6 város tornája - lezárult az alapszakasz első fele
16
Jan
2024
6 város tornája - lezárult az alapszakasz első fele
2024. január 16.  |  13:00
Az Alba Fehérvár összefoglalója a 6 város tornája U12-es versenysorozat alapszakaszának első feléről:
 
Egy régebben is jól működő formátumot szerettünk volna új köntösbe bújtatva visszahozni az U12-es korosztályba. A legnagyobb változást az eredményezte, hogy nem csak hat különböző város, hanem hat különböző régió csapatait szerettük volna összefogni. Olyan csapatokat kerestünk, akik az élmezőnybe tartoznak a saját területükön belül, és biztosan nem találkoznak egymással a gyermekbajnokság alapszakaszában.
 
Így került a torna kötelékébe a Kaposvári Sportiskola, a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia, a Szombathelyi Ifjú Sólymok Kosárlabda Egyesület, a Soproni Sportiskola, a Vasas Akadémia, valamint a főszervező Alba Fehérvár.
 
Az U12-es bajnoki rendszerhez hasonlóan fordulónként két mérkőzést játszik minden csapat. Az alapszakasz keretein belül öt forduló alatt lezajlik csapatonként tíz mérkőzés. Ez alapján a tabella első három helyezettje „A” döntőt, az alsóház tagjai pedig „B” döntőt vívnak majd a székesfehérvári helyosztón.
 
Ahogyan mondani szokták, a foglalkozás elérte célját. Az első három forduló után elmondható, hogy ami miatt a tornát létrehoztuk, az teljes mértékben megvalósult: Nagyon színvonalas mérkőzéseken pallérozódnak a gyerekek, mindezt sportszerű és családias környezetben.
 
Az alapszakasz feléhez érkezve a Vasas csapata vezeti a tornát 6/6-os, hibátlan mérlegével, őket követi egyaránt 4-4 győzelemmel a Kaposvár és a Sopron csapata. Negyedik helyen a Szombathely két győzelemmel, az ötödik-hatodik helyen pedig a Kecskeméti KA és az Alba Fehérvár együttese egyaránt egy-egy győzelemmel állnak.
 
 
 
A résztvevő csapatok edzői így vélekednek az eddig látottakról és a versenyrendszerről:
 
Vasas Akadémia – Kozma Norbert: "Nagyon örültünk a meghívásnak, mivel itt a régiónkon kívüli csapatok ellen is tudunk játszani hasznos mérkőzéseket, és új impulzusokat kaphatunk. Ez egy jó visszajelzés számunkra, hogy hol tartunk, és úgy gondolom, hogy ezek a fordulók pozitív tapasztalatokat adhatnak a jövő évi serdülő bajnoksághoz is. Eddig hibátlanul szerepeltünk az első három fordulóban, szeretnénk minél több meccset nyerni amellett, hogy tudunk gyakorolni a Gyermek kupán kívül is, és több meccsrutint szerezhetünk."
 
Kaposvári SI – Csapó Gábor: "A 6 város tornája rendezvényen a KASI korábban már indult, és nagyon pozitív volt a visszajelzés róla. Ezért is örömmel fogadtam Ernő megkeresését, és szívesen vettük a meghívást. Szakmailag nagyon fontosnak tartom, hogy jól felkészített csapatok ellen mérkőzhetünk, ennek a tornának a keretében. A játékosok szüleinek külön öröm, hogy szép magyar városokba kísérhetik el gyerekeiket. Így, a harmadik forduló után csak jókat tudok elmondani a tornáról, és lelkesen készülünk a következő tornákra."
 
Soproni SI – Galavics Edina: "A harmadik fordulót is lejátszottuk a 6 város tornáján. Csak pozitívumot tudok mondani személy szerint a kezdeményezéssel kapcsolatban. Sajnos az MKOSZ által szervezett bajnokságban a negyedik régióban, ahol mi szerepelünk, nagyon gyengék az ellenfelek, így a fejlődési lehetőséget és az igazán kiélezett szituációkban való gyakorlást nekünk idén a 6 város tornája adja. Remek mérkőzéseket játszunk igazán jó csapatok ellen. Nagyon jó találkozni a régión kívül eső csapatokkal, illetve jó beszélgetni és tapasztalatot cserélni az edzőkkel is. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget a szereplésre! További jó felkészülést kívánok a csapatoknak!"
 
Szombathelyi Ifjú Sólymok – Szarka Zsuzsanna: "Abszolút pozitívan tudok nyilatkozni a tornáról! Örülünk, hogy a régión kívüli csapatok ellen is találkozunk már a szezon ezen szakaszában, és jó mérkőzéseket tudunk vívni ellenfeleinkkel. A gyerekeknek ez nagyon jó fejlődési lehetőség, mivel többféle játékstílussal találjuk szembe magunkat a tornákon."
 
Kecskeméti KA – Király Henrik és Csomor Flóra: "Nagyszerű kezdeményezésnek tartom ezt a sorozatot, hiszen nem csak régiós csapatok ellen tudunk értékes mérkőzéseket játszani. Remek, tanulságos, szoros meccseket játszottunk ellenfeleink ellen eddig, csupa neves csapatok ellen, reméljük, hasonló lesz a folytatás is. A legtöbbet a gyermekek profitálnak belőle. Végezetül egy idézettel zárnám a gondolataim, mely meghatározza az alapjait annak, amit édesapámmal, Király Lászlóval átadunk és tanítunk a gyermekeknek. "A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít." - Ernest Hemingway. Kitartást kívánok mindenkinek!"
 
Alba Fehérvár – Volf Ernő: "Először is szeretném megköszönni a résztvevő csapatoknak, hogy elfogadták a meghívásunkat! A vártnál is magasabb színvonalú mérkőzéseket hozott magával az alapszakasz első három fordulója. Magunk részéről ez egy komoly erőpróba, hiszen minden találkozón országos szinten is kiemelkedő ellenfelekkel találjuk szembe magunkat. Ez egy remek lehetőség arra, hogy játékosaink kilépjenek a komfort zónájukból, és magasabb fordulatszámra kapcsoljanak. A torna nagyon jó hatással van az edzésmunkánkra is, mindig egy új lökést ad nekünk sebességben és pontosságban egy-egy forduló, amit remekül tudunk kamatoztatni. Szeretném megköszönni Szmulai Ádám kollégámnak a segítségét, szemmel láthatóan fordulóról fordulóra fejlődünk, ami nélküle nem menne ilyen gördülékenyen!"

Vármegyei szövetségek