17 pontos hátrányból állt fel, előnyben az Euroliga negyeddöntőjében a DVTK
21
Feb
2024
17 pontos hátrányból állt fel, előnyben az Euroliga negyeddöntőjében a DVTK
2024. február 21.  |  19:45
Az Euroliga negyeddöntő párharc első mérkőzésén a DVTK HUN-Therm 78-66-ra legyőzte a Villeneuve d’Ascq gárdáját és ezzel 1-0-s előnybe került az egyik fél második sikeréig tartó párharcban.
 
Teljesen telt ház és felejthetetlen hangulat fogadta a csapatokat a DVTK Arénában. A nem mindennapi hangulatra a franciák reagáltak jobban az első percekben. Kariata Diaby és Kennedy Burke találataival rögtön a mérkőzés elején lépéselőnybe került a Villeneuve d’Ascq. Kaila Charles szerezte a mieink első találatát. Ezt követően azonban egészen 10-2-re elléptek a vendégek. Nem telt el három perc és Völgyi Péternek időt kellett kérnie. Egy triplával azonban így is villámgyorsan 10 egység fölé növelte előnyét a francia csapat. Kaila Charles húzta a mieink szekerét. Az első hét pont a nevéhez fűződött. Ezt követően Darcee Garbin villant meg, majd Kányási Vera triplája után ugrott talpra a publikum, de összességében 8-11 egység között látszott állandósulni a differencia. Amikor Ana Tadic is megvillant, 21-14-nél volt egy pillanata a DVTK-nak. Ezzel nem sikerült élni, a játékrész végére 26-14-re ellépett a Villeneuve d’Ascq. A második negyed elejét is a francia gárda uralta. Másfél perc alatt 31-14-re szakadtak el. Kulcspillanatban érkezett Lelik Réka triplája. Miután Darcee Garbin is betalált, 31-19-nél már a vendégek időkérése állította meg a játékot.
 
A második negyed feléhez érkezve 10 egység környékén látszott beállni a differencia. Bár a különbség ekkor még nem csökkent, de a játék képében már egyre jobban felvette a ritmust a DVTK. A kezdeti görcsösség a múlté volt, 33-21 után pedig Milica Jovanovic és Ana Tadic találataival gyorsan elkezdte lefaragni hátrányát a magyar csapat.  A vendégek 35-31-nél kértek időt, de az utolsó két percben is a DVTK dominált. 55 másodperc volt vissza, amikor Lelik Réka duplájával egyenlítettek a mieink. Felrobbant a csarnok! A vezetésért is támadhatott a DVTK. A kísérletek lejöttek és végül büntetőből a vendégek vonulhattak 36-35-ös előnyből a pihenőre. A DVTK-nál Kaila Charles és Darcee Garbin járt 7-7 pontnál. A második negyedben megnyerték a lepattanócsatát a mieink és a 20 mezőnykísérletükből 9-et értékesítettek. Ez alapozta meg a felzárkózást. Ahogy az első és a második, úgy a harmadik negyed elején is lassabban kezdett a DVTK. Szerencsére ezúttal számszerű eredményben nem tudott akkora előnyt kialakítani a Villeneuve d’Ascq, mint tette korábban. 41-36-nál volt a legnagyobb különbség a vendégek javára. Ezt követően a döntő rohamot Aho Nina négy pontja indította…
 
Végül Kányási Vera és Kaila Charles tripláival 46-43-nál fordított a DVTK. Ezt követően pedig Lelik Réka öt pontja és Kányási Vera büntetői erősítették meg az előnyt. Ez már 17-4-es futás volt. Ugyan a később sérülés miatt kieső Kariata Diaby megtörte a vendégek kosárcsendjét, de a DVTK lendülete nem tört meg. A harmadik negyed utolsó két percébe érve 57-47-nél a 10 pontot is elérte a különbség. A harmadik etapból Lelik Rékát kell kiemelni, aki egymaga 12 pontot szerzett Mind a négy mezőnykísérlete célt ért. A záró szakasznak 60-51-ről futottak neki a csapatok. Érezhetően sokat kivett a DVTK-ból a harmadik negyed nagy rohama. A záró szakasz első hat percében mezőnykosarat nem értékesítettek a mieink. Ana Tadic két büntetője gyarapította a magyar pontok számát. A Villeneuve d’Ascq ez idő alatt 62-59-re felzárkózott. A mérkőzést ráadásul két hosszú videózás is megakasztotta, ami nem könnyítette meg a csapatok életet.
 
A megszakításokból a DVTK jött ki jobban. Végül Ana Tadic szakította meg a mezőnykosár nélküli sorozatot, majd Darcee Garbin öt pontjával az utolsó három percbe érve 8 pontra nőtt a differencia. Nem sokat kellett várni és Kaila Charles 71-61-nél 10 egységre növelte a mieink előnyét. Az utolsó két percet faultok és büntetők tették töredezetté. Mindkét oldalon maradt ki egy-egy kísérlet. A DVTK vezetése és ezzel a sikere nem forgott veszélyben. Kaila Charles egymaga 5 pontot szerzett az utolsó percben. A végeredményt pedig Ana Tadic dudaszós találata alakította ki. A DVTK 78-66-os sikert aratott és ezzel 1-0-s előnybe került az egyik fél második sikeréig tartó párharcban. Folytatás jövő héten szerdán a Villeneuve d’Ascq otthonában.
 
DVTK HUN-THERM - VILLENEUVE D'ASCQ 78-66 (14-26, 21-10, 25-15, 18-15)
 
Euroliga, negyeddöntő - 1. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Lukasz Jankowski (Lengyelország), Esperanza Mendoza (Spanyolország), Alexandra-Ioana Stan (Romania) - Sinisa Herceg (Horvátország)
 
DVTK HUN-Therm: Charles 18/3, Aho N. 7, Lelik 16/9, Grigalauskyte, Jovanovic 6. Csere: Kányási 8/6, Garbin 12/6, Tadic 11, Tenyér.
 
Villeneuve d'Ascq: Zellous 12/6, Smalls 1, Diaby 11, Burke 17/6, Salaun 12/3. Csere: Guaye, Heriaud 2, Mununga, Mbaka 11.
 
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a DVTK HUN-Therm javára.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek