Este olimpiai selejtezőtornák sorsolása Sopronban
05
Oct
2023
Este olimpiai selejtezőtornák sorsolása Sopronban
2023. október 5.  |  15:00

Elérkezett a nagy nap! Csütörtök este 20 óra magasságában kiderül, hogy kik lesznek a riválisaink a soproni olimpiai selejtező-tornán. Akik a magyar női válogatott sikeréért szorítanak, a nyári Európa-bajnokság vége, azaz június 25. óta túlzás nélkül erre a napra vártak, hiszen innentől már tisztábban láthatjuk majd a párizsi esélyeket.

A sorsolást Sopronban a Múzeumnegyedben 19 óra 30 perctől rendezik. Kiss Lenke és Jelena Brooks lesznek az esemény díszvendégei. A teljes ünnepséget az M4 Sport és a FIBA YouTube-csatornája is élőben közvetíti.

Mint ismert, négy darab négycsapatos selejtező-tornára kerül februárban. Minden tornáról három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportból, melyekben Franciaország és USA szerepel, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát. A másik két csoportból pedig az első három helyezett.

Szerdán megismerhettük a sorsolási kalapokat és azokat a speciális szabályokat is, melyeket a FIBA munkatársainak kötelező figyelembe venni a négyesek kialakításánál. Válogatottunk a negyedik kalapból várja a sorsolást.

A kalapok:

1. kalap: USA, Kína, Ausztrália, Spanyolország.
2. kalap: Amerikai előselejtező 1, Belgium, Franciaország, Brazília.
3. kalap: Japán, Szerbia, Nigéria, Amerikai előselejtező 2.
4. kalap: Magyarország, Szenegál, Új-Zéland, Németország.

(Az amerikai előselejtezőben Kanada, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela méri össze az erejét novemberben. Az első két helyezett szerez részvételi jogot a selejtezőn.)

A szerdán ismertetett sorsolási szabályok alapján igencsak beszűkült a potenciális ellenfelek listája. Az első kalapból Ausztráliát vagy Spanyolországot kaphatjuk. Kína hozzánk hasonlóan házigazda, így ők nem lehetnek az ellenfeleink. Az USA pedig nagyon leegyszerűsítve azért esik ki, mert akkor nem jönni ki a felállás, hogy minden csoportban legyen gárda az amerikai kontinensről. Illetve az is előírás, hogy a két, kvótával rendelkező nemzet, tehát USA és Franciaország nem szerepelhet egy tornán.

A második kalapból a novemberi amerikai előselejtező győztesét vagy a már biztosan kvótával rendelkező Franciaországot kaphatjuk. Amennyiben a franciákkal kerülnénk össze, úgy a csoportból mellettük a két legjobb jutna tovább. A harmadik kalapból a legnagyobb a merítés. Onnan csak Nigériát nem kaphatjuk, mivel kötelező egy olyan tornát kialakítani, ahol a két afrikai résztvevő van. Ezzel biztosítva az esélyegyenlőségi elvet, hogy a kontinensről egy csapat biztosan ott lesz az olimpián. A harmadik kalapból így Japán, Szerbia vagy az amerikai előselejtező másodikja jöhet hozzánk.

A selejtező-tornát február 8. és 11. között rendezik Sopronban.

 

A FIBA YouTube-csatornájának élő közvetítése a sorsolásról:

 

 

Vármegyei szövetségek