Búcsú három és fél évtized után
15
Dec
2023
Búcsú három és fél évtized után
2023. december 15.  |  12:22
35 év után most csütörtökön az SZTE-Szedeák - Sopron KC mérkőzés volt az első olyan hazai, szegedi találkozó, amelyen - hacsak nem volt beteg - nem volt jelen hivatalos minőségben (játékos, edző, ügyvezető) Bonifert Domonkos, aki az egyik alapítója volt a szegedi élvonalbeli férfi klubnak. Amikor a távozással kapcsolatos érzései és a három és fél évtizedre való visszaemlékezésre kértük, kiemelte: bár végül felmondtak neki, nem akar rosszat mondani senkire, hiszen a klub, a csapat az elmúlt évtizedek alatt annyira a szívéhez nőtt, mintha a gyereke lett volna. A beszélgetés a régi ismertség okán tegező tónusban zajlott.
 
 
- Milyen érzés volt immáron kívülállóként, mondhatni külső szemlélőként figyelned a csapat mérkőzését?
 
- Külső szemlélőként sosem fogom, pontosabban nem hinném, hogy valaha is fogom tudni nézni a Szedeák meccseit. Furcsa volt nem élőben, hanem stream közvetítésen át figyelni. Szurkoltam nagyon a társaságnak, és mindig is szorítani fogok a csapatnak. 
 
- Kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. Akik hosszabb ideje követik a magyar férfi kosárlabdát, tudják: Szegeden volt az élvonalban a SZEOL és mellette volt egy nagyon erős másodosztályú Szegedi Postás, valamint a most már vármegyében ott volt egy időnként szintén figyelemre méltó eredményeket produkáló Hódmezővásárhely. Hogy "került a képbe" a Szedeák?
 
- SZEOL-osok voltunk Molnár Csabával, akivel együtt alapítottuk a Szedeákot. Ennek a közvetlen előzménye az volt, hogy a SZEOL, a hatalmas egyesület elsőként a kosarasok kezét "engedte el". Ott állt tehát szinte egy csapatra való NB I-es szintű kosaras - csapat nélkül. És voltak tehetséges, feltörekvő fiatalok, mint például a jelenleg élvonalbeli játékvezető, Nyilas István vagy Pávlicz Gábor, Molnár András, Kiss Zsolt vagy Tanács Attila. Nem akartuk ezeket az értékeket veszni hagyni, így elindultunk, de nem az NB I-ben, hanem az NB II-ben. Nem sokkal később egyesültünk a Postással, amelyben rutinosabb szegedi játékosok voltak, mint például Buzás Sándor vagy Jáhni István. És persze ott volt a Hódmezővásárhely is, amely mindig presztízs meccseket játszott a szegediekkel. És onnan is jöttek ki kiváló játékosok, mint a teljesség igénye nélkül a Kis-ikrek, Borbáth Csaba vagy Góbi Henrik és Gémes Levente. Feljutottunk az NB I-be, aztán megint jöttek gazdasági nehézségek, amikor újra a második vonalban indultunk, de már jó ideje, lassan másfél évtizede folyamatosan az élvonalban játszunk.
 
- Ott pedig szédítő magasságok mellett ijesztő mélységekben is volt a csapat. Sosem számítottatok magyar viszonylatban tehetős klubnak. Min múlt, mennyiben befolyásolták a csapat szereplését az aktuális évad anyagi lehetőségei?
 
- Folyamatosan nagyjából azonos nagyságrendű volt a büdzsénk. A szereplés leginkább azon múlt, hogy az adott évadban mennyire "passzolnak" jól egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében is a légiósok. Amikor bronzérmesek lettünk, abból a csapatból Dickey most az Albában játszik, Brown az előző évadban sérüléséig a Falco gárdáját erősítette. Tehát a büdzsé nem befolyásolta, viszont a nézőszámot nagyon, hogy milyen a csapat. Ennél az együttesnél amelyik végül bronzérmes lett, rendre szép számú közönség előtt játszottunk itthon. A szerb légiósokat, Boltics, Csirics, Sulovics - akik közül akadt, aki éveket töltött itt - is nagyon szerették szurkolóink. Amikor viszont kevésbé ment, akkor kevesebben jöttek el.
 
- Ha már itt tartunk, amikor kevésbé megy, bizony vannak helyek, ahol elég két-három gyengébb eredmény, és a szurkolók rögtön "megtalálják" a szakmai és a klubvezetést. Nektek volt nemrég egy playout szezon. Szegeden hogy viselik, fogadják a gyengébb szereplést, ilyen szempontból mennyire "sportvezető-barát" hely?
 
- Nagyon! Akik kijönnek, támogatók, értik a játékot, és tisztában vannak a helyzettel, a lehetőségeinkkel. Nincsenek irreális elvárások, viszont szurkolóink bele tudják hajszolni a csapatot bravúrokba! Ebből a szempontból tényleg szerencsés lehettem. Ugyanakkor azt is tudom, hogy immár csak volt kollégáim, sportvezető barátaim - mert többekkel azért ilyen a viszonyom - is próbálják a lehetőségeihez képest a legtöbbet megtenni csapatuk sikeréért.
 
- Hogyan zajlott a válás, a távozás, a búcsú?
 
- A korábbi névadó, a klubot az előző szezon végéig névadóként támogató Naturtex már az előző szezon elején jelezte, hogy a következő, azaz a most zajló évadban már nem tudja támogatni a csapatot. Az egyesületnek dr. Kardos Péter elnök a többségi tulajdonosa. Rengeteget tett a klubért, a csapatért, de voltak dolgok, amiket másként képzeltünk el - az élet más területén is van ilyen.
 
- Nincs összefüggésben a búcsú a Pécstől elszenvedett hazai vereséggel?
 
- Egyáltalán nincs.
 
- Abban nincs hiányérzeted, hogy az utóbbi években nem nagyon "robbantak be" szegedi nevelésű fiatalok az élvonalba?
 
- Nézd, ez egy összetett kérdés. Ha csak ezt a tényt nézzük, lehetne, ugyanakkor azt nem hiszem, hogy túl sokan tudnák, de országszerte nem kevesebb mint kilenc tőlünk, Szegedről induló játékos játszik most a különböző akadémiákon, amelynek vezetői sajnos ahelyett, hogy saját maguk nevelnének - mert ez lenne a dolguk - az alapokat máshol, így többek között nálunk megkapó játékosokat visznek el. Az otthonukban, ismerős közegben fejlődhetnének, játszhatnának, de kamaszként egyrészt kérdéses, mennyire tudnak megállni a saját lábukon, másrészt az sem biztos, hogy az ország különböző pontjairól "összeverbuvált", így egy adott korosztályban felhetehetően elég bő kerettel rendelkező akadémián megkapja-e azt a játékpercet, lehetőséget, amely mellett tovább tud fejlődni, vagy megáll a fejlődésben, esetleg visszaesik.
 
- A kosaras szakma mit szól a távozásodhoz?
 
- Érdekes volt belegondolni, hogy ha nincs ez az egész történet, akkor nem kapok olyan sok sajnálkozó, bátorító, elismerő üzenetet, mint amennyit kaptam. Rögtön hozzáteszem, nemcsak Szegedről, hanem szinte az ország minden tájáról. És nem is annyira szakmailag estek jól ezek az üzenetek, hanem emberileg, szakmailag pedig azt mutatta: csak letettünk valamit az asztalra az elmúlt évtizedekben. Az nekem különösen tetszett, hogy régi utánpótlásbeli riválisunk írta, hogy jó érzésekkel emlékszik vissza régi nagy csatáinkra, és például a nálunk rendezett korosztályos döntőre.
 
- Utódoddal, Kerpel-Fronius Balázzsal beszéltél a váltás után?
 
- Persze, Balázs játszott itt, itt tanul az egyetemen, emellett dolgozott a klub utánpótlásában. Nem haragszom senkire, Balázsnak is mondtam, ha valamiben segítség kell, nyugodtan keressen.
 
- Milyenek a kosárlabdázás nélküli első heteid?
 
- Sokkal nyugodtabbak, mint voltak, de tudod, a harmincöt év az harmincöt év.
 
- Bár a Sopron elleni meccsen nem voltál kint, eljársz majd a hazai bajnokikra?
 
- Úgy tervezem, csak máshonnan, a lelátóról, barátokkal nézem a meccseket.
 
 
Botár László
 
 
 
 
Fotó - bb1

Vármegyei szövetségek