Tippmix Női NB I: Győzött a Sopron, a Győr és a DVTK is
06
Jan
2024
Tippmix Női NB I: Győzött a Sopron, a Győr és a DVTK is
2024. január 6.  |  21:00

A Tippmix Női NB I. A 10. fordulójában a DVTK HUN-Therm 78-45-re múlta felül a E.ON ELTE-BEAC gárdáját.

Ana Tadic és Kaila Charles találataira még Tóth Franka válaszolt, de 4-4 után gyorsan magához ragadta a kezdeményezést a DVTK. Amikor egymást követő támadásokból Kaila Charles és Aho Tyra triplái célt értek, 15-4-nél már kétszámjegyűre nőtt a differencia. Angyal Barbara öt pontja törte meg a BEAC kosárcsendjét, összességében azonban egyoldalú találkozó bontakozott ki. Monika Grigalauskytė és Lelik Réka gondoskodott arról, hogy 10 pont felett maradjon az Euroliga szerdai folytatására is készülő házigazda előnye. 10 perc után 23-11-re ment a DVTK. A második negyed első találata Milkovics Réka nevéhez fűződött, erre azonban Lelik Réka, Ana Tadic és Kaila Charles felelt. Rutinosan igyekezett rögtön elejét venni riválisa felzárkózásának a DVTK.

A második negyed feléhez érkezve a 15 pontot is elérte a különbség. Úgy nézett ki, hogy nagyjából itt állandósulhat a félidőig a hazai előny. Sokáig felváltva estek a kosarak, de a hajrában megugrott a házigazda. Az első negyed végjátékához hasonlóan Monika Grigalauskytė és Lelik Réka volt a főszereplő, így 35-21 után 42-23-ra alakította a félidei állást a DVTK. Ez 7-2-es futás volt. A hazaiak 36-ból 17-et dobtak be mezőnyből az első 20 percben és 25-12-re vezettek a lepattanókban. A BEAC 26-ból 9-et értékesített és a 10 eladott labdája tovább nehezítette a vendégek helyzetét. Hazai oldalon a 10 pontos Kaila Charles, a fővárosiaknál a 7 egységnél járó Milkovics Réka volt a legeredményesebb. Minden ilyen nagy különbségű meccsen érdekes kérdés, hogy a félidő után milyen irányt vesz a folytatás. A harmadik negyed első két találata Angyal Barbara és Kolby Morgan nevéhez fűződött. Még annak az esélye is megnyílt, hogy szorosabban alakulhat a találkozó. Kaila Charles azonban gyorsan visszaállította a 20 pontos különbséget és innentől kinyílt az olló.

A harmadik negyedben 49-31 után vitte be azt a futást a DVTK, amivel a végeredményben látható nagy különbséget kialakította. Egészen pontosan 19-2-es sorozatot csináltak a hazaiak, amivel 68-33-ra léptek el. A játék képét jól szemlélteti, hogy a DVTK a 15 mezőnykísérletéből 9-et bedobott ebben a 10 percben. A záró szakasz elején Kolby Morgan találataival igyekezett szépíteni a BEAC. A DVTK első találatára két és fél percet kellett várni, akkor Toman Petra villant meg. Bár nem volt kérdés a győztes kiléte, de értékes momentumokat emelhettünk ki. Morgan agilis játékával 30 pont környékén stabilizálta hátrányát a BEAC, miközben hazai oldalon a fiatalok villantak meg: Aho Tyra és Fárbás Eliza is betalált. Mivel a saját céljai mellett mindkét együttesre nagy feladatok várnak a következő hetekben, így a stábok érezhetően maximális koncentrációt megkövetelve zárták le a meccset. A DVTK végül 78-45-ös győzelmet aratott.

 

DVTK HUN-THERM - E.ON ELTE BEAC 78-45 (23-11, 19-12, 26-10, 10-12)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 10. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Varga-Záray Katalin, Rácz Zsolt Róbert, Gruber Nikolett Lilla (Gál János)

DVTK Hun-Therm: Aho T. 5/3, Aho N. 13, Charles 21/6, Jovanović 4, Tadić 6. Csere: Lelik 10, Toman 3/3, Grigalauskytė 7, Tenyér 5/3, Vég-Dudás 2, Fárbás 2.

E.ON ELTE BEAC: Morgan 12/3, Angyal 9/3, Katona 1, Pavić 2, Tóth F. 4. Csere: Ozola 4, Zsámár, Orosz 2, Milkovics 7/3, Juhász 4, Drahos.

 

 

A Tippmix Női NBI.A bajnokság 10. fordulójában a Sopron Basket hazai pályán aratott 97-53-as elsöprő győzelmet a TFSE-MTK ellen.

Izgalmas találkozó elé néztünk, hiszen az első fordulóban hosszabbításos TF siker született. A Sopron kerete és szerkezete azóta változott, így meg van az esélyük, hogy hazai pályán vágjanak vissza az előző vereségért. Ehhez a hangulat is adott volt, mert rengeteg szurkoló látogatott ki a mérkőzésre, ami pár perc késéssel kezdődött. A találkozót Fegyverneky Zsófia és Jelena Brooks triplája nyitotta (6-0). Hamar jött egy hárompontos TF oldalról is, Carter volt sikeres (6-3). 4 perc elteltével 8-8-nál kiegyenlített a vendég csapat, de a soproniak jól értékesítették a dobásaikat a festéken belülről, így kisebb előnyre tettek szert (16-10). A centerek percei következtek, Mompremier és Czinano is kosarakat szerzett, de Varga Alíz büntetőivel a játék folyamán először átlépte a 10 pontot a differencia (25-14). A negyed végén még Brooks szólózott és Szabó Fanni is betalált, így 27-16 volt az állás.

A játék képe egyelőre nem változott a második etap elején sem, mindig a Sopron járt előrébb és a TF próbált kapaszkodni, és nehezen találták az ellenszert a hazai csapat védekezése ellen (34-20). Jelena Brooks tovább szórta a kosarakat, de csapatszinten is jó dobóformát mutatott a Sopron, nyolcból öt hárompontost értékesítettek. 37-20-as állásnál kellett időt kérnie Hegedűs Péternek. Ezt követően a TF 5-0-ás futással 12 pontra zárkózott (37-25). Nem sikerült a vendégeknek zónával sem meg megzavarni az ellenfelüket, kedvük szerint szerezték a kosarakat a soproni játékosok (46-27). Turner indításból dobott ziccerével már 21 pontra nőtt a két csapat közti különbség (48-27). 51-47 állt az eredményjelzőn félidőben. Jelena Brooks már 19 pontnál járt ekkor.

A nagyszünet után Turner Yvonne vette a hátára a soproni csapatot, egymaga 6 pontot szerzett zsinórban (57-27). A TFSE csak 5 perc elteltével tudott kosarat dobni, Dúl Panka értékesített triplát (61-30). Azonban ez nem okozott érdembeli változást, tovább robogott a Sopron (67-32). Mondhatni, hogy a Sopron ebben a 10 percben nyújtott játékával végleg megalapozta a győzelmét, hiszen csak öt pontot engedett dobni ez idő alatt a TF-nek, míg a hazaiak 24-et szereztek. 75-32-re vezetett a Sopron Basket.

Az utolsó játékrész elején megrázták magukat a vendégek, és 7-0-ás futással szépítettek, ezért Gáspár Dávid kért időt (80-39). Mompremier továbbra is szorgoskodott a palánk alatt, a pontjai mellett a lepattanókat is gyűjtötte. Állandósulni látszott a 40 pont körüli különbség (84-41). A kevesebbet játszó játékosok is lehetőséget kaptak, amit soproni oldalon Kókai Patrícia ki is használt, és megszerezte első pontjait a mérkőzésen. A TFSE kispadjáról is születtek kosarak, de a hatalmas differencián ez már nem tudott változtatni (92-48). A Sopron Basket csapatából minden játékos szerzett pontot, így megérdemelten örülhettek a 97-53-as sikernek. Talán az első találkozó után senki sem számított ilyen egyoldalú mérkőzésre, de hazai pályán érvényesülni tudott a Sopron. A TFSE-MTK-tól Szabó Fanni 11 ponttal lett a legeredményesebb, de mellette Dúl Panka és Baa Dominika is 9-9 egységig jutott. A hazai gárdából Jelena Brooks 21 ponttal és 6 gólpasszal, valamint Beatrice Mompremier 19 pontos 16 lepattanós dupla-duplával emelkedett ki.

 

SOPRON BASKET - TFSE-MTK 97-53 (27-16, 24-11, 24-5, 22-21)

Bajnokság, 10. forduló
Sopron, Novomatic Arena
Szilágyi Bálint, Rózsavölgyi Alexandra, Földesi Ádám (Németh Csaba János)

Sopron Basket: Fegyverneky 8/6, Turner 14, Mompremier 19, Brooks 21/9, Toman 3/3. Csere: Kókai 4, Varga 11, Papp 4, Sitku 7/3, Böröndy 6.

TFSE-MTK: Carter 7/3, Baa 9/3, Szabó 11/3, Czinano 6, Dúl P. 9/3. Csere: Vigh 1, Dúl T. 3/3, Király-, Németh 3/3, Burján-, Vladár 2, Horváth 2.

 

 

A Tippmix Női NB I. A 10. fordulójában a SERCO UNI-Győr 90-65-re múlta felül a Vasas Akadémiát.

Az év első bajnokijára érkezve a győri szurkolók azt láthatták, hogy társaival melegít és játékra kész Kristine Anigwe. A brit válogatott klasszis visszatérése rengeteget jelenthet a folytatásban. Sőt, nem csak a folytatásban, hanem már ezen a meccsen is. Érezhetően új impulzusokat adott társainak. Dombai Réka és Myah Taylor kosárváltása vezette fel az összecsapást. A mérkőzés elején még 6-5-re vezetett a Vasas. Ezt követően Bridget Carleton triplájával és Destiny Slocum remek villanásával vett új lendületet a Győr. A hazaiak 12-2-es futással hagyták állva riválisukat.  Milos Pavlovic 17-8-nál időt is kért, de az első negyed végére kétszámjegyűre nőtt a differencia. A 24-12-ről induló második etap elején Bridget Carleton öt pontjával tovább erősítette fölényét a Győr. A különbség 14-16 pont között látszott beállni.

A Vasas időkérés után igyekezett rendezni a sorait, de a félidő utolsó öt percébe fordulva kinyílt az olló a felek között. A remek formát mutató kanadai válogatott Bridget Carleton triplája és Gyöngyösi Janka duplája alakította 41-20-ra az eredményt. Először nőtt a lélektani 20 pont fölé a győri vezetés. Jó ritmust diktáltak Cziczás László tanítványai. 46-20-nál már 15-2-es futást rögzíthettünk jegyzeteinkbe. Az 50 szerzett pontot Bach Bogi triplája után a félidő utolsó percében lépte át a házigazda. 20 perc után 51-20-ra ment a Győr. Bridget Carleton 13, a visszatérő Kristine Anigwe 11 pontnál járt. Csapatszinten pedig 32-ből 18-at bedobott a házigazda. Közte hat triplát. A Vasas ezzel szemben 30-ból 11-et értékesített és nem volt sikeres hármasa. A harmadik szakaszt Myah Taylor duplája indította. Ezt követően közel három percig nem találtak be a csapatok. Nem abban a ritmusban pörgött a találkozó, mint az első 20 percben. Nyilván az év elején ekkora különbség mellett ez érthető, de az is, hogy mindkét szakvezető nagyobb pontosságot várt el tanítványaitól.

A Győr Bridget Carleton és Dombai Réka révén igyekezett új ritmust venni, míg a Vasas tovább keményített védekezésén. Támadásban eközben Myah Taylor, Jacaira Allen és Boros Berta próbált többet vállalni. A különbség 20-22 pont között állandósult. Végül 59-39 után egy 9-0-s futással nyomatékosította fölényét a Győr. Az utolsó 10 percnek 70-43-ról futottak neki a csapatok. A záró etap legelején Salamon Zsófi és Tóth Orsi hozta közelebb a csapatát, majd Madár Eszter is betalált. A győriek élére Destiny Slocum állt 5 ponttal, de Dubei Debóra is triplát értékesített, amivel visszaállt a nagyobb különbség. Az utolsó öt percbe 80-53-ról érkeztünk. A folytatásban Bach Bogi és Kristine Anigwe 30 pont fölé növelte a győri előnyt. Az utolsó percekben faragott hátrányán a Vasas. Végül 90-65-ös győri siker született.

 

SERCO UNI GYŐR - VASAS AKADÉMIA 90-65 (24-12, 27-14, 19-17, 20-22)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 10. forduló
Győr, Városi Egyetemi Csarnok
Pozsonyi László, Lengyel Ádám József, Sörlei Attila (Forrai Sámuel)

SERCO UNI-Győr: Slocum 13/6, Dombai 8, Carleton 15/9, Gyöngyösi 4, Goree 8. Csere: DUBEI 10/3, Anigwe 15, Ruff-Nagy 5, Bach 5/3, Molnár 3/3, Török 2, Hegedűs 2.

Vasas Akadémia: Taylor 11, Gelei 4, Tóth 6/3, Madár E. 8, Budácsik 2. Csere: Allen 4, Boros B. 6, Salamon 7/3, Kádár 2, Jáhni 6, Szerencsés 5/3, Madár K. 4.

 

 

 

Fotó - Tóth Zsombor

Vármegyei szövetségek