Női EK: Izgalmas mérkőzésen maradt alul a Pécs az Európa Kupában
13
Oct
2023
Női EK: Izgalmas mérkőzésen maradt alul a Pécs az Európa Kupában
2023. október 13.  |  09:00

Az Európa Kupa első fordulójában az NKA Universitas Pécs 78-75-ös vereséget szenvedett a török Bursa Uludağ Basketbol otthonában.

A csapatok fej-fej mellett indították a mérkőzést. Az első pontok a Pécs oldaláról érkeztek, majd a török együttes egyenlített, ám 4-2-nél ismét a vendégek felé billent a mérleg. Ezt követően viszont a Bursa vette kézbe az irányítást, s egy perc leforgása alatt már egy 6-0-ás szakasznál jártak. Az NKA ezt követően Matea Tadic kosaraival tudott szépíteni, így 10-8-nál ismét két pont volt a különbség a felek között. Támadásban azonban továbbra is szélsebes tempót diktált a hazai gárda, mely minimálisa zavart generált Gorecék védekezésében. A hibák ellenére viszont szépen tartották magukat a pécsiek, s bár egyenlíteni egyenlőre nem tudtak, végig ott maradtak ellenfelük sarkában. 12-10-et regisztrálhattunk, amikor Kiss Angelika érkezett a pályára, új lendületet adva csapatának centerposzton, Kiss mellé pedig Weninger Virág is csatlakozott, kinek köszönhetően végül 14-14-nél hozta egálra a meccset a Pécs. Ezután megint csak Matea Tadic volt sikeres, amivel újból a vendégek kerültek lépéselőnybe, ekkor pedig a Bursa kért időt (14-16). Az eligazítás után a negyed utolsó másodpercei következtek. Az utolsó pillanatban Ipek Garip szerzett kosarat a török együttesből, amivel 16-16-ra változott az állás. Innen folytatódhatott tehát a második felvonás.

A következő tíz perc elején a Bursa pedig még nagyobb sebességbe kapcsolt. A játékrészt ugyanis egy 5-0-ás rohammal kezdte a hazai csapat, ami stabil előnybe helyezte őket. Azonban a Pécset sem kellett félteni. Sydney Wallace vette kézbe az irányítást, akit előszőr dobás közben faultoltak, így tehát két büntetőt tudott értékesíteni, majd egy triplát is bevágott az ellenfél hálójába. 21-21-nél tehát ismételten egál lett mérkőzés, majd pedig méginkább felpörögtek az események. Kosarat-kosár követett, a felek csakúgy gyártották a találatokat, ám öt perc elteltével az előny újból a Pécsnél volt, 25-25 után ugyanis egy 8-3-as szakaszt futottak Jovan Gorec tanítványai. 28-33 a táblán s a Bursa kért időt eligazításra. A szünet azonban nem zavarta meg a pécsiek játékát, akik ezt követően is biztosan meneteltek tovább. Bár a játék Eda Sahin kosarával folytatódott, a válasz rögtön érkezett is Peyton Williamstől, amivel ismét öt pont lett a vendégek előnye. Ezt követően pedig stabilan tartotta lépéselőnyét a Pécs. 32-39-nél egy újabb időkérés következett, ezúttal Gorec vezetőedző jóvoltából, ami láthatóan csak jót tett az együttesnek, visszatérve ugyanis a különbség a tíz pontot is elérte. 32-43-nál Sydney Wallace volt sikeres, aki ziccere mellé ráadásul még egy büntetőt is értékesíteni tudott, ezzel pedig 32-44-re változott az állás. Több kosár azonban már nem született az első félidőben, így tehát a csapatok innen fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa a 16 pontos Sydney Wallace volt az NKA Universitas Pécs oldaláról.

A második félidő elején a Bursa egy teljesen más arcát mutatta. A nagyszünet után szinte berobbantak a mérkőzésbe, amivel a Pécs az első percekben nem igazán tudott lépést tartani. Két perc sem telt el és már 10-0-ás szakaszt regisztrálhattunk a hazai együttes javára. Ekkor lépett be Peyton Williams kulcsidőben a játékba, s két extra kosárral életben tartotta a pécsiek pár pontos előnyét. A török együttes azonban továbbra sem lassított. Könyörtelen tempót diktáltak, maximálisan kihasználva a Pécs védekezésbeli hibáit. 44-48-nál Trinity Baptiste volt sikeres, aki ezzel a 10. pontját szerezte meg. Ami azonban méginkább tovább nehezítette a vendégek dolgát, hogy a Bursa támadójátéka mellett a védelmük is felerősödött. Kőkemény, fizikális csata folyt a pályán, mely első ránézésre inkább a törököknek kedvezett. A Pécs azonban igencsak megemberelte magát, ezzel pedig egy ponthiányosabb periódus vette kezdetét. Egy ideig, mely hosszú perceknek érződtek, egyik fél sem szerzett pontot, mígnem a csendet Ipek Garip egy hárompontossal törte meg. Ezzel tehát a felek közti differencia egy pontra csökkent, 47-48-nál pedig Jovan Gorec vezetőedző kért időt csapatának. Az időkérés azonban nem vetett véget, csupán félbeszakította a török rohamot, mely újabb három ponttal folytatódott. 50-48-nál tehát az előny ismét a Bursa kezében volt. Ekkor éledt fel ismét a tűz a pécsiekben. Weninger Virág bravúros tripláját láthattuk, majd Mérész Beatrix sikeres büntetői következtek, amivel újból átbillent a mérleg. Egészen a negyed végéig azonban kiélezett csata folyt a pályán. Fej-fej mellet haladtak a résztvevők, így tehát pár pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki, sőt az utolsó pillanatban ismét egál lett a találkozó.

A mérkőzés záró szakasza tehát 58-58-ról vehette kezdetét, a játék képe pedig nem sokban változott a harmadik negyedhez képest. A csapatok ugyanis továbbra is felváltva szerezték a kosarakat, egyik sem tudott jelentősen elszakadni a másiktól, ez pedig egészen az utolsó pillanatig izgalomban tartotta a nézőket. Öt percen át mondhatni viszont inkább a Bursa-nak kedvezett a helyzet, amikor ismételten Weninger Virág volt sikeres, ez pedig a Pécsnek adta át az egy pontos előnyt. 65-66-nál egy pontszegényebb pár perc vette kezdetét, majd újból beindultak az események. Hazai találatokat egy pécsi tripla követett, majd Williams középtávolijával 68-71-re változott az állás. Ekkor még egészen pontosan két és fél perc volt hátra a találkozóból, s a hazai vezetőedző kért időt együttesének. Szélsebesen peregtek a másodpercek, az izgalom a tetőfokára hágott, a mérkőzés keménysége pedig még tovább növekedett. A csapatok védőjátéka a faulthatáron táncolt, éppen ezért nem is meglepő, hogy az utolsó két percben már mindkét félnek összegyűlt az öt csapathibája, minden hibáért pedig egy-egy büntető járt. Ami azonban a leginkább megnehezítette a Pécs dolgát, hogy az utolsó percbe érkezve a játékvezetők Jovan Gorec vezetőedzőnek ítéltek technikait, majd Weninger Virágnak faultot, amiért Tuba Poyraz dobhatott három büntetőt. Ez hozta végül egálra a meccset (73-73). Az izgalmak ezzel azonban még nem értek véget. Trinity Baptiste dobott ugyanis kosarat következőnek, mellyel a Bursa vette át a vezetést, majd Gorec vezetőedző egy újabb technikai hiba miatt kiállításra került. Az ebből következő büntetővel pedig már három pont volt a hazaiak előnye (76-73). Pécsi vezetőedzői szerepbe ekkor tehát Iványi Dalma lépett elő, aki azonnal időt is kért a pécsieknek. Visszatérve Matea Tadic volt sikeres, amivel a vendégek egy pontra zárkóztak fel. Ekkor kevesebb, mint 20 másodperc volt hátra a mérkőzésből. A labda a Bursa-nál volt, támadásukat pedig Tadic állította meg egy taktikai faulttal, ami ismét három pontos előnyt eredményezett. Újabb pécsi időkérés után tovább peregtek a másodpercek, a vendégek azonban már nem tudtak találatot szerezni. A Bursa végül 78-75-ös győzelmet aratott az NKA Universitas Pécs ellen.

 

BURSA ULUDAĞ BASKETBOL - NKA UNIVERSITAS PÉCS 78-75 (16-16, 16-28, 26-14, 20–17)
Európa Kupa, 1. forduló
Bursa, Tofas Nilüfer Spor Salonu
Jan Baloun, Kirile Tvauri, Veronika Obertova (Merab Ratishvili)

Bursa Uludağ Basketbol: Baptiste 15, Poyraz 18, Sahin 13/9, Sarr 6, Williams 16/3. Csere: Balotu 2, Cakir -, Celik -, Garip 5/3, Masic 3/3, Turus -.

NKA Universitas Pécs: Mérész 11, Smailbegovic 4/3, Tadic 10, Wallace 16/3, Williams 12. Csere: Kiss -, Laczkó 2, Olawuyi 2, Rátkai -, Weninger 18/6.

Vármegyei szövetségek