3x3-as U18-as vb: Parádés mérkőzéseket játszott fiú válogatottunk
31
Aug
2023
3x3-as U18-as vb: Parádés mérkőzéseket játszott fiú válogatottunk
2023. augusztus 31.  |  20:45

A szerdai, eső miatti halasztást követően csütörtökön végre bemutatkozhattak a magyar válogatottak a debreceni 3x3-as U18-as világbajnokságon. A lányok nagyon nehéz csoportba kerültek, és az első csoportmérkőzéseiken nem is sikerült borítaniuk a papírformát – Franciaországtól 21-8-as, Németországtól pedig 13-7-es vereséget szenvedtek Varga Napsugárék.

A játéknap második felében a fiúkon volt a sor, bár az ő dolguk sem ígérkezett egyszerűnek – kezdésképp rögtön a világbajnoki címvédő francia válogatottal néztek farkasszemet Mészáros Ágostonék. Rögtön egymásnak estek a csapatok, alig kezdődött el a derbi, máris 5-3-as magyar vezetést mutatott az eredményjelző – a kiváló hangulatot varázsoló szépszámú közönség legnagyobb örömére. A jó rajtot még jobb folytatás követte, előbb ugyanis Mészáros szórt bravúros duplát, majd egy támadással később Géringer is megtette ugyanezt – alig két és fél perc elteltével 9-3-ra lépett el a magyar együttes. Géringer pozíciós játékot követően is eredményes volt, majd Varga saját kihagyott dobását szedte vissza, majd tette fel jól a ziccert. 11-5 után azonban eszméltek a franciák – a sok beütött magyar szabálytalanság is segítségükre volt, 5 és fél perc alatt hetet gyűjtöttek már be a mieink. Egészen 12-11-ig zárkóztak a kékmezesek, de egy szép Varga-Géringer összjátékot követően újra sikerült lélegzetvételnyi előny kicsikarnunk (14-11). 16-12-re, majd 17-13-ra is vezettünk, parádés iramú mérkőzés volt. Nem adták fel a franciák, két büntetővel 17-nél utolérték a magyarokat, Mészáros viszont szintén értékesített egy szabaddobást, majd egy ziccert is (19-18). Az utolsó perchez érkezve Mészáros találta meg Géringert, aki nem is hibázott közelről, egyetlen pontnyira voltunk a címvédő legyőzésétől. 20-19-re zárkózott az ellenfél, majd magyar hibát követően Evan Boisdur kegyetlenül bevágta a francia sikert jelentő duplát a sarokból – közhely, de egyik csapat sem érdemelt vereséget, ráadásul a magyar fiúk gyakorlatilag az első perctől kezdve végig vezettek a derbin. Ezzel együtt Franciaország örülhetett a végén, a mutatott játék azonban bizakodásra ad okot hazai oldalon – még az est folyamán lehetőség is nyílt javítani, 20 óra 10 perctől ugyanis Japán várt a mieinkre.

 

Magyarország - Franciaország 20-21

FIBA 3x3 U18 World Cup 2023

Debrecen, Magyarország

V: Matej Pejic, Yaron Chechik

 

Magyarország: Varga Ferenc 4, Mészáros Ágoston 8, Tóth Dániel -, Géringer Gergő 8.

Franciaország: Khadim Kane 2, Ladji Kante 2, Anatole Humeau 4, Evan Boisdur 13.

 

 

A szigetországiak centerük, Teruchika Naito sérülése miatt három játékossal, vagyis csere nélkül álltak ki az összecsapásra, komoly esélyt teremtve ezzel egy esetleges magyar győzelemre. Ezzel együtt sem feltartott kézzel futottak ki a pályára a japánok, amit mi sem jelez jobban, mint hogy egy perc játékot követően máris 4-1-re vezettek. Tóth és Mészáros révén sikerült egyenlítenünk, majd újabb ázsiai dupla akadt be, de innen is egalizáltak a magyar fiúk (6-6). Géringer kettesével fordult a kocka, 9-6-ra elléptünk, az előnyt sikerült is némileg megtoldani a folytatásban (13-8). Innen két távoli találattal zárkóztak a derekasan küzdő japánok, de a vezetést nem sikerült átvenniük – némileg hasonlatosan az előző, magyar-francia derbihez. Géringer zsákolásával, majd Varga ziccerével lépdeltünk a bűvös 21-es szám felé, több japán duplakísérlet is lecsorgott ekkor a gyűrűről. Géringer kosarával 17-13-ra léptünk el, de nem sokra rá beütöttük hetedik csapatszemélyinket – jött is a két japán büntető, mindkettő a kosárban landolt. A végjáték – szintén hasonlóan az előző magyar meccshez – frenetikus izgalmakat hozott. 20-17-et követően Japán is egy labdányira került a győzelemtől egy kétpontossal, sőt ugyanabból a sarokból próbálkozhattak lezárni a mérkőzést, ahonnan alig egy órával korábban Boisdur már megtette azt. Ez a kísérlet lejött, csakúgy mint az azt követő, volt néhány eladott labda és egyéb hiba is a nagy forgatagban, de a lényeg, hogy a végén Géringer kezében kötött ki a játékszer, aki ezúttal sem hibázott közelről – a még mindig telt házas közönség legnagyobb örömére.

A 21-19-es diadallal megszületett a vb első magyar sikere, folytatás holnap, a lányokkal: 18:45-től Brazília, 20:10-től pedig az Egyesült Államok lesz az ellenfél.   

 

 

Japán - Magyarország 19-21

FIBA 3x3 U18 World Cup 2023

Debrecen, Magyarország

V: Henning Frölich, Yaron Chechik

 

Japán: Suguru Ishiguchi 3, Shuntaro Buto 3, Eijiro Ogawa 13.

Magyarország: Varga Ferenc 4, Mészáros Ágoston 3, Tóth Dániel 3, Géringer Gergő 11.

 

 

Vármegyei szövetségek