Tippmix Férfi NB I: Az Alba továbbra is veretlen
05
Nov
2023
Tippmix Férfi NB I: Az Alba továbbra is veretlen
2023. november 5.  |  08:30
Simán verte a Körmendet az Alba
 
A bajnokság hatodik fordulójában, a veretlen Alba, a 3-2-vel álló Egis Körmendet fogadta. A hazaiaknál légióst cseréltek, de Roberts még nem állt Alejandro Zubillaga rendelkezésére, míg az MTE két fájó vereség után próbált meg felállni.
 
Jordan Barnett szerezte meg két büntetővel az első két pontokat a mérkőzésen, Malik Morgan talált be a sarokból, Dickey és Carter váltott kosarat. Barnett zsákolt, Morgan megint nem hibázott távolról, Tolbert is betalált kintről (6-11). Dickey labdaszerzése után Kass dobott könnyű kosarat, a magasember aztán egy pontot a vonalon hagyott, Barnett triplájával már az Alba állt jobban. Cook kosarára Vojvoda válaszolt, Takács tört be szépen két pontért, Chambers kiosztásából Kass szórt hármast. Morgan a harmadik kinti próbálkózását süllyesztette el, Chambers azonnal visszadobta azt, Djogo 2+1-et mutatott be, Balogh tett vissza egy rontott dobást. A negyedet Morgan büntetője zárta. 22-22
 
Vojvoda verte meg Kisst egy az egyben, Chambers egy büntetőt dobott be, Tolbert fejezett be egy gyorsindítást. Philmore használta ki, hogy Djogo lemaradt, Doktor szerzett kosarat faulttal együtt, de a plusz egy kimaradt. Djogo kosara után Barnett jelentkezett, egymás után kétszer ráadásul, Carter zsákolt (31-30). Kass rontott el egy büntetőt kettőből, Takács lépett be remek ütemben két pontért, Dickey zsákolt nagyot. Mindkét csapat rengeteget hibázott az ezt követő időszakban, sorban maradtak ki a dobások, végül az Alba időt kért. Philmore fejezett be egy szép figurát, Takács hagyott egy pontot a vonalon, Vojvoda talált be kintről, kétszeregymás után. A félidő utolsó kosara is a válogatott játékosának nevéhez fűződött, így 11 pontos előnnyel ment szünetre az Alba. 44-33
 
Durázi szép ziccerével folytatódott a játék, Vojvoda tört be a túloldalon két pontért, Tolbert kettesére Barnett válaszolt egy hármassal. Dickey dobott be két büntetőt, Durázi újabb kosara után, Cook szórt be egy triplát, majd hét pontra zárkózott az Egis Körmend (51-44). Chambers dobott hármast, Doktor két büntetőt, Barnett és Ferencz váltott kosarat. Vojvoda törte fel könnyen a Körmend védekezését, Durázi zsákolt,  Philmore közelről volt eredményes. Barnett két pontot hozott a vonalról, s mivel több pont már nem született a negyedben, ezt a szakaszt is behúzta a Fehérvár. 62-50
 
Dickey horogdobása hullott a gyűrűbe, Cook értékesített egy nehéz ziccert, Takács Milán és Chambers révén már 17 ponttal ellépett ellenfelétől a házigazda, természetesen az Egis Körmend időt kért (69-52). Dickey és Tolber 1-1 büntetőt dobott be, Chambers nagy passzát Vojvoda értékesítette, Tolbert szerzett egy duplát második esélyből. Chambers már 20 fölé növelte a differenciát, így gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. Az Alba nyert és továbbra is veretlen, míg a Körmend mérlege 50 %-osra romlott. 92-67
 
Arconic-Alba Fehérvár - Egis Körmend 92-67 (22-22, 22-11, 18-17, 30-17)
 
Bajnokság, 6. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Győrffy Pál Attila, Ádám József (dr. Gincsai János Péter)
 
Alba Fehérvár: Chambers 16/6, Kass 12/9, Barnett 20/6, Dickey 10, Philmore 8. Csere: Góbi -, Takács Mi. 3/3, Vojvoda 21/9, Osztoics -, Balogh 2.
 
Körmend: Cook 7/3, Morgan 10/9, Takács K. 6, Tolbert 10/3, Carter 9. Csere: Doktor 4, Durázi 12, Ferencz 2, Kiss M. -, Djogo 7.
 
 
 
Kemény meccset nyert meg a Sopron
 
A két győzelemmel álló Sopron KC fogadta a bajnokság 6. fordulójában hazai pályán a nyeretlen, edzőváltáson átesett Atomerőmű SE együttesét.
 
Jobban kezdte a mérkőzést a Paks, Wright és Radics egy-egy triplája után 6-0-ra húztak el a vendégek. Két és fél percet kellett várni az első hazai kosárra, ekkor Da Silva talált be távolról. Négy és fél perc elteltével sikerült egalizálnia a soproniaknak Nichols hárompontosa után. Griffin és Banyard büntetőivel a vezetést is átvették a hazaiak, innentől már folyamatosan náluk volt az előny. Ihring hármasával zárkóztak az atomvárosiak, majd Woods duplája után 23-23-nál utolérték a Sopront. Végül Ihring pontjaival zárult a negyed, ami összességben egypontos vezetést jelentett a paksiaknak (25-26).
 
Csendes triplájával indult a második negyed, amit Nichols toldott meg egy közelivel. Az ellentámadásnál az ASE több lehetőséget is elhibázott, majd Woods talált be. Govens középtávolijával 30-30-nál újra egyenlő lett az állás. Griffin kosarait követően továbbra is a Sopron tartott előrébb, de nem szakadtak le a paksiak, sőt a negyed közepén, White kosarával újra náluk volt az előny. Govens, majd Wright is betalált, így már héttel mentek a paksiak. Griffin triplája a legjobbkor jött a hazaiaknak, majd ezt követően mindkét oldalon elrontott támadások következtek. Hiába jött fel egy pontra a Sopron, Govens távolról is betalált, a félidőt négypontos előnnyel zárták a vendégek (42-46).
 
Banyard közelijével indult a második félidő, az ellentámadásnál Woods zsákolt egyet. Banyard büntetőkből válaszolt, majd Griffin egy újabb triplát küldött a helyére, újfent a hazaiak vezettek. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, két ponttal a hazaiak tartottak előrébb a 25. percben. White révén visszavették a vezetést a vendégek, azonban egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól. A hajrá azonban a Sopronnak jött össze jobban, hatpontos előnnyel várhattak a záró etapot (69-63).
 
5-0-val kezdte a záró tízpercet az ASE, Griffin duplája nagyon kellett a soproniaknak. Govens hibázott az ellentámadásból, majd Archibald dobott be egy hárompontost. Mindkét oldalon pontatlan támadásokat vezettek a felek, amit Banyard zsákolása szakított meg. Woods mindent megtett, hogy ne szakadjon le a csapata: közelről, majd távolról is betalált. Felváltva estek a kosarak, így pár ponttal folyamatosan a hazaiak tartottak előrébb. Egy perccel a vége előtt Ihring dobott hármast, majd White nem hibázott a büntetővonalról. 88-85-re vezetett a Sopron, negyven másodperc volt hátra, amikor a Sopron időt kért. Sitku a távoli helyzetét elhibázta, azonban ennek már nem volt jelentősége, mert White sem tudott betalálni. A végén még Archibald egy büntetőt értékesített, ami a találkozó utolsó kosarát jelentette (89-85).
 
Sopron KC - Atomerőmű SE 89-85 (25-26, 17-20, 27-17, 20-22)
 
Bajnokság, 6. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
V.: Benczur Tamás, Tőzsér Dénes Kelemen, Jankovics Viktor Zsolt (Bognár Tibor)
 
Sopron: Nichols 21/6, Meszlényi 3/3, Griffin 21/12, Banyard 15, Da Silva 4/3. Csere: Fazekas -, Archibald 16/3, Sitku 4, Csendes 3/3, Molnár M. 2.
 
ASE: Govens 15/9, White 19, Radics 5/3, Woods 20/3, Wright 15/3. Csere: Ihring 9/6, Kovács Ák. 2, Pajor -, Dorogi -.
 
 
 
Nagy verést mért a Honvédra a Szolnok
 
A két legsikeresebb magyar férfi kosárlabdaklub találkozott a Tiszaligetben az élvonal 6. fordulójában: a 21. század és a vidék legeredményesebb együttese, a jelenlegi kiírást 3-2-vel kezdő Szolnoki Olajbányász fogadta a rekordbajnok, a találkozót megelőzően 2-3-as mérleggel rendelkező Budapesti Honvédot. Jó hír volt a szolnoki szurkolók számára, hogy Lukács Norbert és Révész Ádám is visszatért sérüléséből.
 
Villámrajtot vett az Olaj, Thomas négy büntetőt, Eads egy ziccert, Pallai egy üres triplát dobott be, miközben a túloldalon csak Henry volt eredményes (9-2). Az amerikai erőcsatár újabb betörésével és Kopácsi palánk alatti befejezésével zárkózott a Honvéd, amire egy 7-0-s rohammal feleltek a nagyobb energiával játszó hazaiak, Thomas hárompontosát követően időt kért Zlatko Jovanovic (16-6). Ismét Henry lépett elő vezérré a piros-fehéreknél, tisztán és faulttal együtt is betalált közelről, aztán egy hármast szórt be (19-13). Eads trojkáját Brown dobta vissza, aki aztán Révész blokkolt szépen, Lukács büntetőivel alakult ki a 24-16-os negyedvégi eredmény, Henry és Thomas egyaránt 11 pontnál járt tíz perc játék után.
 
Révész védőlepattanót követően dobott közelit, Djokovics 3+1-es akcióval jelentkezett. Szigorítottak védekezésükön a felek, percekig csak büntetőből született kosár, aztán Lukács fejezett be közelről egy gyors támadást. Folytatódott a kapkodós játék, de ezúttal Filipovic zárta le a rohanást egy ziccerrel, Miodrag Rajkovics nem volt elégedett a látottakkal (30-26). Djokovics küldött a helyére egy távoli tempót, de Pongó is így tett, aztán szabaddobásokkal növelte előnyét az Olajbányász (36-29). Rudner saroktriplájával elérte a tíz pontot a különbség, a folytatásban inkább küzdelmes, mint színvonalas játékot láthatott a közönség. Eads visszatett egy támadólepattanót, Djokovics kinti kísérlete csont nélkül hullott a gyűrűbe. Pallai szépen  játszotta meg Lukácsot a gyűrű alatt, de a BHSE szerb irányítója még tudott válaszolni a büntetővonalról a nagyszünet előtt (43-34).
 
A szolnokiak jöttek vissza élesebben a nagyszünetről, Eads és Thomas második esélyből, Pallai büntetőből szerzett két pontot, végül Henry törte meg csapata gólcsendjét (50-36). Amerikai játékosai révén növelték előnyüket a házigazdák, aztán Pallai vágott be egy trojkát, Djokovics sportszerűtlen hibát vétett, amikor a megiramodó Lukácsot próbálta megállítani. Eads hármasával a húszat is átlépte a differencia (61-40). Vendég időkérést követően Henry emelte be kintről, de a vendéglátók 13-asa ismét betalált a periméterről. A budapestiek pontatlanul, a szolnokiak pedig egyre nagyobb kedvvel kosárlabdáztak, eldőlni látszottak a lényegi kérdések a negyed hajrájához érve (69-43). Kopácsi nagy hárompontost dobott a támadóidő lejártakor, azonban ez is csak arra volt elég, hogy harmincon belül maradjon a Honvéd harminc perc játék után  (73-46).
 
Zlatko Jovanovic is érezte, hogy tanítványainak nincs már reális esélyük a győzelemre, és négy magyar kosarast, köztük Hajdu és Reizinger személyében két U23-ast küldött a pályára a záró felvonásra, előbbi egy szép távolival fel is iratkozott a dobók közé, kisvártatva Peringer ugyancsak megszerezte első kosarát, a túloldalon Eads a negyedik és az ötödik hármasát is elsüllyesztette (79-51). Ilija Djokovics öt pontját Pallai kinti találata és zsákolása követte, Sebők úgy dobott be egy ziccert, hogy közben sportszerűtlenül szabálytalankodott vele szemben Bazsó. Peringer ellen goaltending-et ítéltek a játékvezetők, Sebők mellé Kiss, Horváth és Arabo is beállt, a legidősebb pályán lévő szolnoki is egy magyar, Rudner volt, a túloldalon Vámos is lehetőséget kapott. Brown állította be a 91-65-ös végeredményt, nagyon magabiztos győzelmet aratott az Olajbányász.
 
Szolnoki Olajbányász - Budapesti Honvéd SE 91-65 (24-16, 19-18, 30-12, 18-19)
 
Bajnokság, 6. forduló
Szolnok, Városi Sportcsarnok
dr. Mészáros Balázs, Pozsonyi László, Lengyel Ádám József (Bogárdi János)
 
Szolnok: Clay Jr. 5, Pallai 13/9, Eads III. 25/15, Rudner 5/3 Thomas 14/3. Cs: Lukács 13, Arabo 5, Révész 4, Sebők 4, Pongó 3/3, Kiss -, Horváth-.
 
Honvéd: Djokovics 18/12, Kopácsi 5/3, Bazsó 2, Henry 18/3, Filipovic 4. Cs: Brown 13/9, Hajdu 3/3, Peringer 2, Reizinger -, Vámos -.
 
 
 
Nagyot ment a második félidőben a DEAC
 
Komoly csatára volt kilátás Debrecenben a bajnokság 6. fordulójában, ahol a 10. helyezett DEAC fogadta a 11. helyen álló, ugyanúgy 2 győzelemmel és 3 vereséggel álló Kaposvárt.
 
A kaposváriak vették magukhoz a kezdeményezést a találkozó első perceiben, Jackson pontjaira alapozva pár ponttal a vendégek tartottak előrébb. Paár, majd Koprivica is betalált, így a debrecenieknek kellett időt kérnie, hogy ne szakadjanak le még jobban. Nem használt az időkérés, Drenovac elhibázta a következő támadást is. Fazekas kosara után Czermann talált be, majd Jackson válaszolt egy triplával. 13 ponttal vezettek a vendégek, amikor Edwinnek sikerült szépítenie egy közelivel. Közelebb azonban nem sikerült kerülniük, az etapot magabiztos vezetéssel zárták a somogyiak (17-29).
 
Jól kezdett a DEAC, az első támadásból rögtön Mócsán dobott egy triplát. Hiába azonban a jó kezdés, a hazaiaknak továbbra sem ment támadásban. A Kaposvár is elhibázta a helyzeteit, így a 15. perc magasságában 22-37 állt az eredményjelzőn. Drenovac pontjaival kapaszkodtak a hazaiak, majd Williamson duplája után már csak tízpontos volt a felek közötti differencia. Megálltak a vendégek támadásai, Buckles pontjaival már tízen belül voltak a hazaiak. Nem változott a játék képe, a DEAC egyre jobban magára talált. A félidőre három pontra sikerült felzárkózniuk (38-41).
 
Drenovac elhibázta a második félidő első támadását, azonban az ekkor már 15 pontnál járó Jackson pontosan célzott. A DEAC színeiben Buljevic volt eredményes többször is, a center kosarával vették át a hazaiak a vezetést 46-45-nél. Kapaszkodott a Kaposvár, azonban innen már nem adta ki a kezéből a vezetést a hazai együttes. Drenovac révén egyre nagyobb előnyt harcoltak ki maguknak a hazaiak, tíz ponttal tartottak előrébb a hajdúságiak (61-51).
 
Williamson duplájával indult az utolsó játékrész, amit kétperces kosárcsend követett. Ezt Buckles zsákolása törte meg, majd Williamson talált be újra. A 34. percben 67-51-re vezetett a DEAC, a kaposváriaknak nagyon össze kellett volna kapniuk magukat ahhoz, hogy szoros legyen a végjáték. Koprivica kosaraival zárkóztak a vendégek, de Mócsán megakasztotta a vendégek lendületét. Hiába próbálkoztak a somogyiak, innen már nem volt számukra visszaút, a debreceniek végül magabiztos győzelmet arattak (77-61).
 
DEAC - Kometa Kaposvári KK 77-61 (17-29, 21-12, 23-10, 16-10)
 
Bajnokság, 6. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Makrai Márton, Minár László Balázs (Zalai Ákos István)
 
Debrecen: Edwin 8, Hőgye -, Drenovac 15, Williamson 15, Buljevic 19. Csere: Ságodi -, Csizmadia -, Czermann 4, Hegedűs -, Buckles 8/3, Mócsán 8/6.
 
Kaposvár: D. Jackson 2, Abell 13/3, Paár 4, Koprivica 12, R. Jackson 17/6. Csere: Antalics -, Szőke -, Halmai 2, Bogdán -, Krnjajszki 8, Fazekas 3.

Vármegyei szövetségek