Tippmix Férfi NB I: Kiütéses OSE-siker a ZTE ellen
08
Oct
2023
Tippmix Férfi NB I: Kiütéses OSE-siker a ZTE ellen
2023. október 8.  |  09:45
Nagyot küzdött a Honvéd, de nyert a Falco a fővárosban
 
A 33 aranyéremmel rekordbajnok Budapesti Honvéd SE fogadta az elmúlt négy befejezett kiírás győztesét, a Falco-Vulcano Energi KC gárdáját az alapszakasz 2. fordulójának fővárosi mérkőzését. Ha innen közelítjük meg a találkozót, akkor nem meglepő, hogy a kezdésre szinte teljesen megteletek a Ludovika Aréna nézők számára megnyitott szektorai, a vendégeket is több, mint százan buzdították.
 
Álmosan kezdtek a csapatok, öt perc játék után úgy állt 6-6 a táblán, hogy a fővárosiaktól csak Brown talált be, míg a túloldalon Benke és Tiby volt eredményes. Henry közelijével átvette a vezetést a Honvéd, válaszul Pot vert be egy triplát, de az amerikai magasember találataival őrizték előnyüket a fővárosiak. A 8. percben aztán Perl is megkezdte a pontgyártást egy triplával, aztán Kovács fejezett be egy gyors akciót zsákolással, mire időt kért Zlatko Jovanovics (12-14). Hajdu leblokkolta a Falco csapatkapitányát, Filipovic két centergóljával visszavették a vezetést az összeszedettebb piros-fehérek. A korábbi utánpótlás-válogatott erőcsatárnak Perl büntetőire is volt válasza, a Honvéd mehetett előnnyel a kisszünetre (18-16).
 
Rontott dobásokkal indult a második szakasz, bravúros hármas volt Djokovics első kosara a BHSE színeiben, büntetőkkel próbálták tartani a lépést a vasiak, de hiába: Hajdu is betalált a periméterről, aztán Peringer húzhatta be senkitől sem zavartatva szerb csapattársa labdáját, kénytelen volt magához szólítania övéit Milos Konakov (26-19). Jordano gyorsan beemelt két trojkát, mindössze 17 másodperccel kollégája után a hazaiak mestere is megszakította a játékot. Filipovic üresen maradt a festékben, de Perl révén a negyed derekán fordítani tudott a Falco. A vendéglátók magyar magasembere újra eredményes volt, Pongó betörésére Djokovics felelt két büntetővel, felváltva vezettek a csapatok. Benke közelijét és Tanoh első nevelőegyesületének dobott kosarát is Brown-találat követte, állandósulni látszott az egy labdányi különbség. Perl két jó szabaddobására is rátromfolt a Kaposvárról szerződtetett amerikai dobóhátvéd, de Tanoh saroktriplájának köszönhetően a szombathelyieknél volt a minimális előny a nagyszünetben (39-40). Az első félidőben egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, a lelkes hazaiak pontosabban céloztak a mezőnyből és több lepattanót is gyűjtöttek, mint a címvédő.
 
A fordulás után közel két perc telt el mezőnygól nélkül, amikor Keller behúzta Pongó labdájat. Peringer válaszolt, de ezután a Falco pillanatai következtek, Perl közelről, Pongó gyönyörű támadás végén a periméterről volt eredményes. Brown kettőből eggyel zárt a vonalnál, Tiby zsákolásával az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között (42-50). Hazai időkérést követően Pongó hiába ütötte ki Brown ziccerét, a játékvezetők megadták a két pontot, Keller egy büntetővel, Perl egy floaterrel jelentekezett, Brown 2+1-es akcióját Jordano annulálta harmadik hárompontosával. A következő percekben Henry tartotta meccsben a Honvédot, a túloldalon Jordano újabb hármast szórt, Keller ziccert dobott, de a házigazdák Siu-Edwardsville-i nevelésű légiósáé volt az utolsó szó a negyedben (56-63).
 
A záró felvonás kezdetén Perl volt eredményes faulttal együtt, a plusz büntetővel elérte a húsz pontot a válogatott hátvéd, a sárga-fekete tábor pedig tízet számolhatott a hazaiakra. A túloldalon Brown kosaránál is volt kontakt, de a játékvezetők szerint még a dobás előtt, így nem adták meg a duplát, amit nehezen viseltek a piros-fehérek. Amikor Benke kísérleténél Kopácsi ellen ítéltek, Jovanovics technikait kapott reklamálásért. A háromból csak egy büntető ért célba, de hazai oldalon semmi nem esett be, ellentétben Pot nehéz dobásával (56-69). Bazsó saroktriplájával próbáltak kapaszkodni a házigazdák, de Perl kettese után négyből három pontot a vonalon hagytak. Djokovics két szabaddobásával bő öt perccel a vége előtt mégis tíz egység alá csökkent a különbség, és bár Perl nem hibázott szabaddobásból, Henry hármast dobott, majd labdát veszített, így időt is kért a Falco. Henry Kellerrel küzdött a palánk alatt, és bár betalált a gyűrűbe, ellene ítéltek, ezzel kipontozódott. Centergólokkal próbálták lezárni a meccset a szombathelyiek, de Djokovics bravúros kettest értékesített, Pot elhibázott két büntetőt, Brown pedig háromból hármat a helyére küldött, így még maradt némi izgalom 1:43-mal a vége előtt (70-77). Az ellentámadást viszont kosárral fejezte be Tiby, majd két hazai büntető is kimaradt, az utolsó percben már önfeledten ünnepelhettek a sárga-fekete szimpatizánsok. A Honvéd persze nem adta fel, Reizinger az ellenfél térfelén szerzett labdát harcosan, Brown könnyű ziccert dobott, ám a 72-81-es végeredményt Pot állította be a dudaszó pillanatában.
 
A lefújást követően mindkét tábor felállva tapsolta kedvenceit. A Honvéd az előző idény két döntőse, az Alba és a Falco ellen is szépen helytállt. A Falco pedig, ha a vártnál talán kissé nehezebben is, de érvényesítette a papírformát és megőrizte veretlenségét.
 
Budapesti Honvéd SE - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 72-81 (18-16, 21-24, 17-23, 16-18)
 
Bajnokság, 2. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
V.: Dr. Mészáros Balázs, Jakab László Imre, Lengyel Ádám József (Schäffer Béla Róbert)
 
Honvéd: Kopácsi -, Brown 22/3, Bazsó 4/3, Henry 19/6, Peringer 4. Cs: Filipovic 11, Djokovics 9/3, Hajdu 3/3, Reizinger -.
 
Falco: Pongó 5/3, Tanoh Dez 5/3, Benke 8, Tiby 11, Keller 5. Cs: Perl 25/3, Jordano 12/12, Pot 8/3, Kovács 2, Barac -, Krivacevic -.
 
 
 
Remek negyedik negyedével Sopronban is nyert a Szolnok
 
Pallai szerezte a mérkőzés első kosarát egy triplával, Molnár Nichols labdáját váltotta két pontra, az irányító Da Silvának is kiosztott egy gólpasszt. Az első szakasz Griffinről szólt, akiben láthatóan égett a bizonyítási vágy korábbi csapata ellen, hamar összeszedett 7 pontot (14-13). 15-15 után aztán a negyed utolsó két perce a Szolnoknak sikerült jobban, Arabo és Clay találataival átvették a vezetést és öt pontos előnnyel zárták az első felvonást. 15-20
 
Csendes triplája ugrasztotta fel a hazai közönséget, Pallai találta meg tökéletesen Révészt, aki közelről a gyűrűbe tett a labdát. Pallai aztán befejezőként is jeleskedett, így hét ponttal az Olaj állt jobban (18-25). Archibald büntetőivel lépett közelebb a Sopron, aztán Da Silva hármasával jöttek fel egy pontra. Az SKC ezután nem csak fordított, hanem öt ponttal meg is lógott ellenfelétől, sőt Banyard zsákolásánál már 38-31 állt az eredményjelzőn. A félidőre sikerült kozmetikáznia a különbségen a Szolnoknak két triplával, így egy pontos soproni előnnyel vonultak a szünetre a felek. 38-37
 
Archibald és Révész váltott kosarat, Pallai hármasával ideiglenesen átvette a vezetést az Olaj, Da Silva azonnal válaszolt. Ezt követően folyamatosan fej-fej mellett haladtak a felek, egyik csapatnak sem sikerült 4 pontnál nagyobb előnyt kiépítenie. Arabo szerzett két pontot második esélyből, így 55 pontnál a vendégek utolérték ellenfelüket. A maradék két percben viszont már csak soproni kosarak estek a hazai publikum legnagyobb örömére, így ők várták vezető pozícióból a negyedik negyedet. 61-55
 
A záróetap elején Thomas felelgetett a soproni két pontosokra, Révész hármasával lépett először közelebb az Olaj. A magasember aztán zsákolt is, sőt megint Thomas villant, így már a Szolnok járt előrébb (65-66). Da Silva egyenlített, Archibald hármasát Pallai dobta azonnal vissza. 69-69 után öt vendég pont érkezett, Archibald ugyan még visszahozta egylabdás különbségre az SKC-t, de Thomas és Clay kosara lezárta a mérkőzést. A Sopron így második mérkőzését is elvesztette, míg a Szolnok két győzelemmel kezdett. 73-80
 
Sopron KC - Szolnoki Olajbányász 73-80 (15-20, 23-17, 23-18, 12-25)
 
Bajnokság, 2. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Tőzsér Dénes Kelemen, Földesi Ádám (Forrai Sámuel)
 
Sopron: Nichols 10, Meszlényi -, Griffin 16/6, Da Silva 14/6, Molnár 3. Csere: Banyard 6, Csendes 3/3, Sitku 2, Fazekas 5/3.
 
Szolnok: Pongó 9/9, Eads 6, Pallai 13/12, Thomas 17, Révész 15/3. Cserék: Rudner 3/3, Clay Jr 11/3, Arabo 6, Sebők -.
 
 
 
Izgalmas, szoros meccsen nyert az Alba Szegeden
 
Bognár Kristóf tette fel az első pontokat a táblára egy tempóval, Philmore egy triplával válaszolt, Lake tört be két pontért, Barnett dobott be két büntetőt. Locke süllyesztett el középről egy hármast, Woolridge találta meg szépen a palánk alatt Locke-ot, Balogh fejezett be egy nehéz ziccert (11-5). Lake küldte helyére büntetőit, Dickey csak egyet, Bognár két pontjával már 9 pont volt a különbség. Vojvoda szakította meg az Alba rossz sorozatát, Philmore 2+1-es akciót mutatott be, Woolridge verte meg emberét könnyedén lábbal. Barnett második esélyből szerzett egy duplát, Lock középtávolról, Vojvoda és Barnett fejezett be egy gyorsindítást utóbbi kosarával. Bognár és Vojvoda hozott csapatának 2-2 pontot, Barnett zsákolt (23-20). Balogh fejezett be szépen Philmore mellett, Barnett értékesített két büntetőt, Vojvoda zsákolt. Woolridge kettese után Vojvoda gyors öt pontjával átvette a vezetést az Alba, de Locke egalizált. 29-29.
 
Barnett középtávolról, Chambers kintről célzott pontosan, Woolridge kosarára is az Alba irányítója válaszolt. Locke betörése után Vojvoda nehéz hármast szórt be, végül Philmore 2+1-e után kért időt Nikola Lazics (33-42). Vojvoda újabb triplájával 10 fölé kúszott a differencia, Woolridge rohant át a pályán egy könnyű ziccerig. Lake hozta tízen belülre a Szegedet, Balogh két pontja után pedig az Alba is időt kért (39-45). Woolridge egy pontot a vonalon hagyott, Philmore újabb 2+1-et hozott össze, Barnett hármasával megint két számjegyű volt a különbség. Woolridge szerzett gyors hat pontot, továbbrai is tarhatatlan volt, így megint feljött ötre a Szedeák, Zubillaga mester pedig magához hívta tanítványait. Kass törtbe szépen két pontért, Zsíros azonnal dobott rá egy trojkát, Chambers és Barnett juttatta kis levegőhöz a vendégeket, de Balogh is távolról talált be, Woolridge pedig 2+1-et csinált. A félidőt Philmore pontjai zárták. 55-60
 
A második félidő Vojvoda ziccerével vette kezdetét, aztán Takács Milán szerzett könnyű pontokat egy labdaszerzés után, természetesen Woolridge ott folytatta ahol az első játékrészben abbahagyta. Bognár dobott be két büntetőt, Locke tartott ki szépen egy dobást az utolsó pillanatig, így nem lehetett blokkolni. Lake egy pontra hozta fel a hazaiakat, Bognár zsákolásával pedig már náluk volt az előny (65-64). Chambers értékesített két büntetőt, Barnett fejezett be egy szép akciót közelről, aztán még egyet, Chambers tempója után jött is Nikola Lazics időkérése (65-72). Bognár állította meg a 8-0-ás futást, Takács és Philmore játszott le szépen egy 2-2-t, Vojvoda hármasa után Zsiros pöcizett vissza egy rontott dobást. Dickey dobott egy középtávolit, Bognár és Mucza ketteseivel felelt a Szeged. Barnett még dudaszóra betalált, így ha szűken is, de megnyerte a negyedet az Alba. 75-81
 
MArtin találta meg Barnettet üresen egy kettesre, Zsiros hintett egy hármast, Chambers és Dickey játszott össze a palánk alatt, azonban Boognár sem hibázott a triplavonal mögül. Dickey zsákolta vissza Martin rontását, Lock verte meg emberét egy az egyben és finoman fejezet be a gyűrű környékéről. Chambers alley-oopját Dickey tette fel, majd az irányító maga vállalt el egy dobást és két pontot hozott is csapatának. A hazai időkérés után Locke fejezte be a figurát két ponttal, Chambers és Woolridge váltott kosarat, utóbbi aztán egy 2+1-et is összehozott, ezzel három pontra csökkentve a Szeged hátrányát. Chambers nagyon beindult, de Bognár ellensúlyozta a túloldalon két pontját, Vojvoda is fontos dobbással vette ki a részét a közösből. Lock két büntetőjével és Bognár tempójával 37 másodperccel a vége előtt egy pontra jött fel a vendéglátó, Chambers hatalmas triplát dobott. Ezt követően már csak rontott dobásra futotta a hazaiak erejéből, így az Alba nyert. 98-102
 
SZTE-Szedeák - Arconic-Alba Fehérvár 98-102 (29-29, 26-31, 20-21, 23-21)
 
Bajnokság, 2. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Győrffy Pál Attila, Fodor Attila, Balog György Attila (Bogárdi János)
 
Szeged: Woolridge 22, Locke 26/3, Balogh 9/3, Bognár 21/3, Lake 10. Cserék: Zsiros 8/6, Mucza 2, Mayer 2, Cohill -.
 
Alba Fehérvár: Chambers 21/9, Kass 2, Barnett 25/3, Dickey 11, Philmore 16/3. Csere: Vojvoda 25/15, Martin -, Balogh -, Takács Mi. 2.
 
 
 
A Zalaegerszeg ellen is simán nyert az Oroszlány
 
Gholston kezdte meg a pontgyártást, Hicks dobott rá egy triplát, Polutak két kosarával vette át a vezetést az OSE, Hicks büntetőit Szabadfi hármasa követte. 9-7 után az OSE percei következtek, főleg Gholston volt elemében, így a hazaiak hét ponttal elléptek (16-9). Csuti egy pontot a vonalon hagyott, Polutak közeli kosarára Keller felelt egy távolival. Balsay állította vissza a közte hetet, Német és Mishula révén zárkózott a ZTE. A negyed végéig jelentősen nem változott a differncia, így öt pontos hazai előnyről várták a csapatok a folytatást 25-20
 
Tóth és Hicks kosaraival döntetlent mutatott az eredményjelző, innen egy 7-0-ás szakasszal húzott el az Oroszlány. Tóth kettese után is folytatódott a hazai dominancia, Hollis-Jefferson zsákolása után 9 pontos hátrányban kért időt a ZTE (36-27). Ez nem segített sokat a vendégeken, a negyed felénél már 16 ponttal állt jobban az OSE. Ezt követően teljesen szétesett a kék-fehérek védekezése, a félidő végére 20 pont fölé kúszott a differencia. 61-40
 
A második félidő Riddley büntetőivel indult, Hicks talált be távolról, Jefferson kétszer a vonalról. Gholston vágott be egy hármast, Tóth Ádám kapott nagy passzt a palánk alatt, az OSE légiósa viszont egy 2+1-et is bemutatott. Riddley növelte 27-re az előnyt, Keller és Lekunas büntetőivel kozmetikázott valamit az eredményen a ZTE. Gholston villant ismét, Hicks és Tóth próbálta megindítani a felzárkózást, Simon Petrov ennek megakadályozásáért időt kért. Lekunas beüntetőivel így is beért 20 pont alá a ZTE, Thomas triplája után Csuti szerzett két pontot. A negyed hátralévő része megint oroszlányi fölényt hozott, így megnyugtatót, 24 pontos előnyből várhatták a negyedik negyedet. 81-65
 
Tóth nevéhez fűződtek a záróetap első pontjai, Riddley és Lekunas dobott be két büntetőt, Gholston egy hármast. Lekunas továbbra is csak a vonalról volt eredményes, Németh viszont csak 50%-kal dolgozott, Illés szerezte meg első pontjait, egymás után két kosárral jelentkezett. Mishula szórt be egy hármast, az utolsó 5 percre így is 26 pontos különbséggel érkeztünk meg, nyilván a kérdés már csak az volt mekkora különbséggel nyernek a hazaiak. Az OSE ismét magabiztos győzelmet aratott, míg a ZTE másodszor is kikapott. 114-79
 
MVM-OSE Lions - Zalakerámia ZTE KK 114-79 (25-20, 36-20, 24-21, 29-18)
 
Bajnokság, 2. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Játékvezetők: Goda László, Nagy Viktor, Szilágyi Bálint (Fekete László)
 
Oroszlány: Ruják 3/3, Szabadfi 7/3, Gholston 22/12, Thomas 12/6, Polutak 18. Csere: Riddley 20/3, Hollis-Jefferson 18/3, Balsay 2, Gáspár -, Illés 8/6, Árva-File 4.
 
Zalaegerszeg: Hicks 22/6, Csataljay 2, Németh 7, Lekunas 11, Tóth Á. 14. Cserék: Keller I. 11/6, Csuti 7, Mishula 5/3, Simó -, Szalay -.
 
 
 
 
Fotó - MVM-OSE Lions

Vármegyei szövetségek