Tippmix Női NB I: Nagy csatában győzött Pécsett a Szekszárd
27
Jan
2024
Tippmix Női NB I: Nagy csatában győzött Pécsett a Szekszárd
2024. január 27.  |  22:00

Hullámzó mérkőzésen tudott nyerni a TFSE-MTK a Vasas Akadémia ellen

 

A Tippmix Női NBI.A 12. fordulójában a TFSE-MTK hazai pályán aratott 62-48-as győzelmet a Vasas Akadémia ellen.

A TFSE-MTK továbbra is Czinano nélkül lépett pályára, de mellette magas poszton még Horváth Dóra is kiesett, így nagyobb eséllyel várhatta a találkozót a vendég Vasas Akadémia. A mérkőzés kisebb csúszással kezdődött, mert technikai gond volt a palánkon lévő időmérő szerkezettel.
Dúl Terka és Szabó Fanni pontjaival indult a késleltetett találkozó (5-0). Allen révén a Vasas is megkezdte a pontgyártást (7-2). 10-2-es hazai vezetésnél jött az első időkérés Milos Pavlovictól. Nagyon sok közeli helyzetet hagyott ki a Vasas, de a hazai oldalon is rossz százalékkal dobták a távoliakat a játékosok (13-2). A jó kezdést követően beragadt a TF, két perce nem tudtak pontot dobni, míg a Vasas közben 13-10-re zárkózott. Allen ziccerével 14-14-nél érte utol ellenfelét a Vasas. Király Andrea hárompontosa hosszú szünet után behullott a gyűrűbe, így egy kisebb előnye maradt a TF-nek, 20-17 volt az állás.

Dúl Panka megoldásával kezdődött a második etap, és négy perc elteltével sem született még Vasas kosár (24-17). A védekezését összeszedte a TF, de a támadásban továbbra is akadozott a gárda, de ugyanez elmondható a vendégekről is. A TF hibáját kihasználva gyorsindításból tudott kosarat szerezni a Vasas, 24-21-re módosult az állás. A hazai letámadás már másodszor volt sikeres, a vendégeket megzavarva tudtak labdát szerezni a TF játékosai (26-21). Budácsik büntetőit követően Szabó Fanni egy palánkos hárompontossal válaszolt (29-23). A félidőben 29-25 állt az eredményjelzőn.

Sha Carter triplával köszönt be a harmadik negyed elején (32-25), majd a Vasas kapott nagyobb szerepet, 32-29-re zárkóztak. Ekkor ismét a TF volt pontosabb, és a Vasas már másodszor kapott sportszerűtlen hibát a küzdősportos megmozdulásaikért (38-29). Szabó Fanni és Németh Alma is a legjobbkor tudta befejezni a helyzeteit, mert a 7-0-ás futásával már 45-30-ra vezetett a TFSE. Ezt a hullámzó teljesítményt azonban egy edzőnek sem kívánhatjuk, mert most a Vasas 9 pontot szerzett egymás után, és így eladta a TF a 15 pontos előnyét (45-39). 47-41-es állással fordulhattak az utolsó negyedre a játékosok.

Az utolsó játékrész TF kosarakkal kezdődött, Szabó hárompontosa után újból 10 pont fölött volt a differencia (52-41). Ismét a hazaiak voltak a hullám tetején, 56-41-es állásnál kért időt a Vasas. Úgy tűnt, hogy megtört a vendég gárda, mert továbbra sem sikerült kosarat dobniuk ebben a 10 percben, és a TF pedig ihletett formában játszott (62-41). Szerencsés Tamara még szép megoldással próbálta közelebb hozni a Vasas csapatát, de ekkor a hazai siker már biztos volt. 62-48-as végeredménnyel ért véget a találkozó. A TFSE-MTK legerdményesebb játékosa Szabó Fanni lett 21 ponttal, míg a Vasas csapatából Allen ért el 11 pontot.

 

TFSE-MTK - VASAS AKADÉMIA 62-48 (20-17, 9-8, 18-16, 15-7)

Bajnokság, 12. forduló
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Minár László Balázs, Rácz Zsolt Róbert, Földi László Tibor (Hoffmann Gergely)

TFSE-MTK: Carter 11/3, Dúl T. 8/3, Németh 7, Szabó 21/15, Dúl P 7/3. Csere: Vigh-, Baa 2, Király 6/6, Vladár-.

Vasas Akadémia: Taylor 9/3, Budácsik 5, Gelei 3, Tóth 2, Madár E. 2. Csere: Allen 11, Jáhni 6, Boros-, Szerencsés 7/3, Madár K. 3/3, Kádár-.

 

 

Magabiztosan nyert a DVTK a Cegléd otthonában

 

A Tippmix Női NB I. A 12. fordulójában a DVTK HUN-Therm 70-48-as sikert aratott a VBW CEKK Cegléd otthonában.

A DVTK a valenciai és az isztambuli túrája között látogatott Albertirsára, a VBW CEKK Cegléd otthonába. Két és fél percet kellett várni az első pontokra, melyek Aho Nina büntetőiből és Sarah Shematsi duplájából születtek. Igyekezett gyorsan magához ragadni az irányítást a DVTK. Öt perc alatt 9-4-re léptek el Völgyi Péter tanítványai. A küzdős, összességében pontszegény negyedben Rakita Lili triplájával 9-7-re szépített a CEKK, majd Sarah Shematsi révén egyenlíteni is tudott. Végül Kányási Vera és Lelik Réka gondoskodott arról, hogy mégis előnyről vonulhasson a kisebb szünetre a DVTK. A 13-9-ről induló második etap elején is Lelik Réka volt eredményes, de erre még Chrislyn Carr felelt a hazaiaktól.

A második negyedet meghatározó futást Monika Grigalauskytė duplája vezette fel, majd ezt követően ismét Lelik Réka villant meg, ezúttal távolról. Milica Jovanovic pedig 22-14-re módosította az állást. A Shematsi-Carr kettős vezetésével mindent megtett a CEKK, hogy meccsben maradjon. 22-18 után azonban 9-0-val zárta a félidőt a DVTK. A diósgyőriek 29-ből 13-at dobtak be mezőnyből, a CEKK 23-ból 6-ot. Mindkét csapat 11 eladott labdánál járt, de a DVTK ezek mellé 6 szerzett labdát is oda tudott tenni. A 31-18-ról induló harmadik negyed elején 11-2-vel 42-20-ra lépett el a vendég alakulat. Hat ponttal Aho Nina, illetve Monika Grigalauskyte és Kányási Vera voltak ezen futás motorjai. Chrislyn Carr triplájával szépített a Cegléd és ez a szépítés arra mindenképpen erőt adott a házigazdának, hogy 20 pont alatt tartsa hátrányát.

A harmadik negyed második felében felváltva estek a kosarak, 17-19 pont között állandósult a differencia. Sőt, Czank Tímea triplája után 50-35-re felzárkózott a Cegléd. A záró szakasznak végül 52-36-ról vágtak neki a csapatok. Itt két percig nem talált be a DVTK és ez idő alatt Farkas Petra 52-38-ra hozta fel a csapatát. Völgyi Péter időkérése után Lelik Réka egy triplával, majd Ana Tadic egy duplával erősítette meg a DVTK vezetését. Az utolsó öt percbe érve már 20 pont fölé ugrott a diósgyőri előny és onnantól nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Kaila Charles triplája után már 65-40-re ment a DVTK. A mérkőzést egy hárompontossal Kányási Vera zárta le, amivel 70-48-ra nyert a DVTK.

 

VBW CEKK CEGLÉD - DVTK HUN-THERM 48-70 (9-13, 9-18, 18-21, 12-18)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 12. forduló
Albertirsa, Sportcsarnok
Pozsonyi László, Gruber Nikolett Lilla, Nepp László Oszkár (Zalai Ákos István)

VBW CEKK Cegléd: Carr 14/3, Horváth B., Czank 3/3, Shematsi 8, Barnai 7. Csere: Rakita 8/6, Szerelem-Kobolák 2, Szirony 2, Farkas 2, Viszmeg 2.

DVTK HUN-Therm: Aho T. 3/3, Aho N. 8, Charles 12/6, Jovanović 4, Tadić 12. Csere: Kányási 8/6, Lelik 12/6, Grigalauskytė 9, Oláh, Vég-Dudás 2. Tenyér.

 

 

Óriási csatában nyert a Szekszárd Pécsett

 

A Tippmix Női NB I. A 12. fordulójának rangadóján a TARR KSC Szekszárd 74-68-as sikert aratott az NKA Universitas Pécs otthonában.

A szomszédvári rangadókra jellemző kiváló hangulat fogadta a csapatokat a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A szekszárdi szurkolók megtöltötték a vendégszektort, de a pécsiek is kitettek magukért. Mérész Beatrix és Madison Williams találataival gyorsan előnybe kerültek a hazaiak. Az első szekszárdi pontok Horváth Bernadett triplájából születtek. Mérész Beatrix azonban ellenállhatatlan volt az első percekben, így gyorsan nőtt a hazai előny. Öt perc alatt egymaga 8 pontot szerzett.

Az első negyed második felére igencsak felpaprikázódott a mérkőzés. Jacinta Monroe előbb támadóhibát vétett, majd reklamálásért technikait kapott. Négy faulttal rögtön a kispadra kényszerült a KSC legjobbja. A pécsiek higgadt játékkal igyekeztek stabilizálni az előnyüket, 22-9-nél már 13 pont választotta el a feleket. Az első szakasz végén Kathryn Westbeld és Sara Krnjic hozta 10 pont alá a szekszárdiak hátrányát. A 22-13-ról induló második szakasz elején felváltva estek a kosarak, így 9-11 pont között látszott állandósulni a differencia.

A Szekszárd 33-23 után kezdte a felzárkózását. Miklós Melinda és Horváth Bernadett tripláival értek látótávolságba a vendégek. Amikor pedig Boros Julcsi hármasa is célt ért, 38-37-nél már a KSC járt előrébb. Ekkor már túl voltunk egy pécsi sportszerűtlen hibán, de nem sokkal később egy szekszárdi technikai miatt állt a játék. Továbbra is rendkívül feszült volt a rangadó. Sydney Wallace és Madison Williams találataival végül visszavette a vezetést a Pécs. A szünetben 40-38-ra mentek a hazaiak.

A pécsieknél a 12 pontos Mérész Beatrix, a szekszárdiaknál a 9 pontos Horváth Bernadett volt a legeredményesebb a félidőben. A Pécs 30-ból 15-öt, a Szekszárd 27-ből 12-t dobott be mezőnyből. A harmadik negyed elején Horváth Bernadett a negyedik tripláját is megszerezte a meccsen, amivel gyorsan magához ragadta az irányítást a vendég együttes. Erre Weninger Virág felelt, majd ezt követően fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Kathryn Westbeld triplájával 50-46-nál ugrott meg először a Szekszárd.

A harmadik negyed hajrájához közeledve pécsi időkérés után Kathryn Westbeld értékesített két büntetőt, amivel 54-48-nál kialakult a vendégek addigi legnagyobb előnye. Ráadásul pécsi oldalon Peyton Williams beütötte a negyedik faultját. A harmadik negyed utolsó perce mégis a hazaiaknak sikerült jobban, hiszen Mérész Beatrix két remek villanásával 54-53-ra feljött a Pécs.

A záró szakasz elején Nadia Smailbegovic büntetőjével egyenlítettek a hazaiak. Nem sokkal később egy újabb játékos, ezúttal a Szekszárdtól Kathryn Westbeld gyűjtötte be a negyedik faultját. Ezt követően viszont visszatért Jacinta Monroe a vendégeknél és vele egy magasabb szerkezetben folytatták. Monroe több extra villanással segítette társait. Pécsi oldalról eközben Nadia Smailbegovic tripláját jegyezhettük fel.

Kifejezetten fordulatos csata kerekedett, mely során 65-64-nél még több labdája volt a házigazdának a fordításhoz, de ezzel nem tudott élni. Büntetővel 65-65-re egyenlített a Pécs. Utána viszont lassan, de biztosan szekszárdi fölény bontakozott ki. Történt ez annak ellenére is, hogy Theodoreán Alexandra és Kathryn Westbeld kipontozódott. A pécsi lehetőségek kimaradtak, büntetőket sem tudtak kiharcolni ekkor a hazaiak, miközben Jacinta Monroe egymaga 5 pontot szerzett. Az utolsó percben Aleksandra Stanacev és Miklós Melinda higgadt büntetője lezárta a kiváló hangulatú szomszédvári rangadót, melyet 74-68-ra nyert a Szekszárd.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - TARR KSC SZEKSZÁRD 68-74 (22-13, 18-25, 13-16, 15-20)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 12. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Győrffy Pál Attila, Söjtöry Tamás Ferenc, Jakab László Imre (Bognár Tibor)

NKA Universitas Pécs: Laczkó, Tadic 8/3, P. Williams 6, M. Williams 9, Mérész 18. Csere: Smailbegovic 7/6, Rátkai 6/6, Weninger 4, Kiss A. 4.

TARR KSC Szekszárd: Miklos 11/3, Horváth 14/12, Krnjic 9, Boros 8/3, Westbeld 14/3. Csere: Theodoreán, Stanacev 6, Monroe 12, Szücs.

 

 

Jól tartotta magát a BKG a Győr ellen

 

A Tippmix Női NBI.A 12. fordulójában a SERCO UNI Győr hazai pályán aratott 83-64-es sikert a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós ellen.

A Győr az Euroliga forduló után ismét hazai pályán játszott, a BKG érkezett hozzájuk ellenfélként. A győriek a tabella második helyéről Slocum nélkül, míg a BKG az utolsó előtti helyről kezdhetett bele a találkozóba.
Petrénaité kosarával indult a mérkőzés, de Goree és Ruff-Nagy révén a Győr is hamar feliratkozott az eredményjelző táblára (5-2). Jól tartotta magát a vendég csapat, kiváló kettő-kettő szituációkból szereztek kosarakat (11-9). Egyelőre győri oldalon volt több csere, látható volt, hogy Cziczás László egy nagyobb rotációval szeretne játszani. Többször is jól védekeztek a csapatok mind a két térfélen, de lassan így is növekedni kezdett a hazai előny (17-9). A negyed vége felé a BKG jól kihasználta a győri hibákat, így zsinórban 5 pontot szereztek és 21-14-es eredménnyel ért véget az első 10 perc.

A második etapot a vendégek kezdték jobban, Baltkojiene triplája után 23-17-re zárkóztak. Ekkor Bach és Goree villant meg (28-19), de Petrénaité 2+1-es megoldásával ismét csak 6 pontra faragta a BKG a hátrányát (28-22). Ruff-Nagy Dóra egy messzi hárompontost süllyesztett el a gyűrűben, így ismét elérte a 10-es lélektani határt a differencia (34-24), ezért Riskó Dávid kért időt. Ezt követő percekben ment az adok-kapok, 39-29 volt az eredmény. A Győr érvényesíteni tudta a centerposzton lévő fölényét, Anigwe dobta egymás után a kosarakat (44-29). A 49-32-es félidei eredményt Dombai Réka pontjai alakították ki. Martyna Petrénaité 18 pontnál járt ekkor.

A második félidőt Goree kosara nyitotta, és Bach Bogi ziccere után átlépte a 20 pontot a különbség (53-32). Nem tudott közelebb kerülni a BKG, hiába dobtak be extra utolsó másodperces kosarakat (60-40). Az elmondható, hogy rengeteg hibával játszottak a játékosok mind a két oldalon. Baltkojiene hárompontosát lehet kiemelni a végén, és Carleton is egy szép tempó dobással zárta ezt a játékrészt, 64-43 állt az eredményjelzőn.

Ismét egy lehetetlen helyzetből dobott kosárral folytatta a játékot a BKG (64-46). Győri oldalon Küllős is megszerezte első pontjait, de közben sikerült a vendégeknek kicsit közelebb kerülniük, 66-50-re zárkóztak. Továbbra sem a pontosság jellemezte a játék képét, de mind a két klubtól az összes játékos kapott lehetőséget (70-50). A BKG továbbra is harcos maradt, minden egyes lepattanóért elmentek, és többször is támadhattak egymás után (73-56). Az már biztos volt, hogy ki nyeri a találkozót, de az utolsó percekben több gyorsindítást is rontott a Győr (75-59). A mérkőzésen 83-64-es győri siker született. A BKG legjobbjai Martyna Petrénaité (26 pont, 11 lepattanó)és Santa Baltkojiene (18 pont) lettek, míg hazai oldalról Dubei Debóra dobott 14 pontot.

 

SERCO UNI GYŐR - BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 83-64 (21-14, 28-18, 15-11, 19-21)

Bajnokság, 12. forduló
Győr Városi Egyetemi Csarnok
Kapusi Gábor, Földesi Ádám, Csák Máté Károly (Herczeg Ágoston)

SERCO UNI Győr: Dubei 14, Carleton 7/3, Ruff-Nagy 12/6, Goree 8, Gyöngyösi 2. Csere: Küllős 2, Hegedűs 6, Dombai 12, Török-, Bach 5/3, Anigwe 13, Molnárová 2.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Koch-, Petrenaite 26/12, Trehub 9/3, Zsámár-, Baltkojiene 18/12. Csere: Rozmán 7/3, Vincze-, Gróf 4, Bajzáth-.

 

 

Nem tudta megállítani a Sopront a BEAC

 

A Tippmix Női NBI.A 12. fordulójában az E.ON ELTE BEAC hazai pályán veszítette el 52-86 arányban a mérkőzést a Sopron Basket ellen.

A BEAC hazai pályán fogadta a Sopron Basket csapatát, akik egyértelműen a mérkőzés favoritjai. Az utóbbi időben sérülésekkel és betegségekkel is küzdött a BEAC, így a kérdés az volt, hogy mennyire tudják megnehezíteni a Sopron dolgát.
Vendég pontokkal kezdődött a találkozó, de hamar érkezett a BEAC-tól a válasz (3-4). Már az elején látszódott, hogy klasszis különbség van a két csapat között, öt perc elteltével 17-3-ra vezetett a Sopron Basket. Indokoltan jött az időkérés Mészárosné Kovács Andreától. Katona és Orosz tudott az eligazítás után kosarakat szerezni (7-20).  A negyed végére közelebb jött a BEAC, Katona utolsó másodpercben dobott tempójával 15-25 lett az eredmény.

A második negyedben is a Sopron járt előrébb (17-30). A BEAC továbbra is nehezen találta a Sopron védekezése ellen a megoldást, míg a túl oldalon többször is dobás közben ütöttek oda a soproniaknak, így ők sokat állhattak a büntetővonalra (21-42). Milkovics lépett elő a BEAC-tól vezérré, aki a közeli dobás után egy hárompontost is értékesített (26-45). A palánk alatt továbbra sem bírt a BEAC a Sopronnal, Papp Klaudia triplájával 28-54-re módosult az állás a félidő lefújását megelőzően. Sitku Zsuzsanna járt 12 pontnál ekkor.

Hazai pontokkal kezdték a nagyszünet után a mérkőzést a játékosok, 7-0-val indított a BEAC (35-54). Böröndy egymás után kétszer is a harcosságát kihasználva jutott büntetőkhöz (37-58). Agresszívabb védekezésre váltott a hazai csapat, és több eladott labdája is volt a soproniaknak. Továbbra is akaratos tudott maradni a BEAC, bátran törtek befelé, ezzel is bontva a soproni védelmet (44-66). A harmadik negyed 47-72-es eredménnyel zárult.

A negyedik negyedben sem változott a játék képe, a Sopron továbbra is uralta a mérkőzést (47-78). Ozola egy szép egyéni megoldással próbálta meg fenntartani a nézők lelkesedését, de 49-78-as eredménynél már nem forgott veszélyben a soproni győzelem. Varga Alíz nagyon jól használta ki a magasságát és az erejét, centerposzton és betörésből is sikeres tudott lenni (49-82). A hátralévő időben még láthattunk szép kosarakat, de a találkozó 52-86-os soproni sikerrel ért véget. A BEAC csapatából Tóth Franka 15 ponttal, a Sopron gárdájától Sitku Zsuzsanna 16 ponttal lett a legeredményesebb.

 

E.ON ELTE BEAC - SOPRON BASKET 52-86 (15-25, 13-29, 19-18, 5-14)

Bajnokság, 12. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Balog György Attila, Rózsavölgyi Alexandra, Hervay Tibor (Sarkadi-Nagy Ágnes)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 2, Katona 10, Zsámár-, Tóth 15/6, Juhász-. Csere: Drahos 6, Milkovics 7/3, Orosz 7, Ozola 5/3, Séllei-, Bálint-.

Sopron Basket: Sitku 16/3, Turner 9, Mompremier 10, Brooks 11, Böröndy 13/3. Csere: Kókai 1, Varga 11/3, Papp 6/3, Jevtovic 2, Toman 7/3.

Vármegyei szövetségek