte le a Vasast az NKA, 70-57-es sikert arattak. A hazai gárdából Jáhni Zsófia 15 ponttal, míg a vendégektől Sydney Wallace 27 ponttal lett a legeredményesebb.

 

VASAS AKADÉMIA - NKA UNIVERSITAS PÉCS 57-70 (13-12, 19-18, 18-14, 7-26)

Bajnokság, 16. forduló
Budapest, Pasaréti Sportcentrum
Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, JAKAB László Imre, Sörlei Attila (Bognár Tibor)

Vasas Akadémia: Taylor 6/3, Allen 12, Salamon 1, Tóth -, Kádár 3/3. Csere: Budácsik 11/3, Jáhni 15/6, Boros 2, Gelei -, Szerencsés 3, Madár K. 4.

NKA Universitas Pécs: Laczkó -, Williams P. 4, Wallace 27/9, Williams M. 4, Mérész 6. Csere: Smalibegovic 11/3, Tadic 7, Weninger 2, Simon -, Olawuyi 4, Kiss 5.

 

 

Drámai végjátékban győzte le a DVTK a hazai pályán játszó Győrt

A Tippmix Női NBI.A 16. fordulójában a SERCO UNI Győr hazai pályán veszítette el 74-75 arányban a mérkőzést a DVTK Hun-Therm ellen.

Izgalmas találkozóval indult a szombati játéknap, hiszen a tabella második helyén álló Győr a listavezető DVTK-t fogadta.
Aho Nina bravúros hárompontosával indult a találkozó, és Dombai vezetésével hamar fordított a hazai gárda (11-9). Kányási is betalált kintről, így nem engedték leszakadni a Győrt (13-12). Ezt követően fej-fej mellett haladtak a csapatok, egészen Kaila Charles triplájáig, amikor 5 pontra nőtt a DVTK előnye (15-20). Egyelőre nem ültek a kinti dobások hazai oldalon, így nehéz legyőzni a DVTK csapatát (19-22). Jovanovic ziccere zárta az első negyedet, 19-24 volt az állás.

A második játékrészt Anigwe kosara vezette fel, de egyből érkezett Leliktől a válasz (21-27). Gyöngyösit lehetett dicsérni a győri oldalon, harcosan játszott (23-27). A DVTK azonban kiváló dobóformát fogott ki, már a hetedik hárompontosukat dobták csapat szintet (25-33). Jól reagált a hazai Győr a vendégek leszakadására, mert egy 5-0-ás futással ismét a DVTK sarkában loholtak (30-33). Charles büntetői után befagyott az eredmény, rengeteg kihagyott helyzet volt mind a két oldalon (30-35). Goree egy időkérést követően törte meg a rossz sorozatot (32-35). Ott volt a győriek kezében az egyenlítési lehetőség, azonban Tenyér Zsófia egy triplával köszönt be a túloldalon (34-38). Dombai Réka 5 pontjával azonban átvette a vezetést a Győr, így a félidőben 40-38-as eredménnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A nagyszünet után a Győr kezdett jobban, 44-38-ra növelték az előnyüket. Csaknem négy percet kellett várni ebben a negyedben a DVTK első kosarára (44-40), és ezt követően sem találták nagyon támadásban önmagukat, 7 pont volt a győri előny (47-40). Ekkor Aho Nina és Tadic tudott érvényesülni, így faragott a hátrányából a DVTK (47-44). Sokáig nem mozdult az eredmény, majd Dombai indította meg a kosár lavinát, és emiatt az utolsó percek voltak talán a legélvezhetőbbek, hiszen elég pontszegényre sikerült ez a játékrész. A harmadik negyed végén még Grigalauskyte bedobta a ziccerét, 54-49 volt az állás.

Győri pontokkal kezdődött az utolsó negyed is, az eddigi legnagyobb 9 pontos előnye volt a hazaiaknak (58-49). Továbbra is rengeteget hibázott a DVTK, talán most lehetett észrevenni a játékosokon a szerdai mérkőzés miatti fáradtságot, Völgyi Péter kért időt. Lelik törte meg a vendégek kosárcsendjét. Hárompontos eső következett, két vendég és két hazai triplát láthattak a nézők (64-59). Jovanovic távoliját követően már csak három pont maradt a győriek előnyéből (66-63). Carleton a legjobbkor talált be, hiszen így Lelik Réka ziccere még nem az egyenlítést jelentette (68-66). Lelik dobhatott büntetőket, azonban az első kimaradt, így másfél perchez érkezve 1 pont maradt a győri vezetésből (68-67). Charles szerzett labdát, azonban Dombai ismét a hátára vette a csapatát, és 72-69 lett az állás. Jovanovic faulttal együtt dobta be a hárompontost, azonban a plusz egy büntető kimaradt, így 72-72-nél támadhatott a Győr. Carleton dobása kimaradt, de a lepattanó Dombai kezében landolt, aki bedobta a ziccert, és így 74-72 lett az eredmény. 0,6 másodperce maradt a DVTK-nak, akik oldalról dobhatták be a labdát, és Lelik Réka majdnem a félpályáról engedte el a labdát, ami bepattogott, így drámai végjátékban 75-74-re megnyerte a DVTK a találkozót, és továbbra is veretlen a bajnokságban. Dombai Réka 21 ponttal a mezőny legeredményesebb játékosa lett.

 

SERCO UNI GYŐR - DVTK HUN-THERM 74-75 (19-24, 21-14, 14-11, 20-26)

Bajnokság, 16. forduló
Győr Városi Egyetemi Csarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Cziffra Csaba Zsolt, dr. Németh Patrik (Téczely Tamás)

SERCO UNI Győr: Dubei 9/3, Carleton 9, Dombai 21/3, Goree 8, Gyöngyösi 6. Csere: Hegedűs-, Török-, Bach 7/3, Anigwe 14, Molnárová-.

DVTK Hun-Therm: Aho T.-, Charles 10/6, Aho N. 5/3, Tadic 7, Jovanovic 17/9. Csere: Kányási 11/6, Lelik 17/12, Grigalauskyte 5, Tenyér 3/3, Oláh-.

Vármegyei szövetségek