Női Euroliga: Bejutott a legjobb nyolcba a DVTK!
18
Jan
2024
Női Euroliga: Bejutott a legjobb nyolcba a DVTK!
2024. január 18.  |  20:00

18 ponttal nyert és bejutott az Euroliga legjobb nyolc csapata közé a DVTK

 

Az Euroliga 12. fordulójában a DVTK HUN-Therm 72-54-re legyőzte a Sepsi-SIC gárdáját. Sikerével a diósgyőriek bejutottak az Euroliga legjobb nyolc csapata közé.

Elképesztő hangulat fogadta a csapatokat, de a tét is óriási volt. Egy győzelemmel matematikailag is biztosíthatta helyét a DVTK az Euroliga legjobb nyolc csapata között. Klubtörténeti siker kapujában nem könnyű játszani, de a diósgyőriek jól vették ezt az akadályt. Aho Nina és Kaila Charles vezetésével gyorsan lépéselőnybe került a DVTK. Nina kiváló gólpasszokkal is segítette társait. Az első hat mezőnykosárból kettőt pontszerzőként jegyzett, kettőnél gólpasszt adott. A vendégek már 13-6-nál időt kértek. Ezt követően viszont Milica Jovanovic triplájával 16-6-nál elérte a 10 pontot a differencia. Itt megmerevedtek a frontvonalak, sőt 17-9-nél több labdája volt a Sepsinek közelebb kerülni. Ezzel nem éltek, így a játékrész végére visszaállt a kétszámjegyű különbség. 10 perc után 22-11-re ment Völgyi Péter együttese. A második negyed első találata Gereben Livi nevéhez fűződött. A DVTK első pontját Kaila Charles büntetője jelentette. Sokáig nem értékesítettek mezőnykosarakat a diósgyőriek. Három perc telt el, amikor 23-19-nél Völgyi Péternek időt is kellett kérnie.

A rövid eligazítás után Milica Jovanovic egy triplával igyekezett helyreállítani a világ rendjét, de azonnal felelt a Sepsi. A vendégek egészen új ritmust kaptak, míg a DVTK elbizonytalanodott. Amikor Jovana Pasic dudaszós triplája célt ért, 26-25-nél ismét időt kellett kérnie Völgyi Péternek. Kulcsfontosságú volt, hogy Kaila Charles azonnal hármast értékesítettek, majd Monika Grigalauskyte is betalált. A Sepsit azonban nem sikerült kizökkenteni. Morgan Green hármasával 34-33-nál a vezetést is átvették. A félidőt Aho Nina büntetői zárták, melyekből az egyik volt sikeres. 20 perc után 34-34 állt az eredményjelzőn. A félidőben a DVTK a 29 mezőnykísérletéből 12-t értékesített, míg a Sepsi 33-ból 14-et. A lepattanókban 22-14-re vezetett a DVTK, de 9 eladott labda és az 5 kihagyott büntető sok volt. A harmadik negyedet Ana Tadic duplája vezette fel, majd Milica Jovanovic és Lelik Réka növelte a DVTK előnyét. 

Sokat hibáztak a csapatok, de közben szépen lassan beállni látszott 6-8 pont környékén a differencia. Időkérés után igyekezett rendezni a sorait a Sepsi. Utolsó nagy futásukkal még 44-41-re felzárkóztak a vendégek. Utána azonban Lelik Réka, Milica Jovanovic és Kányási Vera is triplát értékesített, amivel gyorsan kinyílt az olló. A harmadik szakaszt Lelik Réka két büntetője zárta. 55-44-ről vágtak neki az utolsó 10 percnek a csapatok. Itt rögtön az első támadásból Kaila Charles erősítette meg a vezetést. Amikor pedig Milica Jovanovic triplája célt ért, 60-46-nál kialakult az addigi legnagyobb differencia. Felőrülte ellenfelét a DVTK és az utolsó hat percbe fordulva már nem forgott veszélyben a mieink sikere. Természetesen a koncentráció nem lankadhatott. Egy kellemetlen ütközés után Aho Nina maradt a földön, a folytatásban nem is térhetett vissza. Kulcs volt, hogy ebben a kritikus pillanatban Kányási Vera triplát értékesített. Ez már a DVTK nyolcadik sikeres hármasa volt ezen az estén. Amikor a kilencedik hármas is utat talált a gyűrűbe, 72-50-nél már 20 pont felett járt a differencia.

Az utolsó két percben vastaps mellett már az Euroliga negyeddöntőt ünnepelte a közönség. A DVTK végül 72-54-es sikert aratott és a második főtáblás szezonjában bejutott Európa legjobb nyolc csapata közé. Gratulálunk!

 

DVTK HUN-THERM - SEPSI SIC 72-54 (22-11, 12-23, 21-10, 17-10)

Euroliga, 12. forduló
Miskolc, DVTK Aréna

DVTK HUN-Therm: Charles 15/3, Aho N. 7,, Lelik 11/3, Tadic 6, Jovanovic 20/15. Csere: Kányási 6/6, Grigalauskyte 7, Tenyér.

ACS Sepsi-SIC: Gereben 2, Nystrom 5/3, Hristova 11, Jankovic 8, Green 9/3. Csere: Armanu 4, Pasic 15/9.

 

 

Hiába nyert a Pécs, nem jutott a legjobb nyolc közé az Európa Kupában

 

Az Európa Kupa nyolcaddöntőjében az NKA Universitas Pécs 72-70-es győzelmet aratott a Melikgazi Kayseri csapata ellen, azonban ez nem volt elég a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Nagy téttel kezdték a mérkőzést a csapatok, a pécsi együttes a párharc első mérkőzésén 11 pontos, 76-65-ös vereséget szenvedett. Ennél nagyobb arányú győzelem klubtörténeti eredményként nyolc közé jutást érne.
A találkozó vendég kosarakkal indult, majd a pécsiek is feliratkoztak az eredményjelzőre (3-3). Sokáig befagyott az állás, majd öt percet követően kezdtek pontosabban játszani a játékosok (7-9). Ellenberg hárompontosát követően 14-7-re lépett el a Kayseri, így Jovan Gorec kért időt. A negyed végéig tovább növelte az előnyét a vendég gárda, de Wallace még sikeres volt a triplavonal mögül, így 12-20-as eredménnyel ért véget az első 10 perc.

A második etap elején közelebb tudott kerülni ellenfeléhez a Pécs, de rengeteg kihagyott helyzet volt mind a két oldalon (16-21). A Kayseri védekezésben zónára váltott, amire viszonylag jól reagált a hazai csapat. Sikerült gyorsindításból kosarakat szereznie a pécsieknek, és 1 pontra faragták a hátrányukat (20-21). Ezt követően egymást váltották a kosarak, és Williams pontjai után volt ismét hazai kézben az irányítás (26-25). Petronyte vezetésével még fordított a Kayseri, de Wallace magára vállalta felelősséget, és közelről szerzett faulttal együtt kosarat, így 29-29 állt az eredményjelzőn a félidőben.

A nagyszünet után tovább folytatódott a szoros küzdelem, de mégis a török csapat kezdte jobban az első perceket (35-39). Weninger és Smailbegovic kosaraival újra átvette a vezetést a Pécs, 42-41-re fordított. Mérész büntetői után Cuic vette hátára a vendég gárdát, és egymás után négy pontot szerzett (43-45). A negyed végén Petronyte gyorsindítását követően Smailbegovic dobott dudszós triplát, így 1 pontos különbséggel fordultak a csapatok (46-47).

Cuic hárompontosával indult az utolsó játékrész (46-50). Mérész pontjaival újra kiegyenlített az NKA, és ezt követően végig 1-2 ponton mozgott a különbség (54-54). Tadic a ziccere után a büntetőjét is értékesítette, azonban egyből érkezett rá a vendég válasz (55-56). Egyelőre úgy látszott, hogy nem tudja 11 pontnál többel felülmúlni a riválisát a Pécs. 55-58-as állásnál kellett Jovan Gorecnek kikérnie az idejét. Tadic villant meg megint, de ismét a védekezésben elkövetett hibát bűntette meg a Kayseri a túloldalon (57-61). Továbbra sem esett be távoli dobás a pécsiek oldalán, hiányzott pár jól ütemezett hárompontos. Williams tempójával kevesebb, mint két perccel a vége előtt ismét kiegyenlítettek a hazaiak (63-63). Wallace után Tadicnak is sikerült a vonalon túlról kosarat szereznie, és megindult a tripla adok-kapok, amire egész meccsen vártak a nézők (72-70). Az utolsó másodpercekben már nem született kosár, így 72-70 lett a végeredmény. Nem sikerült a pécsi bravúr, így a Kayseri jutott be a legjobb 8 csapat közé. A vendégektől Gintare Petronyte emelkedett ki magasan a mezőnyből, 24 pontot és 20 lepattanót szerzett. Az NKA Pécs csapatából Payton Williams 12 pontos 11 lepattanós dupla-duplát ért el, mellette Mérész Beatrix és Sydney Wallace is 14-14 ponttal zárt. Matea Tadic a 12 pontja mellé 7 gólpasszt osztott ki.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - MELIKGAZI KAYSERI 72-70 (12-20, 17-9, 17-18, 26-23)

Európa Kupa, nyolcaddöntő
Pécs, Nemzeti Kosárlada Akademia
Zoran Mitrovski, Josip Mikulic, Maid Lasetovic (Damir Kunosic)

NKA Universitas Pécs : Tadic 12/3, Simon 2 , Williams 12 , Wallace 14/9, Mérész 14. Csere: Smailbegovic 8/6, Weninger 10/3, M.A. Williams-, Kiss-.

Melikgazi Kayseri : Cuic 17/3, Ellenberg-Wiley 11/3, Ari 7/3, Petronyte 24, Holmes 11/3. Csere: Karakas-, Gezgin-, Gokdemir-.

Vármegyei szövetségek