U18-as női Eb: Az 5. helyért játszhat a magyar válogatott
08
Jul
2023
U18-as női Eb: Az 5. helyért játszhat a magyar válogatott
2023. július 8.  |  14:50

A magyar válogatott 74-40-es győzelmet aratott Lengyelország ellen a konyai női U18-as Európa-bajnokság 5-8. helyért zajló küzdelmeinek első mérkőzésén. A mieink így tehát az 5. helyért játszhatnak vasárnap, ahol a rivális a török-lett párharc győztese lesz.

Már a mérkőzés első pillanatától kezdve elképesztően fizikális csata folyt a pályán. A csapatok felváltva támadtak, kemény védekezéseiknek köszönhetően azonban egyik félnek sem sikerült pontot szereznie. Több, mint két perc telt el, amikor a festékben végül Szűcs Grétához került a labda, aki egy gyönyörű ziccerrel fejezte be akcióját. Ezzel tehát lányaink kerültek lépéselőnybe. A válasz viszont nem a lengyelek oldaláról érkezett. Következőnek Rátkai Eszter vágott be egy triplát az ellenfél hálójába, majd megint csak ő volt sikeres, vagyis a magyar válogatott összesítve egy 7-0-ás rohammal indította a találkozót. Ekkor Lengyelország kért időt eligazításra. A rövid szünet azonban egy pillanatra sem zavarta össze lányainkat, akik ezt követően Szűcs és Rátkai kosaraival folytatták kiváló szereplésüket. Öt perc elteltével tehát már 11-0 állt az eredményjelzőn. Ezután Bajzáth Lili is beállt a pontszerzők sorába, majd Lengyelország is megszerezte első pontjait. Előszőr betörés közben Justyna Adamczuk-ot faultolták, aki két büntetődobásából végül egyet tudott értékesíteni, majd pedig hasonló szituációból Nikola Tomasik jött ki szintén egy büntetőtalálattal. 2-13 tehát a kijelzőn, s ezúttal Völgyi Péter kért időt tanítványainak. A negyed hátralévő egy percében Magyarország támadójátéka ismételten dominált. Lányaink 7-4-el zárták a játékrészt, így tehát a második felvonás 6-20-ról folytatódhatott.

A következő tíz percet Toman Réka középtávolija vezette fel, majd egy újabb sikeres lengyel büntető következett. Ezzel Lengyelország már 7 pontnál járt, melyek nagy részét csupán büntetőkből tudott összeszedni. A magyar válogatott viszont ezután sem lassított. Továbbra is mi diktáltuk a mérkőzés tempóját, melynek eredményeképpen a differencia 7-27-nél végül a húsz pontot is elérte. Lányaink ezt a különbséget pedig a folytatásban is stabilan tartották. Lengyelország itt-ott, pár ponttal próbált meg szépen lassan felzárkózni, védekezésben azonban egyszerűen nem tudták megállítani a magyar együttes akcióit. Dicséretreméltó ezen kívül, hogy a lengyelek összesített 2 gólpassza mellett Völgyi Péter tanítványai több, mint 10-et osztottak ki. Illetve, a lepattanó csatát is magasan vezették a magyarok – a második játékrész végén 27-14 volt az állás a mieink javára. Az első félidő 39-16-os végeredményét végül Kastl Dóra tempója alakította ki, vagyis Magyarország a nagyszünetre 23 pontos előnyt élvezhetett. Húsz perc elteltével nem csupán a magyar együttes, de egyben a mezőny legeredményesebb játékosa is Toman Réka volt, aki 7 perc pályán töltött idő alatt 9 pontot jegyzett.

A második félidő pontszerzést tekintetében már kiegyensúlyozottabban folytatódott. Négy perc elteltével egészen pontosan 6-6 volt a negyed állása, amikor a labda ismét Toman Réka kezei közé került. Toman a hárompontos vonal mögül állt bele a dobásba, gól jó, ezzel pedig a harmadik tripláját értékesítette. Ez a találat ismét lendületet adott lányainknak, akik megint csak el kezdték gyártani sorban a pontokat. Lengyelország ezúttal viszont partiban maradt, tehát a felek közti különbség továbbra is húsz ponton táncolt. Az etap második felébe érkezve egészen pontosan 26-50-et regisztrálhattunk. Ezt követően viszont a lengyelek magasabb fokozatba kapcsoltak. 7-0-ás szakaszt futottak, amikor Fárbás Eliza volt sikeres, megszakítva a rohamot. A negyedet viszont így is lengyel pontok zárhatták, miután az állás 34-58-ra változott – innen kezdődhetett a mérkőzés záró szakasza. Az utolsó tíz perc elején pedig újból fej-fej mellett haladtak a felek, majd lányaink ismét a gázra léptek. Újabb tíz pontot növeltek előnyükön, innentől kezdve pedig nyert ügyük volt. A mérkőzést végül 4 ponttal zárták, Kastl Dóra, illetve Bajzáth Lili jóvoltából, mellyel kialakult a 74-40-es végeredmény. A magyar válogatott ezzel tehát teljességgel letarolta Lengyelországot, vagyis vasárnap az Európa-bajnoki 5. helyért játszhat. Csapatunk legeredményesebbje a 15 pontot Toman Réka lett, aki kilenc pontját hárompontosokkal szerezte. Kastl Dóra ezen kívül 10 pontig jutott.

 

LENGYELORSZÁG - MAGYARORSZÁG 40-74 (6-20, 10-19, 18-19, 6-16)
FIBA U18 Women's European Championship 2023, 5-8. helyért
Konya, Konya Sports Complex
Ivana Ivanovic, Dumitru Stasiev, Laure Coanus (Svetlana Simion)

Lengyelország: Nassisi 3/3, Ulan 5/3, Rutkowska 6, Stasiak -, Ullmann 5/3. Csere: Adamczuk 2, Grzadziela 3/3, Kusiak 7/3, Burzynska -, Steblecka 2, Maj 3/3, Tomasik 4.

Magyarország: Dobó 4, Szűcs 4, Aho 2, Rátkai 5/3, Strausz 3. Csere: Bajzáth 9/6, Gábor 4/3, Kastl 10/3, Fárbás 7/3, Szakolczi 2, Toman R. 15/9, Toman D. 9/3.

Vármegyei szövetségek