Székely Norbert: Az a lépcső, amit megugrottunk, további épülést kell, hogy eredményezzen
25
Jun
2023
Székely Norbert: Az a lépcső, amit megugrottunk, további épülést kell, hogy eredményezzen
2023. június 25.  |  11:35
A magyar válogatott 69-60-as vereséget szenvedett a 2023-as Európa-bajnokság elődöntőjében Spanyolországtól. A mieink 16 pontos hátrányból felállva alakítottak ki szoros mérkőzést. Az összecsapást követően Székely Norbert szövetségi kapitány értékelt a helyszínen dolgozó magyar újságíróknak - számolt be a wbasket.hu.
 
 
"Egyáltalán nincs szégyenkezni valónk. Ha valaki hat éve, amikor elkezdtük ezt a munkát, azt mondja nekem, hogy másfél év alatt játszunk öt mérkőzést a spanyolokkal és 10 pont környékén lesz a legnagyobb különbség, azt kicsit megmosolyogtam volna. Most azt látom, hogy a spanyolokkal is jó meccseket játszunk, közel vagyunk hozzájuk. Ezt a lépcsőt ma még nem tudjuk megugrani. Azt kell, hogy mondjam: a jobb csapat jutott a döntőbe, de a magyar válogatott mindent megtett. Határa környékén vagy fölötte játszott kicsivel." – fogalmazott Székely Norbert, majd hozzáztette:
 
"A spanyol válogatott rendkívül agresszív védekezést választott, mely ellen voltak megingásaink, sok eladott labdánk. Tudtuk, hogy ezt fogják csinálni. Ez azonban egy Európa-bajnoki elődöntő volt. Ezek a lányok meg sem születtek, amikor magyar csapat utoljára ilyenben szerepelt. A spanyolok pedig folyamatosan itt vannak. Büszke vagyok erre a csapatra nagyon. Ez a teljesítmény ismét egy lépcsőfok volt előre. Nem akarom még az egész tornát értékelni, de azt viszont igen, hogy ezen a mérkőzésen a hibák ellenére nem játszottunk rosszul. Talán az előzőn rosszabbul játszottunk, jobban remegtek a kezeink. Itt pedig voltak periódusok, amikor a spanyolok futottak utánunk és nem sikerült az megvalósítaniuk azt, amit akartak."
 
A magyar válogatott 44-28 után 51-48-ra zárkózott fel. Ebben az időszakban magasabban jegyzett rutinosabb riválisunkat elbizonytalanítottuk.
 
"A második félidő elején jött egy választóval. Két percig nem született kosár. A spanyolok dobtak először kosarat, de onnantól nagyon jó periódust tudtunk produkálni, és az azt követő 8-12 perc erős időszakunk volt. Úgy éreztem, hogy akkor megremegett a spanyolok keze - ugyanúgy, ahogy nekünk is más szituációban. Ez a hibák játéka: aki kevesebbet hibázik, az nyeri a derbiket. A spanyol válogatott egy nagyon jól felkészített és az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodó csapat, amelyiket egy ilyen helyzetben még nem tudunk legyőzni. Az a lépcső viszont, amit megugrottunk, további épülést kell, hogy eredményezzen." – hangsúlyozta Székely Norbert, akit arról is kérdeztek, hogy a 27 pontot szerző Alba Torrens világklasszis teljesítménye vagy az agresszív spanyol védekezés volt a döntő.
 
"A kettő együtt." – húzta alá a szövetségi kapitány. "Érdemes megnézni, hogy Alba Torrenst és Queralt Casast háromszor cserélte az utolsó három percben a spanyol edző. Ez azért volt, mert Casas védekezésben első osztályú, átlag feletti, szenzációs, míg támadásban Torrens. Alba Torrens klasszisa viszont sokat számított, az első félidőben kialakult különbség, ami volt 16 pont is, az nagy mértékben neki köszönhető."
 
"Összességében a csapat nem játszott rosszul. A saját lehetőségeihez, tudásához képest jól teljesített. Jó lett volna megnyerni az elődöntőt, de a spanyol csapat nagyon tudatosan játszott. Ezt még a felkészülési meccseken sem lehetett felfedezni. Sokat fejlődtek azokhoz képest, nyilván mi is, hiszen ezért vagyunk itt a négy között." – összegzett Székely Norbert.
 
 
 
 
Forrás - wbasket.hu
Fotó - Girgász Péter/MKOSZ

Vármegyei szövetségek