Női EK: 24 pontos előnyt épített fel a Pécs skót riválisa ellen
14
Dec
2023
Női EK: 24 pontos előnyt épített fel a Pécs skót riválisa ellen
2023. december 14.  |  23:00

Az Európa Kupa rájátszás első fordulójának 1. mérkőzésén az NKA Universitas Pécs 75-51-re legyőzte a Caledonia Gladiators csapatát. A pécsiek így kifejezetten kedvező pozícióból és kiváló továbbjutási esélyekkel utazhatnak a jövő csütörtöki skóciai visszavágóra.

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött az este. A pécsi női kosarasokat hosszú-hosszú éveken át szállító sofőr Ulrich Tibor József vonult nyugdíjba és tőle köszönt el a klub. Az ünnepi pillanatok után jöhetett a mérkőzés, mely a csoportkört követő összesített táblázatot nézve a 10. és a 23. helyen rangsorolt csapat csatája volt. Ugyanakkor az erőviszonyok előzetes feltérképezése nem mutatott ekkora tudáskülönbséget a két fél között, sőt… Így kifejezetten jó magyar esélyeket kínáló küzdelemre volt kilátás.

Chantelle Handy triplájával a skót alakulat szerzett vezetést. Az első pécsi pontok Weninger Virág nevéhez fűződtek, majd 6-6-nál már egyenlítettek is a mieink. Ekkor Miguel Ortega a vendégek spanyol szakvezetője kért időt. Érezhetően nem volt elégedett a csapatával. A Simon Zsófit nélkülöző pécsiek ellenben jó ritmust kaptak el és 11-9 után 10-val 19-11-re léptek el. Ekkor ismét a vendégek kértek időt. Az első szakaszban a mieink már nem találtak be, ellenben a skótok igen. Handy foglalta keretbe az első szakaszt. A találatával 19-16-ra szépített a Caledonia Gladiators. 10 perc után Weninger Virág és Mérész Beatrix 5-5 pontnál járt. A második negyed első pécsi találatát is Weninger Virág szerezte, de közben folytatódott a skót gárda felzárkózása. 21-21-nél már egyenlítettek a vendégek. Ezúttal ők voltak 10-2-ben.

Kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy a Caledonia egyenlítései után (21-21, 24-24, 26-26) mindig a pécsiek tudtak új lendületet venni. Peyton Williams, Matea Tadic és Sydney Wallace volt eredményes. Sydney Wallace három triplával állt a Pécs élére. Az egyik faulttal együtt született, így még egy büntető is járt utána. A brit válogatott játékos 10 pontja 37-31-es vezetést hozott. Mindkét szakvezető rendkívüli érzelmeket mozgósítva dirigálta játékosait és ez átragadt a pályán küzdőkre. Kifejezetten kemény megmozdulásokkal tarkított meccs kerekedett. Az első félidőt egy dudaszós skót találat zárta, így 10 perc után 37-33-ra vezetett a Pécs. A mieinknél a 13 pontig jutó Sydney Wallace volt a legeredményesebb. A vendégeknél a 8 pontos Laken James. A pécsiek 30-ból 15-öt, a vendégek 31-ből 13-at dobtak be mezőnyből. A harmadik negyed elején villámrajtot vett a Pécs. Peyton Williams és Sydney Wallace találataival egy perc alatt 41-33-ra léptek el a mieink. A folytatásban nem estek ilyen ütemben a pontok, de szépen lassan kétszámjegyűre nőtt a magyar csapat előnye. Először Peyton Williams duplája után 44-33-nál jegyezhettük fel ezt a fontos mérföldkövet.

Ki kell emelni, hogy oda-visszavágós kuparendszerű párharcot vívnak a felek. Itt nem kizárólag a győzelemért, hanem a minél nagyobb pontkülönbségért is zajlott a küzdelem. Tudták ezt a pécsiek is. Nadija Smailbegovic remek betörése után már 48-35 állt az eredményjelzőn. Sydney Wallace triplájával pedig 51-36-nál 15 pontos előnyt rögzíthettünk. A záró szakasznak 53-38-ról vágtak neki a csapatok.  Tovább folytatódott a pécsi henger, amikor Sydney Wallace megszerezte saját maga 5., csapata 7. tripláját, már 58-38-ra ment a Pécs. Időt kértek a vendégek és érezhetően hatottak is az edzői intelmek. Egy 7-0-s futással egy perc alatt 58-45-re jöttek vissza a skótok. Mivel minden pontnak lehet jelentősége, így egy pillanatra nem lankadhatott a figyelem. Matea Tadic 2+1-es megoldása és Mérész Beatrix triplája 64-45-re módosította az eredményt. Laczkó Sára hármasával pedig 20 pont fölé nőtt a pécsi előny. Innen érkeztünk az utolsó öt percbe. Jó volt látni, hogy egyre több pontszerzőt regisztrálhattunk a mieinknél. Nem lehetett más a cél, mint megtartani ezt az előnyt és meg is tartották vezetésüket a mieink. Az utolsó percben joggal szólt a vastaps, 75-51-re nyert az NKA Universitas Pécs és bizakodva utazhat Skóciába.

A visszavágót jövő héten csütörtökön 19 óra 30 perctől rendezik a Caledonia Gladiators otthonában. A továbbjutó a Melikgazi Kayseri (26.) – Movistar Estudiantes (7.) párharc győztesével találkozik. Ott az első meccset hazai pályán 81-55-re nyerte a Kayseri.

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - CALEDONIA GLADIATORS 75-51 (19-16, 18-17, 16-5, 22-13)

Európa Kupa, rájátszás - 1. forduló, 1. mérkőzés
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Peter Zenis (Szlovákia), Eirini Tsantali (Görögország), Nemanja Vlahovic (Szerbia) - Drazen Štrok (Horvátország)

NKA Universitas Pécs: Tadic 12, Weninger 12/6, Williams 6, Wallace 21/15, Mérész 11/6. Csere: Laczkó 5/3, Smailbegovic 4, Olawuyi, Kiss 4.

Caledonia Gladiators: Robb 5/3, Pujol 6/3, McGarrachan 4, Handy 5/3, Brown 4. Csere: Lewis 6, Roscoe 9, Binton Lo Sylla, James 12/6.

Vármegyei szövetségek