Az Európa-bajnokság volt a 2023-as év csúcspontja
15
Dec
2023
Az Európa-bajnokság volt a 2023-as év csúcspontja
2023. december 15.  |  13:40
A nyári Európa-bajnokságon megszerzett negyedik hely óriási örömöt jelentett a magyar női kosárlabda-válogatott szurkolóinak, a csapat számára pedig fontos távlatokat nyitott meg, februárban például ki lehet jutni a jövő nyári olimpiára. Székely Norbert szövetségi kapitánnyal tekintettünk vissza a mögöttünk álló esztendőre, és beszélgettünk a közeljövőről is. 
 
 
Izgalmas évet tudhat maga mögött a női válogatott. Melyek a legfontosabb emlékek, élmények, amelyek megmaradnak 2023-ból?
 
Nagyon szép évünk volt, amelyet egy hosszú építkezés előzött meg – válaszolta Székely Norbert szövetségi kapitány. – Ne felejtsük, hat éve dolgozunk már együtt, és ennek a munkának a csúcspontja a nyári Európa-bajnokság volt, amelyen sikerült a negyedik helyet megszereznünk. Úgy gondolom, ez a kontinensviadal minden edzőnek, stábtagnak és játékosnak jelentős élményadagot adott. Elképesztő dolgok történtek abban a ljubljanai sportcsarnokban, és nagyon örülök annak, hogy reális önbizalmat tudtunk építeni.
 
Mit jelent a reális önbizalom kifejezés?
 
Olyan célokat értünk el, amelyekre ez a csapat már készen volt, korábban ezt még nem mondhattuk el. Egy lelkileg úgy „berendezett” csapatot, mint a miénk, képes nyomasztani az esélyesség, de már tudunk negyven percig zakatolni. Az őszi, finnországi Eb-selejtezőn beszéltünk a lányokkal arról, hogy immár többször vagyunk esélyesebbek az ellenfélnél, mint nem, és azon lamentáltunk, hogy vajon lelkileg jót tesz-e ez nekünk? Végül ők vonták le a konklúziót: jó, hogy így tekintenek már ránk.
 
Ennek is köszönhető, hogy a két őszi Európa-bajnoki selejtezőt, a Szlovénia elleni hazait és a finnországit is sikerült megnyerni, így két győzelemmel startoltunk a kvalifikációs sorozatban?
 
Igen, minden bizonnyal, mert a 2019-es szerbiai Eb például hiába sikerült jól, utána – igaz, furcsa körülmények között – de veszítettünk Hollandiában. Most sikerült óriási lépést tenni, hogy ne kelljen az utolsó pillanatokig izgulni az Európa-bajnokságra való kijutás miatt, mint az elmúlt években, talán évtizedekben is. Remélem, a folyamat megváltozott, és sokkal inkább favoritként tudunk nekimenni egy kvalifikációs sorozatnak, mint korábban. A szlovénok és a finnek elleni győzelemmel realizálni tudtuk az előzetes elvárásokat. A szlovénok elleni kicsit könnyebb siker alkalmával jelentősebb pontkülönbség alakult ki, a 19 pontos győzelem akár még fontos lehet az egymás elleni összevetésben. Finnországban nagyon nehéz dolgunk volt, de felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy az északiak kosárlabdája a női vonalon is nagy fejlődésnek indult, és előrébb fognak lépni. Nem véletlen, hogy a 2027-es Európa-bajnokság egyik rendezője lesz Finnország.
 
A fontos feladatok nem érnek véget az esztendő zárultával, hiszen 2024 elején, konkrétan februárban olimpiai selejtezőtornát rendezünk Sopronban, és a magyar válogatott 44 év után vívhatja ki újra az ötkarikás szereplést.
 
Ennek érdekében a két ünnep között egy rövid összetartást rendezünk Székesfehérváron. Ilyenre korábban nem volt példa, most viszont nagyon pozitívan álltak a klubok a kérésünkhöz, öt edzést tudunk majd elvégezni együtt december 27. és 29. között. Olyan repertoárt szeretnénk elsajátítani, amellyel a csapat a kijutásért harcolhat az olimpiai selejtezőn. Ezen az összetartáson a Magyarországon szereplő játékosok biztosan ott lesznek, a külföldiek, akiknek a bajnokságában mérkőzést rendeznek, nyilvánvalóan nem jöhetnek. Szerencsére például Czukor Dalma csatlakozhat, aki Olaszországban december 23-án játssza utolsó bajnokiját.
 
Sokat gondol a közelgő olimpiai selejtezőre?
 
Szerintem mindannyiunk szeme előtt ez lebeg... Igyekszünk az ellenfelekből a lehető legjobban felkészülni, hiszen minél többet tudunk rólunk, annál több időt spórolunk. Nincs sok lehetőségünk együtt edzeni, ezért fontosak a jó információk, amelyeket át kell adnunk a játékosoknak. Minden együtt töltött perc és óra fontos lesz a csapat felkészülésében. A kerettagok java része egészséges, a diósgyőri Kányási Veronika is hamarosan hadra fogható állapotban lesz. Juhász Dorkának van egy kisebb sérülése, amelytől kicsit megijedtünk, de beszéltem Dorkával, aki megnyugtatott, hogy nincs olyan komoly probléma, amely megakadályozná, hogy részt vegyen az olimpiai selejtezőn.
 
Felállította már magában az olimpia selejtezőcsoport erősorrendjét?
 
Azt mondanám, hogy nem mi vagyunk ennek a kvartettnek az esélyesei, de a csapatunk bárkinek meg tudja nehezíteni a dolgát, és képesnek tartom magunkat arra, hogy meccset vagy meccseket nyerjünk Sopronban. Kanada rendkívül erős fizikailag és összeszokott társaság, amelyik fontos szereplője lehet akár az olimpiának is. A spanyolokat jól ismerjük és tudjuk, milyen kiváló kosárlabda-kultúrából érkeznek, ráadásul Megan Gustafson személyében a világon is jegyzett játékost honosítottak. A japán kosárlabda talán nincs annyira szem előtt Európában, de nagyon érdekes és jól képzett csapat az ázsiai csapat, persze azért vannak gyenge pontjaik. Ezeket szeretnénk a lehető legjobban megtalálni és kihasználni. A japánok január 5-én befejezik a bajnokságukat, majd egy hónapig készülnek az olimpiai selejtezőre, ez sokat jelenthet nekik, de azt gondolom, a mi együtt eltöltött éveink esélyt adnak arra, hogy igazán jó csapatjátékot játszunk az olimpiai selejtezőn. Nincsenek világsztárjaink, de olyan csapatunk van, amelyik bízhat magában és az egységében.
 
Van a három rivális között olyan, aki ellen nagyobb esélyünk lehet?
 
Én máshogy fogalmaznék. A mai magyar válogatottnak nem szabad tartania senkitől. Nem mondom, hogy mi vagyunk az esélyesek, de mindhárom meccsen meg kell keresnünk azokat a gyenge pontokat, amelyek támadhatóak. Lehetőségnek fogjuk fel a három soproni mérkőzést, ez a csapat megérett arra, hogy itt legyen.
 
 
 
 
Ne feledjétek, már kaphatóak a jegyek a soproni női olimpiai selejtezőtornára. Itt tudjátok megvásárolni ezeket:
 
 
December 31-ig kedvezményesen tudjátok megvásárolni a belépőket. Az I. kategóriás jegyek 8.000 Ft-ba, a II. kategóriás jegyek pedig 6.000 Ft-ba kerülnek ebben a naptári évben - ezt követően 10.000 és 8.000 Ft lesznek.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
 
Fotó - Horváth Enikő Judit/MKOSZ

Vármegyei szövetségek