Női EK: Kettős győzelemmel jutott a legjobb 16 közé a Pécs
22
Dec
2023
Női EK: Kettős győzelemmel jutott a legjobb 16 közé a Pécs
2023. december 22.  |  09:00

Az Európa Kupa rájátszásában az NKA Universitas Pécs 61-50-es sikert aratott a Caledonia Gladiators otthonában. Ezzel a pécsiek kettős győzelemmel, 136-101-es összesítéssel jutottak a legjobb 16 közé. Folytatás januárban, amikor a nyolcaddöntőben a Melikgazi Kayseri lesz a rivális.

A párharc első felvonását 75-51-re nyerte az NKA Universitas Pécs, így kiváló esélyekkel utazott East Kilbride városába a visszavágóra. A mieink igyekeztek gyorsan egyértelművé tenni, hogy a Caledonia Gladiators csapatának nincs visszaút. Sydney Wallace öt pontja vezette fel az összecsapást. Négy perc alatt pedig 12-3-ra lépett el a Pécs. Az ekkor megszerzett előnyét sokáig stabilan tartotta a magyar együttes, Nadija Smailbegovic triplája után 21-12-nél még mindig 9 pont volt a felek között. Innen a negyed hajrája a skótoknak sikerült jobban. 21-19-re is felzárkóztak a hazaiak. Jovan Gorec ekkor egy gyors időkéréssel rendezte a sorokat. Végül Rátkai Eszter két büntetője alakította ki az első negyed 23-19-es eredményét. A második szakasz úgy indult, mint az első: egy Sydney Wallace-triplával. A folytatásban a Pécs megugrott hét ponttal (28-21, 30-23), de sokáig ennél nagyobb arányban nem tudta leszakítani riválisát.

Az első negyed kifejezetten ponterős játékához képest keményebb, pontszegényebb mederbe terelődött a küzdelem. A hazaiak érezhetően nagy erőket mozgósítottak, hogy szépen búcsúzzanak, de 24 pontos előny birtokában a Pécsnek sem volt célja egy dobópárbaj. A félidő utolsó három percébe érkezve 32-27-nél Miguel Ortega kért időt. Csapata azonban nem tudott tovább faragni a hátrányán. Sőt, a vasárnapi arcsérülése után a játékot vállaló Laczkó Sára találatával a pécsiek mozdultak el erről az eredményről. A nagyszünethez közeledve Kiss Angelika büntetője és egy hazai dupla hozta el a félidő 35-29-es állását. A Pécs 26-ból 13-at dobott be mezőnyből és kézben tartotta a meccset. Egyedül a 10 eladott labda miatt lehetett hiányérzete a stábnak. A harmadik negyed első találatát a hazaiak szerezték, erre azonban azonnal felelt Kiss Angelika és Sydney Wallace. Sőt, 41-33-nál már a Cledonia Gladiators időkérése miatt állt a játék.

A második negyedhez hasonlóan a harmadik etap közepén is láthattunk egy pontszegény időszakot. Ezúttal 41-34-nél fagyott be az eredmény. Minden ilyen periódus magyar szemmel jó volt, mert egyre közelebb vitte a továbbjutáshoz a Pécset. Ráadásul a mieink mozdultak el erről az állásról, Mérész Beatrix négy pontjával 45-34-nél átlépte a 10 egységet a differencia. Nadija Smailbegovic pedig egy triplával ezt tovább erősítette. Az utolsó 10 percnek 48-35-ről futottak neki a csapatok. Nem lehetett kérdés a továbbjutás és egyre inkább a második meccs győztesének kiléte sem. Főleg azok után, hogy a rögtön a játékrész legelején Laczkó Sára 50-35-re alakította az eredményt. A magabiztos vezetés birtokában némileg lankadt a figyelem. 50-41-nél időt is kért Jovan Gorec. Ezzel megállítva a skót felzárkózást. A folytatásban visszaállt a 10 pontos differencia (54-44, 56-46) és ebben mederben haladtunk a találkozó vége elé. Sajnos nem lehetett teljes az öröm, hiszen az utolsó két percbe érve Adenike Olawuyi súlyos térdsérülést szenvedett és hosszasan ápolták a pályán. Miután a folytatódott a mérkőzés, már csak egy találat született. A 61-50-es végeredményt Mérész Beatrix alakította ki.

A nyolcaddöntőben a Melikgazi Kayseri lesz a pécsiek riválisa. A törökök alacsonyabban rangsorolt gárdaként mindkét mérkőzésen nagy különbséggel verték a Movistar Estudiantes-t és 157-118-as összesítéssel jutottak tovább. A nyolcaddöntők hivatalos FIBA játéknapjai január 11. és 18., a hivatalos időpontok azonban majd a csapatok egyeztetését követően válnak véglegessé. Egy biztos, hogy a pécsiek lesznek pályaelőnyben és így a második meccset rendezik a baranyai megyeszékhelyen.

 

CALEDONIA GLADIATORS - NKA UNIVERSITAS PÉCS 50-61 (19-23, 10-12, 6-13, 15-13)

Európa Kupa, rájátszás - 1. forduló, 2. mérkőzés
East Kilbride, Caledonia Gladiators Arena
Emmouil Tsolakos (Görögország), David Tomasson (Izland), Elvis Binders-Coders (Lettország) - Runar Birgir Gislason (Izland)

Caledonia Gladiators: Roscoe 7, Robb 2, Pujol 3, McGarrachan 6, Brown 9. Csere: Lewis, Omer-Jones, Binton Lo Sylla 7, James 4, N'Diaye 8.

NKA Universitas Pécs: Tadic 8, Weninger 3, Williams 6, Wallace 14/6, Mérész 11. Csere: Laczkó 4, Smailbegovic 6, Rátkai 2, Simon, Olawuyi, Kiss A. 7.

Továbbjutott az NKA Universitas Pécs 136-101-es összesítéssel.

Vármegyei szövetségek