Tippmix Női NB I: Nagy csatában múlta felül a Pécs a Sopront
03
Mar
2024
Tippmix Női NB I: Nagy csatában múlta felül a Pécs a Sopront
2024. március 3.  |  22:00

A Tippmix Női NB I. A 15. fordulójának záró mérkőzésén az NKA Universitas Pécs 66-60-ra múlta felül a Sopron Basket gárdáját.

A 15. forduló záró mérkőzésén a 4. és az 5. helyezett mérte össze az erejét. A Sopron Basket 10-5-ös, az NKA Universitas Pécs 9-6-os mutatóval várta az estét. Madison Williams triplája vezette fel a találkozót. Erre a második perc elején Sitku Zsuzsi válaszolt. Böröndy Vivi és Brooks Jelena vezetésével az első percekben a Sopron került lépéselőnybe. A csapat első hét mezőnykosarából négyet ők ketten jegyeztek. A legnagyobb soproni előny 5 pont volt, melyet 15-10-nél és 20-15-nél regisztrálhattuk. Az első szakasz hajrájába érkezve Nadija Smailbegovic triplájával vett új lendületet a Pécs. Simon Zsófia révén egyenlítettek is a hazaiak. A slusszpoén pedig Smailbegovicé volt, aki a dudaszó pillanatában is elsüllyesztett egy triplát. Ezzel 25-22-es vezetéshez juttatva csapatát. Nagy formába lendült a pécsiek játékosa, hiszen a második negyed elején is betalált távolról. Ez már 13-2-es hazai futást jelentett, miközben már az ötödik triplájuk született a hazaiaknak.

Brooks Jelena törte meg a soproni kosárcsendet, de összességében tartották minimális, 3-5 pontos vezetésüket a pécsiek. A második negyed feléhez érkezve 34-29-nél Gáspár Dávid időt is kért. Az eligazítás után a vendégek rendre felzárkóztak egy-egy pontra (34-33, 37-36), de ezen rohamokra mindig érkezett hazai válasz. A pécsi előny 2-4 pont környékén látszott állandósulni. Két találattal Mérész Beatrix lépett fel vezérré. A szünetben 42-38-ra vezetett a Pécs. A hazaiak 28-ból 16-ot, a vendégek 32-ből 16-ot dobtak be mezőnyből. A büntetők terén azonosan állt a két csapat (4/9). Az első 11 perc öt hazai triplája hozta a különbséget. A harmadik negyed elején közel két percig nem találtak be a csapatok. Az egész második félidőre elmondható, hogy inkább a küzdelem dominált. Matea Tadic és Nadia Smailbegovic révén a pécsiek vettek új lendületet a harmadik szakaszban. Ez egészen addig repítette a házigazdát, hogy a különbség Peyton Williams duplája után 52-42-nél elérte a 10 pontot.

Csapatuk szorult helyzetében Beatrice Mompremier és Turner Yvonne állt a soproniak élére. Ketten együtt 8-1-es futást vezényeltek, amikor a harmadik etap végére 53-50-re szépített a címvédő. A záró szakasz elején vitatott, kemény faultok borzolták a kedélyeket. Beatrice Mompremier beütötte a harmadik hibáját is. Ennek ellenére Gáspár Dávid tanítványai 54-54-nél így is egyenlítettek. Fordulatokban nem volt hiány, az utolsó négy percbe érve 60-56-ra újra megugrott a Pécs. A Sopron azonban visszakapaszkodott, amikor Sitku Zsuzsi labdája beperdült a gyűrűről, 60-60-nál újra egyenlő volt. Mérész Beatrix duplájával ismét a Pécs került előnybe, de Böröndy Vivi előtt egy üres triplával így is adódott esély, hogy vezetéshez juttassa a Sopront. Ezzel nem tudtak élni a vendégek. Matea Tadic két büntetőjével négy pontra nőtt a hazai előny és onnantól kezdve a pécsiek kezében volt a meccs. Döntő helyzetekben higgadtabb és pontosabb megoldásokat választottak a pécsiek, akik így megérdemelt győzelmet arattak. Az utolsó másodpercekben Varga Aliz sportszerűtlennek ítélt faultja után Peyton Williams két büntetője alakította ki a végeredményt.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - SOPRON BASKET 66-60 (25-22, 17-16, 11-12, 13:10)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 15. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia Fűzy Ákos Centerpálya
Tőzsér Dénes Kelemen, Ádám József, Fodor Attila (Fekete László)

NKA Universitas Pécs: Laczkó, P. Williams 8, M. Williams 15/9, Wallace 4, Mérész 8. Csere: Smailbegovic 14/12, Tadic 9, Weninger 2, Simon 2, Olawuyi 1, Kiss A. 3

Sopron Basket: Sitku 6, Turner 8, Mompremier 13, Brooks 11, Böröndy 11/3. Csere: Kókai, Varga A. 7/3. Papp 4, Toman D.

Vármegyei szövetségek