Sztojan Ivkovics: A fiatal játékosok karrierépítésében három tényező játszik nagyon fontos szerepet
17
Jul
2023
Sztojan Ivkovics: A fiatal játékosok karrierépítésében három tényező játszik nagyon fontos szerepet
2023. július 17.  |  07:44
Tegnap délután befejezte szereplését U20-as férfi válogatottunk a szkopjei B divíziós Európa-bajnokságon. Mint ismert, a mieink Írország legyőzésével a 15. helyen zárták a tornát, a csapat szövetségi edzője, Sztojan Ivkovics pedig nemcsak az elmúlt 10 napot értékelte, hanem az utóbbi egy évben megszerzett tapasztalatairól is beszélt.
 
 
"Lezárult egy év, ezzel együtt véget ért egy projekt. Először is szeretnék gratulálni a játékosoknak, hiszen mindenki fejlődött, és azt gondolom, ez a legfontosabb. És ahogy a játékosok fejlődtek, mi, a csapat is jobbak lettünk. Ha egyénileg ki kell emelni valakit, aki hatalmasat lépett előre, az egyértelműen Sebők Bandi. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy ebből a generációból 5-6 játékos élete első Eb-jén szerepelt, aminek a jövőben nem szabad megtörténnie. Arra gondolok, hogy nagyon kell figyelni fiatalabb korban a kiválasztásnál.
 
Úgy gondolom, hogy a reális helyünk ebben a mezőnyben a 7-12. helyen van. Az első három meccsen különösen fókuszáltunk, mert tudtuk, hogy ezen múlik a 8-ba jutásunk. A csoportunk legjobb csapata, Portugália ellen jó meccset játszottunk, és csak egy szoros végjátékban szenvedtünk vereséget. Luxemburg legyőzése után jött az ominózus brit meccs, ami az egész csapat számára fájdalom, furcsa körülmények között egy egylabdás meccsen kaptunk ki. A játékvezetőkre egyébként csak ezen az egy meccsen lehetett panaszunk, egyébként végig korrektek voltak, ezt ki kell emelni. A legjobb mérkőzésünket a lettek ellen játszottuk, ez érthető, hiszen hozzánk hasonlóan ők is a felnőtt csapatuk rendszerével kompatibilis kosárlabdát játszanak, ez nekünk is jobban feküdt, maximálisan felvettük velük a versenyt. 7 meccsen léptünk pályára 10 nap alatt, 5 vereséget szenvedtünk, ebből 4 volt hosszabbításos, illetve egylabdás meccs. Fontos, hogy sérülésmentesen sikerült végig dolgoznunk az évet, mindenkit egészségesen tér haza a családjához és a csapatához. 
 
Ez a vállalás számomra egyszeri alkalom volt, de ez után az egy év után egyértelműen megfogalmazódott bennem, hogy a fiatal játékosok karrierépítésében három tényező játszik nagyon fontos szerepet:
 
1. Szociális környezet, család (menedzserek...)
2. Klubok, edzők 
3. Játékos saját hozzáállása
 
Ha ez a három dolog jól működik, akkor a fiataljaink jó játékossá válhatnak, és a válogatott egy pályafutás csúcsa lesz, nem egy nevelőintézet. 
 
A szülőknek üzenem, hogy a fiúk szuper srácok, bízni kell bennük! Egyúttal mindenkinek ajánlom, hogy a kosárlabda mellett figyeljenek az iskolára is, mert bár jövőképe mindannyiuknak van a magyar kosárlabdában, de csak a sportból egész életükben nem fognak megélni. 
 
Végezetül mindenkinek jó pihenést, kellemes nyarat és eredményes következő szezont kívánok! Hajrá Magyarok!"
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek