U16-os leány Eb: A 7. helyért játszhat válogatottunk
18
Aug
2023
U16-os leány Eb: A 7. helyért játszhat válogatottunk
2023. augusztus 18.  |  16:00

Az izmiri U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott 86-76-ra alulmaradt Horvátországgal szemben. A mieink így tehát a 7-8. helyért játszhatnak a folytatásban, szombaton.

A mérkőzést a horvátok találata vezette fel, Lena Bilic volt sikeres, amivel az ellenfél került lépéselőnybe. Lányaink ezután Drahos Leila kosarával egyenlítettek, amit viszont egy magabiztosabb horvát periódus követett. A balkán együttes sorban pakolta a pontokat a táblára, így 9-4-nél már 5 pontnál járt az előnyük. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai azonban nem hagyták magukat. Támadásban tudták is rendezni soraikat, védekezésben azonban továbbra sem találtak fogást az ellenfél magabiztos akcióin. 12-6-nál Ana Pavic vágott be egy triplát a mieink hálójába, ezzel pedig hat pontra nőtt a felek közti különbség. A következő percekben a találkozó pedig hasonló ritmusban folytatódott. A negyed utolsó harmadában, 14-11-nél sikerült felzárkóznunk három pontra, majd az ellenfél ismételten ritmust váltott, s egy szempillantás alatt közel tíz pontra növelte a differenciát. A játékrészt végül Lena Bilic találata zárta, amivel kialakult az etap 25-17-es eredménye.

A második felvonást pedig megint csak a horvátok indították magabiztosabban. 27-17-nél már kereken tíz pont volt a csapatok között, ezzel pedig egy újabb horvát roham vette kezdetét. 7-2-t regisztrálhattunk a negyedben, amikor Mészárosné Kovács Andrea kért időt lányainak (32-19). A rövid eligazításból visszatérve a bizonytalanság továbbra is érzékelhető volt mieink játékán. Támadásban bár megvoltak a helyzetek, a rádobások pontatlannak bizonyultak, míg védekezésben kulcsfontosságúnak számító hibákat vétettünk. 32-19-nél végül Josepovits Kingának volt lehetősége szépítenie, akit dobás közben faultoltak, két büntetőjéből azonban csak egyet tudott értékesíteni, ráadásul lepattanó közben Halmágyi Kitti vétett hibát, miután a horvátokhoz került a labda. A mérkőzés viszont nem folytatódhatott azonnal, hiszen technikai nehézségek léptek fel az eredményjelzőt illetően, melynek megjavítása pár percet igénybe vett. A csapatok kihasználva a helyzetet, addig tehát megtartották az “ingyen kapott” taktikai eligazítást. Visszatérve a félidőből bő hat perc maradt hátra. A szakasz első kosarát Janzsó Alíz szerezte, majd Poczkódi Zsófia is betalált, amivel lányaink ismét tíz pont alá férkőztek. Ekkor Horvátország kért időt. Ez a szünet azonban már nem zavarta meg a magyar válogatott teljesítményét. Visszatérve újult erőkkel folytatták mieink a játékot, s pár perc leforgása alatt további nyolc pontot faragtak le hátrányukból. Az első félidő hajrájában már 34-32-t regisztrálhattunk. Ebben a másfél percben a horvátok viszont ismét megtáltosodtak. 7-0-val zárták a negyedet, amivel 41-32-re változott az állás – innen fordulhattak a csapatok.

A nagyszünetből visszatérve Horvátország eddig nem látott erőket mozgósított. Abszolút dominálták a parkettet, így kevesebb, mint fél negyed leforgása alatt már 11-2-nél jártak. Magyar oldalon az egyetlen találatot ekkor Janzsó Alíz szerezte, kinek kosarához később Czirkos Anna sikeres tempója csatlakozott. 13 ponttal ment az ellenfél, 49-36-ot regisztrálhattunk, amikor Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitány kért időt eligazításra. Ez azonban csupán egy pillanatra szakította félbe az ellenfél menetelését. Bár a pontszerzés minimálisan jobban kiegyenlítődött, lányaink egyszerűen nem tudtak féket parancsolni Horvátország támadásainak, így tehát 61-41-nél a különbség végül a hús pontot is elérte. A magyar válogatottban Janzsó Alíz tulajdonképpen egyedül tartotta a lelket, aki ekkor más 12 pontot és 9 lepattanót jegyzett neve mellé. Utána Halmágyi Kitti szerezte a legtöbb pontot, 6 egységig jutott. Húsz pontos magyar hátránynál ezúttal horvát időkérés szakította meg a játékot. Visszatérve pedig ismételten fordult a kocka. Az irányítást újból lányaink vették át, melynek köszönhetően 5 pontot sikerült faragni Magyarország hátrányából. A negyedet azonban végül Lena Bilic sikeres ziccere zárta, mellyel az állás 63-46-ra változott. Innen vehette kezdetét a találkozó záró szakasza.

Hatalmas volt a tét, amire bizonyára lányaink is ráéreztek, hiszen az utolsó játékrészt hihetetlen erőbedobással indították. Kevesebb, mint öt perc leforgása alatt 19-6-nál járt a negyed mieink javára, miután márcsak hat pont választotta el a feleket. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai profi módon, egymás után szerezték a szebbnél-szebb találatokat, mely Magyarország támadójátékát abszolút egy magasabb szintre emelte. Problémák azonban továbbra is védekezésben akadtak. Hatalmas gondokat okozott Olivia Vukosa palánk alatti, fizikális játéka, aki nemcsak, hogy 30 perc alatt 30 pontot tudott szerezni, de egyben 12 lepattanót is leszedett, ami bizonyos helyzetekben kulcsfontosságúnak bizonyult. Válogatottunk azonban ennek ellenére is foggal-körömmel küzdött – Szikszai Franciska ziccere után már 73-68-at regisztrálhattunk. Öt pont tehát közte, amikor Horvátország kért időt. A rövid szünet előtt még viszont Drahos Leila ütött oda dobás közben, amiért visszatérve az ellenfél játékosa dobhatott kettőt. Két rádobásból mind a kettő találat lett, mely ismét előnyösebb helyzetbe hozta ellenfelünket. Ahogy közeledett az utolsó egy-két perc, az izgalmak is egyre inkább fokozódtak. A játék egyre fizikálisabbá vált, mindkét csapat a faulthatáron táncolt. Képletes veszélyben azonban lányaink voltak leginkább, akiknek már az utolsó percekben összegyűlt az 5 csapathiba. 77-70 a táblán, s magyar időkérés következett. Ez a hét fontos differencia viszont a hátralévő időben állandósulni látszódott. Lányaink az utolsó pillanatokban faultokkal próbálták meg korrigálni a helyzetet, illetve lassítani az ellenfelet, de mindhiába. Horvátország a lefújás pillanatáig stabilan tartotta magát, s végül 86-76-os győzelmet aratott. Ezzel tehát eldőlt, hogy a magyar válogatott szombaton az Európa-bajnoki 7. helyért játszhat, méghozzá a Szerbia – Lengyelország találkozó vesztesével.

 

HORVÁTORSZÁG - MAGYARORSZÁG 86-76 (25-17, 16-15, 22-14, 23-30)
FIBA U16 Women's European Championship 2023, 5-8. helyért
Mustafa Kemal Atatürk Karsiyaka Spor Salonu, Izmir
Cisil Güngör, Alakban Hasanov, Mikheil Vartanov (Thomas Frydendal)

Horvátország: Arnautovic 18/3, Bilic 19, Vukic 3/3, Vukosa 34/12, Majstorovic -. Csere: Pavic 12/12, Bakalar -, Gazi -, Loncar -, Matijevic -, Rozic -, Zlatoper -.

Magyarország: Halmágyi 13/6, Josepovits 3, Drahos 13/6, Poczkódi 6, Völgyi 2. Csere: Sinka-Pálinkás 3, Szauter -, Szikszai 8, Czirkos 6, Gréts 10/3, Janzsó 12, Kendelényi -.

Vármegyei szövetségek