U16-os B divíziós fiú Eb: Nagy meccsen, hosszabbítás után kikaptunk Romániától
11
Aug
2023
U16-os B divíziós fiú Eb: Nagy meccsen, hosszabbítás után kikaptunk Romániától
2023. augusztus 11.  |  19:05
U16-os fiú válogatottunk ma délután a házigazda Románia ellen vívott negyeddöntőt a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon. A mieink 3-1-gyel a B csoport második helyén végeztek, a hazaiak 4-0-lal nyerték az A csoportot.
 
Tallós Levente duplájával kezdődött a találkozó, majd Lukácsi Gábor vitt végig egy gyorsindítást. Rosta Péter szerzett labdát, végig is vitte egyedül, Dinu hármasa után pedig Lukácsi indult gyorsan, kihagyott ziccere után Rosta tette vissza a labdát (3-8). Dubuc volt közelről eredményes, majd Rosta gyönyörűen tört be, és tette fel bal oldalról a nehéz ziccert. Buboiu könnyedén jutott el a gyűrűnkig, Voiculescu pedig zsákolással fejezte be a gyorsindítást Dinu leosztása után (9-10). Rosta egy büntetőt rakott a helyére, Dinu betörésből egyenlített (11-11). Sok volt a hiba ezután mindkét oldalon - mindkét együttes gyorsan próbálta befejezni akcióit, de ezt elég nagy hibaszázalékkal tette, a 8. perc közepén időt is kértünk. Matea egy büntetőjével először vezetett Románia, Mezőfi Márk támadólepattanó után válaszolt. Mezőfi a sarokból triplát is szórt, miközben a túloldalon Flasár Zalán két blokkot is kiosztott gyorsan (12-16). Dinu válaszolt kintről, Voiculescu pedig labdaszerzés után zsákolt, másodjára a találkozón. Dinu harmadik tripláját süllyesztette el, amire Fekete-Gál Csongor még válaszolt - gyorsan végig vitte a labdát a pályán. Faragó Péter reklamálta az elmaradt faultot, kapott egy technikait, de azt a második negyed előtt dobták le a románok - az első 10 percet 2 ponttal nyerték a hazaiak (20-18).
 
Matea dobta be a technikaiért járó büntetőt, majd a nagyot játszó Dinu vitte végig a betörést, és fejezte be az akciót egy balkezes ziccerrel. Rosu kihasználta testi erejét, közeli duplájával 7 pontra nőtt a hátrányunk, erre viszont Tallós azonnal felelni tudott (25-20). Matea ütötte be két védő közé a labdát, jobb oldalról hasonló befejezést választott, mint az előbb Dinu, Rosta viszont bal kézzel szépen tette fel a közelit. Rosu is betalált kintről, megint Rosta válaszolt egy támadópattanó után. Rosu két büntetőt is a helyére rakott, és még csak 3 perc telt el a negyedből (32-24). A 15. perc elején időt kértünk, de Buboiu egy támadópattanó után visszatett ziccerrel 10 pontra növelte a hazaiak előnyét (34-24). Tallós 45 fokból dobott triplája nagyon kellett, majd ugyanonnan palánkról is eredményes volt a Sopron fiatalja. Rosta nagyszerűen tört be és használta ki magasságelőnyét - a 17. perc elejére három támadás alatt visszajöttünk a meccsbe (34-32). Mezőfi két büntetőjével az egyenlítés is megvolt, majd Voiculescu volt a leghiggadtabb egy ide-oda pattogó labdánál. Voiculescu tett fel egy labdát, a játékvezetők goaltendinget ítéltek, Mezőfi a félidő utolsó percének kezdetén újabb két büntetővel jelentkezett - időt kértek a románok (38-36). Brailescu egyszer volt eredményes a vonalról, 3-mal mentek a hazaiak a félidőben (39-36).
 
Rosu két büntetőjével kezdődött a harmadik negyed, majd ugyanő tett vissza egy támadópattanót, Dinu pedig egy gyorsindítást fejezett be - megint kezdett kicsit meglépni Románia, időt is kért Faragó Péter (45-36). Lukácsi vitt végig egy gyorsindítást, majd a sarokból egy triplát is beszórt, megint rendezni tudtuk a sorokat (45-41). Voiculescu jól lépett be a gyűrű alá egy alapvonali bedobásnál, Hanzély Viktornak pedig tripladobás közben ütöttek oda - egyet ő dobott be, majd le kellett cserélni, mert vérzett a könyöke, utána pedig Fekete-Gál értékesítette a maradék két egypontost (47-44). Buboiu kihagyott ziccere után Rosta tette be Lukácsi leosztását közelről, Fekete-Gál saroktriplájával pedig újfent nálunk volt az előny (47-49)!!! Rosta újra közelről talált a gyűrűbe, majd Fekete-Gál egy büntetőjére Voiculescu és Flasár váltottak duplákat (49-54). Dubuc 2+1-es akciót csinált a házigazdának a 28. perc közepén, majd 2 perccel a negyed vége előtt Rosu egyetlen pontra hozta vissza övéit. Voiculescu közelijével megint a hazaiaknál volt az előny, de Teszárik Márton egy támadópattanót követően egyetlen pontos fórhoz juttatott minket 10 perccel a rendes játékidő vége előtt (57-58). 
 
Rosu a sokadik támadópattanó után visszatett ziccert értékesítette a negyedik negyed első támadásából, erre Rosta válaszolt. Dinu kosarával megint a románoknál volt az előny, erre Lukácsi felelt betörésből - fej-fej mellett haladtak a csapatok, borzasztóan izgalmas találkozó volt (61-62). Tallós 45 fokból megint betalált kintről, majd Lukácsi indult meg a gyűrű felé, Rostától tökéletes ütemben kapta a passzt, időt kért Románia a 34. perc közepén (61-67). Mezőfi feltett ziccerét csak goaltendinggel tudták megakadályozni - Buboiu a palánk alól válaszolt. Dinu ziccere után időt kértünk, Tallós azonnal beköszönt közelről. Megint Dinu talált a kosarunkba, de alig két és fél perc volt már csak hátra. A 39. perc elején újfent a románok irányítója, Dinu köszönt be kintről, egyetlen ponttal viszont még mindig mi vezettünk (70-71). A hazaiak másik húzóembere, Voiculescu is előlépett a végjátékra sajnos: betörésből zsákolt, ráadásul faultot is ítéltek Hanzély ellen, ezzel a 2+1-gyel pedig 1:23-mal a negyedik negyed vége előtt 2-vel ment a házigazda (73-71). Kihagytuk a triplát, Dinu leosztását szerencsére Buboiu is, aki a túloldalon egy blokkal javított. 19.2 másodperc maradt hátra, a román center megint hibázott támadásban, a gyorsindításból pedig Rosta egy támadópattanó után, 3.3 másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített (73-73). Nem született már kosár - Buboiu bántóan szabadon kapott labdát a palánk alatt, de Tallós blokkolta -, jöhetett a hosszabbítás.
 
Dinu nem könnyű helyzetből szerezte a ráadás első kosarát, majd Buboiu is betalált közelről, Dinu pedig pont a hosszabbítás felénél 6 pontos előnyhöz juttatta a románokat, időt kértünk (79-73). Voiculescu labdát, majd az egyedül végig vitt gyorsindítás végén két pontot is szerzett. Nem tudtunk a kosárba találni, Voiculescu viszont még egy büntetőt is a helyére pakolt, eldőlni látszott a találkozó. Voiculescu újabb büntetőjével megvolt a közte 10 és a végeredmény is, 83-73-as vereséget szenvedtünk.
 
Ez az eredmény azt jelenti, hogy holnap az 5-8. helyért játszunk magyar idő szerint 14 óra 30 perctől a Bulgária-Csehország találkozó vesztesével.
 
 
Románia - Magyarország 83-73 hosszabbítás után (20-18, 19-18, 18-22, 16-15, 10-0)
 
U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Negyeddöntő
 
Románia: Dinu 28/12, Itu -, Dubuc 5, Mitrache -, Buboiu 8. Csere: Matea 4, Rosu 14/3, Voiculescu 23, Radu -, Brailescu 1.
 
Magyarország: Lukácsi 11/3, Tallós 15/9, Hanzély 1, Mezőfi 11/3, Rosta 21. Csere: Fekete-Gál 8/3, Flasár 4, Teszárik 2, Nyikos -.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek