Új szintre léphet a női válogatott
12
Jan
2024
Új szintre léphet a női válogatott
2024. január 12.  |  12:00
Székely Norbert szövetségi kapitány remek szakmai stábot alakított ki a női válogatottnál, amelyben fontos szerep jut Mészárosné Kovács Andreának, aki a mindennapok során az E.ON ELTE BEAC vezetőedzője, és a legtöbb jelenlegi válogatott játékosnak az utánpótlásban is mestere volt, így talán ő ismeri őket a legjobban. 
 
 
Az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb éve volt a 2023-as a női kosárlabdázók számára. Hogyan értékeli a magyar válogatott eredményeit?
 
Úgy gondolom, hogy az eredmények alapján csúcsra futott a csapat. Azonban visszamennék egészen odáig, amikor 2014-ben az U17-es válogatottunkkal bronzérmesek lettünk a korosztályos világbajnokságon. Az akkori kezdő ötösből négyen oroszlánrészt vállaltak a sikerekből, kezdőjátékosok voltak a tavalyi Európa-bajnokságon is. Nagyon kötődöm hozzájuk érzelmileg, szakmailag, és rendkívül büszke vagyok, hová jutottak ezek a kicsi lányok. A bajnokságban is figyelem a válogatott játékosokat, hogy milyen teljesítményre képesek, és jó látni, hogy válogatott, illetve Euroliga-szinten is meghatározó szerepet töltenek be.
 
Szóba hozta az U17-es vb-bronzot nyerő csapatot. Ebben a korban megmondható, hogy ki futhat be kiemelkedő pályát később?
 
Lány vonalon nyolcvan százalékos biztonsággal jelenthető ki, hogy ki az, aki magas szintre juthat. Dubei Debiéknek sikerült az utánpótlás után a felnőtt mezőnyben is az európai elitbe kerülniük, ehhez pedig tehetség, kitartás és alázat kell. Nem akarok senkit megbántani, de kevesebb a tehetség manapság, és ez a megváltozott életmódnak is köszönhető. Csökkent az értéke a sportnak, pedig ebből és a tanulásból rendkívül sokat profitálhat egy fiatal. A vb-bronzérmes generáció alázattal dolgozott, és az akkori nagy siker csak további motivációt adott a lányoknak.
 
Mi a legszebb emléke a 2023-as esztendőből? 
 
Az Európa-bajnokságon a szerbek elleni győzelem. Hihetetlen és csodálatos pillanatot éltünk meg, elképesztően büszke voltam a csapatra, hiszen a lehető legtöbb energiát fektették a mérkőzésbe. Ilyenkor érzi azt az ember, hogy megtérül a munka a sok lemondás után.
 
Hosszú évek óta dolgozik együtt a szakmai stáb a női válogatott mellett, Székely Norbert munkáját Ön mellett Cziczás László és Iványi Dalma is segíti. Mi a munkamegosztás?
 
Elsősorban Norbi érdeme, hogy így összeálltunk, ő alakította ki a stábot. Eleinte csak tapogatóztunk, mik az elvárások, a feladatok személyre lebontva, de évről évre gördülékenyebben, összehangoltabban dolgoztunk, most pedig már a szövetségi kapitány fél szavaiból is értjük, mit vár el tőlünk. A stábban mindig kisegítjük egymást. Örömteli hallani, ha azt mondják ránk kívülállók, hogy mennyire családiasnak tűnik a hangulat a válogatottnál.
 
Február 8-tól olimpiai selejtezőtornán küzd a csapat Párizsért Kanadával, Japánnal és Spanyolországgal. Tudjuk, látjuk mennyire erősek az ellenfelek, de valóban lehet reális esélyünk, hogy 44 év után magyar kosárlabda-csapat szerepeljen ötkarikás játékokon? 
 
Én azért vagyok leginkább büszke ezekre a lányokra, mert hisznek magukban, hiszik, hogy elérhető az eredmény, és olyan energiát fektetnek a munkába, amely a válogatotthoz méltó. Átérzik, hogy nagy lehetőség előtt állnak, és soha nem is volt kétséges, hogy még többet fognak dolgozni és jobban koncentrálnak majd a tornáig. Tényleg nagy az esély, amivel élni kell. Nem akarok arra gondolni, hogy nem sikerül, de ha mégsem jön össze, akkor sem lesz semmi szégyellnivaló. Eddig is szépen lépegettünk előre, most egy olyan lépcső előtt állunk, amely megint új szintre emelhet minket.
 
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek