U16-os leány Eb: Negyeddöntős a magyar válogatott
15
Aug
2023
U16-os leány Eb: Negyeddöntős a magyar válogatott
2023. augusztus 15.  |  17:45

Az izmiri U16-os leány Európa-bajnokságon a magyar válogatott 67-58-as győzelmet aratott Csehország ellen a nyolcaddöntőben. Ezzel tehát mieink Spanyolországgal találkozhatnak majd a kontinenstorna negyeddöntőjében.

A mérkőzést Gréts Dalma találata vezette fel, miután ráadásul Drahos Leila is szerzett pontot büntetőből, ezzel pedig a magyar válogatott 3-0-ás lépéselőnybe került. Ekkor viszont a csehek szépítettek. Julie Pilarova volt sikeres, amivel 3-2-re változott az állás. Ezt követően azonban egy ponthiányosabb periódus vette kezdetét. Bár a rádobások mindkét oldalon megvoltak, találat nem született, sőt, a főszerepet is inkább a védőjáték vette át. Az ötödik perchez közeledtek az események, amikor a csehek újraindították a pontszerzést, majd egy találattal 3-4-nél át is vették a vezetést. Ezzel pedig meg is kezdődött a szokásos adok-kapok játék. Kosarat-kosár követett, a csapatok fej-fej mellett haladtak, így tehát egy-két pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. 10-8-nál billent ismét magabiztosabban lányaink felé a mérleg, miután Szauter Petra is betalált, ez pedig már négy pontos előnyt adott a magyar válogatottnak. Ez a felek közti négy pontos differencia a negyed végére azonban megfeleződött, a második felvonás pedig egészen pontosan 14-12-ről folytatódhatott.

A következő tíz percet lányaink egy 7-2-es rohammal indították, mely már két perc elteltével időkérésre kényszerítette Csehországot. Magyar oldalról előszőr Jancsó Alíz talált be, majd Sinka-Pálinkás Szofi volt sikeres közelről, illetve távolról egyaránt, ezzel pedig 21-14-re változott az állás. S bár a rövid eligazítást követően a csehek kosarával folytatódott a játék, ez sem zavarta meg mieinket. Szauter Petrától érkezett a válasz, ezzel pedig sikerült megőrizni eddigi hét pontos előnyünket. A csehek viszont ekkor kapcsoltak magasabb sebességbe. Elkezdték gyártani a pontokat, s egy újabb perc leforgása alatt jelentős mennyiséget faragtak hátrányukból – az ötödik percben márcsak két közeli találat választotta el a feleket egymástól. Válogatottunk azonban ismételten rendezni tudta sorait, s egy szempillantás alatt visszaállították a játék eddig megszokott ritmusát. Négy percre a nagyszünettől 27-19-et regisztrálhattunk. A különbség ezután végül Josepovits Kinga kosarával érte el a tíz pontot, s ekkor megint csak az ellenfél kért időt eligazításra. A félidő hátralévő perceiben Csehország minden idegszálával az egyenlítésre koncentrált, Mészárosné Kovács Andrea tanítványai azonban profi módon tartották magukat. A tíz pontos különbségből előszőr öt pont lett, az etap azonban végül Halmágyi Kitti pontjaival zárult, így pedig lányaink a nagyszünetben nyolc pontos előnyt élvezhettek. Húsz perc elteltével a 9 pontos Sinka-Pálinkás Szofi volt a mezőny legeredményesebbje.

A második félidőt megint csak lányaink indították magabiztosabban. Drahos Leila sikeres akcióját egy újabb magyar találat követte, ezzel pedig a differencia ismét tíz pont fölé ugrott. Csehország újból szépíteni próbált, ám mieink domináns támadásai mellé koncentrált, fizikális védőjáték párosult, mely határozottan vetett véget az ellenfél próbálkozásainak. Ez a tíz pont körüli különbség tehát a következő szakaszban állandósulni látszódott – öt perc elteltével 48-36-ot mutatott az eredményjelző. Ezt követően újból megkezdődött az adok-kapok játék. Pontszerzés szempontjából fej-fej mellett haladtak a felek, mígnem 49-40-nél megtorpant a pontszerzés. Összesen három perc telt el, amikor cseh oldalról érkezett a tripla találat, ezzel pedig az ellenfél három pontot faragott hátrányából. Ekkor következett a harmadik negyed utolsó egy perce következett, s 49-43-at regisztrálhattunk. Ebben a záró szakaszban azonban nem született további találat, így tehát az utolsó játékrész is erről az eddigi 49-43-ról folytatódhatott.

Egy 9-2-es roham után lányaink ismét igencsak előnyös helyzetbe kerültek. Csehország kért időt, az eligazítás pedig láthatóan jót tett nekik, hiszen a játékot egy közeli találattal folytatták. Tereza Pavelcova kosara után pedig 58-49-et regisztrálhattunk, s ezúttal Mészárosné Kovács Andrea kért időt tanítványainak. A pár bíztató szó pedig megtette a hatását, mieink ugyanis szemmel láthatóan felpörögtek, foggal-körömmel harcoltak a pályán, ez pedig zavart okozott a csehek játékában. 61-51-nél ismételten tíz pontnál járt a különbség, ez a differencia egészen a véghajráig nem is változott. Az utolsó szakaszban kapcsolt viszont nagyobb sebességbe a cseh együttes, s 64-58-nál hat pontra jöttek fel. A legutolsó egy percet az ellenfél időkérése vezette fel, ennek értelmében pedig ők is támadhattak. Kosarat azonban nem tudott szerezni Csehország, sőt, Drahos Leilát faultolták, aki a hibáért kettőt dobhatott. A két büntetőből mind a kettő találat lett, ezzel pedig ismét nyolc pont volt a csapatok között. A csehek távoli dobásokra hagyatkoztak az utolsó másodpercekben, ezekkel próbáltak meg szépíteni, azonban mindhiába. Lányaink kivédekezték az ellenfél utolsó támadásait is, illetve további büntetőket szereztek, s végül 67-58-as sikert aratva továbbjutottak a kontinenstorna negyeddöntőjébe. Lányaink ellenfele így tehát szerdán Spanyolország lesz 13 órakor.

 

MAGYARORSZÁG – CSEHORSZÁG 67-58 (14-12, 21-15, 14-16, 18-15)
FIBA U16 Women's European Championship 2023
Mustafa Kemal Atatürk Karsiyaka Spor Salonu
Paulina Karolina Gajdosz, Giacomo Dori, Josip Mikulic (Stavri Bello)

Magyarország: Drahos 8, Halmágyi 11, Gréts 2, Josepovits 4, Szikszai 2. Csere: Janzsó 9, Poczkódi 3, Sinka-Pálinkás 14/6, Czirkos -, Kendelényi -, Szauter 4, Völgyi 11/6.

Csehország: Hamzova 7, Kalma 6, Kubinova 1, Pilarova 8, Pavelcova 2. Csere: Subova 6, Blahova 12/6, Kaducova 2, Metysova -, Rychtecka -, Salacova 8, Zidkova 6.

Vármegyei szövetségek