3x3: Már az első nap telt házat hozott a debreceni World Tour Masters tornán
26
Aug
2023
3x3: Már az első nap telt házat hozott a debreceni World Tour Masters tornán
2023. augusztus 26.  |  22:40

Színvonalas játék és fantasztikus hangulat jellemezte a debreceni 3x3 kosárlabda fieszta első napját. A nagy esélyesek a papírformának megfelelően továbbjutottak, de a Debrecen néven induló U23-as magyar válogatottnak sincsen szégyenkezni valója, hiszen mindkét jóval magasabban jegyzett ellenfelét sikerült bátor játékkal nagy küzdelemre késztetnie - írja a debrecenisportcentrum.hu.

Rekkenő hőségben vette kezdetét a 2023-as debreceni 3x3 kosárlabda fesztivál, a déli órákban a hőmérők higanyszálai egészen 37 fokig kúsztak fel. A selejtezőkben hat csapat küzdött két csoportban a főtáblára jutásért, az A-jelűben nem történt különösebb meglepetés, az elmúlt heti Masters tornán hazai pályán a döntőig jutó Lausanne a bosnyák és német ellenfelét is magabiztosan verte. A másik hármasban a Róma csapata nem sok vizet zavart, így a két kínai csapat, a Wuxi és a Hangzhou között dőlt el a továbbjutás sorsa. A meccs sokáig kiélezett küzdelmet hozott, ám az első tv-szünet után a kizárólag délszláv játékosokat foglalkoztató Hangzhou átvette az irányítás, s végül ötpontos sikert aratott.

A kvalifikációs körből feljutó csapatokra nem más várt, mint a szerb UB, akik az eddig hét World Tour fordulóból hatot megnyertek. Az első kiemelt nem is okozott csalódást, mindkét mérkőzésüket relatíve könnyen abszolválták, így a két selejtezős csapat között dőlt el a még továbbjutást érő második hely sorsa. Az első játéknap legizgalmasabb mérkőzésén végül a Hangzhou egy utolsó másodperces kosárral 21-20-ra nyert, így ők jutottak tovább a legjobb nyolc közé.

A B-csoportban a második kiemelt Amsterdam 21-11-re verte a japán Utsonomiyát, a második összecsapásukon viszont nagyon beragadtak a rajtnál, melyet a párizsiak könyörtelenül ki is használtak. Hiába kapaszkodtak becsülettel a hollandok a folytatásban, tetemes hátrányukat már nem tudták ledolgozni (14-21). Az utolsó összecsapáson a japánok ugyan nagy küzdelemben legyőzték a Párizst, de a körbeverésből így is ők húzták a legrövidebbet, a franciák pedig a vereség ellenére is megnyerték a csoportot.

A harmadik hármas egyértelmű esélyese az elmúlt héten Masters tornát nyerő, ráadásul Debrecenbe címvédőként visszatérő Antwerpen volt. A belgák az UB-hoz hasonlóan nagyon magabiztosak voltak, a Tel-Aviv gárdáját játszik könnyedséggel verték, de a nyáron jelentős átalakuláson áteső, ám még mindig két olimpiai bajnokot a soraiban tudó Riga sem jelentett számukra problémát. A második hely sorsáról döntő párharcban némi meglepetésre az izraeliek végig vezetve magabiztosan verték a letteket, így ők nézhetnek farkasszemet vasárnap az Ub-bal az egyenes kieséses szakaszban.

 

A D-jelű trióban a Debrecen néven induló U23-as magyar válogatott volt érdekelt. Első találkozójukon a jóval rutinosabb és esélyesebb litvánokkal találkoztak, Komma zsákolásával pedig meg is szerezték a meccs első kosarát. A folytatásban is nagyszerűen tartották magukat, végig felváltva estek a kosarak, hol egyik, hol másik gárda járt előrébb. A mérkőzés derekánál Molnár duplája után 11-9-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző, ám ezt követően a kintről szenzációsan célzó Raudondvaris átvette az irányítást. Sorozatban három kettessel fordítottak, innen pedig már nem engedték ki a kezükből a vezetést, s végül 21-15-re diadalmaskodtak.

Mivel a csoport második meccsén a Miami -az egykoron az NBA-ben is megforduló- Jimmer Fredette triplájával 21-19-re legyőzték a litvánokat, így a magyar fiatalok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, hiszen legalább öt ponttal kellett volna verniük az amerikaiakat a nap zárómeccsén. A papírforma ezúttal sem borult, ám a mieinkre ezúttal sem lehetett panasz, Tarján Izsákék végig becsülettel küzdöttek, s ha reális esélyük nem is volt a győzelemre, alaposan megnehezítették a végső sikerre is esélyesnek tartott ellenfél dolgát, s végül csak 21-17 arányban maradtak alul.

Vasárnap az egyeneskieséses szakasszal folytatódik a World Tour, de előtte 12 óra 25 perctől a Women’s Series küzdelmei is megkezdődnek. A hölgyek pénzdíjas versenyén két magyar csapatnak is szurkolhatunk, a magyar válogatott mellett a Kravjánszki-Medgyessy Dórával felálló Győr is harcba száll a továbbjutásért.

 

World Tour Masters Debrecen, 1. nap eredmények:

 

Selejtezők:

Lausanne (SUI) – Zivinice (BIH) 21-18

Wuxi (CHI) – Rome (ITA) 21-16

Hannover (GER) – Zivinice 21-18

Hangzhou (CHI) – Rome (ITA) 20-11

Lausanne (SUI) – Hannover (GER) 17-14

Wuxi (CHI) – Hangzhou (CHI) 17-22

 

Csoportmérkőzések:

Ub (SRB) – Hangzhou (CHI) 22-14

Amsterdam (NED) – Utsonomiya (JAP) 22-11

Atwerp (BEL) – Tel-Aviv (ISR) 21-11

Raudondvaris (LTU) – Debrecen 21-15

Ub (SRB) – Lausanne (SUI) 21-17

Amsterdam (NED) – Paris (FRA) 14-21

Antwerp (BEL) – Riga (LAT) 22-18

Raudondvaris (LTU) – Miami (USA) 19-21

Lausanne (SUI) – Hangzhou (CHI) 20-21

Paris (FRA) – Utsonomiya (JAP) 18-21

Riga (LAT) – Tel-Aviv (ISR) 15-21

Miami (USA) – Debrecen 21-17

 

Vasárnapi Program:

Women's Series magyar mérkőzései:

15:05 Litvánia – Magyarország

15:30 Düsseldorf (GER) – Győr

16:55 Magyarország – Lettország

17:20 Győr - Azerbajdzsán

World Tour Masters:

17:55 UB – Tel-Aviv

18:20 Miami - Amsterdam

18:55 Paris - Raudondvaris

19:20 Antwerpen - Hangzhou

20:05 elődöntő 1.

20:30 elődöntő 2.

21:25 döntő

Vármegyei szövetségek