Tippmix Férfi NB I: Az Alba nyerte a forduló rangadóját
14
Oct
2023
Tippmix Férfi NB I: Az Alba nyerte a forduló rangadóját
2023. október 14.  |  22:00
Megállította az OSE-t, és továbbra is hibátlan az Alba
 
Philmore 3+1-es akciójával vette kezdetét a találkozó, Riddley tempójával az OSE is felkerült a táblára. Gholston lépett ki szépen egy ziccert, Polutak pedig 2+1-et hozott össze (4-7). Dickey értékesített két büntetőt, majd megtette ezt Vojvoda is, sőt a magyar válogatott játékos kintről is beköszönt. Riddley hármasára Dickey válaszolt egy zsákolással, Gholston közelről fejezett be szépen, Chambers pedig faulttal együtt és a plusz egyet is bedobta (16-12). Ismét Gholston villant, Balogh szerzett könnyű két pontot, Vojvoda floatere után Simon Petrov időt kért (20-14). Gholston hármasával lépett közelebb az Oroszlány, Vojvoda továbbra is remekelt, Thomas értékesített egy büntetőt, Philmore visszalépős tempója hullott a gyűrűbe. Gholston ziccerezett, Vojvoda már a 13. pontját szerezte az első negyedben, Chambers büntetőivel 10 ponttal elhúzott az Alba. A negyed végén kicsit sikerült közelebb lépni a vendégeknek, de így is 8 pont volt a differencia. 30-22
 
Vojvoda ott folytatta, ahol abba hagyta és a sarokból is pontosan célzott, aztán egy gólpasszt is kiosztott Baloghnak, Riddley törte meg az OSE rossz sorozatát. Hollis-Jefferson jelentkezett két ponttal, Balogh lépett be remek ütemben és zsákolt, Dickey küzdött be egy közelit, jött az újabb vendég időkérés (39-26). Thomas középtávolija talált utat a gyűrűbe, Polutak küzdött meg a festékben két pontért, Dickey büntetőzött. Martin szerezte meg első pontjait egy ziccerrel, majd egy gyorsindítást is befejezett, Riddley egy pontot a vonalon hagyott. Barnett süllyesztett el két triplát, Hollis-Jefferson tört be szépen két pontért, Vojvoda 50%-kal dolgozott büntetőivel. Illés talált be távolról, Barnett háromból két büntetőt dobott be, ezt követően azonban az OSE percei következtek, így a félidőre 12-re csökkentették korábbi 19 pontos hátrányukat. 53-41
 
Barnett keze nem hűlt ki a szünetben, Gholston felelt, az OSE légoósa egy kettest is betett a közöbe, Vojvoda triplával felelt, ráadásul egy technikai miatt egy büntetőt is bedobott. Gholston két büntetőt dobott be, aztán csak egyet, Vojvoda bontotta meg a vendég védelmet és két pontot szerzett. Polutak egy pontot hozott az OSE-nak a vonalról, természetesen megint Gholston dobott hármast, ráadásul kettőt egymás után, az Alba pedig időt kért (62-56). Természetesen Vojvoda juttatta kis levegőhöz csapatát, Dickey szerezett második esélyből két pontot, Riddley, Takács Milán és Vojvoda büntetőzött. A negyed utolsó két percében még sikerült növelni az előnyét az Albának, így magabiztos előnyből várhatták a záró etapot. 75-58
 
Balsay szerzett két pontot korábbi kenyéradója ellen, Illés középtávolról dobott kosarat, Philmore viszont kintről talált be. Egy hosszú kosárcsendet Takács Milán tört meg, Riddley tempóval válaszolt, a negyedik negyed nem hozott magas színvonalat – 5-6-ra állt az etap 5 perc után -, de a különbség stagnált, ez pedig az Albának tökéletes volt. Az utolsó percekre így nagy izaglom nem jutott, az egyetlen kérdés a különbség volt. Az Alba harmadik mérkőzését is megnyerte, míg az OSE mérlege 2-1-re romlott.
 
Arconic-Alba Fehérvár – MVM-OSE Lions 90-80 (30-22, 23-19, 22-17, 15-22)
 
Bajnokság, 3. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Játékvezetők: Benczur Tamás, Tőzsér Dénes Kelemen, Nyilas István (Schäffer Béla Róbert)
 
Alba Fehérvár: Chambers 9, Kass -, Barnett 14/12, Dickey 14, Philmore 9/6. Csere: Martin 4, Takács Ma. -, Balogh M. 6, Vojvoda 29/15, Takács Mi 5, Góbi -.
 
Oroszlány: Riddley 20/3, Szabadfi -, Gholston 33/18, Thomas 8, Polutak 6. Csere: Ruják -, Hollis-Jefferson 4, Balsay 4, Gáspár -, Illés 5/3, Árva-File -, Werner -.
 
 
 
Hullámzó mérkőzésen verte a Honvéd a Szegedet
 
A Budapesti Honvéd otthonában várt ránk fontos mérkőzés a harmadik fordulóban, a Ludovika Arénában legutóbb 2019 májusában tudtunk nyerni - írja a szegediek honlapja, az szte-szedeak.hu.
 
Bár Balogh Szilárd szerezte a meccs első pontjait, hamar meglépett a Honvéd, amely korán 11–4-re vezetett. Több faulttal együtti kosarat is szereztek a hazaiak, miközben a triplák is ültek ellenfelünknél – védekezésben gyengén teljesítettünk, és tíz perc alatt 37 pontot kaptunk, miután Djokovics dudaszós triplája volt a negyed utolsó megmozdulása. Hasonlóan folytatódott a meccs a második játékrészben, elöl szinte semmi nem esett be, viszont a Honvédnak gyakorlatilag minden. Nem találtuk a ritmust, így húsz pont fölé nőtt a hátrányunk a félidő végéhez közelítve. Tíz büntetőt is kihagytunk, miközben a Honvéd dobószázaléka alig csökkent, és a félidőt szintén egy hazai dudaszós kosár zárta, Brown tempójával 24 ponttal vezettek a hazaiak a nagyszünetben, 57–33.
 
Bognár kosarával húszon belülre jöttünk a negyed második percében, így 59–40-nél időt kért a Honvéd. Zsíros hármasával a játékrész felénél tovább zárkóztunk, majd Locke kosarával 12-re csökkent a különbség, 63–51. Sőt, Locke egy triplát is bepörkölt, 63–54, időt kért a Honvéd! Woolridge ziccerével csak hét volt a hátrányunk, de ekkor korábbi játékosunk, Filipovics két kosara következett, 67–56-nál pedig már mi kértünk időt. Lake kosarával már négyre zárkóztunk, majd Djokovics tripláját visszadobta Locke – 70–66-ról jöhetett az utolsó tíz perc.
 
A negyedik negyed elején nem tudtunk még közelebb jönni, majd Polányi Kristóf szenvedett térdsérülést. Öt perc volt vissza, amikor ismét kétszámjegyű volt a hátrányunk, és Locke ugyan dobott egy tempót, de de tízen kívül maradtunk Brown büntetőivel. Ennél közelebb csak az utolsó fél percben tudtunk zárkózni, időnk viszont már nem maradt a fordításra, a végjátékot a Honvéd lehozta, így vereséget szenvedtünk a Honvéd otthonában.
 
Budapesti Honvéd SE - SZTE-Szedeák 92-87 (37-20, 20-13, 13-33, 22-21)
 
Bajnokság, 3. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Söjtöry Tamás Ferenc, Pozsonyi László (Dernei Gábor)
 
Honvéd: Djokovics 17/15, Reizinger 8, Bazsó 3, Henry 24/3, Peringer 2. Cs: Filipovic 11, Kopácsi 3/3, Hajdu 7/3, Brown 17/3.
 
Szeged: Woolridge 20, Locke 15/9, Balogh 8, Bognár 11, Lake 17. Cserék: Zsiros 11/9, Mucza 5, Mayer 2, Cohill -, Polányi -.
 
 
 
Meg sem izzadt a Körmend
 
A nyeretlen Sopron látogatott a két forduló után veretlen Körmend otthonába. A papírforma egyértelműen a vasiak mellett szólt, meglepetés lett volna, ha a soproniak ezen a meccsen szerzik meg az első győzelmüket.
 
A mérkőzés első öt perce szorosan alakult. A vendégek részéről elsősorban Banyard palánk körüli megmozdulásai jelentettek veszélyt, míg hazai részről Tolbert volt a legaktívabb. 12-12 után Takács kosarával a Körmend tudott előnyhöz jutni, amit Tolbert toldott meg két büntetővel. Cook két triplát is a helyére küldött, így egyre jobban nyílt az olló. A soproniak részéről Molnár kosara volt fontos, hogy ne szakadjon le nagyon a csapata. A negyedet Archibald büntetői és Cook duplája zárták (26-18).
 
Állva hagyta a második etap elején a Körmend a Sopront: bő négy perc alatt 14-4-es sorozatot produkáltak, így az eredményjelzőn már 40-22 állt. Nichols kosarára azonban az ebben a szakaszban ponterősen teljesítő Carter válaszolt. A 17. percben Takács kosara után Griffin dobott triplát, de a soproni támadások továbbra is pontatlanok voltak. Mindeközben a vasiak többször is könnyedén átrohantak a vendégeken. A félidőt ráadásul Cook akként zárta, hogy két büntetőjéből az elsőt dobta csak be, azonban a lepattanó a körmendiekhez került, és az irányító a sarokból még betalált a dudaszó előtt (51-29).
 
Nagy pálfordulásra lett volna szükség a Sopron részéről, hogy szorossá tegye a mérkőzést. Ez azonban már a második félidő első perceiben kiderült, hogy nem fog összejönni. Még három perc sem telt el, amikor Djogo hárompontosa után 58-31-re vezettek a hazaiak. A vendégek újabb labdát szórtak el, ebből Takács zsákolt, majd a következő támadásnál Djogo újabb hármast küldött a helyére. Cook is beköszönt távolról, majd Djogo büntetői után már 68-31 állt az eredményjelzőn. Nichols ugyan néhány helyzetet értékesített, de a mérkőzés gyakorlatilag eldőlt (75-41).
 
Az utolsó játékrészben mindenki lehetőséghez jutott. Körmendi részről Schmera több szép megmozdulással is jelentkezett. A Sopron próbált közelebb kerülni, de a dobásaik nem akartak beesni. A vendégek egészen pocsék százalékkal dobtak, így nem volt csoda, hogy könnyedén nyertek a vasiak (93-56).
 
Egis Körmend - Sopron KC 93-56 (26-18, 25-11, 24-12, 18-15)
 
Bajnokság, 3. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Praksch Péter Árpád, Nagy Viktor, Minár László Balázs (Fekete László)
 
Körmend: Cook 18/9, Takács K. 11, Djogo 13/6, Tolbert 13/3, Carter 14/3. Csere: Kiss M. 3/3, Nagy P. 2, Geröly -, Schmera 8/3, Doktor 9/3, Durázi 2,
 
Sopron: Nichols 12, Meszlényi -, Griffin 8/3, Banyard 10, Da Silva 8. Csere: Sitku 2, Fazekas Cs. -, Csendes 3/3, Schöll -, Molnár M. 4, Archibald 7/3.
 
 
 
Állva hagyta a Falco a Kaposvárt
 
Pot duplája nyitotta a Falco – Kaposvár összecsapást, majd Tiby talált be távolról. Az első vendég kosarat Fazekas jegyezte büntetőkből. Koprivica és Abell pontjaival 7-6-ra felzárkóztak a somogyiak, majd Tanoh Dez talált be középtávolról. A negyed közepén Paár pontjai után 14-12-t mutatott az eredményjelző. Perl vette hátára a Falcót, így némi levegővételhez jutottak. Jobban azonban nem sikerült meglépnie a hazai csapatnak, a Kaposvárnak rendszeresen sikerült válaszolnia. A negyed végén Puska triplája ért célba, így csak három pont maradt a szombathelyiek hatpontos fórjából (23-20).
 
Koprivica közelijét követően egy pontra jött fel a KKK, erre Jordano válaszolt távolról. Hiába dobott Benke is hármast, a szerb centernek erre is volt válasza. Szorosan alakult a mérkőzés, a 17. perc környékén sikerült először komolyabb előnyt kiharcolnia a szombathelyieknek. Pot, majd Keller is betalált, így már 39-26-ra vezettek a hazaiak. Nem adtak le a lendületből, így Abell negyedzáró kosara már csak arra volt elég, hogy 14 pontos legyen a különbség a nagyszünetben (48-34).
 
A második félidőben magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Falco. Öt perc elég volt számukra ahhoz, hogy 20 pont körülire növeljék a különbséget. Hiába próbálta a Kaposvár tartani a lépést, Pot és Tiby is nagyon aktív volt ezekben a percekben. Jól védekeztek a hazaiak, aminek meglett az eredménye: a 27. percben Krivacsevics pontjai után 74-42-re módosult az állás, és egyre jobban megmutatkozott a bajnoki címvédő erőfölénye. A negyed 33 pontos hazai vezetés mellett zárult (78-45).
 
Izgalmakat már nem hozott az utolsó játékrész, igaz, szorosabban alakult, mint az előző. Az maradt nyitott kérdés, hogy a szombathelyiek vajon elérik-e majd a századik pontot. Erre a 39. percben Jordano adott választ, aki egy távolival 100-63-ra módosította az állást. A végén még Kovács hármasa is célba ért, majd a találkozót Szőke büntetői zárták (103-66).
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Kometa Kaposvári KK 103-66 (23-20, 25-14, 30-11, 25-21)
 
Bajnokság, 3. forduló
Szombathely, Arena Savaria
Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Balog György Attila, Szilágyi Bálint (Balogh László György)
 
Falco: Pot 16/6, Tanoh Dez 7, Benke 3/3, Tiby 10/6, Keller Á. 4. Csere: Krivacsevics 17, Kovács B. 7/3, Barac 4, Jordano 8/6, Verasztó -, Perl 15, Pongó Ma. 12/6.
 
Kaposvár: D. Jackson 4, Abell 14/3, Paár 8/3, Fazekas M. 6, Koprivica 22. Csere: Krnjajszki 1, Szőke 4, Hajduk -, Antalics -, Halmai 2, Puska 3/3, Bogdán 2.

Vármegyei szövetségek