Női EK: Három kiváló negyed után nagy lehetőséget szalasztott el a Pécs
11
Jan
2024
Női EK: Három kiváló negyed után nagy lehetőséget szalasztott el a Pécs
2024. január 11.  |  23:00

Az Európa Kupa nyolcaddöntő párharc első mérkőzésén az NKA Universitas Pécs három negyeden át kiválóan tartotta magát Törökországban, sokáig vezetett is. Végül azonban 76-65-ös vereséget szenvedtek a pécsiek a Melikgazi Kayseri-től. Folytatás jövő héten csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

A pécsi keretben már ott volt az új igazolás, Madison Williams. Bizakodva várhatták a mieink a szezonban hullámzó teljesítményt nyújtó török rivális elleni találkozót. Ezt megerősítve rögtön a mérkőzés elején lépéselőnybe került a magyar csapat. Nem telt el két perc és már 7-2 állt az eredményjelzőn. A folytatásban felzárkóztak, majd 10-9-re fordítottak a törökök. Innen azonban ismét a Pécs vett új lendületet és a negyed hajrájában magához ragadta az irányítást. 10 perc után 19-18 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején Kiss Angelika duplájával erősítette meg a vezetését a Pécs. Innen a Kayseri 23-21-re fordított és Jovan Gorenc időt is kért. Ahogy az első negyedben, úgy a másodikban is: a török rohamokra gyorsan tudott felelni a Pécs. Ezúttal Weninger Virág triplája, illetve Peyton Williams és Sydney Wallace villanásai jöttek fontos pillanatban.

A félidő utolsó három percébe érve ismét a törökök ragadták magukhoz a kezdeményezést (30-28, 32-30), de az extázisban játszó Mérész Beatrix vezetésével nem engedte leszakítani magát a Pécs. Az utolsó percben Peyton Williams duplájával, majd Nadija Smailbegovic dudaszós triplájával 37-36-ra fordított is a magyar együttes. Lélektanilag kulcsfontosságú volt, hogy a mieink előnyéről jött el a nagyszünet. A harmadik negyed elején Mérész Beatrix erősítette meg a vezetést. A Kayseri 39-36 után 41-39-re fordított. Ezúttal Nadija Smailbegovic felelt erre egy triplával. Talán ez a legfontosabb mondat, amit leírhatunk. Mindenre volt válasza az első három negyedben a Pécsnek. A játékrész végén Mérész Beatrix 15, Nadija Smailbegovic és Sydney Wallace 12-12 pontnál járt. Ez jól érzékelteti, hogy milyen formát mutatott az első 30 percben a magyar csapat.

A harmadik negyed utolsó négy percében a törökök 50-49-es vezetése után Nadija Smailbegovic triplája, majd Mérész Beatrix és az új légiós Madison Williams duplája 56-52-es vezetéshez juttatta a Pécset. Ez a négypontos előny a negyed végére is megmaradt. A záró szakasznak 59-55-ről futottak neki a felek. Mérész Beatrix büntetőjével 60-55-re módosult az állás. Erre viszont a következő öt percben 9-0-val felelt a Kayseri. Weninger Virág büntetője törte meg a mieink kosárcsendjét. Sok ki nem kényszerített hiba csúszott a játékba. Az első három negyedben összesen 8, csak a negyedik negyedben 6 eladott labdája volt a Pécsnek. Ezen felül mindössze 11 mezőnykísérletet rögzíthettünk a mieinknél, melyekből egy lett sikeres. Rendkívüli görcsösség ragadt a pécsiekre az utolsó percekre. Oda-visszavágós párharcban minden pontnak van jelentősége. Belelkesedő közönségük előtt a törökök megérezték, hogy közé tudnak tenni egy jelentősebb különbséget. Gintare Petronyte, Claudia Cuic és Joyner Holmes vezetésével ezt meg is tették. Az utolsó percekben kétszámjegyűre nőtt a differencia. 76-65-re nyert a Kayseri és innen nagyon nehéz lesz a pécsi visszavágó.

 

MELIKGAZI KAYSERI – NKA UNIVERSITAS PÉCS 76-65 (18-19, 18-18, 19-22, 21-6)

Európa Kupa, rájátszás - 2. forduló, 1. mérkőzés
Kayseri, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi
Ivana Ivanovic (Szerbia), Alexandra-Ioana Stan (Románia), Tomi Panov (Észak-Macedónia) – Caralin Burlacu (Románia)

Melikgazi Kayseri: Cuic 13/3, Ellenberg-Wiley 7/3, Gunay 8/6, Petronyte 23, Holmes 15. Csere: Karakas, Ari 10, Gezgin, Gokdemir

NKA Universitas Pécs: Tadic, Simon 1, P. Williams 10, Wallce 12/3, Mérész 16. Csere: Smailbegovic 12/9, Weninger 8/3, M. Williams 4, Kiss 2.

Vármegyei szövetségek