Női Euroliga: Nem sikerült lezárnia a DVTK-nak a Villeneuve elleni párharcot
28
Feb
2024
Női Euroliga: Nem sikerült lezárnia a DVTK-nak a Villeneuve elleni párharcot
2024. február 28.  |  22:05

Az Euroliga negyeddöntő egyik fél második sikeréig tartó párharcban a Villeneuve d’Ascq LM 63-59-es győzelmet aratott hazai pályán a DVTK Hun-Therm ellen, így 1-1-re szépítettek a francia klub játékosai.

Óriási lehetőség kapujába érkezett a DVTK Hun-Therm, hiszen múlt hét szerdán 1-0-ás előnyre tettek szert a miskolciak hazai pályán 17 pontos hátrányból felállva, így most az ő kezükben volt a lehetőségük, hogy lezárják ezt az összecsapást és kvalifikálják magukat a Final4-ba. A kérdés az volt, hogy ezt idegenben a Villeneuve otthonában teszi meg a DVTK, vagy szépít a francia klub, és harmadik mérkőzésre kerül majd sor.
Azt gondolom, hogy a hangulatra most sem lehetett panasz, teltház fogadta a játékosokat. Hazai triplával indult a találkozó, amire egyből egy szép kettő-kettő megoldással válaszolt a DVTK, majd Lelik hárompontosával át is vették a vezetést (3-5). Diaby ziccerével kiegyenlített a Villeneuve, azonban 5-5-nél befagyott az eredmény, két percig nem született kosár. Fordulatos mérkőzés előszeleit érezhették a nézők, hiszen a hazaiak ragadták először magukhoz a vezetést, de Garbin kiválóan szállt be a padról, és három triplát követően 8 pontos előnyt adott a DVTK-nak (8-16). Sok hiba volt a negyed végéhez közeledve, a hazaiak és a vendégek is több labdát eladtak egymás után, azonban a DVTK pontosabban játszott, aminek eredményeként 21-8-ra vezettek a 10. perc végén.

Gyönyörű támadással indította a DVTK a második etapot, és ezt követően tudta csak a Villeneuve átlépni a 10 dobott pontot (11-23). Zellous és Salaun pontjaival zárkóztak a hazaiak, majd Burke büntetőjét követően 18-25 lett az állás. Azt gondolom, hogy ekkor került hullámvölgybe a DVTK, mert egy eladott labdát követően 5 pontra csökkent az előnyük, illetve már 3 perce nem szerzett kosarat a csapat, míg a Villeneuve 9-0-ás futást csinált. Burke-t hagyták ott a hárompontosnál, aki egyenlített, majd Diaby palánk alatti harcosságát használták ki a hazaiak (27-27). Sajnos sokkal több személyi hibát gyűjtött a DVTK, amivel könnyű pontokat adott ellenfelének, hiszen már 13-szor volt lehetősége a Villeneuve játékosainak a vonalra állni, míg nekünk kétszer (31-27). Azonban Garbin kiváló dobóformát fogott ki, és ő tartotta meccsben a DVTK-t (31-30). Lelik Rékát lehet dicsérni, aki eddig a Diósgyőrből egyedüliként dobhatott büntetőket, és hibátlanul értékesítette ezeket (33-34). Nem esett már több kosár ebben a negyedben, így 33-34-es félidei állást rögzíthettünk. Darcee Garbin 14 pontnál, míg Kennedy Burke 11 pontnál járt ekkor.

Burke ott folytatta, ahol abbahagyta, de szerencsére ugyanígy tett Lelik is, így velük kezdődött a harmadik játékrész (35-36). Sok dobást hagytak ki a játékosok mind a két oldalon, és talán a kapkodás okozta a hibákat, de ez rányomta a bélyegét a játék képére. Jovanovic törte meg a rossz sorozatot, majd az ellenféltől Diaby egyenlített (38-38). Salaun triplájára Charles válaszolt, így továbbra is fej-fej mellett voltak a csapatok (41-40). Hárompontos eső következett, először Aho, majd az ellenféltől Heriaud volt sikeres (44-43). Jovanovic három büntetőt dobhatott, amivel ismét fordított a Diósgyőr (45-46). Felgyorsult a játék, amiből a Villeneuve jött ki jobban, és Salaun tripláját követően az eddig legnagyobb előnyre tett szert a hazai gárda, és 50-46-os eredménnyel zárult a 30. perc.

Sokat kellett most is várni az utolsó negyed első kosarára, amit Burke szerzett, de szerencsére Charles betalált kintről, így nem tudott nagyobb különbséget kialakítani a Villeneuve (53-49). Épp hogy csak közelebb került a DVTK, Salaun és Burke is bedobta a hárompontost, így Völgyi Péternek kellett időt kérnie 7 pontos hátránynál (58-51). Az eligazítás után Lelik és Jovanovic pontjaival ismét szorosabb lett a mérkőzés, de Salaunt továbbra sem tudta megállítani a DVTK (60-56). Kányási szemfülesen lopkodta a labdákat, és ezt megkoronázta egy triplával, amivel 1 pontra zárkóztak (60-59). A mérkőzés utolsó egy percébe érkezve mondanom sem kell, hogy Salaun szerzett újabb kosarat a Villeneuve csapatának, ezért ők várhatták a végjátékot egy kisebb lépéselőnyből (62-59). Salaun csak egy büntetőt dobott be, de nem tudott már több kosarat szerezni a DVTK, így 63-59-es hazai siker született. Ezzel a Villeneuve kiharcolta a harmadik mérkőzést, amire jövő hét szerdán Miskolcon kerül sor.

 

VILLENEUVE D'ASCQ LM - DVTK HUN-THERM 63-59 (8-21, 25-13, 17-12, 13-13)

Euroliga, negyeddöntő
Franciaország, Villeneuve d' Ascq, Palacium
Özlem Yalman (Törökország), Petr Hrusa (Csehország), Arnau Padros (Spanyolország) /Thomas Frydendal (Dánia)

Villeneuve d'Ascq LM : Zellous 3, Smalls-, Diaby 13, Burke 18/9, Salaun 24/9. Csere: Gueye-, Heriaud 4/3, Mununga-, Mbaka 1.

DVTK Hun-Therm: Charles 8/3, Aho N. 6/6, Lelik 13/3, Grigalauskyte 2, Jovanovic 7. Csere: Kányási 5/3, Garbin 16/12, Tadic 2, Tenyér-.

Vármegyei szövetségek