Női Euroliga: Végig vezetve verte a DVTK a Zaragozát
11
Oct
2023
Női Euroliga: Végig vezetve verte a DVTK a Zaragozát
2023. október 11.  |  20:00

Szerdán a DVTK HUN-Therm a Casademont Zaragozát fogadta a női Euroliga 2. fordulójában. Völgyi Péter együttese végig vezetve aratott 66-63-as győzelmet.

A mérkőzés már az első pillanattól kezdve egy fizikális küzdelemnek ígérkezett. A csapatok leginkább védekezésben mutatták meg dominanciájukat, s bár a támadó térfélen meg voltak a rádobások, kosár több, mint két percig nem született. A kosárcsendet végül Darcee Garbin törte meg, aki középtávolról volt sikeres, ezzel pedig a hazai együttes került lépéselőnybe. Ahogy azonban lenni szokott, a válaszra már nem kellett sokat várni, a Zaragoza oldaláról talált be. Ezt követően pedig igencsak felgyorsultak az események. Völgyi Péter tanítványai ugyanis ritmust váltottak, előbb Lelik Réka dobott büntetőket, majd Aho Nina süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába, mellyel 7-2-re változott az állás. A vendégektől ezután Mariona Ortiz szépített, kinek neve ismerősen csenghet az olvasók számára, hiszen Ortiz Magyarországon is megfordult, méghozzá a VBW CEKK Cegléd csapatában. Ortiz büntetője pedig újult lendületet adott a Zaragozanak, mely szintén el kezdte gyártani a pontokat. 7-6-nál egy pontra zárkóztak fel, amikor ismét Aho Nina kezei közé került a labda. A Diósgyőr bedobója ezúttal középről engedte el a távolit, mely ismét sikeresen landolt a vendégek gyűrűjében, majd pedig közelről volt hasonlóképpen sikeres. Ennek köszönhetően pedig már hattal ment a DVTK (12-6). Völgyi Péter együttese azonban egy pillanatra sem lassított, de miért is tette volna? Ezúttal Kányási Veronika, majd Ana Tadic szerzett pontokat hazai oldalon, amivel közel tíz pontra növekedett a differencia (15-6). Figyelemre méltó azonban, hogy a DVTK nem csupán támadásban, de védekezésben is hatalmas energiákat mozgósított, ez pedig mondanunk sem kell, természetesen az eredmény alakulásán is tükröződött. A Zaragoza csupán a negyed utolsó egy percében szerzett ismét kosarat, mellyel bár faragtak hátrányukból, ezt végül Milica Jovanovic szinte azonnal egy hárompontossal korrigálta. A találatot követően 19-9 volt a táblán, majd vendég időkérés következett. A hátralévő másodpercekben mind a Diósgyőr, mind pedig a vendégek 2-2 pontot szereztek.

A második felvonás így tehát 21-11-ről folytatódhatott, méghozzá Lelik Réka bravúros triplájával, amivel a miskolciak tovább tudták növelni előnyüket. A rövid szünet azonban a vendégeknek is jót tel, akik a második játékrész elején egy teljesen más, agresszívabb arcukat mutatták. Érkezett is tehát a válaszsorozat oldalukról, mellyel ismét tíz pont alá férkőztek. A Zaragoza fellángolása pedig szemmel láthatóan meglepte a hazaiakat, akik ezután védekezésben túlságosan is sok hibát vétettek, túl nagy teret hagyva ellenfelüknek. A vendégek egészen pontosan egy 10-3-as szakaszt futottak, a menetelést végül pedig Völgyi Péter időkérése szakította meg. A diósgyőri vezetőedző pillanatokon belül rendezte csapata sorait, visszatérve ugyanis ismét az első negyedben játszó DVTK-t láthattuk a pályán – Tadic 2+1-es akcióját követően Jovanovic dobott három büntetőt, amivel újból kilenc pontra nőtt a különbség (30-21). Lazítani azonban továbbra sem tudtak Ahoék. Kosárra-kosár volt ugyanis a válasz, ami igencsak izgalmassá tette ezt a késői Euroliga-találkozót. Csak úgy tombolt a közönség, ami pedig szintén hatalmas energiát, löketet adott a pályán lévőknek. 33-23 volt tehát a mérkőzés újabb fordulópontja, amikor ismét tíz pont volt a felek közt, ezután pedig kezdetét vette az adok-kapok játék. Ennek megfelelően tehát a differencia sem sokat változott a csapatok között, a félidő végéig egy ponttal növekedett a diósgyőriek előnye, a résztvevők pedig végül 38-27-ről fordulhattak.

A második félidőt a DVTK pedig ott folytatta, ahol az elsőt abbahagyta, annyi különbséggel, hogy ezúttal a Zaragoza is megemberelte magát. Minden egyes hazai találatot agyvendég kosár követett, mely bár kiélezettebbé tette a mérkőzést, a felek közti különbségen nem sokat változtatott. Két perc elteltével 43-33-at regisztrálhattunk. Az indulatok viszont egyre inkább fokozódtak a pályán. Mindkét csapat védekezése ugyanis a fault határt súrolta, amit a játékvezetők legjobb tudásuk szerint próbáltak meg korrigálni, illetve kordában tartani. A legtöbb hibát akciók befejezése közben vétették a játékosok, ami természetesen büntetőt eredményezett büntető után. Az értékesített dobások száma ekkor pedig szintén egyenlő volt. Az ötödik pechez közeledve 47-37 állt az eredményjelzőn. A következő szakaszban a Zaragoza számtalanszor beférkőzött tíz pont alá, a hazaiak vezetése azonban egy pillanatra sem forgott veszélyben. Völgyi Péter tanítványai ugyanis kivételes dobószázalékkal operáltak a pályán, amire bár a vendégeknek is megvolt a válasza, egyenlítés közelébe egyelőre nem került a mérkőzés. Sőt, ekkor már hivatalosan is kijelenthető volt, hogy az eddigi tíz pontos differencia állandósulni látszódott. Három perc volt hátra a harmadik játékrészből, a táblán 52-42 állt, amikor Tenyér Zsófia is becsatlakozott a pontszerzők sorába, méghozzá nem is akárhogyan, egy bravúros hárompontossal. A túloldalról pedig egy középtávoli, illetve sikeres büntető-találatok érkeztek válaszként (55-46). A hátralévő percekben azonban Völgyi Péter lányai ismét ráléptek a képzeletbeli gázra. Szépen kivitelezett csapatvédekezésük mellett további négy pontot gyártottak, még a Zaragoza csupán egyet tudott felrakni a táblára. Így tehát a mérkőzés záró szakasza 59-47-ről kezdődhetett.

Az utolsó tíz perc kezdetekor a DVTK tehát egészen pontosan 12 pontos előnyt élvezhetett. A hazai gárda az első pillanattól kezdve irányította a találkozót, dominált a pályán, a Zaragoza csapatát azonban továbbra sem szabadott lebecsülni, a vendégek ugyanis foggal-körömmel küzdöttek. Az egyetlen dolog azonban, ami biztos előnyt jelentett a Diósgyőrnek, az szurkolóik támogatása volt. A közönség szünet nélkül, negyven percen keresztül bíztatta csapatát, ami még a kérdéses periódusokon is átlendítette Lelik Rékáékat. Fél negyedre a találkozó végétől továbbra is 11 ponttal ment a DVTK (63-52), a fáradtság viszont egyre inkább érezhetőbb volt az együtteseken. A szerzett pontok száma mindkét oldalon igencsak leredukálódott, az energiákat pedig leginkább a védelem agresszivitásának szinten tartása használta fel. Az utolsó percekben tehát következhettek a végső, taktikai időkérések. Az elsőt Völgyi Péter kérte ki. Visszatérve a hajrát viszont igencsak megnyomta a Zaragoza. Két közeli, illetve egy tripla-találattal összesen hét pontot tudtak lefaragni hátrányukból a vendégek, ezzel pedig 64-61-re változott az állás. Három pontos különbségnél tehát Völgyi Péter vezetőedzőnek nem volt más választása, mint egy újabb időt kikérni. A folytatásban kevesebb, mint másfél perc volt hátra az összecsapásból. Kányási dobott kosarat, majd a vendégek támadhattak. Találat ekkor nem született, ám diósgyőri oldalon sem, majd a mérkőzést végül Tanaya Atkinson ziccere zárhatta. Ezzel kialakult a 66-63-as végeredmény a DVTK HUN-Therm javára.

 

DVTK HUN-THERM – CASADEMONT ZARAGOZA 66-63 (21-11, 17-16, 21-20, 7-16)
Euroliga, 2. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Sonia Teixeira, Amei Dahra, Valentin Oliot (Andre De Wispealere)

DVTK HUN-Therm: Aho N. 13/9, Charles 7, Garbin 4, Jovanovic 6/3, Lelik 7/3. Csere: Aho T. -, Grigalauskyte 6, Kányási 14/3, Tadic 4, Tenyér 5/3, Toman -, Vég-Dudás -.

Casademont Zaragoza: Atkinson 19, Diallo 8, Fiebich 16/9, Gimeno 6, Ortiz 3. Csere: Geldof 3, Gulbe 2, Hermosa -, Holesinska -, Lacorzana 2, Oma 4/3.

 

 

Óriási fordítás a negyedik negyedben – 11 ponttal verte cseh riválisát a Szekszárd

Az Európa Kupa K-csoportjában a TARR KSC Szekszárd 76-65-re múlta felül a cseh Levhartice Chomutov gárdáját. A szekszárdiak az első negyed hajrájában elveszítették Ana Vojtuleket és ezt követően a harmadik negyed végéig hátrányban voltak. A záró szakaszt azonban extázisban játszva 31-17-re nyerték a mieink és ezzel rendkívül értékes sikert arattak.

NaJai Pollard és Boros Julcsi kosárválta vezette fel a találkozót. A Chomutov döntően Pollard klasszisára épített támadásban. A csapatuk első 10 pontját az amerikai légiós szerezte. Amikor ezekkel 10-4-re megléptek, Zseljko Djokics időt is kért. Kulcspillanatban érkezett Boros Julcsi triplája, amivel 10-7-re szépített a KSC, majd Aleksandra Stanacev hozta közelebb a Szekszárdot. Így az eligazítást követően gyakorlatilag egy perc alatt sikerült ledolgozni a hátrányt. Utána újabb egy perc alatt ismét megugrott 14-9-re a vendég alakulat, de a hullámzó mérkőzésen az utolsó három percbe érve 15-14-nél átvette a vezetést a Szekszárd. Nagy különbség a folytatásban sem alakult ki. Ettől függetlenül úgy nézett ki, hogy átveheti az irányítást a KSC. Ezt Ana Vojtulek térdsérülése törte meg, így végül 10 perc után 19-19 állt az eredményjelzőn. A második negyed elején egy-egy triplát láthattunk a két csapattól. A mieinktől Mányoky Réka talált be.
Rendre válaszoltak egymás villanásaira a csapatok, így 1-3 pontnál jobban egyik fél sem tudott ellépni. A második szakasz közepén 33-29-nél volt egy megugrása a vendég alakulatnak. Ennél az állásnál közel három percre befagyott az eredmény. A kosárcsendet a csehek törték meg egy újabb hárompontossal. Erre büntetőkkel válaszolt Boros Julcsi, majd a félidő utolsó percében Sara Krnjic is betalált. Az első 20 perc végére azonban négy pont így is maradt a vendégek előnyéből. A félidőben 37-33 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyed első pontjait is a csehek szerezték, de Boros Julcsi újabb higgadt büntetői és Alesandra Stanacev duplája 39-37-re felhozta a KSC-t. A kimaradt ziccerek miatt lehetett hiányérzetünk, hiszen kézzelfogható közelségbe került az egyenlítés. Ezzel nem sikerült élni és ahogy az lenni szokott, az ellenfél ezt könyörtelenül megbüntette. A csehek 7-0-s futással 46-37-re léptek el és Zseljkó Djokicsnak időt kellett kérnie.
Az eligazítás után teljesen új energiaszinten folytatták a mieink. Holcz Rebeka triplája törte meg a szekszárdi kosárcsendet, majd Sara Krnjic talált be és ezzel 46-42-re szépített a KSC. Amikor pedig Mányoky Réka 2+1-es megoldása célt ért, 47-45-re alakult az állás. Két-három pont hátrányban több alkalommal támadt az egyenlítésért a szekszárdi együttes, de ezekkel nem sikerült élni. Az utolsó 10 percnek 48-45-ről vágtak neki a csapatok. Jacinta Monroe és Boros Julcsi volt a főszereplő a negyedik negyed elején. Monroe két duplájával és Boros Julcsi triplájával 52-51-nél átvette a vezetést a magyar csapat. Ezt pedig Aleksandra Stanacev triplája erősítette meg. 55-53-as szekszárdi előnynél időt is kértek a vendégek. 55-55-nél még egyenlítettek, de Jacinta Monroe két remek villanása és az ekkor már 17. pontját szerző Boros Julcsi büntetője 60-55-ös előnyt hozott.

Lélektanilag egyértelműen a mieink voltak fölényben az utolsó öt percbe érve és ezt sikerült a döntő helyzetekben is megmutatni. Amikor Boros Julcsi triplája célt ért, 66-59-re léptek el a szekszárdiak. Nem sokkal később Mányoky Réka hármasa is célt ért, így 69-59-nél elérte a 10 pontot a differencia. Sara Krnjic ziccerével az utolsó két percbe fordulva ugrott a lélektani 10 egység fölé a differencia. Innentől nem volt kérdés a győztes kiléte. A közönség vastapsa mellett remek összjátékokkal zárta le a meccset a KSC. Joggal zúgott a lelátóról a “Szép volt csajok!” rigmus. A negyedik negyedet 31-17-re nyerte a Szekszárd és ezzel végül 76-65-re legyőzte cseh riválisát. Fontos, nagy győzelem ez a szekszárdiaknak! Folytatás jövő héten kedden Madridban a Movistar Estudiantes otthonában.

TARR KSC SZEKSZÁRD – LEVHARTICE CHOMUTOV 76-65 (19-19, 14-18, 12-11, 31-17)
Európa Kupa, 1. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Jelena Tomic (Horvátország), Bojan Jovanic (Bosznia-Hercegovina), Josip Mikulić (Horvátország) - Zoran Mejic (Bosznia-Hercegovina)

TARR KSC Szekszárd: Stanacev 11/3, Vojtulek 2, Monroe 12, Boros 22/9, Holcz 3/3. Csere: Thodoreán 1, Horváth, Mányoky 9/6, Krnjic 16, Árvai

Levhartice Chomutov: Bartonova 2, Fucikova 5/3, Morris 2, Pollard 14, Kadlecova 18/9. Csere: Hibalova 4, Kucerova 6, Stankova, Brejchova 1, Rylichova 13/6.

Vármegyei szövetségek