3x3-as Eb: A csoportkört követően búcsúzott a magyar válogatott
06
Sep
2023
3x3-as Eb: A csoportkört követően búcsúzott a magyar válogatott
2023. szeptember 6.  |  21:30

Vereség Portugália ellen a jeruzsálemi 3×3-as Európa-bajnokság nyitányán

Második játéknapjához érkezett a jeruzsálemi 3×3-as Európa-bajnokság. Bemutatkozott a tornán a Bach Bogi, Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Papp Dia alkotta magyar válogatott is, mely legelőszőr Portugáliával mérkőzött meg. Mieink 16-10-es vereséget szenvedtek.

A mérkőzést Hegedűs Janka találata vezette fel, melyre szinte azonnal érkezett is a válasz portugál oldalról. Egy teljes perc elteltével tehát 1-1-et, egált regisztrálhattunk. Ezután viszont ismét az ellenfél szerzett pontot, amivel feléjük billent a mérleg. S bár a palánk alatti fizikális fölény is Portugáliának kedvezett, lányaink nem adták fel a harcot. Hegedűs kőkeményen állta a sarat a festéken belül, meggátolva a portugálok masszív centerének akcióit. Ez pedig végül támadásban kamatozott, következőnek ugyanis Papp Klaudia talált be, amivel egyenlíteni tudott válogatottunk. A vezetést azonban ezúttal sem tudtuk átvenni. Távoli kosaraknak köszönhetően ismét Portugália került lépéselőnybe, 6-3-nál pedig már három pont volt az előnyük. Ekkor magyar időkérés következett.

Visszatérve egy röpke pillanatig fej-fej mellett haladt a pontszerzés, mígnem az ellenfél újból ritmust váltott. Portugália sorozatban gyártotta a pontokat, 9-4-nél pedig már öt ponttal ment. Ekkor egészen pontosan négy és fél perc volt márcsak hátra a találkozóból. A gyorsan múló idő kellő ébresztőként szolgált lányaink számára, akik később Böröndy extra találatával szépítettek. Ezúttal a portugálok kértek időt eligazításra. A rövid taktikai szünet azonban ismételten az ellenfélnek tett jót. A percek továbbra is szélsebesen peregtek, lányaink azonban szemmel láthatóan nem tudtak közelebb férkőzni a portugálokhoz, legalábbis nem olyan mértékben, mely fordítást jelenthetett volna. A véghajrá kezdetekor 8-14 állt az eredményjelzőn. Portugália támadhatott, miután újabb egy pont került fel a táblára. Ezután Papp Dia távolijával következett, mellyel bár minimálisan szépíteni tudtunk, a bravúrhoz nem volt elég. Magyarország végül 16-10-es vereséget szenvedett Portugáliával szemben.

MAGYARORSZÁG - PORTUGÁLIA 10-16
FIBA 3x3 Europe Cup 2023
Jeruzsálem, Izrael
Vlad Ghizdareanu, Jasmina Juras

Magyarország: Bach Boglárka 2, Papp Klaudia 5, Hegedűs Janka 1, Böröndy Vivien 2.

Portugália: Emilia Ferreira 13, Laura Ferreira 1, Joana Soeiro 1, Márcia da Costa 1.

 

Felcsillant a remény a bravúrra Litvánia ellen, de búcsúzott az Eb-től válogatottunk

A magyar válogatott 21-16-os vereséget szenvedett Litvániától a jeruzsálemi 3×3-as Európa-bajnokságon. Ezzel a mieink két vereséggel a C-csoport harmadik helyén végeztek és búcsúztak a tornától.

A mérkőzés előtt a képlet viszonylag egyszerű volt. Nyerni kellett Litvánia ellen a továbbjutáshoz. Két opció lebeghetett válogatottunk előtt: 5 pontnál nagyobb különbségű győzelem vagy bármilyen arányú siker, de minimum 20 szerzett pont elérése mellett. A csoportban a litvánok ugyanis hosszabbítás után verték 15-13-ra Portugáliát, míg mi 16-10-es vereséget szenvedtünk a portugáloktól.

A találkozó elején 4-0-s előnybe kerültek a litvánok. A mieink első találatát Böröndy Vivi jegyezte. Ezzel új lendületet vett csapatunk. Az első megszakítás előtt triplát értékesített Papp Dia, amivel 5-5-nél utolértük a litván gárdát. Azt a litván gárdát, mely júniusban egyszer már felért Európa trónjára. A csapatuk ugyanis az Európa Játékokon aranyérmet nyert ugyanabban a felállásban, amiben most is szerepelnek.

Az első kisebb pihenő után is lendületben maradtak a mieink. Továbbra is Papp Dia varázsolt. Két duplát értékesített, amivel 9-5-re szakadtunk el. Egészen más energiaszint jellemezte a magyar válogatottat, mint Portugália ellen. Hatalmas erőket mozgósítottak a lányok, hogy a kívánt különbséget, pontszámot elérjék.

Két alkalommal is vezettünk 5 ponttal: Böröndy Vivi büntetői után 13-8-nál, majd fél perccel később 14-9-nél is megvolt ez a differencia. Ekkor Böröndy Vivi betörésből volt eredményes. Érezhetően sokat kivettek a csapatból ezek a nagy rohamok. A második megszakításhoz érkezve 14-11-re szépített Litvánia. Innen még sikerült elszakadni és 16-12-nél ismét felcsillant az esély a bravúrra. Ekkor azonban még 3 perc 12 másodperc volt hátra.

Az utolsó három percben a litvánok lényegesen több erőt tudtak mozgósítani. Ezt jól mutatja, hogy kevesebb, mint 40 másodperc alatt 16-16-nál egyenlítettek. Itt már nem lehetett más a célunk, mint a 20 szerzett pont elérése. Rengeteget kockáztatott válogatottunk. A kísérletek leperdültek a gyűrűről és a rutinos litván gárda ezt magabiztosan használta ki. 1 perc 4 másodperccel a 10 perces játékidő vége előtt elérték a 21. szerzett pontjukat és lezárták a mérkőzést.

Litvánia 21-16-os sikere az jelenti, hogy csoportgyőztesként kerültek a negyeddöntőbe. A mieink két vereséggel búcsúztak a tornától.

 

LITVÁNIA - MAGYARORSZÁG 21-16
FIBA 3x3 Europe Cup 2023
Jeruzsálem, Izrael
Jasmina Juras, Markos Michaelides

Litvánia: Martyna Petrenaite 2, Kamile Nacickaite 10, Gabriele Sulske 4, Giedre Labuckiene 5

Magyarország: Bach Bogi 2, Papp Dia 7, Hegedűs Janka, Böröndy Vivi 7.

Vármegyei szövetségek