Tippmix Férfi NB I: Megvan a ZTE első idei sikere
17
Oct
2023
Tippmix Férfi NB I: Megvan a ZTE első idei sikere
2023. október 17.  |  22:22
Finoman fogalmazva sem kezdődött ideálisan a bajnokság a Zalakerámia ZTE KK számára. Arra ugyanis még talán a legpesszimistább zalai drukkerek sem számítottak, hogy két forduló után nyeretlenül, ráadásul közel mínusz negyvenes pontkülönbséggel szerénykednek a táblázat alján a kék-fehérek. Volt tehát honnan javítani, annál is inkább, mivel a felkészülési mérkőzések kezdete óta először állhatott ki teljes kerettel a Lubomir Ruzicka által irányított alakulat.
 
A lila-fehér vendégcsapat sérült csapatkapitánya, a kecskeméti legenda, Wittmann Krisztián nélkül kényszerült kiállni. A Göcsej Kupa döntőjét Egerszegen megtekintő Forrai Gábor szerette volna, ha így is sikerül borsot törni az egerszegiek orra alá – ehhez nagyban számított fiatal játékosaira is.
 
Danilo Ostojiccal a kezdőben lépett parketre a ZTE, a tavalyi csapat szerb közönségkedvence szeptember 2-án sérült meg. Büntetőkkel indult a találkozó, megszerzett előnyét pedig sokáig őrizte a vendéggárda. Karahodzic rutinos lefordulásával már héttel is vezetett a KTE, a hazaiak első mezőnykosara csak az 5. percben érkezett, Mishula triplája révén. Hiába volt elemében az ukrán válogatott bedobó, a Forray-legények magabiztosan őrizték a megszerezett fórt. 25-19 állt az eredményjelzőn 10 percnyi játék után.
 
Buta eladott labdái miatt nem tudott közelebb férkőzni a ZTE a hírös város csapatához, ahol különösen Shannon Bogues volt elemében; sorra harcolta ki a faultokat az amerikai, s élt is a megítélt büntetőkkel. A ZTE viszont kifejezetten gyengén célzott a vonalról, hat pontot is bent hagyott az első félidőben. A negyed derekán aztán Csuti triplája lendítette át a holtponton a kék-fehéreket, először vezetett a ZTE. Egál meccset láthatott a közönség, Keller Iván labdalopása után forintos labdájával Lekunas élt a palánk alatt, ám Sinik saroktriplája is utat talált a gyűrűbe. 46-44-es vendégvezetéssel zárult az első 20 perc.
 
7 eladott labdáján mindenképp javítania kellett a hazai csapatnak, ha nyerni akartak, ennek jegyében sokkal harapósabban és koncentráltabban kezdték a negyedet Tóth Ádámék. Állva hagyta a KTE-t a ZTE, 12-0-val indítottak, 4 perc telt el, mire Bogues révén megszülettek az első kecskeméti pontok a harmadik negyedben. Mishula kiválóan célzott távolról, első hat távoli dobásából öt tripla célba ért. A KTE azonban rendezte sorait, ám amikor égni kezdett a ház Egerszegen, Hicks mindig megrázta magát és lendített egyet a zalaiak szekerén. Tóth Ádám a szokásos elánnal játszott, több látványos kosarat is szerzett közelről; de Danilo Ostojic jelenléte is sokat ért a palánk alatt – a ZTE egyik legjobbja volt ezen az estén a szerb magasember. Sokat javult Tomas Lekunas is, aki bár a meccs elején hadilábon állt a büntetőkkel, s hat labdát is eladott a találkozó során, végül dupla-dupláig jutott.
 
71-64-ről kezdődött a zárónegyed, s hiába játszott rendkívül ponterősen Shannon Bogues – 27 pontja mellett 13 kiharcolt faultig jutott az amerikai légiós – a ZTE sokkal jobban összpontosított a fontos pillanatokban és valamennyi vendégfelzárkózási kísérletet megakadályozta. Végül az utolsó percekben alakult ki a legnagyobb különbség, 94-80-ra megérdemelten nyert a Zalaegerszeg, s szerezte meg első győzelmét az idei bajnokságban.
 
Négy légiósa mellett Tóth Ádám is sokat tett a sikerért, s az első negyed gyengélkedése után támadásban is sokat javult a csapat. A Kecskemét nem tudta elviselni Wittmann Krisztián hiányát – ahogy Forrai Gábor fogalmazott újságírói kérdésre a mérkőzést követő sajtótájékoztatón, nélküle féllábú emberként játszik a csapat. A vendégek gyengén dobtak távolról, ez pedig nem fért bele a második félidőben ötven pontig jutó ZTE ellen. A folytatásban mindkét gárdára nehéz feladat vár, a ZTE a Szolnokot, a KTE az Albát fogadja.
 
Zalakerámia ZTE KK - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 94-80 (19-25, 25-21, 27-18, 23-16)
 
Bajnokság, 3. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Győrffy Pál Attila, Minár László Balázs (Bognár Tibor)
 
Zalaegerszeg: Hicks 24/6, Csátaljay -, Green 2, Lakunas 16/3, Osztojics 10. Csere: Mishula 20/15, Tóth Á. 11, Keller I. 2, Németh 2, Csuti 7.
 
Kecskemét: Sinik 10/6, Bouges 27, Ivkovic 2, Kucsera -, Karahodzsics 8. Csere: Dramicsanin 12, Lawrence 13, Körmendi 3/3, Tóth Barna 5/3.
 
 
 
 
Fotó - Bálizs Zsuzsa

Vármegyei szövetségek