Női Euroliga: Nem jutott be a Final4-ba a DVTK
06
Mar
2024
Női Euroliga: Nem jutott be a Final4-ba a DVTK
2024. március 6.  |  20:00

Az Euroliga negyeddöntő sorsdöntő harmadik felvonásán a DVTK HUN-Therm 73-58-ra alulmaradt a Villeneuve d’Ascq alakulatával szemben. Ezzel a francia együttes jutott a Final4-ba, de a DVTK is maximálisan büszke lehet a szezonjára.

Félelmetes hangulat fogadta a csapatokat a DVTK Arénában. Már hétfőn elkelt minden jegy, így először az aréna történetében teljesen telt ház volt. A francia csapat játékosai alkalmazkodtak jobban a hangulathoz és az első percekben 12-0-ra léptek el. Nem telt el négy perc és már érkezett a padról Kányási Vera és Ana Tadic, nem sokkal később pedig Völgyi Péter időkérése is. Az első öt percben nem talált be a DVTK. Éppen a csapatkapitány, Kányási Vera törte meg ezt a kosárcsendet. Erre Shavonte Zellous válaszolt, aki 16-2-nél már a 7. pontját szerezte. A folytatásban Aho Nina és Ana Tadic, majd ismét Kányási Vera villant meg. 20-8-nál a vendégek időkérése állította meg a játékot. Szerencsére ez nem törte meg a DVTK lendületét. A pályára visszatérve Aho Nina rögtön betalált. Nagyon kevés faulttal hozták le a csapatok az első negyedet. Az utolsó percbe érve mindössze egy személyi hibát jegyezhettünk fel, ez a DVTK oldalán Kaila Charles neve mellett szerepelt. Az amerikai légiós nevéhez fűződött a mieink első kiharcolt faultja is. Ebből rögtön 2+1-es helyzetet értékesített. Az első etapot pedig Lelik Réka találata zárta, így 10 perc után 23-15 állt az eredményjelzőn.

A második negyedet Ana Tadic 2+1-es megoldása vezette fel. Ekkor már felrobbant az aréna és ezt tovább fokozta, amikor Kaila Charles büntetőjével 23-19-nél karnyújtásnyi közelségbe ért a DVTK. A folytatásban 4-6 pont között látszott állandósulni a differencia. Bár megtorpant a diósgyőriek felzárkózása, de ekkor teljesen nyílt volt a mérkőzés. A játékrész feléhez érkezve ugrott meg ismét a Villeneuve d’Ascq. Az első találkozóval ellentétben ezúttal az utolsó négy percre nem tudott váltani a DVTK. Egyértelmű fizikális fölényben játszott a rivális, mely ezzel a lendülettel 38-23-ra ellépett. Időkérés után Lelik Réka triplát értékesített. Az utolsó percben pedig több találat nem született. A szünetben 38-26 állt az eredményjelzőn. A DVTK 34-ból 10-et értékesített mezőnyből. Ráadásul mindössze egy triplájuk volt a mieinknek. A Villeneuve d’Ascq 31-ből 16-ot. A lepattanókban 24-15-re ment a Villeneuve d’Ascq. Egyedül a jóval kevesebb eladott labda az, amiben a DVTK riválisa fölé kerekedett.

A harmadik negyed elején sem változott a játék képe. A diósgyőri lányok Milica Jovanovic triplája után vettek új lendületet. Talán először ezen az estén, úgy igazán őrület kerekedett a csarnokban. Ezt pedig tovább fokozta Lelik Réka duplája. Nem véletlen, hogy 41-33-nál azonnal időt kért a francia gárda. Jól reagálták le a DVTK felzárkózását a vendégek, így maradt a 10 pont környéki differencia. Egészen Darcee Garbin triplájáig és Aho Nina tempójáig fogalmazhattunk így. Ezekkel ugyanis 46-40-re szépítettek a mieink. Ez a 6 pont tűnt az üvegplafonnak ezen az estén. Volt labdája a DVTK-nak, hogy közelebb kerüljön, de ezzel azonban nem tudott élni. A negyed végére 56-44-re újra megugrott a Villeneuve d’Ascq. Kamiah Smalls dudaszós duplája ráadásul lélektanilag is nagy ütés volt. Ugyan 35%-ra feltornázta mezőnymutatóját a DVTK, de azzal, hogy a különbség nem csökkent, távolodni látszott a nagy álom.

A negyedik negyed első perceiben Kaila Charles és Milica Jovanovic még 61-50-re felhozta a mieinket. Shavonte Zellous triplája után 64-50-nél azonban joggal ugrott talpra a vendég kispad. Az utolsó öt perchez érve mindannyian tudták, hogy ez mit jelent számukra. Becsülettel küzdött a DVTK és Kányási Vera öt pontjával 66-55-nél még sikerült faragni a különbségen. Összességében azonban a rivális fizikális fölényére ezen az estén nem tudott válaszolni a DVTK. A végjátékban Kaila Charles triplája még talpra ugrasztotta a közönséget, de amikor két támadóval egymást követő két támadásban elveszítette a labdát a DVTK, végleg eldőlt a találkozó. A Villeneuve d’Ascq végig vezetve, magabiztos 73-58-as sikert aratott és megérdemelten került a 2024-es Euroliga Final4-ba. A DVTK-nak így fennállása első Euroliga negyeddöntő párharcát nem sikerült sikerrel megvívnia, de ennek a nemzetközi szezonnak a tapasztalatait és emlékezetes csatáit egyértelműen magával viszi a klub. 

 

DVTK HUN-THERM - VILLENEUVE D'ASCQ 58-73 (15-23, 11-15, 18-18, 14-17)

Euroliga, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Miskolc, DVTK Aréna
Ariadna Chueca (Spanyolország), Sinisa Prpa (Szerbia), Juozas Barkauskas (Litvánia) - Rasa Liuimiene (Litvánia)

DVTK HUN-Therm: Charles 11/3, Aho N. 8, Lelik 7/3, Grigalauskyte 2, Jovanovic 9/3. Csere: Kányási 9/3, Garbin 5/3, Tadic 7.

Villeneuve d'Ascq: Zellous 11/9, Smalls 18/3, Diaby 15, Burke 8, Salaun 16/3. Csere: Gueye 2, Heriaud 3, Abraham, Mununga, Mbaka.

 

Vármegyei szövetségek