Tippmix Női NB I: A DVTK nyerte a Sopron elleni rangadót
14
Jan
2024
Tippmix Női NB I: A DVTK nyerte a Sopron elleni rangadót
2024. január 14.  |  20:30

A Tippmix Női NBI.A 17. fordulójában a DVTK Hun-Therm hazai pályán aratott 71-65-ös győzelmet a Sopron Basket ellen.

Izgalmas találkozó előtt álltunk, hiszen a Sopron kiváló formában játszott az utóbbi pár mérkőzésén, míg a DVTK egy fájó vereséget szenvedett az Euroliga utolsó fordulójában, és Toman Rékát sérülés miatt ismét elvesztették egy hosszabb időre. Azonban Kányási Veronika felépült, így ő újra bevethető volt a hazai csapatból. A két klub decemberben találkozott egymással, és akkor 59-74-re elveszítette a mérkőzést a Sopron, így végképp hajtotta őket a visszavágás lehetősége.
Brooks pontjaival indult a meccs, és Sitku ziccere után Aho Tyra találatával kezdték meg a csapatok a pontgyártást (3-4). Bármennyire szerette volna átvenni a vezetést a DVTK, egyelőre rengeteg helyzetet hagytak ki, és a Sopron minden kosárra tudott válaszolni, így nem kerültek közelebb a vendégekhez (8-15). Sok volt a pontatlanság mind a két oldalon, amit hellyel-közzel sikerült kihasználniuk a játékosoknak, de a negyed végéig meg tudta őrizni hét pontos előnyét a Sopron, 13-20 állt az eredményjelzőn.

A második etap elején Oláh Fruzsina szerzett triplát, de ez még így is csak a második bedobott hárompontosa volt a hazai csapatnak (16-20). Kisebb hullámvölgybe került a Sopron, és zóna védekezéssel hiába próbálták kizökkenteni a diósgyőrieket, mert ők közben kiegyenlítettek (24-24). Oláh ihletett formában játszott, harmadik tripláját szerezte ebben a játékrészben, így 27-24-es hazai vezetésnél Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie. 11-0-ás futást mutatott be a diósgyőr, és védekezésben kiválóan semlegesítették Mompremiert a palánk alatt (29-24). Úgy tűnt, hogy a Sopron továbbra sem találja magát támadásban, de Brooks és Fegyverneky is megvillant párszor. A félidőre 35-33-ra zárkózott a vendég gárda, így továbbra is nyitott maradt a találkozó.

A nagyszünet után megfordította az eredményt a Sopron Basket, 40-37-es előnynél kért időt Völgyi Péter. Hárompontos eső következett, először Kányási, a túloldalon Turner, majd Jovanovic is betalált (43-43). Jelena Brooks nem tudott hibázni, az ő vezérletével hét ponttal vezettek a vendégek (43-50). A DVTK-ból Tadic dobott egymás után kosarakat, majd Lelik egy jó védekezést követően tudott gyorsindításból ziccert szerezni, így egy pontra csökkent a hátrányuk (49-50). A harmadik negyed végén ismét fordult a kocka, Lelik és Charles pontjai után 54-52-es hazai előnnyel ért véget a 30.perc.

Az utolsó játékrészt a DVTK kezdte jobban, Kányási triplájával öt pontra nőtt a differencia (57-52). Egymás után estek a kosarak, mind a két oldalon, azonban a hazaiak egy fokkal fegyelmezettebbek és pontosabbak volt, 64-56-os állásnál jött a vendég időkérés. Turner vette a hátára a soproniakat, és így bő három perccel a vége előtt még mindig kérdéses volt a győztes kiléte (65-60). Lelik hatalmas dudaszós hárompontosára Fegyverneky egy palánkossal válaszolt, továbbra sem unatkozhattak a nézők (68-63). Nem tudta szorosabbá tenni az állást a Sopront, így 71-65-ös végeredménnyel ért véget a mérkőzés. A DVTK Hun-Therm csapatából hárman is 11 pontot értek el, Jovanovic, Kányási és Tadic. A Sopron Basket két legeredményesebb játékosa Brooks és Turner lett, ők mind a ketten 17 ponttal zártak. de Sitku 14 pontját is érdemes megemlíteni.

 

DVTK HUN-THERM - SOPRON BASKET 71-65 (13-20, 22-13, 19-19, 17-13)

Bajnokság, 17. forduló
Miskolc, DVTK Multifunkciós Sportcsarnok Centerpálya
Cziffra Csaba Zsolt, Nagy Viktor, Minár László Balázs (Hartyáni Zsolt)

DVTK Hun-Therm: Aho T. 3/3, Charles 6, Aho N. 7/3, Tadic 11, Jovanovic 11/3. Csere: Kányási 11/9, Lelik 9/6, Grigalauskyte 4, Tenyér-, Oláh 9/9.

Sopron Basket: Fegyverneky 7/3, Sitku 14/6, Turner 17/9, Mompremier 6, Brooks 17. Csere: Varga-, Papp 4, Toman-, Böröndy-.

 

 

A második félidőben hagyta állva a Vasas a Ceglédet

 

A Tippmix Női NB I. A 17. fordulójából előrehozott találkozón a Vasas Akadémia 75-60-as sikert aratott a VBW CEKK Cegléd otthonában.

Myah Taylor és Barnai Judie kosárváltása vezette fel a három győzelemmel rendelkező Vasas és a nyeretlen CEKK találkozóját. Mindkét gárda joggal készülhetett úgy erre a fellépésre, hogy egyike a reálisan nyerhető meccseiknek. Sarah Shematsi személyében ezen a találkozón debütált a ceglédiek második légiósa. Az első szakaszban végig fej-fej mellett haladt a két alakulat. 10-6-nál a Ceglédnek volt egy megugrása, melyre 6-0-val felelt a Vasas. Ezt követően ismét a CEKK került kisebb lépéselőnybe. 18-14-re újra elszakadtak a hazaiak. Erre azonban egy újabb Vasas-sorozat jött, amivel 19-18-ra fordítottak a vendégek. Ilyen adok-kapok mellett érkeztünk a negyed végéhez, amikor 21-19-re ment a CEKK. A második etap elején Chrislyn Carr 2+1-es megoldásával 24-19-re elszakadt a Cegléd. Kemény, fizikális küzdelem bontakozott ki.

A Vasas a második szakaszban közel öt percen át nem talált be. Myah Taylor törte meg a vendégek kosárcsendjét, majd Gelei Karola és Jacaira Allen 25-24-es vezetéshez juttatta a csapatát. Ceglédi oldalról ekkor még érkezett válasz a vendégeik kisebb ritmusváltásaira. Betalált Barnai Judie, Chrislyn Carr, majd a félidő végén Czank Tímea is. A slusszpoén azonban Jacaira Allené volt, ezzel 20 perc után 30-29-re ment a Vasas. A harmadik negyed hozta el a döntő fordulatot. Budácsik Dorka duplájával és Myah Taylor triplájával 15 másodperc alatt 35-29 ellépett a fővárosi együttes. Két perccel később, 39-29-nél már 10 pont választotta el a feleket. 45-31 után Szirony Dorina triplájával még szépített a Cegléd. Erre viszont gyorsan feleltek a vendégek. Amikor Budácsik Dorka újabb villanása, ezúttal egy tripla, célt ért, 53-36-nál már 17 pont választotta el a csapatokat.

A harmadik negyed végén Jáhni Zsófia hármasával 62-41-nél 20 pont felett járt a differencia. Az utolsó 10 percnek 64-43-ról futottak neki a csapatok. A negyedik negyed elején is megvillant távolról Jáhni Zsófia. A Cegléd távoli dobásokkal igyekezett szépíteni, betalált Sarah Shematsi, Czank Tímea és Szirony Dorina is. 69-56-nál jegyezhettük fel a legszorosabb állást. Jacaira Allen és Myah Taylor törték meg a Vasas kosárcsendjét. A hajrában visszaugrott 19 pontra a differencia. Összességében a második 20 percben egy pillanatra nem forgott veszélyben a vendégek sikere. A Vasas 75-60-as győzelmet aratott és ezzel negyedik sikerét ünnepelhette. A Cegléd továbbra is nyeretlen.

 

VBW CEKK Cegléd - Vasas Akadémia 60-75 (21-19, 8-11, 14-34, 17-11)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Albertirsa, Sportcsarnok
Balog György Attila, Varga-Záray Katalin, Nyilas István (Bogárdi János)

VBW CEKK Cegléd: Carr 9, Horváth 2, Czank 9/6, Shematsi 14/12, Barnai 11. Csere: Farkas 7/3, Szerelem-Kobolák, Rakita, Szirony 6/6, Kovács 2.

Vasas Akadémia: Taylor 17/3, Allen 16/3, Gelei 6, Salamon 4, Madár E. 6. Csere: Budácsik 9/3, Jáhni 8/6, Boros 2, Szerencsés 3/3, Tóth 4, Madár K., Kádár.

 

 

Végig vezetve nyert a Pécs

 

A Tippmix Női NB I. A 17. fordulójából előrehozott találkozón az NKA Universitas Pécs 94-61-re győzte le a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst.

Az Európa Kupa nyolcaddöntő párharc két felvonása között – egy nagyon hosszú törökországi túra után és a továbbjutásról döntő hazai visszavágó előtt – fogadta az NKA Universitas Pécs a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst. A mérkőzés előtt a BKG vezetőedzőjét, Riskó Dávidot köszöntötték, aki a Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett. Az ünnepi pillanatok után villámrajtot vettek a pécsiek. A hazaiak öt perc alatt 17-2-re léptek el. Ráadásul igazi csapatteljesítménnyel, hiszen hat pontszerzője volt a házigazdának. Már három perc után időt kértek a vendégek, de végül mindössze az utolsó négy percbe fordulva tudtak némileg új lendületet venni a BKG játékosai. Ez Santa Baltkojiene vezetésével egy 17-8-as szépítésben mutatkozott meg. Ezt követően viszont ismét a pécsiek növelték az előnyüket. Büntetőket harcoltak ki a hazaiak, ahol Sydney Wallace és Nadija Smailbegovic sem hibázott, miközben betalált Laczkó Sára és Weninger Virág. 10 perc után 27-12-re ment a Pécs.

A második szakasz elején pontszegényebb mederben haladt a küzdelem, közel öt percig nem találtak be a hazaiak. Igaz, ez idő alatt a BGK is mindössze két büntetőt értékesített. A Pécs Peyton Williams és Sydney Wallace villanásaival próbált váltani és 36-19-re még megugrott. Santa Baltkojiene és Takács Dorina tripláival viszont 36-25-re visszakapaszkodott a BKG. A félidő hajrájában újra ellépett 15 ponttal a Pécs, de Santa Baltkojiene harmadik triplája 40-28-ra hozta vissza a vendégeket. Ezzel 16-13-ra meg is nyerte a második szakaszt a BKG. A pécsiek 36-ból 12-t dobtak be mezőnyből, a hibátlan büntetőzésük (14/14) azonban stabilitást adott a csapatnak. Pécsi oldalon Sydney Wallace 7, míg Peyton és Madison Williams 6-6 egységnél járt. A BKG-nál Santa Baltkojiene jutott 9 pontig 20 perc alatt. Érdekes volt figyelni, hogy a harmadik negyedben merre indul el a találkozó. A válasz gyorsan megérkezett. A második etap kisebb ritmusvesztése után a pécsiek az első negyed lendületével folytatták.

Sydney Wallace és Mérész Beatrix állt a házigazda élére. Az első öt percben Wallace 8, míg Mérész 6 pontot szerzett. Ennek megfelelően gyorsan nőtt a differencia. 51-34-nél már a vendégek időkérése állította meg a játékot. A folytatásban is hasonló ütemben nőtt a különbség. 56-36-nál elérte a 20 pontot a differencia. A BKG tartását dicséri, hogy egy pillanatra nem adta fel. A játékrész hajrájában egészen 58-46-ra visszajöttek.  Az utolsó 10 percnek 61-48-ról vágtak neki a csapatok. A második és a harmadik szakasz felzárkózása sokat kivett a BKG-ból. A záró etapban gyorsan kinyílt az olló a felek között. A Pécs 66-53 után hagyta állva riválisát. Sydney Wallace két triplája után 78-56-nál már 22 pont választotta el a feleket. Az utolsó két percbe érve Laczkó Sára is hárompontost értékesített, amivel 87-61-re mentek Jovan Gorec tanítványai. Az utolsó percben Rátkai Eszter is betalált távolról, majd Halmágyi Kata alakította ki a 94-61-es eredményt.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 94-61 (27-12, 13-16, 21-20, 33-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 17. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Farkas Gábor, Fodor Attila, Szilágyi Bálint (Reisz Péter)

NKA Universitas Pécs: Laczkó 12/6, Tadic 7/3, P. Williams 15, M. Williams 6, Mérész 10. Csere: Smailbegovic 4, Rátkai 5/3, Weninger 4, Simon, Halmágyi 2, Wallace 23/15, Kiss A. 6.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós : Koch 4/3., Takács 7/3, Petrenaite 6/3, Trehub 17/3, Baltkojiene 15/3. Csere: Rozmán 10/3, Gróf 2,. Bajzáth.

Vármegyei szövetségek