Női Euroliga: Idegenben kapott ki a DVTK és a Győr is
10
Jan
2024
Női Euroliga: Idegenben kapott ki a DVTK és a Győr is
2024. január 10.  |  22:00

Nem tudta érvényre juttatni játékát a DVTK Lengyelországban

 

Az Euroliga 11. fordulójában a DVTK HUN-Therm 56-37-re alulmaradt az AZS UMCS Lublin otthonában.

Teljesen átalakult kerettel várta a DVTK-t a Lublin. A szüntelen zónájával minden riválisának fejtörést okozó lengyel gárda ellen annak ellenére sem lehetett biztosra menni, hogy a csoport utolsó helyéről fordultak 2024-re. Ez hamar be is bizonyosodott.

A mérkőzés elején közel öt percet kellett várni a mieink első mezőnykosarára, ami diósgyőri időkérést követően Lelik Réka triplája volt. Ezzel 7-4-re szépített a DVTK, melynek keretében ezúttal sem számíthattak a sérült Darcee Garbin játékára. Kányási Vera szerepeltetését sem kockáztatta meg a stáb. A folytatásban 11-4-re újra megléptek a hazaiak. Kulcspillanatban jött Lelik Réka második hármasa. Nem sokkal később azonban 17-7-re elszakadt a Lublin. A negyed hajrájájában Aho Nina is távolról bizonyult eredményesnek, így 17-10-ről fordultak a csapatok a második 10 percre. Ez is mutatja, hogy az első szakaszban duplát nem értékesített a DVTK. Három tripla és egy büntető volt a mérleg. A második negyed elején Monika Grigalauskyte törte meg ezt a sorozatot. Megszerezte az első duplát, majd Kaila Charles is csatlakozott hozzá.

Úgy nézett ki, hogy a DVTK új lendületet vehet. 17-14-nél volt is labdájuk a mieinknek az egyenlítéshez. Végül ekkor még nem tudta utolérni a házigazdát a DVTK. Tenyér Zsófi remek villanásokkal, büntetőt és triplát is értékesített, 19-18-ra hozta fel a mieinket. Kaila Charles büntetőjével 19-19-nél az egyenlítés is meglett. Ekkor még három és fél perc volt a félidőig, de a hajrá a lengyeleknek sikerült jobban. A pontszegény első félidő végén egy hazai tripla is célt ért. 20 perc után 24-20-ra ment a Lublin. A DVTK 28-ból 6-ot dobott be mezőnyből, míg a Lublin 27-ből 8-at. Elsősorban a 12 eladott labda okozhatott fejfájást. Különösen úgy, hogy ehhez a harmadik negyed elején még kettő jött, amiből öt pontot értek el a hazaiak. Ezzel egy perc alatt 29-20-ra módosult az állás. A DVTK első találatát két és fél perc után Ana Tadic szerezte, majd Aho Nina is megvillant. Kellemetlen stílusú riválisa ellen nem érvényesült a DVTK játéka, de hatalmasat harcoltak a mieink a Lengyelországba is szép számmal kilátogató diósgyőri szurkolók biztatása közepette. Így 31-24-nél még nyílt lehetőség szorosabbá tenni a csatát.

Erről a 31-24-es állásról viszont nem a DVTK, hanem a lengyelek mozdultak el. A harmadik negyed utolsó három percébe érve 35-24-nél először lépte át a 10 pontot a differencia. A folytatásban ezen a lélektani határon mozgott a csata. A harmadik negyed hajrájában azonban két hazai tripla célt ért és ezzel tovább növelte előnyét a Lublin. Bár Lelik Réka is eredményesnek bizonyult távolról, de így is 42-29-ről jött el a záró szakasz. A 13 pontos differencia még egy jóval pontgazdagabb meccsen is jelentősebbnek nevezhető hátrány. Egy ilyen találkozón főleg. A záró szakasz elején gyorsan elléptek 15 ponttal a lengyelek. Ana Tadic, majd Kaila Charles 2+1-es helyzete 44-34-re felhozta a DVTK-t. A lélektani 10 egység alá viszont nem kerültek a mieink. 49-34-nél már ismét 15 pont választotta el a feleket. Ráadásul egy földharc után Toman Petrát is le kellett cserélni, aki a térdéhez kapott. Bízzunk benne, hogy nincs komoly probléma! A megtizedelt DVTK-nak az utolsó percekben már nem voltak győzelmi esélyei. Egy-egy játékvezetői ítélet és keményebb megmozdulás borzolta a kedélyeket a hajrában, miközben a számszerű eredményben kinyílt az olló. A Lublin 56-37-re nyert.

 

POLSKI CUKIER AZS UMCS LUBLIN - DVTK HUN-THERM 56-37 (17-10, 7-10, 18-9, 14-8)

Euroliga, 11. forduló
Lublin, Hala Mosir

Polski Cukier AZS UMCS Lublin: Ziemborska 19/6, Gustavsson 9/3, Burton 9, Goss 11, Adamczuk 2. Csere: Fiszer 3/3, Ullmann 3/3, Nassisi, Goszczynska.

DVTK HUN–Therm: Charles 6, Aho N. 8/6, Lelik 9/9, Tadic 4, Jovanovic 1. Csere: Grigalauskyte 4, Tenyér 4/3, Toman 1.

 

 

Nagyot küzdött a Győr, de nem sikerült a visszavágón legyőzni a Basket Landes-t

 

Az Euroliga 11. fordulójában a SERCO UNI Győr 75-83-as vereséget szenvedett a Basket Landes otthonában.

A Basket Landes ellen szerzett egyedül győzelmet a SERCO UNI Győr, így az itthoni sikert kint is meg szeretné ismételni a csapat. Azóta mind a két gárda kerete átalakult, így végképp izgalmas találkozó elé néztünk. A mérkőzés első pontjai büntetőből születtek, de a győri játékosok hamar felvették a ritmust, és Anigwe vezetésével 9-6-ra vezettek. Dubei és Carleton is nagyon szép hárompontost dobott, azonban Petersontól és Ewodotól egyből jött a válasz (10-18). Ezt követően látványos kosárlabdát láthattak a nézők, mind a két csapatnál szebbnél-szebb megoldásokból születtek a pontok, és egymás után estek a kosarak. A negyed végére 1 pontra faragta a Landes a hátrányát (25-26).

Salvadores és Pardon pontjaival már a második negyed elején átvette egy rövid időre a vezetést a Landes, de Slocum triplájával és Dombai büntetőivel újra győri oldalra billent a mérleg (29-31). Időkérés után a hazaiaknak ment jobban, de a két pontos győri vezetést sikerült tartani (37-39). Sokáig nem született kosár, amit Djaldi-Tadbi ziccere tört meg (40-39). Carletonnak voltak jó helyzetei, amiknek köszönhetően félidőre is megmaradt az előnye a Győrnek, 42-44 állt az eredményjelzőn. Bridget Carleton a 12 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt ekkor.

A nagyszünet után a hazai csapat kezdett ellépni a Győrtől, de Cziczás László még időben kért időt (47-44). 1 pontra megközelítették az ellenfeleiket a győriek, de nagyobb különbség kezdett kialakulni, és a találkozó során először 59-48-ra vezetett a Landes. Rengeteget hibáztak a győri lányok, de Goree hosszas kosárcsend után újra tudott érvényesülni (60-50). Geiselsoder hárompontosára Carleton válaszolt, így maradt a 10 pontos differencia, és 65-55-ös eredménnyel ért véget a negyed.

Az utolsó 10 perc elején is a pontatlanság jellemezte a játékot, kimaradt helyzetek és eladott labdák jellemezték az első két percet. Török Ágnes triplája végre behullott, 65-58-ra zárkóztak a vendégek. Djalbi-Tabdi percei következtek, aki kiválóan játszott össze Petersonnal, és a kettejük játéka tovább növelte a különbséget (74-60). Slocum kosarai lehetőséget adtak a zárkózásra, és Dubei hármasával csak nyolc pont lett a hátrány (76-68). Sorozatban több jó védekezése is volt a győrieknek, ezzel megakasztották a Landes játékát, így Julie Barennesnek kellett kikérnie az idejét (78-70). Salvadores triplája másfél perccel a lefújás előtt célt ért (83-70), így hiába igyekezett Anigwe és Slocum szorossá tenni a találkozót, 83-75-ös végeredménnyel ért véget a mérkőzés. Sajnos nem sikerült hazai pályán is legyőzni a Basket Landes csapatát, így továbbra is sereghajtó a csoportjában a SERCO UNI Győr. A hazaiaktól a 15 pontos Alexis Peterson lett a legeredményesebb, míg a győriektől Bridget Carleton emelkedett ki 17 ponttal és 9 lepattanóval.

 

BASKET LANDES - SERCO UNI GYŐR 83-75 (25-26, 17-18, 23-11, 18-20)

Euroliga, 11. forduló
Mont de Marsan, Espace Francois Mitterrand
Esperanza Mendoza, Emma Perry, Martina Mekelova (Francisco Javier Castillo Centeno)

Basket Landes: Peterson 15/6, Djaldi-Tabdi 13, Geiselsoder 7/3, Bussiere 5/3, Chery 7. Csere: Pardon 5, Salvadores 14/3, Macquet 5, Ewodo 8, Burdick 4.

SERCO UNI Győr: Dubei 11/9, Carleton 17/9, Slocum 13/9, Goree 11/3, Anigwe 15. Csere: Dombai 5/3, Ruff-Nagy-, Török 3/3.

Vármegyei szövetségek