Női EK: Kikapott a Pécs Velencében
23
Nov
2023
Női EK: Kikapott a Pécs Velencében
2023. november 23.  |  23:30

Az Európa Kupa 5. fordulójában az NKA Universitas PEAC remek játékkal, ám végül 73-58-as vereséget szenvedett az Umana Reyer Venice otthonában.

A Pécs rendkívül erősen indította Európa Kupa találkozóját Olaszországban. Az első találatokat Peyton Williams szerezte, mely gyönyörűen fel is vezette a pontszerzést, s bár ezután az Umana Jessica Shepard kosarával szépíteni tudott, három perc elteltével már 8-2-re ment a vendég magyar együttes. Elkényelmesedésről abszolút nem volt szó, a Velence viszont valahogy mégis rendezni tudta sorait, ritmust váltott, s egyre közelebb férkőzött ellenfeléhez. 6-8-nál már tulajdonképpen csak egy találat választotta el a feleket, amikor Laczkó Sára bravúros, visszalépésből szerzett kosarát láthattuk. A válasz azonban szinte azonnal érkezett is hazai oldalról, így tehát a csapatok közti differencia maradt két pont. Kosárra-kosár érkezett válaszul, a Pécs pedig kőkeményen tartotta magát. Lehetséges, hogy talán túlzottan is keményen, hiszen az Umana Reyer a következő szakaszban csakis a büntetőknek köszönhetően tudott egyre közelebb férkőzni. S míg védekezésben akadtak apróbb hibák pécsi oldalon, Jovan Gorec tanítványaitól bravúros akciókat láthattunk a támadótérfélen. A hatodik percbe érkezve pedig már hét ponttal ment a vendég alakulat (10-17). Ezt követően a mérkőzés viszont átment rohanásba. Mindkét együttes rendkívül nehéz helyzeteket vállalt, amikből nem igazán jó százalékban születtek találatok. A Pécs azonban továbbra is szépen tartotta magát. A negyed hajrájában Simon Zsófia érkezett a pályára, aki ismételten megcsillantotta rutinját. 12-20-nál neki köszönhetően már nyolc ponttal ment a pécsi csapat, majd egy hazai időkérés következett. Az utolsó pár percben azonban mintha kicserélték volta a Velencét. Teljesen más játékképet mutattak, s egy szempillantás alatt ismét lefaragták két pontra a hátrányukat. 18-20-nál ezúttal Gorec vezetőedzőnek kellett időt kérnie. A hátralévő időben azonban már nem változott az állás.

A második felvonás tehát az eddigi 18-20–ról folytatódhatott, a következő tíz percet pedig mondhatni ismételten a vendégek kezdték magabiztosabban. Mérész Beatrix szerzett ugyanis kosarat, ez azonban közel három perc alatt az egyetlen talált volt. Ezt követően a képletes “jeget” végül Jessica Shepard törte meg, kinek találatával újból felgyorsult a pontszerzés. Shepard után megint csak Mérész volt sikeres, majd ismét Shepard következett. Laczkó Sára hárompontosa után viszont már öttel ment a Pécs (22-27). Az események viszont tovább pörögtek, ezzel együtt pedig a kosáreső is folytatódott. A labda Lisa Berkanihoz került, aki 45-ről engedte el a távoli dobást, mely végül sikeresen landolt a pécsiek hálójában. A válasz fél perccel később Weninger Virágtól érkezett. Ebben a ritmusba folytatódott tehát az adok-kapok játék, ennek köszönhetően viszont a Pécs tisztes távolságban tudta tartani a Velencét. A hurok 31-32-nél kezdett el szorulni, amikor is az Umana zsinórban három találatot szerzett. Meggátolva az egyenlítést, avagy a potenciális fordítást, Jovan Gorec kért tehát időt csapatának. A pécsi vezetőedző taktikai húzása azonban csupán késleltetni tudta az eseményeket, visszatérve ugyanis Awak Kuier szerzett kosarat, amivel a hazai együttes felé billent a mérleg. Az adok-kapok játék viszont továbbra sem ért véget, Nadija Smailbegovic szállt be jókor a pontszerzésbe, melynek köszönhetően a Pécs ismét fordítani tudott. Ebben a ritmusban zajlott le az első félidő utolsó szakasza is, a nagyszünetben pedig végül a Velence élvezhette az egy pontos lépéselőnyt (35-34).

A csapatok lelkesedésének szemmel láthatóan a nagyszünet sem vetett véget. A mérkőzés hasonló izgalmakkal folytatódott, s csak úgy pakolták a pontokat a táblára a játékosok. Jessica Shepard járt előszőr sikerrel, majd Weninger Virág vágott be egy triplát az ellenfélnek. Ezután Matea Tadic és Awak Kuier váltottak kosarakat, amivel 39-39 lett az állás. Ezt követően a Velence viszont hatalmas hajrába kezdett és nemcsak megfordította a mérkőzést, hanem három, négy pontos előnyre tett szert. Ezzel együtt pedig az indulatok is egyre inkább fokozódtak. A csapatok védekezése a faulthatárt súrolta, a játékvezetők türelme pedig végül Lisa Berkaninál pattant el, akinek technikai hibát ítéltek. Ez mondhatni felélesztette a pécsi alakulatot, mely a következő másodpercekben egy pontra zárkózott fel ellenfeléhez. Az egyenlítés, fordítás azonban elmaradt, ezúttal ugyanis a Velence tartotta magát hihetetlenül keményen. A hazai együttes mind támadásban, mind védekezésben rendkívül koncentráltan kosárlabdázott, aminek végül meg is lett az eredménye, hiszen 53-46-nál már 7 pontos előnyt élvezhetett. Bő egy perc volt ekkor még hátra a harmadik negyedből. A játékrész hajrájában az irányítást Weninger Virág vette kézbe, kinek akcióját azonban Lorela Cubaj meghiúsította, így tehát pécsi oldalon már nem is született találat. Csakúgy, mint ahogy a hazai csapatnál sem, vagyis a találkozó záró szakasza 53-46-ról kezdődhetett.

Az utolsó tíz percben támadás szempontjából lassabb vizekre evezett a mérkőzés. Közel négy perc telt ugyanis el a csapatok azonban csupán egy-egy találatot szereztek, ezzel egyidejűleg tehát a differencia sem változott. Ekkor viszont a Velence oldaláról Matilde Villa szerzett kosarat egy szinte lehetetlen pozícióból, majd megint csak ő volt sikeres, ám ezúttal távolról, amivel a hazaiak előnye tíz pont fölé nőtt. Az akciók után egészen pontosan 60-48-at mutatott az eredményjelző, amikor Weninger Virág szépített büntetőjével. Az Umana Reyernek azonban ezúttal is megvolt a maga válasza, ami még nehezebb pozícióba helyezte Jovan Gorecéket. A véghajrát tehát ennek megfelelően vendég időkérés vezette fel, a Pécsnek pedig ekkor összesen 14 pont hátránya volt. Visszatérve bár mondani lehetne, hogy fordult a kocka, a Pécs ugyanis foggal-körömmel küzdött a fordításért, újabb csoda azonban nem történt. A Velencének ugyanis minden egyes vendég találatra megvolt a válasza, s bár az utolsó szakaszban Simon Zsófia még értékes pontokat hozott csapatának, az Umana végigsöpört ellenfelén. Az utolsó egy percet Jovan Gorec időkérése vezette fel, ezt követően viszont már nem volt többé kérdéses a győztes kiléte. A hazai együttes türelmesen, a csapat fiatal átlagéletkora ellenére rutinosan kivárta a végső szakaszt, s egy kisebb hibát leszámítva magabiztosan zárta az összecsapást. Az NKA Universitas Pécs hatalmasat játszott, s szinte végig kézben tartotta a mérkőzést, ám a 73-58-as győzelem végül az Umana Reyer Velence csapatáé lett.

 

UMANA REYER VENICE - NKA UNIVERSITAS PÉCS 73-58 (18-20, 17-14, 18-12, 20-12)
Európa Kupa, 5. forduló
Velence, Palasport Taliercio
Paulina Karolina Gajdosz, Jelena Tomic, Ivana Ivanovic (Alka Sinkovic)

Umana Reyer Venice: Fassina 4, Kuier 6, Pan 6, Shepard 17, Villa 15/3. Csere: Berkani 9/3, Cubaj 13, Gorini -, Logoh -, Makurat 3/3, Meldere -.

NKA Universitas Pécs: Laczkó 10/6, Mérész 8, Tadic 3/3, Weninger 12/6, Williams 11. Csere: Kiss 2, Olawuyi -, Rátkai -, Simon 8/6, Smailbegovic 4.

 

Vármegyei szövetségek