Észtország ellen folytatjuk és zárjuk a felkészülést
01
Aug
2023
Észtország ellen folytatjuk és zárjuk a felkészülést
2023. augusztus 1.  |  07:43
A magyar férfi kosárlabda-válogatott a héten kétszer is összecsap Észtországgal az olimpiai előselejtezőt megelőző felkészülés során - csütörtökön 18 órától, pénteken pedig 16 órától lépnek pályára a mieink a baltiakkal szemben, utóbbi meccs zártkapus lesz. Az észtek az elmúlt években hasonló eredményeket értek el, mint mi, és egy kifejezetten tehetségesnek tűnő, európai top ligákban edződő fiatal maggal rendelkeznek.
 
 
Észtország kosárlabdamúltja 1924-ben kezdődött, legalábbis válogatott szinten - ekkor játszotta első hivatalos meccsét a férfi csapat. Egy évtizeddel később, 1934-ben csatlakoztak a FIBA-hoz, első nemzetközi tornájuk pedig rögtön egy olimpia volt: az 1936-os berlini, amelyen bemutatkozott a sportág az ötkarikás játékokon, mint hivatalos olimpiai sportág. Rögtön első meccsüket megnyerték az olimpián, végül 1-2-vel zártak Németországban, a következő két Eb-n, 1937-ben és 1939-ben pedig két ötödik helyet szereztek. Volt egy hatalmas tehetségük, Heino Veskila, aki mindössze 17 évesen már ott volt az olimpián, és 13 pontot átlagolt. Beválasztották az 1937-es Európa-bajnokság álomcsapatába, az 1939-es kontinenstornának pedig ő lett a pontkirálya. Észtország 1940-ben a Szovjetunió része lett, így az észt kosárlabda megszűnt (a szovjet része lett), Veskila pedig 1941-ben, mindössze 22 évesen meghalt a második világháborúban.
 
1990-ben nyerte vissza függetlenségét az ország, 1991-ben újra csatlakozott a FIBA-hoz, az 1993-as Európa-bajnokságra pedig ki is jutottak az észtek. Megint jól szerepeltek: megnyerték csoportjukat, a második csoportkörben harmadikok lettek, így bejutottak a negyeddöntőbe. Ott kikaptak a későbbi döntős oroszoktól, de a bosnyákok legyőzésével, illetve a spanyolok elleni vereséggel a 6. helyen zártak. Következő alkalommal 2001-ben jártak Eb-n, ám akkor 0-3-mal végeztek, ezt követően pedig 2015-ig kellett várni az újabb kontinenstornájukra: ezen, illetve a 2022-es Eb-n is 1-4-et tudtak felmutatni, egyik alkalommal sem jutottak tovább a csoportból. Tavaly egyébként a briteket nagyon simán verték (94-62), és két szoros vereségük volt: az ukránoktól 1 (73-74), a horvátoktól pedig 3 ponttal kaptak ki (73-70). A világbajnokságra nem jutottak ki, miután az első csoportkört még túlélték a lengyelek megelőzésével (2-4), a második csoportkör végén elért 4-8-cal viszont csak a hatodikok lettek a J csoportban.
 
2019 novembere óta Jukka Toijala irányítja az észt válogatottat. Az 51 esztendős finn szakember korábban hátvéd volt, 2010 óta edzősködik, és finn csapatok mellett megfordult a Steaua Bucurestinél is, mielőtt átvette az észt nemzeti együttes irányítását a minden idők legjobb észt játékosának tartott Tiit Sokktól - utóbbi 2004-től 2007-ig, majd 2009-től 10 éven át vezette a csapatot.
 
Egyelőre nem tudjuk, milyen kerettel érkeznek majd az észtek, de mivel az 1-es számú olimpiai előselejtező torna másik csoportjának ők adnak otthont (Csehországot, Észak-Macedóniát és Izraelt fogadják), így valószínűleg odateszik magukat. Siim-Sander Vene személyében van egy nagyon rutinos magasemberük - ő a Zalgirisnál nevelkedett, azóta megfordult az orosz, a francia és többször az olasz, valamint a spanyol élvonalban, az előző idényt pedig a BL-döntős Hapoel Jerusalemnél töltötte. 32 éves Kristjan Kitsing is, aki otthon kosarazik, de játszott már a Rytasnál is - a 12 vb-selejtezőből 10-en ott volt, jó eséllyel most is számít rá Toijala mester. Szintén tapasztalt játékos a keretben a 29 éves swingman, Janari Jöesaar, aki a lengyel Anwil Wroclawek játékosa volt az előző szezonban és lesz a most következő idényben is. Mutatja a keret (valószínűsíthető) fiatalságát, hogy Maik-Kalev Kotsar is egyértelműen az idősebbek közé tartozik a 26 évével. A 211 centi magas center Amerikába járt egyetemre, majd 2020-ban tért vissza Európába. Két évet töltött Hamburgban - először a BBL második, aztán pedig a német élvonal első ötösébe választották be, el is vitte 2022 nyarán a Baskonia.
 
Magasemberekből jól áll az észt csapat, hiszen Vene, Kitsing és Kotsar mellett ott van a 24 éves Matthias Tass is, aki tavaly fejeztbe az egyetemet, novembertől pedig a Manresánál kosarazott, szintén spanyol élvonalbeli tapasztalattal bír tehát. Ugyanez igaz a szintén 24 éves Kristian Kullamäe-re: a 194 centi magas kombó hátvéd egy évet játszott Burgosban, az előző idényben Golomán György csapattársa volt a 7Bet-Lietkabelisnél, most pedig a Bilbao igazolta le, megy vissza a spanyol 1-be. Kotsar csapattársa a Baskoniában a 204 centis, 24 éves kiscsatár, Sander Raieste, akinek 7 éve a baszkoknál van a játékjoga - igaz, ő Kotsarral ellentétben csak kiegészítőember a keretben. Ugyanez a poszt az egy évvel fiatalabb Artur Konontsuk, aki az előző idényben a BC Kalevnél volt, márciusban a FIBA Europe Cup MVP-jének választották, a következő szezont pedig szintén az ACB Ligában kezdi meg, a Covirán Granada játékosa lesz.
 
A másik 23 éves kiscsatár, Kasper Treier a Dinamo Sassarinál húzta le az előző három évet, a kettes poszton is bevethető Henri Drell két év Pesaro és egy év G-Liga után a francia élvonalban fog kosarazni a Roanne-nál. A 22 esztendős irányító, Kerr Kriisa Amerikában tanul, nem is rossz helyeken - három év Arizona után most a West Virginián fog játszani -, Mikk Jurkatamm a NutriBullet Treviso alkalmazásában áll már egy éve, a mindössze 21 éves Joonas Riismaa pedig szintén az olasz első osztályban, a Happy Casa Brindisinél játszik tavaly óta.
 
Hogy közülük ki lesz itt Kecskeméten, azt egyelőre nem tudni, de az látszik, hogy az észtek kifejezetten jó képességű fiatal maggal rendelkeznek, akik közül kivétel nélkül mindenki európai top ligákban vagy magasan jegyzett amerikai egyetemen játszik. Nem véletlenül rendeznek olimpiai előselejtező-csoportot - joggal érezhetik úgy, hogy ha talán most még nem is, a közeljövőben nagyon komoly eredményeket érhetnek el.
 
 
A Magyarország-Észtország felkészülési mérkőzésre 2023. augusztus 3-án, csütörtökön 18 órától kerül sor a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.
 
A jegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, darabonként 1000 Ft-ba kerülnek. A kapunyitás másfél órával a mérkőzés előtt történik.
 
A Messzi István Sportcsarnok megközelíthetőségéről írtunk még a múlt heti mérkőzések előtt.
 
Gyertek ki minél többen, ez az utolsó lehetőség, hogy idén nyáron itthon láthassátok a srácokat!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek