Negyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot női válogatottunk
25
Jun
2023
Negyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot női válogatottunk
2023. június 25.  |  21:15
32 év után nyerhetett újra Eb-bronzérmet a magyar női kosárlabda-válogatott, amely Franciaország ellen játszotta ma este az idei Európa-bajnokság bronzmérkőzését. 
 
Rögtön az első akciónk egy gyönyörű összjátékot hozott, Kiss Virág dobott ziccert. Gruda szerzett labdát a második perc elején, le kellett faultolni, egy büntetőt dobott be a franciák centere. Kiss újabb duplát szerzett centerjátékból, Fauthoux válaszolt egy távoli kettessel. Studer Ágnest egyedül hagyták, büntetett is középről egy hármassal, Toure azonnal válaszolt. Némi kosárcsend után Chartereau két alacsonyabb emberről tudta feltenni a labdát a palánk alól, ezzel vette át a vezetést Franciaország a negyed felénél (7-8). Chartereau Kissről is dobott ugyanonnan egy kettest, majd a következő támadásból betörésből Határról is (7-12). Nagyon megálltunk támadásban, a franciák meg nagyon beindultak, Toure triplája után időt is kért Székely Norbert a 7. perc közepén (7-15). Toure zsinórban második tripláját értékesítette, majd a felvonás utolsó percéhez közeledve Dubei Debóra törte meg a rossz sorozatunkat egy büntetővel - 15-0-s futásban volt Franciaország a 7-3-as vezetésünk óta. Rupert oldotta meg szépen a centermunkát, majd Lacan büntetője után is ő volt eredményes, és a dudaszó előtt még a sarokból is betalált - 18 ponttal vezetett ellenfelünk 10 perc után (8-26).
 
Bernie duplája után Lacan és Lelik Réka váltottak triplát (11-31). Bernies mindkét büntetőjét bedobta, Goree Cyesha is betalált kintről, Badiane viszont sima ziccert dobott - nem nagyon tudtak hibázni támadásban. Kiss és Vukosavljevic váltottak büntetőt, majd Kiss és Chartereau is betaláltak a palánk alól. A negyed felénél Kiss kapott nagy passzt Goree-tól, 9 pontnál járt újabb kettesével, majd Goree támadópattanója után Studer tört gyűrűre, akciójának 2+1 lett a vége (22-38). Charereau állhatott oda kétszer a vonalra, a francia magasember nem hibázott, és a mezőnyből elsőként elérte a 10 pontot. Fauthoux két büntetőjére Határ Bernadett és Dubei révén két nagyon gyors duplával válaszoltunk, időt kért Franciaország a 18. perc közepéhez közeledve (26-42). Lacan vitte végig ziccerig, szorongatott helyzetből is betalált, Toure pedig harmadik hármasát szórta a meccsen, ezúttal Székely Norbert kérte ki az idejét (26-47). Dubei szép középtávolival hozta 20-on belülre a mieinket, Salaun két büntetővel felelt. Goree megdolgozott az újabb két magyar pontért, és ez a kosár zárta az első félidőt, 19 pont volt a franciák előnye a nagyszünetben (30-49).
 
Goree-duplával kezdődött a második félidő, majd Studernek ütöttek oda tripladobás közben - egy büntető került a helyére (33-49). Toure betörésével voltak meg az első francia pontok a harmadik negyedben, majd Kiss kapott jó helyzetben jó labdát Goree-tól - meg kellett dolgoznia a két pontért Gruda mellett, de meg is tette válogatottunk kezdő centere. Studer és Kiss kettő-kettőjéből sokkal simább dupla született, időt kértek a franciák (37-51). Badiane mindössze a második francia kosarat szerezte a nagyszünet után a 25. perc közepén, de Lelik is nagyszerűen játszotta meg a pozíciót jól megfogó Kisst, Virág sorozatban szerezte a palánk alatti kosarakat, majd Studer labdát és triplát is szerzett, 11 pontra jöttünk vissza a 26. perc legvégére (42-53). Badiane oldotta meg megint center pozícióban, Lelik visszalépős triplát szórt rá, Salaun pedig két büntetőt (45-57). Kiss óriásit harcolt folyamatosan a francia magasemberekkel, egy büntetőt dobott be a kettőből. Eladott labdánkat megint Badiane használta ki, két duplát is a helyére rakott gyorsan. Studer triplája nagyon kellett ebben a helyzetben a negyed utolsó percének feléhez közeledve (49-61). 
 
Salaun visszalépős tempója nyitotta a negyedik negyedet, majd két büntetőt is a helyére rakott a francia hölgy. Rupert is átlépte a 10 pontos határt egy kettessel, 6-0-val indította a játékrészt Franciaország (49-67). Studer újabb labdaszerzése után egy sima ziccert dobhatott, majd Kiss középtávolijába nyúltak még bele, 2+1-es magyar akció lett a vége a 33. perc végén (55-67). Vukosavljevic középről válaszolt, Rupert pedig egy okosan bejátszott labdát váltott két pontra a palánk alól, időt kértünk a 34. perc közepén (55-71). Lacan dupláját Goree a vonalról "annulálta", majd még egy büntetőt is a helyére rakott, Dubei pedig kettőt az utolsó három percre fordulva (60-73). Badiane is a vonalról tudott betalálni egyszer, Goree viszont saroktriplát szórt a 38. perc végén (63-74). Dubei szépen indult meg a gyűrű felé, majd középtávolról dobta be kettesét, időt kértek még a franciák a 39. perc közepén (65-74). Toure két triplájára Kiss és Goree összesen három büntetővel válaszolt, a meccs utolsó kosarát pedig Foppossi szerezte, ezzel kialakult a végeredmény.
 
A franciák 82-68-ra megnyerték a bronzmeccset, a mieink így a negyedik helyen végeztek, ami így is fantasztikus eredmény - 26 év után kerültünk be újra Európa négy legjobb csapata közé!
 
Szép volt, lányok, gratulálunk nektek, nagyon büszkék vagyunk rátok!
 
 
Magyarország - Franciaország 68-82 (8-26, 22-23, 19-12, 19-21)
 
2023-as női Európa-bajnokság
Bronzmérkőzés
Szlovénia, Ljubljana, Arena Stozice
 
Magyarország: Studer 15/9, Lelik 6/6, Dubei 9, Goree 15/6, Kiss 21/3. Csere: Kányási -, Aho -, Határ 2, Török -, Ruff-Nagy -, Horváth -, Varga -.
 
Franciaország: Fauthoux 4, Toure 20/18, Salaun 6, Chartereau 10, Gruda 1. Csere: Badiane 9, Bernies 4, Vukosavljevic 3, Michel -, Rupert 13/3, Lacan 10/3, Foppossi 2.
 
 
 
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek