Rajtol a női U18-as Európa-bajnokság – interjú Völgyi Péterrel
01
Jul
2023
Rajtol a női U18-as Európa-bajnokság – interjú Völgyi Péterrel
2023. július 1.  |  12:00

Szombaton kezdődik a női U18-as Európa-bajnokság a törökországi Konyában. Még az elutazás előtt Völgyi Péter, szövetségi kapitányt kérdeztük az MKOSZ Edzőközpontjában a várakozásairól.

 

Szélesebb közönség utoljára 15 fős kerettel találkozhatott. Kezdjük névsorolvasással. Kérlek foglald össze, hogy miként alakult az utolsó keretszűkítés.

A spanyolországi tornánkra 14 játékossal utaztunk. Az akkor kimaradó Szakolczi Diána lehetőséget kapott, hogy az elmúlt hétvégén a szerbek elleni két találkozóra visszatérjen és bizonyíthasson. Végül Árvai Noémi, Albert Szidónia és Papp Lilla esett ki a 15 fős keretből.

Ennek megfelelően az utazó csapatot Aho Tyra, Bajzáth Lili, Dobó Heléna Lilla, Fárbás Eliza, Gábor Lili, Kastl Dóra, Rátkai Eszter, Strausz Edina, Szakolczi Diána, Szücs Gréta, Toman Dóra és Toman Réka alkotja.

A válogatott két héttel ezelőtt Spanyolországban szerepelt, ahol a házigazdák mellett Németországgal és Belgiummal csaptatok össze. Az elmúlt hétvégén pedig Szerbiával vívtatok két találkozót. Mik a legfontosabb tapasztalataid?

Minden ellenfelünk, akivel találkoztunk, agresszívan letámadott az elsőtől a 40. percig. Sokszor gondot okozott a labda áthozatala és a védekezésből a támadásba való átmenet.

Amivel elégedett vagyok, az az 5:5 elleni védekezésünk a hárompontos vonalon belül. Amiben pedig rengeteget kell változtatni, a labda áthozásának megszervezése, a terhek átvállalása a posztok között és ezáltal egy precízebb támadójáték. Ezen a hátralévő időben próbálunk még alakítani.

Egyre inkább a fizikum, a kreativitás irányába megy el a női kosárlabda is. Fizikumban nem fogjuk utolérni ellenfeleinket, de igyekszünk ezt a hátrányt kreativitással pótolni és ötletes támadójátékkal, precízen szervezett védekezéssel felvenni a versenyt Európa legjobb csapataival is.

A korábbi interjúink alkalmával elsősorban agresszivitás terén fogalmaztad meg a lemaradást a nemzetközi versenyképességet tekintve. Hogy látod, a közös munka során sikerült előrébb lépni?

Abszolút. Megmutatták ezek a mérkőzések azokat a hibákat, amiket mindenáron el kell kerülni. Egyénileg is tisztában vannak ezzel a játékosok. Posztok szerint lebontva sok egyéni videózást iktattunk a programba.

A csapatjátékon van a hangsúly, ahol a kosárlabda bármilyen szegmensét nézve a kulcs a közös teherviselés. Tisztában vannak ezzel a játékosok és helyenként, 4-5 perc erejéig ezt sikerült is megvalósítani.

A négyes poszton voltatok döntési helyzetben, ezt a kiemelted lapunknak májusban. A lepattanók, a magasság vagy a fürgébb, jó külső dobók között mérlegeltetek. A keret végül melyik irányba indult el?

Gábor Lili fog tudni négyes poszton besegíteni. Szücs Gréta és Fárbás Eliza elsősorban a védekezésben tudnak precizitást, egyensúlyt adni. Ők elsőéves U18-asok, így a támadójátékuk vélhetően ingadozó lesz.

Összességében viszont nagyon szépen dolgoztak a felkészülés alatt. Voltak nagyon jó mérkőzéseik és ezért döntöttünk egy gyorsabb centersor mellett, amivel tudjuk azt a sebességet képviselni, amit szeretnénk.

A negyedik meccs, a nyolcaddöntő határozza meg, hogy az 1-8. vagy a 9-16. pozícióért küzdhet a válogatott a tornán. Ebben a lebonyolításban az egyik legfontosabb pontja ez a találkozó a tornának. Ugyanakkor előtte lesz egy csoportkör, ahol Franciaország, Lengyelország és Törökország a riválisok. Mit vársz az előttünk álló csoportmérkőzésektől?

A franciák tavaly bombaerős csapattal játszották végig az U17-es világbajnokságot. Ellenük kezdünk, ami nagyon jó erőpróba lesz. Egyénileg rendkívül jó védőjátékosok, tömegben, fizikumban egy szinttel fölöttünk állnak. Ez az, amire utaltam korábban, hogy meg kell próbálni ellensúlyozni.

Sorrendben a következő a lengyelek elleni mérkőzés. A felkészülési találkozóikat látva, sikerült megszerezni róluk a felvételeket, kötelező lesz legyőzni őket. A házigazda ellen – főleg, ha az egy török csapat – biztosan nehéz lesz, akár a szurkolás, akár a játékvezetés miatt. Úgy vélem, az a mérkőzés fogja eldönteni végső helyezésünket a csoportban.

Egyetértek, hogy a legfontosabb a negyedik mérkőzés lesz. Ha azt megnyerjük, érmekért játszhatunk a folytatásban és lekerülhet a teher a csapatról, hogy az alap célkitűzést teljesítettük. Próbáljuk úgy felépíteni a taktikát, hogy a negyedik meccsre legyünk a legprecízebbek.

Milyen közösség formálódott?

Megvívtuk a magunk kis harcát. Akár mi edzők velük, akár a lányok egymás között a pályán az edzéseken vagy azon kívül. Úgy érzem, hogy mostanra állt össze egy olyan kohézió, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy csapatként jól végig tudjunk csinálni egy világversenyt.

Vármegyei szövetségek