Tippmix Női NB I: Legyőzte a BEAC a Szekszárdot
25
Nov
2023
Tippmix Női NB I: Legyőzte a BEAC a Szekszárdot
2023. november 25.  |  23:00

A Tippmix Női NB I. A 6. fordulójában a DVTK HUN-Therm 72-36-os sikert aratott a Vasas Akadémia otthonában.

A DVTK keretéből a Vasas saját nevelésű játékosait, Aho Ninát és Aho Tyrát köszöntötték az összecsapást megelőzően Pasaréten, ahol ezúttal is telt ház fogadta a csapatokat. A minden fronton veretlenül menetelő diósgyőrieket szép számmal kísérték el a szurkolók. Tehették annak ismeretében, hogy ezúttal már előre lehetett tudni, hogy miként alakul a vendégek kerete. Milica Jovanovic térdsérülést szenvedett a Valencia ellen és 2-3 hétre kidőlt. Ezzel egyértelmű volt, hogy a montenegrói válogatott lesz a diósgyőriek kimaradó légiósa. Mellette továbbra sem játszhatott Kányási Vera. A Vasas egy légióssal (Myah Taylor) és a sérült Szerencsés Tamara nélkül készült a találkozóra. A mérkőzés elején Kaila Charles vezetésével igyekezett gyorsan magához ragadni a kezdeményezést a DVTK. A csapat első kilenc pontjából hetet az amerikai légiós szerzett, aki nem is hibázott dobást az elején. A Vasas azonban igyekezett gyorsan megfogni a meccset, kétszer is egyenlítettek (9-9, 11-11) a hazaiak, sőt Tóth Orsi triplája után 14-13-nál a vezetést is átvették. Az első szakasz hajrában Lelik Réka villanásával tudta ismét magához ragadni az irányítást a DVTK. 10 perc után 17-16-ra vezettek Völgyi Péter tanítványai.

A második negyed elején Ana Tadic és Tenyér Zsófi találataival igyekezett megerősíteni vezetését a DVTK. Ez azonban még nem a döntő futás felvezetését jelentette. A Vasas Salamon Zsófia és Gelei Karola tripláival visszakapaszkodott és 25-24-nél még teljesen nyílt volt a mérkőzés. Egy héttel ezelőtt hasonlóan 13-14 percig tudott meccsben maradni Szekszárdon a Vasas. Ismételte magát a történelem. Ezúttal Kaila Charles és Monika Grigalauskyte büntetőivel, illetve Toman Petra triplájával ugrott meg a DVTK. A félidő hajrájában már a 10 egységet ostromolta a különbség. A nagyszünetben végül 35-27-re mentek a vendégek, akiknél Kalila Charles és Lelik Réka 9-9 egységnél járt. A Vasas legeredményesebbje a 8 pontos Jáhni Zsófia volt. A DVTK 20-15-re vezetett a lepattanókban. Több szerzett labdája volt, mint a Vasasnak, de több eladott is. Ez a 11 eladott labda eredményezte, hogy jobban nem tudtak ellépni Völgyi Péter tanítványai. A harmadik negyedben jóval kevesebb ki nem kényszerített hiba csúszott a DVTK játékába – mindössze három eladott labdát jegyeztek fel ekkor – és ez gyorsan meg is hozta az eredményt. Lelik Réka és Darcee Garbin találataival kevesebb, mint két perc alatt kétszámjegyűre nőtt a differencia.

A harmadik szakaszban nem értékesített mezőnykosarat a Vasas. A hazaiak mind a 17 mezőnykísérlete leperdült a gyűrűről. Salamon Zsófi és Tóth Orsi egy-egy büntetőjét rögzíthettük a jegyzeteinkbe. Eközben a DVTK 21 pontot ért el. Ebből hatot-hatot Monika Grigalauskyte és Aho Tyra jegyzett, hármat pedig Lelik Réka. Gyorsan kinyílt az olló. Az utolsó 10 percnek 56-29-ről futottak neki a csapatok. Nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Mindkét gárdára fontos feladatok várnak, a Vasas Pécsre utazik, majd jön a CEKK és a BKG elleni rangadója, ami nagyon sok mindent meg fog mutatni. A DVTK pedig szerdán Euroligás csúcsrangadón a Fenerbahcét fogadja. A két veretlen alakulat csatája nemzetközi szinten is a jövő hét legjobban várt eseménye. Ennek megfelelően Völgyi Péter igyekezett bő rotációval minden nevezett játékosának lehetőséget biztosítani. 26 percnél többet senki nem töltött a pályán. A meccset színmagyar ötössel zárta a listavezető, de ne szaladjunk ennyire előre… A záró szakaszt Ana Tadic duplája vezette fel, utána azonban az újabb hármast értékesítő Gelei Karola vezetésével még kapaszkodott a Vasas. Végül 61-36 után jött az újabb nagy diósgyőri futás. A végeredmény ismeretében már tudjuk: 11-0-val zárta a meccset a DVTK. Ebben a futásban Aho Tyra triplát értékesített, Vég-Dudás Anna, Darcee Garbin és Toman Petra duplát, míg Tenyér Zsófi két büntetőt. Kialakítva a 72-36-os végeredményt.

 


VASAS AKADÉMIA - DVTK HUN-THERM 36-72 (16-17, 11-18, 2-21, 7-16)
TIPPMIX NŐI NB I. 6. forduló
Budapest, Pasaréti Sportcentrum
Szilágyi Bálint, Major Ádám, Horváth Csongor Béla (Mocsai László)

Vasas Akadémia: Taylor 3, Jáhni 8, Gelei 6/6, Salamon 4/3, Tóth 7/6. Csere: Villányi, Boros 2, Madár K. 2, Madár E. 2, Kádár 2.

DVTK HUN-Therm: Lelik 11/3, Charles 12, Aho N. 2, Grigalauskyte 8, Toman 10/3. Csere: Aho T. 9/3, Tadic 9, Garbin 4, Tenyér 5, Vég-Dudás 2, Oláh.

 

 

A bajnokság 6. fordulójában az E.ON ELTE BEAC 82-79-es győzelmet aratott az Európa Kupás TARR KSC Szekszárd csapata ellen.

Remekül kezdte a találkozót a hazai együttes. Előszőr Josipa Pavic volt sikeres, majd Tóth Franka talált be, amivel a BEAC 4-0-ás lépéselőnybe került. Ekkor vette azonban fel a kesztyűt a Szekszárd is, mely Aleksandra Stanacev hárompontosával máris felzárkózott. Ezután pedig fej-fej mellett haladtak a csapatok. 5-5-nél egált regisztrálhattunk, majd pedig Angyal Barbara triplájával ismét az Újbuda felé billent a mérleg. Elszakadni azonban nem tudott ellenfelétől a BEAC. A vendégek Sara Krnjic kosarával szépítettek, 8-8-nál pedig ismét egál lett az összecsapás. A meccs a következő szakaszban is ebben a ritmusban folytatódott. A játékosok sorban pakolták a pontokat a táblára, öt perc elteltével pedig egyszer az egyik, majd pedig a másik együtteshez került az egy pontos előny. Egészen pontosan három perc volt márcsak hátra az első negyedből, amikor a triplák vették át a főszerepet. Előszőr Boros Júlia talált be, majd Kolby Morgan volt sikeres, végül pedig Horváth Bernadettől érkezett a távoli találat, amivel az állás 16-19-re változott. Három ponttal ment tehát a Szekszárd, amikor Mészárosné Kovács Andrea kért időt. A folytatásban pedig egy pillanatra sem lassultak az események. 20-20-nál újból egyenlő lett a mérkőzés, amikor szekszárdi oldalon Kathryn Westbeld vétett hibát. Angyal Barbarát faultolta ugyanis dobás közben, aki sikeres büntetőjével ismét csapatát hozta előnybe. Ez pedig, mint kiderült, egy magabiztosabb hazai periódus kezdete volt, egy 8-2-es szakasszal később ugyanis már hattal ment a BEAC. A vendégek azonban nem torpantak meg. Megrázták magukat, nagyobb sebességbe kapcsoltak, s a játékrész végéig még egy kosarat is szereztek. Az állás ezzel 28-24 lett, innen folytatódhatott a második felvonás.

A szusszanásnyi szünet után folytatódtak az este izgalmai. A következő tíz percet Jacinta Monroe találata vezette fel, amivel a Szekszárd két pontra faragta le hátrányát. A védekezésbeli hibát a túloldalon Tóth Franka korrigálta, egy teljes perc elteltével azonban ismét egyenlíteni tudtak a vendégek. 30-30 a táblán a feszültség pedig már ekkor egyre inkább fokozódott. A játék valamelyest rohanásba ment át, ezzel együtt pedig a hibamennyiség is megnövekedett mindkét oldalon. A vezetőedzők a pályán lévők frissítésével, gyakori rotálásával próbálták meg kézben tartani a dolgokat. Ebben a periódusban azonban találat sem igazán született, öt teljes perc elteltével továbbra is 30-30 volt az állás. A képletes “jeget” végül a Szekszárd törte meg, Westbeld volt sikeres, melynek köszönhetően a vendégek fordítani tudtak. Djokicsék öröme azonban nem tartott sokáig, a túloldalról ugyanis érkezett is szinte azonnal a válasz, Pavic szerzett találatot, amivel 32-32-nél lett az állás. Ekkor Mészárosné Kovács Andrea kért időt egy gyors eligazításra, visszatérve pedig Sara Krnjic szünet előtt kiharcolt büntetőivel folytatódott a játék. A Szekszárd ezt követően hasonlóképpen büntetők segítségével tudta továbbnövelni lépéselőnyét. Összesen négyet értékesített a kék alakulat, amikor ismételten Tóth Franka szállt be kulcsfontosságú momentumban a meccsbe. A BEAC húzóembere ugyanis a sarokból dobott egy triplát, ami értékes pontokat faragott le csapata hátrányából. Ekkor pedig már azt is kijelenthettük, hogy a BEAC hihetetlen dobóformát produkált az első félidőben. Tóth után ugyanis Angyal is betalált távolról, ami újból egálra hozta a meccset. A negyedet végül büntetők zárták, amivel az állás 40-39-re változott, innen fordulhattak tehát a csapatok.

A második félidőt szintén a BEAC kezdte jobban, Mészárosné Kovács Andrea lányai teljességgel berobbantak a játékba. Látszott, hogy mindenkiben égett a bizonyítási vágy, hiszen mégiscsak egy Európa Kupás, egykori Euroligás csapat ellen mérkőzhetett meg ez a leginkább fiatalokból álló újbudai együttes. A hazaiak 10-2-vel indították a harmadik negyedet, mely azonnal időkérésre is kényszerítette az ellenfelet. Visszatérve Monroe szépített, ám percek elteltével továbbra is stabil hét pont volt a BEAC előnye. Az irányítást pedig nem szándékozott kiadni kezéből a fővárosi gárda. Magabiztosság, és a fiatalokra nem jellemző rutinosság jellemezte a játékukat, amire a Szekszárd egy darabig nem is találta az ellenszert. Végül azonban Boros Júlia, a szintén egykori BEAC-os vette kézbe az irányítást, s három pontra hozta fel csapatát. Ekkor hazai időkérés következett. Visszatérve a vendégek tovább folytatták az eddigi ellenállást, azonban minden egyes próbálkozásuk falakba ütközött. Bár már látszódott a fáradtság a BEAC-on, Mészárosné Kovács Andrea lányai kőkeményen kitartottak. Problémák csupán a negyed hajrájában jelentkeztek, amikor az Újbuda támadásban nem igazán tudott pontot szerezni, védekezésben pedig felhalmozódtak a minimális, de annál fontosabb hibák. 56-55-nél márcsak egyetlen pont választotta el a csapatokat, majd végül Mányoky Réka volt sikeres, amivel fordítani tudott a Szekszárd. Az etap pedig végül úgy ért véget, ahogy az eddigi játékrészek is: adok-kapok játékkal, melynek végén ezúttal a vendégek élvezhették az egy pontos előnyt. A mérkőzés záró szakasza tehát 58-59-ről indulhatott.

Az utolsó tíz perccel pedig el is érkezett a mérkőzés legfontosabb szakasza. Ekkor nehezedik ugyanis a legnagyobb nyomás a csapatokra, ekkor kell a legkoncentráltabbaknak, legélesebbeknek lennie a játékosoknak. A résztvevők pedig ennek megfelelően folytatták a mérkőzést. A legnagyobb változás talán mindkét oldalon a védőtérfélen volt tapasztalható, ahol egyre agresszívabbá vált a játék. Ebből még az elején a Szekszárd jött ki jobban, úgy tűnt ezúttal ők irányítják a meccs alakulását. Nem kellett azonban sokat várni és a BEAC is felvette a versenyt. 61-63-at mutatott a tábla, amikor Angyal Barbara állhatott vonal mögé, az ő sikeres büntetőivel pedig ismét egyenlített a hazai gárda. Ezzel pedig megint csak nyílt lett a mérkőzés. Hihetetlen energiákat mozgósítottak a csapatok, egy igazi rangadóvá érett ez a szombat esti találkozó. A következő pontok Kolby Morgantől érkeztek, aki szintén büntetőkből talált be, így pedig már kettővel ment az Újbuda. Ezt követően azonban ismételten beindult az adok-kapok játék. A játékosok szinte követhetetlenül gyártották a pontokat, dupla-duplát, tripla-triplát követett. Az utolsó percbe érkeztünk, a mikor 76-76 állt az eredményjelzőn, ekkor pedig Zseljko Djokics kért időt eligazításra. A folytatásban a Szekszárd támadhatott elsőként. Általuk nem született találat, majd a BEAC következett kontrában, mely akciót végül Kolby Morgan fejezett be egy bravúros triplával. 79-76-nál tehát ismét Djokics vezetőedző kért időt csapatának. Visszatérve körömrágósan lassan peregtek a másodpercek, ami szemmel láthatóan a vendégek vezetőedzőjének idegeit is próbára tette. Zseljko Djokicsnál végül el is pattant a húr, a játékvezetők pedig technikai hibát ítéltek neki. A hibáért Morgan dobhatott, aki sikeresen értékesítette a büntetőt, s bár az utolsó pillanatokban még Stanacev is bevágott egy hárompontost, ez már nem változtatott a végkimenetelen. A mérkőzést végül a mérkőzés egyik hősének, Kolby Morgan büntetői zárták, amikkel ki is alakult a 82-79-es végeredmény. Az E.ON ELTE BEAC negyven percen keresztül elképesztő energiákat mozgósított, s végül bravúros győzelmet aratott a TARR KSC Szekszárd csapata ellen.

 

E.ON ELTE BEAC - TARR KSC SZEKSZÁRD 82-79 (28-24, 12-15, 18-20, 24-20)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 6. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Lengyel Ádám József, Sörlei Attila, Gruber Nikolett Lilla (Schäffer Béla Róbert)

E.ON ELTE BEAC: Morgan 23/12, Angyal 21/9, Katona 6/6, Pavic 8, Tóth 11/3. Csere: Ozola 11/3, Szauter -, Orosz -, Milkovics 2, Zsámár -, Drahos -, Séllei -.

TARR KSC Szekszárd: Holcz -, Stanacev 8/6, Mányoky 5, Krnjic 3, Boros 23/9. Csere: Szűcs -, Westbeld 11, Árvai -, Monroe 21, Horváth 3/3, Miklós -, Thodoreán 5.

 

 

Vármegyei szövetségek