Tippmix Női NB I: Pontgazdag meccsen győzte le a Pécs a TFSE-t
07
Oct
2023
Tippmix Női NB I: Pontgazdag meccsen győzte le a Pécs a TFSE-t
2023. október 7.  |  20:30

Nagy küzdelemben 18 ponttal verte a DVTK a BKG-t

A női bajnokság második fordulójában a DVTK HUN-Therm 74-56-ra múlta felül a BKG PRIMA-Natura Szigetszentmiklós gárdáját.

A remekül sikerült lyon-i találkozó után hazai pályán folytatta a DVTK.  Aho Nina és Chloe Marotta kosárváltása vezette fel a találkozót. A folytatásban Zsámár Panna triplájával és Megan Mullings találatával a BKG került lépéselőnybe. Hat perc után 13-4 állt az eredményjelzőn. Ekkor Völgyi Péter időkérése állította meg a játékot. A DVTK Lelik Réka és Monika Grigalauskyte révén kezdte meg a felzárkózást. 13-10-nél már Gedei Tibor rendelte magához a tanítványait. Ezzel új lendületet vett a BKG. A negyed hajrájában Marotta büntetői után 21-13-ra mentek a vendégek. Az első szakaszt végül Milica Jovanovic hármasa zárta, amivel 21-16-ra szépítettek a hazaiak. A második etap elején is Jovanovic villant meg, majd Ana Tadic és Monika Grigalauskyte jól használva a DVTK fölényét a festékben, 22-21-nél meg is fordította a találkozót.

A DVTK fordítása után 23-22-nél még rövid időre visszavette a vezetést a BKG, de ekkor már a diósgyőriek akarata érvényesült. Milica Jovanovic hármasát követően 29-23-nál 13-2-es futásban volt a házigazda. Ekkor még öt perc volt a félidőig és a BKG mindent megtett, hogy meccsben maradjon. A hazaiak két alkalommal (33-26, 35-28) megugrottak hét ponttal, de jó büntetőzéssel látótávolságban kapaszkodott meg a szigetszentmiklósi gárda. 20 perc után 35-30 állt az eredményjelzőn. A DVTK a 37 mezőnykísérletéből értékesített 13-at, a BKG 27-ből 10-et. A hazaiak 23-18-ra vezettek a lepattanókban és a jóval kevesebb eladott labdájuk (6-11) az, ami megalapozta a vezetést. A DVTK-nál a 8 pontos Monika Grigalauskyte, a BKG-nál a 11 egységnél járó Megan Mullings bizonyult a legeredményesebbnek. A harmadik negyed elején felváltva estek a hárompontosok: Aho Nina, Megan Mullings és Milica Jovanovic is betalált távolról. A különbség lassan, de biztosan közelítette a lélektani 10 pontot.

A harmadik negyed felénél Kaila Charles duplája után 46-37-re módosult az állás. A 10 pontot sokáig nem lépte át a differencia. A harmadik negyedben ez végül nem is történt meg. Az utolsó 10 percnek 57-49-ről vágtak neki a csapatok. A záró szakasz elején Lelik Réka növelte végül 10 egységre a DVTK előnyét, majd Aho Nina triplája és Monika Grigalauskyte újabb villanása következett. Három és fél perc alatt 68-51-re szakadt el a DVTK és ez döntőnek bizonyult. Ekkor már minden téren kijött a két csapat közötti különbség és kinyílt az olló. A hazai előny 72-52-nél érte el a 20 pontot. Az utolsó percekben a DVTK részéről Aho Tyra, Tenyér Zsófia, Oláh Fruzsina, Vég-Dudás Anna és Toman Petra ötöse zárta le a találkozót. A BKG-nál is Santa Baltkojiene dirigálása mellett a kevesebb lehetőséget kapók fejezték be az összecsapást. A DVTK végül nagy küzdelemben 74-56-os sikert aratott.

DVTK HUN-THERM - BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS 74-56 (16-21, 19-9, 22-19, 17-7)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 2. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Török Daniella, Fodor Attila, dr. Németh Patrik (Farkas Zoltán)

DVTK Hun-Therm: Aho T. 2, Aho N. 14/6, Charles 9, Jovanovic 13/9, Tadic 4. Csere: Tenyér 5/3, Oláh, Vég-Dudás, Toman 2, Grigalauskyte 12, Lelik 11/3, Kányási 2.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós : Zsámár 7/3, Koch, Mullings 19/3, Marotta 19/3, Baltkojiene 4. Csere: Herzog, Duka, Rozmán, Bajzáth, Gróf 2, Aldazabal 5/3, Takács.


Pasaréten szerezte meg idei első győzelmét a Sopron Basket

A bajnokság második fordulójában a Sopron Basket 61-51-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában.

A találkozót Salamon Zsófia sikeres büntetője vezette fel, melyre Sitku Zsuzsanna válaszolt egy közeli találattal. Yvonne Turner kosara után pedig már 4-1-re ment a soproni együttes. A Vasas azonban csak egy újabb vendég kosár után tudott választ adni. Ekkor pedig Madár Eszter volt sikeres, mely két pontot faragott le Milos Pavlovic-ék hátrányából. A hazaiak védekezésében azonban továbbra is voltak hiányosságok. Bár idén a címvédő kerete jóval fiatalabb az előző évekhez képest, rutinosan használták ki fizikai adottságaikat támadásban, melyet a pasarétiek csakis időközönként tudtak megfékezni. Az események végül az első negyed végére gyorsultak fel, amikor is a Sopron Basket ritmust váltott, s elkezdte gyártani a pontokat. Találat-találatot követett, a játékrész végén pedig már kereken tíz pont volt a vendégek előnye. A második felvonás 8-18-ról folytatódhatott.

A következő tíz perc elején Fegyverneky Zsófia állhatott a büntetővonalra, aki nem hibázott, majd ezután mezőnyből is eredményes volt. A túloldalon azonban Szerencsés Tamara is elsüllyesztett egy triplát. A vendégek bedobója két gyors duplát is feltett a táblára, így a negyed felénél már csak hét egység volt a címvédő előnye (15-22). Ezután is tovább zárkózott a Vasas, Madár Eszter is beemelt egy duplát, majd végül Papp Dia két pontja vetett véget a fővárosiak futásának (18-24). Szerencsés kosarára Böröndy Vivien válaszolt távolról, Varga Alíz duplája után pedig ismét időt kért a hazai csapat. A rövid szünet után ismét Varga volt eredményes, majd Fegyverneky is betalált, beállítva a félidei 20-33-as eredményt.

A második félidőt a Sopron egy 10-2-es rohammal indította, amivel előnyüket húsz pont fölé növelték. Egyedül Savannah Plentovich tudott pontot szerezni, ami valamelyest szépített a hazaiak helyzetén. A Vasas agresszívabb védőjátékkal próbálta megfékezni ellenfele támadásait, azonban mindhiába, a címvédő mind a festéket, mind pedig a külső területeket uralta. Az előbb említett húsz pontos különbség pedig egyre inkább állandósulni látszódott, majd Myah Taylor triplájával tudott ismét közelebb férkőzni a Vasas (31-48). Ezután Sitku Zsuzsanna és Szerencsés Tamara kosárváltása következett, majd Böröndy is feltett két egységet a táblára, így egy híján húsz ponttal vezetett három negyednyi játék után a Sopron Basket.

Az utolsó tíz percben azonban fordult a kocka. A Vasas eddig nem látott energiákat mozgósított, 9-0-val folytatta a mérkőzést, melynek köszönhetően jelentős pontokat tudott ledolgozni hátrányából. Ami viszont ennél is fontosabb, védekezésben is hatalmas előrelépést láthattunk a hazai gárda részéről, hat perc alatt a Sopron ugyanis csupán egy kosarat tudott szerezni. 42-54-et regisztrálhattunk, s Gáspár Dávid kért időt eligazításra. Visszatérve pedig Madár Eszter találatával folytatódott a játék, vagyis a Vasas Akadémia tíz pontra zárkózott fel. Ekkor viszont Yvonne Turner vette kezei közé az irányítást, aki rutinosan kontrollálta a soproni együttest. A pestiek ezúttal azonban nem adták meg magukat. Izgalmassá téve a véghajrát, újabb pontokat szereztek, mellyel nemcsak tíz pont alá férkőztek, de egyben hat pontra zárkóztak fel. Madár Eszter és Szerencsés Tamara elképesztő energiákat mozgósított, ám maga a fővárosiak csapatjátéka is figyelemre méltó volt. Az utolsó pillanatokban azért már érzékelhető volt a fáradtság Milos Pavlovic tanítványain, ezt pedig a Sopron maximálisan kihasználta. Egy szerzett labdát követően Turner szerzett pontokat, amivel a differencia ismét tíz pont fölé nőtt. 49-60 a táblán, s a Vasas kért időt. Visszatérve minden tőle telhetőt megtett a hazai alakulat, tíz pontnál lejjebb azonban már nem tudott faragni hátrányán. Az 51-61-es végeredményt Turner sikeres büntetője alakította ki.

VASAS AKADÉMIA - SOPRON BASKET 51-61 (8-18, 12-15, 13-19, 18-9)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 2. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Söjtöry Tamás Ferenc, Török Daniella, Nyilas István (HOFFMANN Gergely)

Vasas Akadémia: Taylor 8/3, Jáhni 5/3, Tóth 2, Gelei -, Salamon 1. Csere: Madár E. 10, Madár K. -, Szerencsés 14/3, Plentovich 11/3, Villányi -, Budácsik -, Kádár -.

Sopron Basket: Turner 13, Böröndy 12/3, Varga 10, Papp 7/3, Sitku 9. Csere: Toman D. 3/3, Brooks -, Kókai -, Fegyverneky 7, Völgyi -.


Pontgazdag mérkőzésen győzte le a Pécs a TFSE-t

A bajnokság második fordulójában az NKA Universitas Pécs 90-80-ra legyőzte a TFSE-MTK gárdáját.

Ünnepélyes pillanatok vezették fel a találkozót. A Nemzeti Kosárlabda Akadémia nyári válogatott eseményeken bizonyító növendékeit köszöntötték Pécsett. A mérkőzés elején Sydney Wallace és Rátkai Eszter révén a pécsiek kerültek lépéselőnybe. A TFSE-MTK első találatát Szabó Fanni szerezte. Fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. 6-5-nél a TFSE, majd 9-6-nál az NKA Universitas Pécs járt előrébb. Az első szakasz felénél 13-13 állt az eredményjelzőn. Az első etap végjátékában Matea Tadic és Mérész Beatrix révén 18-13-ra megugrottak a pécsiek. Innen viszont Sha Charter triplájával és Monika Czinano duplájával 18-18-nál egyenlített a TFSE. A második etapot Mérész Beatrix és Sha Carter kosárváltása vezette fel.

A negyed első felében fej-fej mellett haladtak a csapatok. 20-20 után Szabó Fanni és Sha Carter tripláival a TFSE került kisebb lépéselőnybe, de Sydney Wallace és Matea Tadic révén igyekezett a lépést tartani a házigazda. Jovan Gorec a fővárosiak 26-24-es vezetésénél kért időt. Mérész Beatrix révén egyenlített is a Pécs. Erre viszont Szabó Fanni válaszolt két büntetővel és innen  TF-nél volt a kezdeményezés. A rendkívül agilisan játszó Vígh Bernadettől érkezett plusz, egymaga öt pontot szerzett, de a Szabó, Czinano, Carter trió is betalált. Volt lehetősége a TFSE-nek, hogy 3-4 pontnál jobban ellépjen. Ezzel nem tudott élni. A félidő hajrája a pécsieknek sikerült jobban. Ismét megvillant a nagyszünetig 12 pontig jutó Matea Tadic (öt perc alatt duplázta meg a pontjai számát), illetve Sydney Wallace is betalált. Az utolsó perchez érve fordítottak a hazaiak és a nagyszünetben 41-37-re vezettek. A harmadik negyedet Sydney Wallace és Monika Czinano találata indította. Czinano villanásaival három pontra is felzárkózott a TFSE.
Nagy fordulatokat tartogatott a harmadik negyed. Matea Tadic 2+1-es megoldása után 47-41-re újra megugrottak a pécsiek. Ráadásul Monika Czinano a 4. faultját is beütötte. Ezt követően elbizonytalanodott a TFSE, így amikor Nadija Smailbegovic találata célt ért, 53-42-nél átlépte a 10 egységet a differencia. Érezhetően lendületbe jöttek a pécsiek, a TFSE pedig kockáztatni kényszerült. Visszatért a pályára Monika Czinano és Szabó Fannival egyetemben nagy felzárkózást vezényeltek. 55-44 után 11-3-as futással 58-55-re hozták fel a csapatukat. A harmadik etap végén Matea Tadic villant meg a pécsieknél. A TFSE-től pedig eközben kipontozódott Monika Czinano.

Az utolsó 10 percnek 63-58-ról futottak neki a csapatok. A negyedet Baa Dominika duplája indította, amivel 63-60-ra felzárkózott a TFSE. Még 67-64-nél is visszakapaszkodtak három egységre a vendégek. A pécsiek azonban a Wallace, Williams, Tadic hármas vezetésével 6-8 pont környékén stabilan tartották az előnyüket. A TFSE-nek Király Andrea triplája után 74-69-nél volt egy felzárkózása, majd 76-71-nél is öt pont választotta el a feleket. Innen viszont 81-73-ra újra megugrott a Pécs és ez döntőnek bizonyult. Az utolsó percekre mindkét oldalon fellazult a védekezés. Felváltva estek a találatok. 85-75-nél érte el újra a 10 pontot a különbség. Az utolsó percben Mate Tadic-tól és Sha Carter-től is remek triplák érkeztek. Végül 90-80-ra nyert az NKA Universitas Pécs.

NKA UNIVERSITAS PÉCS - TFSE-MTK 90-80 (18-18, 23-19, 22-21, 27-22)
TIPPMIX NŐI NB I. A , 3. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Ádám József, Kovács Nimród, Rózsavölgyi Alexandra (Sarkadi-Nagy Ágnes)

NKA Universitas Pécs: Rátkai 4, Wallace 18, Weninger 6, Mérész 13, Williams 15. Csere: Tadic 22, Olawuyi 2, Kiss 2, Laczkó 2, Smailbegovic 6.

TFSE-MTK: Carter 17, Baa 4, Burján, Szabó 20, Czinano 24. Csere: Vígh 5, Király 5, Németh 5, Horváth.


Remek második félidővel, magabiztosan nyert a Győr a BEAC ellen

A bajnokság második fordulójában a SERCO UNI Győr 99-75-ös győzelmet aratott az E.ON ELTE-BEAC csapata ellen.

A mérkőzés első perceiben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első kosár Tóth Frankától érkezett, mellyel a vendégek kerültek lépéselőnybe, azonban nem kellett sokat várni, s a Győr oldaláról érkezett is a válasz – Gyöngyösi Janka volt sikeres, méghozzá távolról. Következőnek viszont Angyal Barbara vágott be egy triplát, így pedig ismételten a BEAC felé billent a mérleg. Kosárra-kosár volt a válasz, melynek köszönhetően az Újbuda maradt előnyben, mígnem 9-8-nál a Győr ismét fordítani tudott. Elszakadni viszont továbbra sem tudott Cziczás László együttese. Hihetetlen támadó játékot produkált ugyanis a vendég alakulat, mely 11-18-nál már hét ponttal ment. Míg a BEAC rohamát a Győr egyenlőre nem tudta megfékezni, az indulatok egyre inkább fokozódtak. Olyannyira, hogy a győri kispadnak végül technikai hibát is ítéltek a játékvezeték, az ezért járó büntetőt pedig Kolby Morgan értékesítette. Ekkor érkezett el a mérkőzés első fordulópontja. A fehér-zöld gárda ugyanis ritmust váltott, s egy 7-0-ás szakasszal 21-21-nél kiegyenlített. Innentől kezdve pedig ismét kiélezetté vált a negyed. Mindkét csapat egy-egy kosarat szerzett a játékrész végéig, vagyis a második felvonás egál 23-23-ról folytatódhatott.

A következő tíz perc első kosara több, mint egy perc elteltével született meg, amikor is Kristine Anigwe állhatott vonal mögé. Mivel a Győr centere mindkét dobását értékesíteni tudta, így az állás 25-23-ra változott. Azonban, amilyen komótosan vette kezdetét az etap, a későbbiekben annál inkább felpörögtek az események. Ismét minden egyes sikeres győri akciót egy hasonlóképpen eredményes vendég támadás követett, a nézők tehát továbbra is egy kiélezett ki-ki mérkőzést követhettek. A második negyed felénél már csak két pont választotta el a feleket, 34-32-t regisztrálhattunk. Ekkor azonban kulcsfontosságú győri pontok következtek. Előszőr Ruff-Nagy Dóra szállt be jókor hárompontosával, majd is betalált, ami hét pontos előnyt adott a hazaiaknak. Így tehát 39-32-nél Mészárosné Kovács Andrea kért időt eligazításra. A rövid taktikai szünet pedig szemmel láthatóan jót tett a vendég együttesnek, mely visszatérve rendezi tudta sorait. Hiányosságok leginkább azonban a védekezésükben jelentkeztek, amit a Győr maximálisan kihasznált, megtartva ezzel kialakított pár pontos előnyét. A csapatok végül 46-43-ról fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa pedig Tóth Franka volt a BEAC csapatából, aki egy félidő alatt 13 pontot jegyzett fel neve mellé.

A második félidőt a Győr egy 5-0-ás rohammal indította. A pontszerzésüket Tóth Franka találata szakította meg, majd megint csak Kristine Anigwe találatai következtek, amivel 53-45-re változott az állás. Nyolc ponttal ment ekkor tehát Cziczás László együttese, a BEAC viszont továbbra sem adta fel a harcot. A vendégek foggal-körömmel küzdöttek a pályán, megharcoltak minden egyes labdáért, a nemzetközi tapasztalattal rendelkező hazai gárda viszont lassan, de annál biztosabban őrölte őket. 56-46-nál már tíz pont volt a felek közti differencia, amikor Destiny Slocum még egy hárompontossal szállt be a játékba. Ekkor vendég időkérés következett. A folytatásban a nagyszámú különbség állandósulni látszódott, s bár a harmadik negyed végén az Újbuda minimálisan szépített, felzárkózni továbbra sem tudott ellenfeléhez. A mérkőzés záró szakasz így egészen pontosan 70-60-ról vehette kezdetét. Az utolsó tíz percet pedig abszolút a győriek uralták. Cziczás László tanítványai brillíroztak a pályán, sorban szerezték a pontokat, a lefújást megelőzően pedig már négyen is kétszámjegyű dobott pontig jutottak. Nem is telt el sok idő, s az utolsó negyed kezdeti tíz pontos különbségéből előbb húsz lett, majd a véghajrára a differencia szélsebesen közelített a harminchoz. A végső egy perc kezdetekor 99-73-at regisztrálhattunk. Peregtek a másodpercek, a hazai közönség pedig türelmetlenül várta a 100. győri pontot, ami azonban nem lett meg. A találkozót ugyanis Tóth Franka kosara zárta, mellyel kialakult a 99-75-ös végeredmény. A mérkőzés legeredményesebb játékosa pedig szintén Tóth Franka lett, aki 26 ponttal, illetve 9 lepattanóval dupla-dupla közeli teljesítményt nyújtott.

SERCO UNI GYŐR - E.ON ELTE BEAC 99-75 (23-23, 23-20, 24-17, 29-15)
TIPPMIX NŐI NB I. A, 2. forduló
Győr, Győr Városi Egyetemi Csarnok
Varga-Záray Katalin, Minár László Balázs, dr. Németh Patrik (Dernei Gábor)

SERCO UNI Győr: Dubei 6, Anigwe 15, Gyöngyösi 11/9, Dombai 6, Slocum 19/15. Csere: Miller 16/6, Bach -, Goree 11/3, Török 2, Ruff-Nagy 9/3, Hegedűs 2, Molnárová 2.

E.ON ELTE BEAC: Morgan 12/3, Gábor 6, Tóth 26/3, Angyal 13/6, Pavic 9. Csere: Ozola -, Orosz -, Milkovics -, Zsámár 3/3, Katona -, Drahos 2, Juhász 4.

 

 

A bajnokság harmadik fordulójában a TARR KSC Szekszárd 92-40-re kiütötte a VBW CEKK Ceglédet.

A mérkőzés elején Holcz Rebeka és Jacinta Monroe találataival a szekszárdiak kerültek lépéselőnybe. Farkas Petra duplája jelentette az első ceglédi pontokat a találkozón. Kifejezetten szoros első negyed kerekedett. Farkas Petra triplájával 9-8-nál a CEKK járt előrébb. Sőt, Rakita Lili találata után 11-8-ra módosult az állás. A folytatásban Czank Tímea is triplát értékesített, amivel 16-12-re mentek a ceglédiek. Innen Sara Krnjic két találatával 16-16-nál egyenlített a negyed végére a Szekszárd. A második etapot Holcz Rebeka hármasa indította, majd Jacinta Monroe következett. Négy percet kellett várni, amikor Horváth Bernadett triplája és Ana Vojtulek duplája 27-16-nál kétszámjegyűre növelte a hazai előnyt.

A szekszárdiak nagy futása 35-16-ig tartott, ami összességében 19-0 volt. Rakita Lili törte meg a ceglédi kosárcsendet, majd Szirony Dorina triplát értékesített. A félidő utolsó három percébe érve Aleksandra Stanacev állt a csapata élére. A hét pontja zárta az első 20 percet, mellyel 46-21-re ment a TARR KSC. A második etapot 30-5-re nyerték a szekszárdiak. A hazaiaknál Jacinta Monroe 11, Sara Krnjic 10 egységnél járt. A vendégeknél a 6 pontos Rakita Lili volt a legeredményesebb. A harmadik negyedet Ana Vojtulek büntetői és Aleksandra Stanacev triplája vezette fel, így 51-21-nél elérte a 30 pontot a differencia. Végül 14-0-val nyomatékosította az előnyét a házigazda. 60-21 után Vincze Nikolett tripláját jegyezhettük fel, majd Szirony Dorina is betalált távolról.

A szekszárdi közönséget Holcz Rebaka remek duplája késztette tapsra, majd az utolsó percben Vincze Nikolett és Mányoky Réka hármasait rögzíthettük a jegyzeteinkbe. Az utolsó 10 percnek 67-30-ról vágtak neki a csapatok. Nem volt egy súlycsoportban a két gárda. Az Európa Kupa szerdai rajtja előtt kifejezetten jó ritmusba került Zseljko Djokics együttese. A Szekszárd egy újabb 14-0-s futást mutatott be, amivel 81-30-ra módosult az eredmény. Rakita Lili öt pontja törte meg a ceglédi kosárcsendet. Erre Mányoky Réka triplája érkezett válaszul. A végjátékban megvillant Jacinta Monroe és Horváth Bernadett. A 92-40-es végeredményt pedig Boros Julcsi és Rakita Lili kosárváltása vezette fel.

 


TARR KSC Szekszárd - VBW CEKK Cegléd 92-40 (16-16, 30-5, 21-9, 25-10)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 2. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Gruber Nikolett Lilla, Nepp László Oszkár (Páli dr. Kálmán)

TARR KSC Szekszárd: Horvath 5/3, Vojtulek 16, Monroe 22, Boros 4, Holcz 13/6. Csere: Theodoreán 2, Stanacev 10/6, Mányoky 6, Krnjic 14, Árvai.

VBW CEKK Cegléd: Czank 3/3, Farkas 5/3, Kobolák 2, Rakita 14/6, Barnai 2. Csere: Horváth, Filipowicz, Vincze 8/6, Nagy, Viszmeg, Szirony 6/6, Andi.

Vármegyei szövetségek