Női EK: Győzött a Szekszárd és a Pécs is
01
Nov
2023
Női EK: Győzött a Szekszárd és a Pécs is
2023. november 1.  |  21:30

Ponterős játékkal értékes pécsi siker a Bursa ellen

 

A női Európa Kupa 4. fordulójában az NKA Universitas Pécs a J-csoport kulcsmeccsén 78-52-re legyőzte a török Bursát. Sikerükkel a pécsiek óriási lépést tettek a rájátszás felé.

Nadija Smailbegovic találata vezette fel az összecsapást, mely óriási téttel bírt. A pécsiek négypontos sikerrel gyakorlatilag bebiztosíthatták a továbbjutást. Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de pár ponttal jellemzően már ekkor is a pécsiek jártak előrébb. Megvillant Mérész Beatrix és Peyton Williams, majd amikor Nadija Smailbegovic triplája célt ért, már 11-7-re mentek a mieink. A törökök jó büntetőzéssel igyekeztek zárkózni, de a találataikra rendre sikerült válaszolni. Mindkét oldalon akadt egy-egy nagy hiányzó. A pécsieknél Sydney Wallace, a törököknél Kiana Williams. A magyar szurkolók viszont Weninger Virág visszatérésének örülhettek és általánosságban is elmondhattuk, a pécsieknek több opciójuk volt. Az első szakaszt Peyton Williams és Rátkai Eszter egy-egy villanása zárta, amivel 19-14-re mentek a mieink. Már az összevetésben is megvolt az előny! Ezt pedig a második negyed elején Kiss Angelika triplájával és Nadija Smailbegovic duplájával sikerült megduplázni.

A második szakasz feléhez érkezve 6-8 pont környékén állandósult a pécsi előny. Közel álltak ahhoz, hogy egy nagyobb futással akár állva is hagyják a riválisukat. Egy-egy eladott labda vagy kihagyott ziccer ekkor még megakadályozta a mieinket ebben. A törökök 29-24-re fel is zárkóztak és így Jovan Gorec időt kért. Ezt követően Mérész Beatrix és Peyton William révén 33-24-re megugrott a Pécs, majd 33-29-re ismét feljöttek a törökök és megint pécsi időkérés következett. Matea Tadic és  Rátkai Eszter révén vett új lendületet a Pécs. Nadija Smailbegovic 2+1-es megoldása pedig kialakította a 40-31-es félidei eredményt. Smailbegovic már 12 pontnál járt a nagyszünetben. A pécsiek 37-ből 18-at dobtak be mezőnyből és 24-20-ra vezettek a lepattanókban. A harmadik negyedet 12-2-vel indították a mieink. A 10 pontból hatot Mérész Beatrix, négyet Matea Tadic, kettőt Peyton Williams szerzett. Ezzel a kiváló sorozattal meglett a kétszámjegyű előny és utólag azt is mondhatjuk, hogy a döntő futás. 52-34-nél ugyanis a 20 pontos előnyért támadhattak a mieink. Ezt a lélektani határt végül Matea Tadic duplájával sikerült elérni.

Csak a negyedikek elleni eredmények esnek ki, így minden pontnak van jelentősége. Bár keveset mutattak a törökök és biztosnak látszott a pécsi siker, egy pillanatra nem lankadhatott a figyelem. Ezt tudták a pécsi lányok is, akiknek végig helyén volt a szívük. 56-34 után némileg megakadt a gépezet, ekkor még 20 pont alá zárkóztak a vendégek. Adenike Olawuyi triplája és egy török sportszerűtlen után szerzett pontok azonban visszaállították a nagyobb különbséget. A harmadik negyedet Laczkó Sára találata zárta, amivel 63-37-re módosult az állás. A negyedik negyed elején két percet kellett várni az első pécsi találatra. Ez Mérész Beatrix nevéhez fűződött és ezzel beindult a hazai henger. Peyton Williams duplája után 70-40-nél kialakult a 30 pontos különbség.  Az utolsó öt percben felváltva estek a kosarak, a különbség 28-30 pont környékén állandósult. Az utolsó két percre a pécsiek a dubrovniki fellépéshez hasonlóan teljes saját nevelésű akadémiás ötössel álltak fel. Értékes tapasztalatok voltak ezek a fiataloknak. A gárda élére Laczkó Sára állt több remek megmozdulással. Végül 78-52-es pécsi siker született. Kiváló sikerrel indul a válogatott szünet a baranyai megyeszékhelyen!

 

NKA UNIVERSITAS PÉCS - BURSA ULUDAG BASKETBOL 78-52 (19-14, 21-17, 23-6, 15-15)

Európa Kupa, 4. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Martina Mekelova (Szlovákia), Jakub Izak (Szlovákia), Luka Brekalo (Bosznia-Hercegovina) – Jadran Lasetovic (Bosznia-Hercegovina)

NKA Universitas Pécs: Smailbegovic 12/3, Tadic 15, Olawuyi 3/3, Williams 14, Mérész 16. Csere: Laczkó 6, Rátkai 7, Weninger, Halmágyi Ki., Halmágyi Ka., Kiss5/3.

Bursa Uludag Basketbol: Sarr, Poyraz 5, Sahin 5/3, Baptiste 10, Celik7/3. Csere: Garip 5, Balotu 3/3, Brcaninovic 17/6, Turus.

 

 

Kiélezett csatában aratott győzelmet a Szekszárd

 

Az Európa Kupa negyedik fordulójában a TARR KSC Szekszárd hatalmas csatát követően, kiélezett mérkőzésen aratott 95-89-es győzelmet a Levhartice Chomutov együttesének otthonában.

A mérkőzést a vendég színekben játszik Szekszárd egy 6-2-es szakasszal indította. Az első kosarat Ményoky Réka szerezte, miután a Chomutov Monika Fucikova ziccerével egyenlített, ám Jacinta Monroe találatát követően a lépéselőny ismét a szekszárdiaknál volt. A folytatásban pedig Boros Júlia brillírozott, kinek pontjaival a vendégek 5 pontos előnyre tettek szer. Három perc elteltével így már 4-9-et regisztrálhattunk. Djokics vezetőedző együttese azonban nemcsak a támadótérfélen, de védekezésben is hatalmas energiákat mozgósított. Koncentráltan, fegyelmezetten kosárlabdázott a kék alakulat, aminek meg is lett az eredménye, 4-13-nál ugyanis már egy pont híján tízre növelték a felek közti differenciát. Ekkor tehát a hazaiak kértek időt eligazításra. Az időkérést követően azonban fordult a kocka. Rendezte sorait a Chomutov, s visszatérve egy 9-0-ás szakasszal folytatta a játékot, amivel kiegyenlítette a mérkőzést. 13-13-at mutatott tehát a tábla, ezzel pedig kezdetét is vette a jól megszokott adok-kapok játék. Elsőnek Horváth Bernadett talált be távolról, amire a túloldalon Valentyna Kadlecova szintén egy triplával válaszolt, majd ezt követően Sara Krnjic kosara következett, ami ismét a Szekszárd felé billentette a mérleget. Ezután pedig ismét Boros Júlia szállt be jókor a pontszerzésbe, amivel a vendégek előnye megint csak négy pontra nőtt. Djokicsék ezúttal azonban nem tudtak elszakadni ellenfelüktől. Bár hátrányban, a Chomutov végig ott maradt vendége sarkában, ami még tovább fokozta az izgalmakat. Ám ekkor ismét Horváth Bernadett volt sikeres. A Szekszárd irányítója egy újabb hárompontost süllyesztett a cseh együttes hálójába, ennek köszönhetően a negyed végén a KSC pedig ismételten nyolc pontos előnyt élvezhetett.

19-27-ről folytatódott tehát a mérkőzés második felvonása, amit viszont egy ponthiányosabb szakasz vezetett fel. Több, mint egy percig ugyanis egyik csapat sem szerzett találatot, majd végül Theodoreán Alexandra faultolta Najai Wynn-Pollardot dobás közben, aki a hibáért kettőt dobhatott. Ez a két büntetőtalálat pedig meg is törte a képletes jeget. Ismét találat-találatot követett, ezzel viszont a felek közti különbség is állandósulni látszódott. Három perc elteltével 23-31-et regisztrálhattunk a Szekszárd javára. A vendégek a következő percekben is magabiztosan tartották előnyüket, lassan, de fokozatosan fárasztották ki a cseh együttest, mígnem a differencia 28-39-nél tíz pont fölé nőtt. Anna Rylichova ezután egy triplával szépített, ám Holcz Rebeka következő találata korrigálta is a helyzetet, így 31-41-nél a Chomutov vezetőedzője kért időt csapatának. Az eligazítás pedig meg is adta a kellő lendületet a hazaiaknak, akik a pályára visszatérve ritmust váltottak és hátrányukat négy pontra faragták le. 42-48-nál a játékvezetők Nikola Dudásovának ítéltek faultot, amiért Valentyna Kadlecova dobhatott kettőt, a félidei 44-48-as eredményt tehát az ő két találata rögzítette. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa szekszárdi oldalon Jacinta Monroe volt, míg a cseh alakulatból az előbb említett Valentyna Kadlecova teljesítménye emelkedett ki – mindkét játékos 14-14 pontot jegyzett.

A nagyszünetet követően a második félidőt Jacinta Monroe találata vezette fel. Azonban a Chomutov sem tétlenkedett, Johana Stankova triplája után Valentyna Kadlecova is betalált, ezzel pedig a cseh együttes három pontra tudott felzárkózni. S bár a Szekszárd Monroe vezetésével állta a sarat, a hazaiak újult erővel diktálták a ritmust. A mérkőzés egy szempillantás alatt rohanásba ment át, ami pedig szemmel láthatóan a Chomutovnak kedvezett. Következőnek ugyanis Anna Rylichova tripláját láthattuk, amivel 54-54-nél ismét egál lett a találkozó. A vendégek ezt követően újból visszaszerezték az előnyt, 57-56-nál azonban végül a csehek felé billent a mérleg, ráadásul a játékvezetők Horváth Bernadettnek is ítéltek egy sportszerűtlen hibát, így tehát Zseljko Djokics vezetőedző kért időt csapatának. A folytatásban pedig megtáltosodott a Chomutov, mely 6-0-val később már hét ponttal ment (63-56). Ahogy közeledett a harmadik negyed vége, az izgalmak egyre inkább fokozódtak, a pontszerzés az utolsó pillanatokban azonban ismét kiegyenlítődött.

A záró szakasz végül 65-60-ról folytatódhatott, méghozzá a Szekszárd menetelésével. A vendégek előszőr 65-65-nél, majd 67-67-nél egyenlítettek, amikor viszont egy sorsdöntő pillanat következett. A játékvezetők ugyanis Nikola Dudásovának ítéltek technikait, amiért nemcsak, hogy a csehek dobhattak, de egyben a labda is az övüké maradt. A büntetőn kívül azonban találat nem született, vagyis a Chomutov csak egy pontos lépéselőnyt élvezhetett, amit később Jacinta Monroe büntetője hozott újból egálra. A folytatásban is a Szekszárd centere húzta a csapatot, Dudásová pedig javított előzőleges hibáján, aminek köszönhetően a vendégek négy pontos előnybe kerültek. 68-72-nél tehát hazai időkérés következett. Visszatérve megint csak fej-fej mellett haladtak a felek. Öt perc volt hátra a mérkőzésből, s 75-77-et regisztrálhattunk, amikor újabb időkérés szakította meg a játékot, majd visszatérve kezdetét vette a végső roham. A csapatok utolsó energiáikat is mozgósították, a küzdelem pedig még izgalmasabbá tette a meccset. Kosarat-kosár követett a Szekszárd viszont szépen lassan bedarálta ellenfelét. Jacinta Monroe továbbra is elképesztő teljesítményt nyújtott, három percre a rendes játékidő végétől már 30 pontot tudhatott magáénak. Bár a mérkőzés az utolsó egy percben ismét szorossá vált, a vendég Szekszárd megőrizte hidegvérét, jó százalékban értékesítette büntetőit, s végül 95-89-es győzelmet aratott a cseh Levhartice Chomutov otthonában.

 

LEVHARTICE CHOMUTOV – TARR KSC SZEKSZÁRD 89-95 (19-27, 25-21, 21-12, 24-35)

Európa Kupa, 4. forduló
Chomutov, City Sports Hall
Alfred Jovovic, Roko Hordov, Aleksandar Radonjic (Anthony Colgan)

Levhartice Chomutov: Bartonova 3/3, Fucikova 7, Kadlecova 18/6, Satoranska 8/3, Wynn-Pollard 15. Csere: Brejchova 10/6, Hibalova 2, Jorova -, Kucerova 5, Rylichova 18/15, Stankova 3/3, Svobodova -.

TARR KSC Szekszárd: Boros 9, Holcz 2, Mányoky 2, Monroe 34, Stanacev 16/6. Csere: Árvai -, Dudásová 8, Horváth 18/12, Krnjic 4, Theodoreán 2.

Vármegyei szövetségek