Tippmix Női NB I: Őrzi veretlenségét a DVTK
14
Oct
2023
Tippmix Női NB I: Őrzi veretlenségét a DVTK
2023. október 14.  |  21:35

A bajnokság 3. fordulójában a DVTK HUN-Therm 82-41-re múlta felül a VBW CEKK Cegléd gárdáját. Ezzel a DVTK megőrizte veretlenségét, míg a Cegléd idei harmadik vereségét könyvelhette el.

A DVTK együttesében ezúttal Kaila Charles volt a kimaradó légiós. Völgyi Péter tanítványai villámrajtot vettek, három és fél perc alatt 11-3-ra léptek el a hazaiak. Időkérés után Andi Hanna triplájával szépített a CEKK. Némileg megtorpant a DVTK és a vendégek 13-9-re jöttek vissza. Aho Tyra találatával vett új lendületet a házigazda, majd Monika Grigalauskytė és Darcee Garbin is eredményesnek bizonyult. Az első szakasz végén 19-11 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején Darcee Garbin triplájával növelte ismét előnyét a DVTK. 28-13-nál már 15-4-es hazai futást rögzíthettünk a jegyzeteinkbe.

A CEKK igyekezett meccsben maradni. Amikor Rakita Lili hármasa célt ért, 30-20-ra szépítettek a vendégek. Sőt, Vincze Nikolett hármasát követően 34-25-nél hosszú idő után újra 10 egység alá csökkent a differencia. A félidő utolsó két perce azonban a DVTK-nak sikerült jobban: Lelik Réka büntetői mellett Darcee Garbin két triplát értékesített, majd Kányási Vera hármasa zárta az első 20 percet. A félidőben így 45-25-re ment a DVTK. Garbin 11, Kányási pedig 7 pontnál járt a nagyszünetben. Az első félidőben a DVTK a 34 mezőnykísérletéből 18-at értékesített. Volt 10 szerzett labdája a házigazdának és erre mindössze 5 eladott jutott. Ceglédi oldalon ugyanez az arány 3 szerzett és 15 eladott labda volt. A harmadik negyedet Milica Jovanovic és Rakita Lili hármasai vezették fel. Ezzel a lendülettel a Cegléd 48-32-ig visszakapaszkodott.

A ceglédiek kisebb felzárkózására 8-0-val válaszolt a DVTK. A harmadik negyedet pedig végül Aho Tyra büntetői és Lelik Réka duplája zárta, amivel 60-35-re mentek a hazaiak. A záró szakasz ezt követően Kányási Vera triplájával indult, ami a DVTK nyolcadik sikeres hármasa volt ezen a délutánon. Másfél játékperc alatt látványosan kinyílt az olló a csapatok között. A DVTK összességében 12-0-val kezdte a negyedik negyedet. Czank Tímea duplája szakította meg a rossz ceglédi sorozatot. Erre azonban Aho Tyra és a Toman Petra válaszolt egy-egy sikeres távoli dobással. Az utolsó két percbe fordulva már a 80 pontot is elérte a DVTK és így végül fölényes 82-41-es sikert ünnepelhetett az olaszországi Euroliga túra előtt.


DVTK Hun-Therm - VBW CEKK Cegléd 82-41 (21-13, 24-12, 15-10, 22-6)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 3. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Török Daniella, Fodor Attila, dr. Németh Patrik (Farkas Zoltán)

DVTK Hun-Therm: Aho N. 4, Kányási 10/6, Toman 12/9, Jovanović 7/3, Tadić 6. Csere: Grigalauskytė 4, Lelik 6, Garbin 19/15, Aho T. 11/3, Tenyér 1, Vég-Dudás 2, Oláh.

VBW CEKK Cegléd: Rakita 11/9, Czank 4, Vincze 5/3, Szerelem-Kobolák 4, Barnai 9. Csere: Kovács 4, Szirony, Andi 4/3, Horváth.

 

A bajnokság 3. fordulójában a TFSE-MTK 74-58-as sikert aratott a Vasas Akadémia otthonában.

A mérkőzést Monika Czinano duplája vezette fel. Az első hazai pontok Gelei Karola triplájából születtek. Az első percekben felváltva estek a kosarak. A TFSE végül 11-11 után sorrendben Monika Czinano újabb villanásával, Szabó Fanni ziccerével és Dúl Panka triplájával tudott elszakadni. Két perc alatt 18-11-re módosult az állás. Az első negyed hajrájában Savannah Plentovich hozta közelebb a hazaiakat, de Dúl Panka révén tartotta előnyét a TFSE. 10 perc után végül 22-18 állt az eredményjelzőn. Dúl Panka és Szabó Fanni már 7-7 pontnál járt ekkor. A második negyedet Szerencsés Tamara hármasa vezette fel. Kádár Orsolya révén pedig 23-22-nél a vezetést is átvették Milos Pavlovic tanítványai. Fordulatos találkozót láthattunk, ahol Dúl Panka és Sha Carter révén gyorsan visszavette a kezdeményezést a TFSE, de sokáig nem alakult ki nagy különbség.

A félidőből három és fél perc volt hátra, amikor Budácsik Dorka triplájával és a Vasas első két bajnokiján is ponterősen játszó Szerencsés Tamara újabb kiváló megoldásával 29-28-nál egy pillanatra ismét a hazaiak jártak előrébb. Azóta már tudjuk, hogy ez volt az utolsó ilyen pillanata ennek a remek hangulatú fővárosi rangadónak. A félidő hajrájához közelítve Dúl Panka, Dúl Terka és Szabó Fanni hármasaival vett új lendületet a TFSE. A játékrész vége pedig Monika Czinanóé és Baa Dominikáé volt, így a nagyszünetben 43-31-re ment a TFSE. A vendégek 34-ből 17-et dobtak be mezőnyből, míg a Vasas 34-ből 12-t. Emellett a TFSE 23-18-ra vezetett a lepattanókban is. A harmadik negyed elején Szabó Fanni és Dúl Panka vezetésével tovább növelte előnyét a TFSE. Ők ketten 26-ot szereztek csapatunk addigi 47 pontjából. A legnagyobb különbséget éppen 47-31-nél és 49-33-nál rögzíthettük.

A Vasast a harmadik negyed második felébe érve Jáhni Zsófi, Budácsik Dorka és Tóth Orsi triója hozta közelebb. Amikor pedig Madár Eszter találata is célt ért, 51-46-nál már Hegedűs Péter időkérése miatt állt a játék. A Vasas nagy felzárkózása 53-50-ig tartott. A harmadik szakasz végén is ezen három pont választotta el a feleket. Ezt a negyedet 21-12-re nyerte a Vasas. A játék képét jól mutatja, hogy a 16 mezőnykísérletéből 10-et értékesített a harmadik szakaszban a házigazda. Az utolsó 10 percnek 55-52-ről vágtak neki a csapatok. A negyedik negyed elején is folytatódott az adok-kapok a pályán. Monika Czinano és Myah Taylor kosárváltása indította ezt a szakaszt. A mérkőzés hevében a Vasas két technikait is begyűjtött rövid időn belül. Szabó Fanni az ezekért megítélt büntetőket higgadtan értékesítette, majd Dúl Panka triplája állította vissza a TFSE fölényét. Ekkor a félidő hajrájához és a harmadik negyed első perceihez hasonlóan egyértelműen a kék mezes vendég gárda akarata érvényesült.

Kevesebb, mint négy perc telt el, amikor Szabó Fanni hármasával 66-56-nál visszaállt a kétszámjegyű differencia. Ennél az állásnál hosszú időre befagyott az eredmény. Érdekes volt figyelni, hogy melyik fél tud elmozdulni. Ez végül a TFSE-MTK lett Dúl Panka révén. 68-56 után már nem volt kérdés a győztes kiléte. A TFSE magabiztos és higgadt játékkal zárta le a találkozót. A 74-58-as végeredményt az utolsó percben Németh Alma két találata alakította ki.


Vasas Akadémia - TFSE-MTK 58-74 (18-22, 13-21, 21-12, 6-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 3. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Tóth Cecília, dr. Mészáros Balázs, Horváth Csongor Béla (Vághy Tamás János)

Vasas Akadémia: Taylor 6, Plentovich 5/3, Gelei 3/3, Salamon, Madár E. 6. Csere: Budácsik 12/3, Jáhni 10, Szerencsés 7/3, Tóth 7, Kádár 2.

TFSE-MTK: Carter 4, Baa 4, Szabó 17/9, Czinano 18, Dúl P. 22/9. Csere: Dúl T. 3/3, Király, Németh 6, Burján.

 

A bajnokság harmadik fordulójában a Sopron Basket 82-58-ra múlta felül az E.ON ELTE BEAC együttesét.

A mérkőzés Tóth Franka kosarával kezdődött, akit dobás közben ráadásul faultoltak is, így tehát Tóth plusz egy büntetőt dobhatott. Bár a dobást nem sikerült értékesíteni, a lepattanót Josipa Pavic szedte össze, miután ismét Tóth Franka szerzett találatot. Ezzel négy pontos előnybe kerültek a vendégek. A hazai oldalon később Yvonne Turner szépített szintén büntetőkkel, majd visszaugorva a BEAC oldalára, ezúttal Kolby Morgan állhatott vonal mögé. Az állás 2-5-re változott. A soproni szezonnyitón Gáspár Dávid együttes azonban ezt követően sem igazán találta a ritmust. A meccs támadójátékát abszolút az Újbuda dominálta, s Tóth következőnek egy triplát értékesített, mellyel 6 pontra nőtt csapata előnye. 2-8-nál tehát a címvédő kért időt eligazításra. Visszatérve ismét büntetőcsata vette kezdetét. Előszőr, betörés közben ugyanis Toman Dórát faultolták, aki végül két dobásából egyet tudott értékesíteni, míg vendég oldalon megint csak Tóth Franka brillírozott. Ekkor váltott ritmust a Sopron. Fegverneky Zsófia volt sikeres középtávolról, majd egy jó védekezést követően Böröndy Vivien is betalált, így pedig három pontra zárkózott fel a hazai gárda. Ezt követően kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a címvédő védekezésben is nagyobb sebességbe kapcsolt, s ennek köszönhetően lényeges pontokat tudott lefaragni hátrányából. 11-12-nél bár továbbra is a BEAC ment egyel, Mészárosné Kovács Andrea kért időt lányainak. A folytatásban viszont nem kellett sokat várni, s a Sopron 14-13-nál megfordította a mérkőzést. Innentől kezdve pedig fej-fej mellett haladtak az együttesek, majd az első játékrész 17-19-el ért véget.

A második felvonás elején hasonlóképpen pörögtek az események. A csapatok egy másodpercet sem vesztegettek, folytatták a pontszerzést, s 4-2 után előszőr egált, majd egy újabb soproni találatot követően 23-21-et regisztrálhattunk. A játék épe összességében azonban nem sokat változott. Bár a pár pontos előny a soproni együttes mellett szólt, a BEAC továbbra is hihetetlen energiákat mozgósított, melynek köszönhetően partiban tudott maradni a címvédővel. Nem csak a támadó, de a védő térfélen is figyelemreméltó teljesítményt nyújtottak Mészárosné Kovács Andrea tanítványai. 23-21-nél azonban megakadni látszódott a pontszerzés, majd a vendégek vezetőedzője kért időt, ezt követően pedig igencsak nagyot fordult a kocka. A Sopron ugyanis egy rendkívül magabiztos szakaszt indított, s egy 12-0-ás rohamot követően már 14 pontos előnyt élvezhetett a hazai alakulat. Ekkor a negyedben egyetlen újbudai, Josipa Pavic szerzett kosarat. 35-21 után végül Tóth Franka talált be, amivel a vendégek centere a 11-ik pontját szerezte meg. Mindeközben a BEAC továbbra sem tudta megfékezni ellenfelét. A Sopron csakúgy pakolta a pontokat a táblára, a nagyszünethez közelítve a differencia pedig szélsebesen száguldott a húsz pont felé. 41-27-nél kért időt ismét Mészárosné Kovács Andrea. A hátralévő egy percben a hazai együttes további egy kosárral zárta, így tehát a csapatok 43-27-ről fordulhattak.

A második félidő elején ismét igencsak kiélezetté vált a pontszerzés. Öt teljes percig ment az adok-kapok játék, miután egészen pontosan 10-10-et regisztrálhattunk, ez azonban egyben azt is jelentette, hogy a felek közti különbség nem sokat változott. A BEAC így tehát egyszerűen nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez, márcsak azért sem, ugyanis ezt követően Gáspár Dávid tanítványai még magasabb fokozatba kapcsoltak. Egy 11-2-es soproni szakasz következett, amivel 64-39-re változott az állás. A vendég együttesben továbbra is a Tóth-Pavic duó tartotta a lelket, mely együttes erővel pár pontot tudott itt-ott lefaragni csapata hátrányából. A harmadik negyedet azonban mégis Katona Boglárka hárompontosa zárta, így pedig a záró szakasz 68-46-ról folytatódhatott. Az utolsó tíz percben pedig újból lelassultak az események. A főszerepbe inkább az agresszív védőjáték lépett, s bár támadásokban megvoltak a rádobások mindkét oldalon, találat nem igazán született. Majdnem egy fél negyed elteltével 2-2-nél állt az etap, majd pedig megint csak felváltva szerezték a kosarakat a csapatok. A differencia végül húsz pontnál állandósult. Ez azonban már elég magabiztosnak tűnt ahhoz, hogy kimondhassuk, az utolsó percekben már nem volt kérdéses a győztes kiléte. Ezt a szituációt pedig a vezetőedzők is kihasználták.  Húzóembereiket pihentetve, fiatalabb játékosaiknak is játéklehetőséget biztosítottak, akik pedig lelkes játékkal hálálták meg a bizalmat. Az utolsó kosarat azonban mégiscsak a mezőny legrutinosabbja, Jelena Brooks szerezte, ami ki is alakította a 82-58-as végeredményt a Sopron Basket javára.


Sopron Basket – E.ON ELTE BEAC 82-58 (17-19, 26-8, 25-19, 14-12)

Tippmix NŐI NB I.  3. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Goda László, Farkas Gábor, Gruber Nikolett Lilla (Forrai Sámuel)

Sopron Basket: Turner 7, Fegyverneky 10/6, Toman 3, Brooks 26/9, Varga 9. Csere: Szikszai -, Böröndy 17/9, Kókai -, Janzsó -, Sitku 6, Papp 4, Völgyi -.

E.ON ELTE BEAC: Morgan 12/3, Gábor 4, Tóth 14/3, Angyal 3, Pavic 16. Csere: Ozola -, Orosz -, Milkovics 4, Zsámár -, Katona 5/3, Drahos -, Juhász -.

 

Vármegyei szövetségek