Formálódik a februári női olimpiai selejtező mezőnye
07
Aug
2023
Formálódik a februári női olimpiai selejtező mezőnye
2023. augusztus 7.  |  17:00
Szombaton Nigéria győzelmével ért véget a 2023-as női Afrika-bajnokság, ezzel együtt pedig lezárultak a FIBA idei női kosaras kontinenstornái. Bajnokot avattunk Európában, Ázsiában, Amerikában és végül Afrikában, ezek alapján formálódik a februári 16 csapatos olimpiai selejtező mezőnye - írja a wbasket.hu.
 
 
Mint ismert, 2024 februárjában 16 együttes, köztük a magyar válogatott részvétel rendeznek olimpiai selejtezőt női kosárlabdában. A párizsi ötkarikás játékokon 12 csapatos lesz a női kosárlabda torna mezőnye. Rendezőként Franciaország alanyi jogon résztvevő és világbajnoki címvédőként az Egyesült Államok is. A 16 csapatos selejtezőn ez a két nemzet is rajthoz áll, de ők már biztos olimpiai résztvevőként versenyeznek majd.
 
A kontinenstornák eredménye alapján a selejtező 16 csapatából 14-et már ismerünk. Európából Franciaország mellett az Európa-bajnokság öt legjobbja, tehát Belgium, Spanyolország, Magyarország, Szerbia és Németország készülhet a selejtezőre. A FIBA ázsiai régiójából, melybe Ausztrália is beletartozik, az Ázsia-bajnokság első négy helyezettje vehet részt a februári seregszemlén: ők Kína, Japán, Ausztrália és Új-Zéland. Afrikából az Afrika-bajnokság két döntőse, tehát Nigéria és Szenegál.
 
Egyedül az amerikai résztvevők névsora nem végleges. Az Amerika-bajnokság győztese, Brazília alanyi jogon ott van a februári selejtezőn. Emellett négy csapat, Kanada, Puerto Rico, Kolumbia és Venezuela novemberben olimpiai előselejtezőt vív, melyről két csapat kvalifikálja magát a februári olimpiai selejtezőre. Ezt a novemberi tornát abban a FIBA ablakban rendezik, amikor Európában elkezdjük a 2025-ös Európa-bajnoki selejtezőket.
 
 
A 2024-es FIBA női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna mezőnye régiók szerint:
 
FIBA Europe: Franciaország, Belgium, Spanyolország, Magyarország, Szerbia, Németország
FIBA Asia: Kína, Japán, Ausztrália, Új-Zéland
FIBA Americas: USA, Brazília, előselejtezőből érkező két csapat
FIBA Africa: Nigéria, Szenegál
 
 
Az olimpiai selejtezőn a 16 gárda négy darab négyes csoportban küzd meg. A csoportok sorsolását ősszel rendezik.

Vármegyei szövetségek