Magyar Andrásra emlékezünk
21
Jan
2024
Magyar Andrásra emlékezünk
2024. január 21.  |  16:00
Életének 73. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Magyar András, a magyar kosárlabdázás egyik meghatározó alakja, aki egykoron a kaposvári kosárlabda legendás egyénisége, a soproni női bajnokcsapat edzője, a kerekesszékes kosárlabda létrehozója volt. András 1983-ig volt játékosként erősítette a kaposvári gárdát, majd edzőként dolgozott náluk. Az 1989/90-s szezonban a Kaposvár az ő vezetésével jutott fel az A csoportba. Ezután Sopronban edzősködött, ahol átvette a női csapat karmesteri pálcáját, s máig emlékezetes csatában az SVSE-GYSEV gárdája 1993-ban magyar bajnoki aranyérmet szerzett. A soproni sport történelmében ez volt az első csapatsportban szerzett bajnoki elsőség.
 
A szakember Nagy Tamás, a Soproni Tigrisek elnökének hívószavára 2014-ben elindította a kerekesszékes magyar bajnokságot, ahol az első évben három csapat, a Tigrisek, a DVTK és a Törekvés SE versenyzett. Egyúttal ő lett a Tigrisek edzője is, aki a csapattal négyszeres magyar bajnok és háromszoros kupagyőztes volt. A kezdeti évek után a magyar kerekesszékes kosárlabda-válogatott vezetőedzője lett, s 2017-ben Brnoban, 2019-ben Szófiában, 2022-ben pedig Szarajevóban vezette a legjobbjainkat. Eközben az MKOSZ fogyatékkal élő bizottságának elnöke volt. Magyar András az MKOSZ 2022-ben eredményes kerekesszékes kosárlabda munkásságának elismeréseként Málnai István díjban részesítette.
 
Magyar András emlékére a január 20-i, székesfehérvári kerekesszékes kosárlabda bajnoki forduló valamennyi meccse előtt egyperces néma csenddel adóztak a résztvevők.
 
Isten Veled, András, nyugodj békében!
 
Január 20. forduló eredményei
 
Törekvés SE - DVTK   32-55
Nyíregyházi KK - PTE PEAC Rolling Basket   2-0
DVTK - PTE PEAC Rolling Basket   2-0
Törekvés SE - Nyíregyházi KK   72–16
 
(A PTE PEAC Rolling Basket csapat nem tudott kiállni a szükséges 14,5 ponttal)

Vármegyei szövetségek